Opravdu bych měla jít na IVF?

Anonymní
13.11.17 11:42

Opravdu bych měla jít na IVF?

Ahoj holky, nechci po vás rozřešení, jen chci zkonzultovat. Je mi čerstvých 36, doma už máme dceru (6 let). Chceme druhé prtě. Před rokem jsem zjistila nedozrávání folikulů - vyřešeno clostilbegytem, teď jedu 4tý měsíc bez něj a vaječníky šlapou. Byla jsem na průchodnosti vejcovodů - v pořádku. Hormonální profil mi vyšel dobře (FSH 7,8, AMH necelé 2). Manželův spermiogram jakž takž, množství teda nižší, jelikož nedodržel abstinenci :mrgreen: pohyblivost 45% (pomalé 38%, neprogresivní 7%, rychlé se nám asi někam zatoulaly… :) ), morfologie 7 %. Pracujeme na zlepšení.
Já osobně jsem s výsledky celkem spokojená, nicméně mi lékař z jedné nejmenované kliniky stále doporučuje (trošku urputně) IVF, dělá ze mě pomalu neplodnou ženskou s předčasným přechodem. Inseminace by prý nemusela vyjít a byla by to tak ztráta času.
Jaký na to máte názor? Ve mě se to pere, jeden den tak, druhý tak.
 Z.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
13.11.17 11:45

No ono je v současných českých podmínkách IVF dost výhodný byznys. Proto konec konců má centra reprodukce i Babiš, žejo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.17 11:49

Jo, já to vnímám stejně, tlačí mě do toho, protože byznys. Babiš teď prý poslal na CARy (rozuměj konkurenci) finančák…

• Citovat
  • Upravit
45730
13.11.17 11:53

A jak dlouho se snažíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
13.11.17 11:57

Uprime? Ja bych do toho nesla… uplne bez sance na prirozene otehotneni nejste a IVF je poradnej hormonalni zasah do tela, ktery je extremnim resenim a ma svoje rizika… i kdyz je kdekdo zlehcuje… Mozna jsem ale jen ovlivnena spatnou zkusenosti z meho okoli. Kamaradce se po 2 neuspesnych IVF pokusech s nutnou hormonalni lecbou rozjela rakovina vajecniku. Ma za sebou 3 velke operace, nema uz zadny vajecnik ( ve 35 je v menopauze) ani delohu… prodelala chomoterapii, ktera ji poskodila sluch… tak tak to prezila :nevim: A dite nakonec ma diky nahradni matce… Ji chapu. Touha mit dite je silna. Ale pokzd uz jedno dite mas, tak bych do takoveho rizika nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.17 12:08
@Agrion píše:
Uprime? Ja bych do toho nesla… uplne bez sance na prirozene otehotneni nejste a IVF je poradnej hormonalni zasah do tela, ktery je extremnim resenim a ma svoje rizika… i kdyz je kdekdo zlehcuje… Mozna jsem ale jen ovlivnena spatnou zkusenosti z meho okoli. Kamaradce se po 2 neuspesnych IVF pokusech s nutnou hormonalni lecbou rozjela rakovina vajecniku. Ma za sebou 3 velke operace, nema uz zadny vajecnik ( ve 35 je v menopauze) ani delohu… prodelala chomoterapii, ktera ji poskodila sluch… tak tak to prezila :nevim: A dite nakonec ma diky nahradni matce… Ji chapu. Touha mit dite je silna. Ale pokzd uz jedno dite mas, tak bych do takoveho rizika nesla.

To jsem ráda, že tady tento názor zazněl. Já jsem taky do IVF nešla přestože dítě nemám. Pokud by nevyšlo IVF, myslím, že bych se s tím dost trápila.
A je to obrovský nápor na psychiku, fyzické zdraví a peněženku.
V situaci, kdy nezjistí příčinu a žena ovuluje, vejcovody má průchodné a muž je plodný, tak je IVF velký hazard se zdravím.
Taky záleží jak dlouho se snažíte. Kamarádka otěhotněla přirozeně v 35, kdy jí strašili předčasným přechodem a AMH měla myslím 0,2.
Prosím anonym nebo smazat.

