Ošetřovné na manžela, když já jsem na RD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4596
20.3.20 12:30

Konecne jedna zdrava diskuse. Jinak jeste k vycurankum bych podotkla, ze treba ve stavebnich firmach (a urcite to nebude jen specifikum muzskych kolektivu tech stavebnich firem) na nemakacenkach ostatni chlapi nenechaji nit suchou a s temito se firmy louci velmi zahy, tohle mam od samotnych personalistek. Nebo si myslite, ze kolegove nevi, ze je zenska doma na rodicaku? Takze az se bude propoustet pro nadbytecnost… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
20.3.20 12:35
@bobulka88 píše:
Konecne jedna zdrava diskuse. Jinak jeste k vycurankum bych podotkla, ze treba ve stavebnich firmach (a urcite to nebude jen specifikum muzskych kolektivu tech stavebnich firem) na nemakacenkach ostatni chlapi nenechaji nit suchou a s temito se firmy louci velmi zahy, tohle mam od samotnych personalistek. Nebo si myslite, ze kolegove nevi, ze je zenska doma na rodicaku? Takze az se bude propoustet pro nadbytecnost… :mavam:

Nezbývá než souhlasit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35487
20.3.20 12:42
@bobulka88 píše:
Konecne jedna zdrava diskuse. Jinak jeste k vycurankum bych podotkla, ze treba ve stavebnich firmach (a urcite to nebude jen specifikum muzskych kolektivu tech stavebnich firem) na nemakacenkach ostatni chlapi nenechaji nit suchou a s temito se firmy louci velmi zahy, tohle mam od samotnych personalistek. Nebo si myslite, ze kolegove nevi, ze je zenska doma na rodicaku? Takze az se bude propoustet pro nadbytecnost… :mavam:

A i kdyby to nevedeli kolegove, bude to vedet mzdovka, ktera jim dela dane. Ale myslim, ze to statu rychle dojde a omezi vyplatu na jen jednu davku rodine, bud rodicak, nebo OCR. A pak se muze stat, ze jeste usetrime, matka na RP a tatinek doma na OCR, ale zadarmo, tim padem mu nebude muset stat aspon kompenzovat plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
20.3.20 12:50

@mroe Ano, přesně tak se na to přišlo u mamky v práci, která jakožto mzdová účetní tohle řešila s paní z OSSZ…pán se teď hodně diví, že byl doma měsíc zadarmo :mrgreen: a ještě půlku března. Jak teď valil do práce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39415
20.3.20 13:02
@cecetka píše:
Proto se k tomu vyjadrujes jako anonym :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: :palec: Proste vzdycky budou vycuranci. Jen ted jaksi vic vylizaji ven :nevim: A clovek spis jen cumi, kolik jich je. No nic, jdu pokracovat v praci, at je z ceho tyhle lidi vyplacet :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
20.3.20 13:09
@bobulka88 píše:

Jeden velky souhlas :mavam: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
9793
20.3.20 13:19
@kruel píše:
@Lendeš oficiální ne…to sdělila paní ze socky mojí mamce, která dělá tomu pánovi účetní ;) Pán byl na očr celý únor a až ted zjistil, že za to nedostal ani korunu. Jaké vyjádření oficiální mu pošlou, to už nevím. Každopádně moje maminka dělá účetní přes 30 let…Tak já jen, ať se pak někteří v dubnu nediví, že nedostanou prachy. Samozřejmě ať si ale každý dělá co chce ;)
Je to jen čerstvá zkušenost tohoto týdne. A myslím že to teď budou jooo hlídat.

