Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kamarád mého muže odešel od ženy a 2 malých dětí nekomentuji, jeho věc, paní i dětí mi je ale líto, znám je 10 let.
Našel si slečnu z Francie (na služební cestě), už vloni. Oni spolu mluví anglicky, jediná široko daleko, kdo je schopná konverzovat (blbě) ve francouštině jsem já, mám překládat na rodinné sešlosti, budou tam i ty děti.
Nechce se mi tam, je mi nesympatická a to ji ani neznám, píšu to na rovinu, nemám ráda zlatokopky, i kdyby byly z Paříže. Šly byste tam?
Šla. Brala bych to jako výzvu a možnost procvičit si jazyk. Ty v zásadě nemáš co ztratit. A problémy tvé kamarádky jsou její, ty to za ni nemusíš řešit. Kor, jestli tě požádali, ať tlumočíš.
To, jak to mají v rodině, je čistě jejich problém.
Neni to zena meho bratra/jineho pribuzneho. Je to nova zena manzelova kamarada a proto bych si nasili nedelala. Kdyz si ji nasel, tak at preklada ostatnim z aj/konverzace vseobecne v aj probiha, jeli na to osazenstvo jazykove vybavene.
Taky by se mi nechtelo. Byla by to pro me ztrata cas a energie. Nesla bych. Omluvila bych se, priznala barvu/neco si vymyséa, podle vztahu s kamaradem.
@Lenka002 píše:
2 odlišné názory, já nevím, budu o tom dumat před usnutím.
stejně se rozhodnout musíš ty sama. ![]()
Podívej já tenhle přístup k lidem fakt nemám ráda, neřeknu kdyby to bylo z rodiny, ale je to kamarád. Já bych šla, procvičila bych jazyk, u toho se dostala aspoň do nějaký společnosti a ještě bych se najedla - vidím maličkosti, ale i tak proč by ne? jejich rodinný problémy ty vůbec neřeš a nedávej jí to najevo - nic ti do toho není.
Jestli se ti nechce, nechoď. Já se nerada někde jazykově předvádím, takže by se mi taky nechtělo. Pokud je problém v tom, že je ti nesympatická, třeba bys při osobním setkání změnila názor… Pokud se ti to příčí kvůli kamarádově bývalé ženě, tak na to bych se vykašlala, jsou to jejich problémy, s tebou to nesouvisí… ale pokud nechceš, tak prostě nechoď, je to čistě na tobě ![]()
Při tlumočení se fakt nepobavíte. Zvlášť, když budete nucena nějak zaobalit to, co by si dotyční chtěli sdělit.
@Lenka002 píše:
@Litta To by mě taky zajímalo.
Třeba chce sbalit i tebe, tak tě takhle láká na představení do rodiny, aby mu poradili, kterou zvolit. ![]()
My měli doma na sešlostech už cizinců víc a vždycky se o ně stará ten, kdo si ho přivede - stejně jako u česky mluvících. Jestli jí rozumí on, tak proč si to neošéfuje i na oslavě? Nebo tam nebude?
![]()
Jestli se ti nechce, nechoď. Nesedí ti jeho přístup, proč mu budeš posluhovat tlumočením? Nezve tě jako hosta. ![]()
A šla bys na tu sešlost/ byla bys pozvaná i kdyby nebylo třeba tlumočit?
Ne, proč? Jestli se ti nechce a nejsi jim nijak zavázaná, tak proč si dělat násilí? Prostě z toho nemáš dobrý pocit, necítila by ses tam dobře a koneckonců ani není důležité, abys tam byla. Tak o co jde? Klidně odmítni.