• Citovat
  • Upravit
9492
13.11.17 12:08

Jak dlouho se snažíte? Vzhledem k tvému věku bych do toho šla, být o pět let mladší, radila bych pár let čekat, ale v 36?
Byla jsem ve stejné situaci, jedno dítě bez problémů, pro druhé jsme se rozhodli v mých 30. Taky jsem nechtěla na IVF, furt jsem si říkala, že to musí jít, až po třech letech snažení jsem to řekla dr., následovalo spousta vyšetření, všechno v pořádku, jak u mě, tak u chlapa, pořád jsem se tomu IVF bránila, nakonec jsem ša-ve 36 letech a povedlo se hned, takže se dcera narodila přesně 7 let od začátku snažení. Takže kdybych čekala a čekala dál, tak už bych dítě neměla.
Tělo stárne a šance na otěhotnění s každým rokem snižuje, i když jsou oba v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
13.11.17 12:09

Nechápu, proč by jsi měla jít na IVF. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.17 12:20

Já bych do toho už taky nešla… sama jsem měla doma dítě dva roky. Musím říct, že v jsem z jednoho maloměsta, kde v nemocnici pracuje doktor pouze na noční směny z velkého města a z velkého CAR. Stalo se mi, že jsem musela přijet na jeho noční směnu bohužel akutně… prasklé mimoděložní těhotenství… a už jsem se v tom vezla. Snažili se mi v Car upravit můj cyklus… odjakživa jsem měla ovulaci 8 den cyklu. Podařilo se mi s tímto cyklem otěhotnět a donosit zdravé dítě, pak znovu otěhotnět bohužel mimoděložně a uvěřila jsem doktorům, že s tímto cyklem to opravdu nepůjde. Můj muž byl najednou bez spermií :-D :-D :-D a to musím dodat, že to mimoděložní těhotenství bylo ihned ten měsíc co jsem chtěla otěhotnět, opravdu první snažení. O dva měsíce později už byly spermie bez pohybu vpřed a velmi chabé množství… uvěřili jsme. Odnosili jsme do Car asi 100tis za rok a neúspěšně. A výsledek???… otěhotněla jsem sama doma, hned druhý měsíc, co jsem si řekla, že tam už nepůjdeme. Máme druhé dítě!!! Možná se brzy budeme snažit i o třetí a bez CAR. Tenkrát jsem těm doktorům věřila… dnes s odstupem času… je to kšeft!!! Nechci jim křivdit, vím, že mnoha holkám tady pomohli a udělali je šťastné… ano to jo! Ale zrovna u nás se to nepovedlo a to si myslím, že pokud nám to šlo tak jednoduše doma oproti holkám, co se roky doma snaží o otěhotnění, proč to nešlo těm doktorům uměle???

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.11.17 12:52

@veria právě že ne moc dlouho, když nepočítám rok 2016, ale to jsem zjistila že nedozrávají folikuly. Takže cca 7 měsíců.
@Agrion tak tohle je mazec. A proto se mi do toho nechce. I z toho hlediska že už jedno dítě máme, jsem celkem klidná.
@renap No je to strašně individuální. Mám třeba kamarádku, která v rozmezí 38-40 byla těhotná 4×. Plus i mé vaječníky a jajka můžou pracovat jako třicetileté :mrgreen: říkala gynekoložka.
@hehehe si říkám taky!

• Citovat
  • Upravit
45730
13.11.17 12:53

Tak počkej ještě tak rok a uvidíš. Pak už bych na ivf šla, pokud po tom druhem hodně touzis. Taky se to nemusí povest na první pokus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45730
13.11.17 12:57

Jinak rakovinou bych se strašit nenechala, já mám za sebou 6 pokusu a přežila jsem to ve zdraví plus znám opravdu hodně holek co si opakovanyma ivf prošly a rakovinu nemá nikdo. Neříkám ze to není možný, ale bude to zřejmě hodně raritni věc. Taky tu rakovinu lze dostat i bez ivf, takže těžko říct, kde je příčina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
13.11.17 13:06

Já byla na IVF ve 32 letech, po třech letech snažení. Měli jsme 4% šanci na přirozené početí, moje psychika totálně v háji. Vyšlo nám první. Je to opravdu zásah do těla, u mě naštěstí bez následků. Řekla jsem si, že i za cenu jedináčka, do toho už nepůjdu. Teď (35) jsem těhotná, už po druhé přirozeně. První přirozené těhotenství skončilo SP, teď se modlím každý den, ať je vše v pořádku. U vás opravdu nevidím důvod. Zkuste se hodit do pohody. A upřímně ani ten clostilbegyt není moc fajn pro tělo takovou dobu. Co třeba bylinky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.17 13:19

@veria No nejdřív bych to asi viděla na tu inseminaci.
@Charlie18 My celkem v pohodě jsme. Ten clostilbegyt jsem brala po tři měsíce, teď už ho mám vysazený čtvrtý měsíc a vše pracuje jak má. Docent mě ještě strašil s tím, že už se mi zhoršuje činnost vaječníků, protože na pravém našel 5 pidi vajíček (což je norma), na levém ale jen dvě. Nicméně vím, že mi ten levý vaječník pracuje méně odjakživa, menší bolesti při ovulaci, častější ovulace z pravého.
Držím palec ať vše probíhá jak má!
 Z.

• Citovat
  • Upravit
45730
13.11.17 13:21

Inseminace má hodně nizkou úspěšnost. Ale zkusit můžeš samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí