Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ale však tě nikdo nenutí jít na IVF, ne? Doktoři ti to můžou nabízet, ale rozhodnutí je na tobě. Já jsem taky nechtěla, několik let jsem říkala, že prostě ne, holt druhý nebude, až po těch 6 letech jsem k tomu tak nějak dospěla a šla. Každý to má nastavený jinak, někdo prostě IVF odmítá a radši to dítě mít nebude, někdo jde hned. Je to tvůj život a tvoje zdraví, nikdo nikoho nutit nemůže.
Já bych nešla…CAR je jeden velký byznys a i kdybys byla super plodná, vždycky ti IVf doporučcí
Poprvé jsem otěhotněla po 5 měsících ve 27 letech, ale bylo to ZT. Potom další rok a něco po potratu nic, tak jsme se snažili celkově 2 roky, CAr navštívili, manžel měl morfologi 0,5%, takže katastrofa. Já byla ok. A po roce po potratu jsem otěhtněla v 29 letech a mám syna. Ted má syn 21 měsíců a jsem neplánovaně těhotná z jednoho styku v měsíci, kdy jsme praktikovali úspěšně celých 10 lete přeruš. soulož.
Jsem v 25.týdnu, je mi 31. Vydrž, rok snažení není nic. Rok se snaží kde kdo a i o 10 let mladší páry. Tak po roce a půl bych šla na tu inseminaci třeba… Tvůj muž má dobrý spermigram. ![]()
On i to IVF každý snáší jinak, jak tu třeba někdo psal, že je to strašně psychicky, fyzicky i finančně náročný-tak mně to třeba vůbec nepřipadalo, celý to trvalo 14 dní,10 dní injekce, pak sono,12 den OPU, za dva dny transfer a za 14 dní pozitivní test, žádné problémy jsem neměla a stálo nás to 25 tisíc i se zamražením, takže za mě pohoda. Nepřipadalo mi, že je to nějaká hrozná zátěž na tělo a psychiku, myslim, že ten Clostilbegyt je stejný svinstvo jako injekce na stimulace a gyndaři ho cpou ženským ve velkým.
@Terez001 Tak asi jak který CAR, my jsme se na IVF dostali až skoro po dvou letech od první návštěvy, napřed dělali všechna vyš, včetně laparoskopie, pak dvakrát IUI a pak teprve jako poslední možnost IVF
@renap jo, první pokus je pohoda a když to vyjde tak super, jakoby se skoro nic nestalo. Ale když musíš na další a další a tak pořad dokola, tak mas najednou nervy nadranc a několik set tisíc doslova v kanálu… to už taková srandicka není ![]()
@renap jistěže rozhodnutí je na mě. Ale to vůbec v téhle diskusi neřeším, nikde nepíšu že mě někdo nutí, jen chci znát zkušenosti a názory. I tvá zkušenost je pro mě cenná, protože přesně to je to, co ve mě bojuje - výsledky z vyšetření vs věk. Že na mě doktor z kliniky tlačí, o tom žádná. Řekla jsem jim že to doma promyslíme a dneska mi řekli, ať přijdu před menses že budem stimulovat před IVF.
@Terez001 Mě taky 7 měsíců nepřijde dlouho. Ale jak píše @renap, věk je neúprosný… Já sama věřím, že to půjde přirozeně. Otázka je, za jak dlouho
Na manželův spermiogram říkala laborantka, že není úplně ideální, nevyvážený poměr rychlých (nula nula prd) a pomalých. Ale v zásadě se do normy vleze.
Z.
@veria píše:
Inseminace má hodně nizkou úspěšnost. Ale zkusit můžeš samozřejmě.
Ale o nějaké to procentíčko to tu šanci zvýší, že? Mě teda gynekoložka když už něco, tak doporučuje právě tu inseminaci, že v našem případě pravděpodobně mají jen spermie problém se dostat až k vajíčku.
Jo, tak o nějaké procenticko asi jo, jestli mate linejsi spermie. Tak to můžeš zkusit zrovna, tam žádná velká zátěž není.
Clostik není až takové zlo proti všem hormonum a zásahům při ivf. Ale jestli mas ovulaci přirozenou, tak bych zkusila bez clostiku. Na co s nim, když vajíčko zraje samo. Ale musíš sehnat car kde budou ochotni to udělat. Ono se jim obecně do inseminaci moc nechce, ale dělají to, zkus pozjišťovat. Když tak změna CARu no. Je jich milion ![]()
@veria píše:
@renap jo, první pokus je pohoda a když to vyjde tak super, jakoby se skoro nic nestalo. Ale když musíš na další a další a tak pořad dokola, tak mas najednou nervy nadranc a několik set tisíc doslova v kanálu… to už taková srandicka není
Jasně že jo, právě proto bych na místě zakladatelky počkala pár měsíců a pak šla, protože ten věk tam prostě je, a pokud by se to nepovedlo napoprvý, tak se musí pár cyklů čekat, a to už by jí táhlo na 40 a právě začnou nervy, stres, bude vědět, že už moc času nezbývá a co si budem povídat-ta psychika hraje i u IVF důležitou roli.
Jak jsem psala-nám první vyšlo, ale bylo z toho ZT, v tomhle věku víc těch těhotenství takto končí, na druhé jsme šli za 4 měsíce a to už dopadlo dobře.
@veria taky bych raději bez clostiku. Kdo ví, co kdo sebe budu cpát za dva roky.
To vidím tak, že budem zkoušet ještě tak tři čtyři měsíce, pak pár pokusů IUI, pak IVF.
Děkuju za konzultaci! ![]()
Z.