OSSZ ale nemá jak zjistit, že žena je doma. A i kdyby věděli, že má rodičák, tak neví jestli k tomu nechodí i do práce. A zákon to prostě nezakazuje. Pokud mu to ošetřovné nevyplatili, tak bych si tipla, že on nebo účetní chybně do formuláře uvedli, že jiná osoba na to dítě čerpá RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
20.3.20 13:23
@Lendeš píše:
OSSZ ale nemá jak zjistit, že žena je doma. A i kdyby věděli, že má rodičák, tak neví jestli k tomu nechodí i do práce. A zákon to prostě nezakazuje. Pokud mu to ošetřovné nevyplatili, tak bych si tipla, že on nebo účetní chybně do formuláře uvedli, že jiná osoba na to dítě čerpá RP.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
20.3.20 13:38
@Lendeš píše:
OSSZ ale nemá jak zjistit, že žena je doma. A i kdyby věděli, že má rodičák, tak neví jestli k tomu nechodí i do práce. A zákon to prostě nezakazuje. Pokud mu to ošetřovné nevyplatili, tak bych si tipla, že on nebo účetní chybně do formuláře uvedli, že jiná osoba na to dítě čerpá RP.

Taky jsem premyslela, jak by to vedeli. Muzou ale mit propojena data s UP. Anebo z databaze osob ucastnych na soc. pojisteni. Protoze osoba, ktera cerpa RP a nepracuje, tak se ji ta doba pocita jako nahradni doba pojisteni a OSSZ o tom samozrejme vi. Zda ale maji v evidencich i spolecne domacnosti, to netusim, to vedi prave na UP :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
20.3.20 13:40
@cecetka píše:
Taky jsem premyslela, jak by to vedeli. Muzou ale mit propojena data s UP. Anebo z databaze osob ucastnych na soc. pojisteni. Protoze osoba, ktera cerpa RP a nepracuje, tak se ji ta doba pocita jako nahradni doba pojisteni a OSSZ o tom samozrejme vi. Zda ale maji v evidencich i spolecne domacnosti, to netusim, to vedi prave na UP :nevim:

Ale oni nemůžou vědět, jestli osoba s RP třeba nepracuje na DPP do 10 tis. měsíčně. A náhradní doba na důchod se prokazuje až při žádosti o důchod. A hlavně oni nemůžou tak svévolně někomu nedat ošetřovné, i kdyby věděli, že je druhý rodič doma. K zamítnutí by museli mít zákonný důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
20.3.20 14:00
@kruel píše: Čerstvá zkušenost - chlap si vzal Očr na dítě školou povinné, manželka byla doma s ročním dítětem. Zaměstnavatel to chlapovi povolil, ten však po měsíci zjistil že socka už mu to ale nezaplatila. Protože není důvod když má ženu na rodicaku. Nezvládali dvě děti? Neměli si je dělat. Toť vyjádření socky… Takže pozor na to!!

Když je blbej, tak se nesmí divit. Vždy bylo OČR placeno jen 9 dnů. To až teď to změnili. Takže když byl doma měsíc, tak je jasný, že vetšinu byl doma zadarmo. A RD manželky s tím nemá co dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.20 00:03
@Gumidci píše:
Po OCR se tu začnou množit dotazy, jsem na RD, manžel byl na OCR se školním dítětem a nemáme z čeho platit nájem, nemáme co do huby,…

No furt je to dle mého názoru lepší, než dotazy typu: „babička nám sama umírá v nemocnici, ležíme tu s manželem v horečkách, pobíhají nám tu tři malé děti a nemá jim kdo dát co najíst, nejsme schopni pro ně uvařit, nejsme schopni se o ně postarat!“ Nebo ještě hůř: „Zemřel mi manžel (riziková skupina, alergik astmatik), zůstala jsem na tři děti sama. Nevím co dál“
A věřím, že by se tu našla nějaká pohotová pisatelka, co mi napíše, že když pro nás byly důležitější prachy než ochrana rodiny, tak ať se teď nedivíme.
zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.20 00:19

Jinak manžel OČR dostal - psal řediteli do práce, ten mu napsal, že ho úplně chápe a že je vše v pořádku. Ne každý tam má v jednom baráku tři malé děti a navíc babičku 85 let, o kterou se členové rodiny musí částečně starat. Ne každý je tam taky alergik a astmatik - aby pro něj bylo nošení roušky 12 hodin v podstatě už samo o sobě zdravotně kontraindikované.
Myslím si, že lidi o sobě v práci vědí, kdo je nemakačenko a zneužívá jakoukoliv situaci, která se mu hodí, jen aby si udělal volno a kdo je prostě rozumný a vyhodnotí aktuální situaci jako pro jeho rodinu už neúnosnou.
Zajímalo by mě, kolik z vás, co se tu do těch „nemakačenků“ tak opíráte máte třeba alergie a astma a chodíte na 12ti hodinové směny kde jste s rouškou?
Mrzí mě, že současná situace vzbuzuje v některých lidech takovou potřebu se do někoho navážet aniž by jste znali všechny okolnosti jejich životního příběhu.
Osobně jsem člověk, který nikdy nebyl na pracáku. Než jsem měla děti, v životě jsem nebyla ani na nemocenské. Přestože jsem měla v podstatě rizikové zaměstnání, kde všechny mé kolegině odcházely na nemocenskou hned po zjištění těhotenství, tak já zůstala až do nástupu na mateřskou. U starších dětí jsme s manželem díky směnování, které jsme měli nastaveno proti sobě zvládli většinu nemocí našich dětí tak, že jsme se u nich střídali a OČR jsme si brali až ve chvíli, kdy už situace nešla utáhnout. To vše v podstatě bez jakékoliv pomoci prarodičů, protože sami mají zdravotní problémy, nebo žijí daleko. A naráz jsme z ve vašich očích nemakačenka! je mi z toho smutno
zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
26928
21.3.20 05:45
@Anonymní píše:
Jinak manžel OČR dostal - psal řediteli do práce, ten mu napsal, že ho úplně chápe a že je vše v pořádku. Ne každý tam má v jednom baráku tři malé děti a navíc babičku 85 let, o kterou se členové rodiny musí částečně starat. Ne každý je tam taky alergik a astmatik - aby pro něj bylo nošení roušky 12 hodin v podstatě už samo o sobě zdravotně kontraindikované.
Myslím si, že lidi o sobě v práci vědí, kdo je nemakačenko a zneužívá jakoukoliv situaci, která se mu hodí, jen aby si udělal volno a kdo je prostě rozumný a vyhodnotí aktuální situaci jako pro jeho rodinu už neúnosnou.
Zajímalo by mě, kolik z vás, co se tu do těch „nemakačenků“ tak opíráte máte třeba alergie a astma a chodíte na 12ti hodinové směny kde jste s rouškou?
Mrzí mě, že současná situace vzbuzuje v některých lidech takovou potřebu se do někoho navážet aniž by jste znali všechny okolnosti jejich životního příběhu.
Osobně jsem člověk, který nikdy nebyl na pracáku. Než jsem měla děti, v životě jsem nebyla ani na nemocenské. Přestože jsem měla v podstatě rizikové zaměstnání, kde všechny mé kolegině odcházely na nemocenskou hned po zjištění těhotenství, tak já zůstala až do nástupu na mateřskou. U starších dětí jsme s manželem díky směnování, které jsme měli nastaveno proti sobě zvládli většinu nemocí našich dětí tak, že jsme se u nich střídali a OČR jsme si brali až ve chvíli, kdy už situace nešla utáhnout. To vše v podstatě bez jakékoliv pomoci prarodičů, protože sami mají zdravotní problémy, nebo žijí daleko. A naráz jsme z ve vašich očích nemakačenka! je mi z toho smutno
zakladatelka

Zatim neni situace tak vazna, aby nutne museli byt doma oba rodice :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7112
21.3.20 06:37
@cecetka píše:
Zatim neni situace tak vazna, aby nutne museli byt doma oba rodice :think:

Na jednu stranu tu všichni hysterci s rouskama a na druhou stranu není situace vážná? Zajímavé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí