Osmiletý na všechno kašle- jak se zachovat?

586
10.12.14 08:50

Osmiletý na všechno kašle- jak se zachovat?

Zdravím, v poslední době mám problém se starším synem. Je chytrý a ve škole mu to jde, jen se mi nedaří v něm vypěstovat nějakou odpovědnost.
Nepočítám úkoly, ty nechává vždy na poslední chvíli a potom na to stejně zapomene (tvrdí mi, že nic nemá)a potom nosí poznámky. Na ty jsem se zaměřila a sama mu projíždím sešity…
Myslela jsem spíš věci jako zapomenuté svačiny, pití, pomůcky, když se ho 20× zeptám a vždycky prý všechno má. Nic nepomáhá, když domlouvám, motivuju, vysvětluju, řvu, zakazuju, fakt nic. Má dokonce napsaný seznam, co všechno je potřeba- má tam i umytí obličeje- je to stejně k ničemu. Měla bych ho nechat chodit do školy bez pití, pouzdra, ve svetru naruby, špinavého… nebo mám za ním stát jako když mu byly tři, všude ho strkat a kontrolovat?
Fakt nevím, jsem už v koncích. Co si o tom myslíte?
Dokonce má slíbeno, že každý týden dostane dvacku, pokud bude ve škole bez poznámek za zapomínání, ještě ji nedostal ani jednou…
Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
977
10.12.14 08:56

Nejsem sice zkušená matka, ale četla jsem o něčem takovém velmi zajímavý článek, který mi docela dával smysl. Takže ve zkratce:ž
Odpovědnost v dítěti vzbudíme tím, že mu dáme najevo, že nikdo jiný než on sám, se o jeho věci nepostará. To znamená, když má svetr naruby, tak má svetr naruby, zapomněl svačinu, tak bude hladem. Zapomene úkol, dostane poznámku (třídní důtku). Jsou to jeho starosti a když je nebudete neustále přebírat na sebe, tak se naučí, že když se nepostará sám, tak bude průšvih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 09:00

@krakatice
Tak jsem to právě myslela… Jenomže pokaždé na třídních schůzkách mi učitel dává najevo, že k tomu přistupuju úplně blbě, pokud on na to kašle, musím po něm šlapat já. Ale taky by mi to připadalo logický. Nemáš náhodou ještě ten článek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2077
10.12.14 09:01

@krakatice No jo, ale co když mu to nebude vadit? Jen se nad tím zamýšlím. Děti zatím nemám :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
10.12.14 09:02

Souhlasím s výše uvedeným. A ta dvacka je podle mě špatně. Navíc ho to evidentně stejně nemotivuje. Prostě to nechte na něm, třeba vás překvapí. A když ne, tak se vlastně nic nezmění oproti současnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
10.12.14 09:03
@yriel píše:
@krakatice
Tak jsem to právě myslela… Jenomže pokaždé na třídních schůzkách mi učitel dává najevo, že k tomu přistupuju úplně blbě, pokud on na to kašle, musím po něm šlapat já. Ale taky by mi to připadalo logický. Nemáš náhodou ještě ten článek?

není to úplně ten článek, ale smysl je stejný http://www.rodina.cz/clanek2768.htm

Příspěvek upraven 10.12.14 v 09:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 09:03

@LolitkaP
Z toho mám taky strach. Trvá to už dost dlouho na to, aby si to uvědomil a je to pořád stejný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
10.12.14 09:05

Ahoj, nase hodna holcicka, milujici sestricka taky posledni dobou na vse kasle, je lina, nic se ji nechce ani se ucit, o uklidu ani nemluvim.Taky premyslim co s tim, chvilemi si rikam ze je jak zamilovana ale nevim jestli to neni brzy o vsem si povidame a tak si myslim ze by mi to rekla. Jindy je uzasna a hlavne dokud nemusi neco delat, pokud je nejaky priblem hned jde a omlouva to obejmutim :mrgreen: a zrovna ve chvili kdy bych ji nejradeji roztrhla vejpul :mrgreen: Fakt nekdy premyslim sama nad sebou, jak se zachovat :think: ale miluji ji nade vse na svete :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
10.12.14 09:06

Ja vidim problem jen v tom, ze v tomhle veku proste ty deti nemaji vyhled do budoucna a pokud ho rodice nechaji, dutky a jine pripisky na v ysvedceni vyrhaji spatny pohled na dalsi vzdelavani.. to by me hodne stvalo.. jinak co se obleceni tyka a jidla.. zapomel jsi? tvuj fail.. budes si to pamatovat, ze si byl hladem a budes si na to davat pozor priste. Ale ty poznamky… dite si z toho nic neveme… je mu to jedno, pokud teda doma nedostane remenem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 09:07

Sama mám zatím předškoláky, ale z vyprávění manžela o svém dětství se mám na co těšit. ;-) Co vím, bydlela pod nimi v bytě holčička, která s ním chodila do třídy a od té se rodiče dozvídali, co bylo třeba. Holčička mu zavazovala tkaničky, nosila sešity, půjčovala, co zapomněl. Učitelky ve škole z něj zřejmě také šílely, protože nakonec vyfasoval dvojku z matematiky proto, že neměl v sešitě narýsované okraje, obaly a pořád se vyptával na něco, co paní uč. nevěděla.

A výsledek? Od střední školy ho škola zaala konečně bavit, vystudoval VŠ bez problémů - matematiku. I když to tam zezačátku flákal, vyhrál 1. cenu se svojí diplomkou, kde v posudku stálo, že má úroven disertační práce. Potom postgraduál z matematiky v cizině a za disertačku opět získal 1. cenu. Je velice zodpovědný - až workoholik, práci dělá na 200% (minimálně). :mrgreen: Nejdřív pracoval na VŠ a ve vědě, teď už ne, šel za lepším.

Kdo by to byl do něj řekl ještě na SŠ, kdy s kamarády neskutečně řádil, zkusili většinu drog atd. No jo no, cesty chytrých lidí jsou nevyzpytatelné. :lol:

Drž se, jako máma to budeš mít těžké. Já už se teď těším na ta naše kvítka. :think:

• Citovat
  • Upravit
586
10.12.14 09:07

@krakatice
Super, díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
10.12.14 09:09

Ja byla podobná a nehlo se mnou nic :nevim:, byla jsem premiant, takže mi tyhle prohřešky většinou promijeli…
Ale nepotesim te, nevyrostla jsem z toho, sice si myslím, že jsem v pracovním životě celkem zodpovědná, úspěšna, ale bordelar a zapometlivec jsem furt jsou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
10.12.14 09:10

Tak já bych po něm asi šlapala, bála bych, že když ho nechám „jak dříví v lese“, vyroste z něj flink :nevim: Asi bych určila něco, za co musí nést odpovědnost on (ideálně něco, co by ho mohlo bavit) a to nechala na něm. Co se školy týče, tam bych prostě dohlížela, když to jinak nejde.

PS: Ano, moje dítě je ještě malé, takže tam mi zkušenost chybí, ale znám to z té druhé - učitelské strany…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 09:16
@krakatice píše:
Nejsem sice zkušená matka, ale četla jsem o něčem takovém velmi zajímavý článek, který mi docela dával smysl. Takže ve zkratce:ž
Odpovědnost v dítěti vzbudíme tím, že mu dáme najevo, že nikdo jiný než on sám, se o jeho věci nepostará. To znamená, když má svetr naruby, tak má svetr naruby, zapomněl svačinu, tak bude hladem. Zapomene úkol, dostane poznámku (třídní důtku). Jsou to jeho starosti a když je nebudete neustále přebírat na sebe, tak se naučí, že když se nepostará sám, tak bude průšvih.

Já s tím až tak nesouhlasím. Jednak viz můj příspěvek výše, jednak můj opačný příklad. Pravda je podle mě klasicky uprostřed. Pokud to v sobě to dítě nemá, musí mu rodiče pomáhat, jinak se v tom akorát utopí. A z pohledu učitelky ti můžu říct, že ve škole v něm akorát učitelé i ostatní žáci zafixují tu škatulku flinka, co nikdy nic nemá ani NEBUDE mít v pořádku. Zatímco Anička odvedle, které oťezává tužky vzorně máma, táta kontroluje tašku a ségra dělá úkoly - bude za hvězdu. Já měla rodiče nekompromisní, nic mi neprošlo, nic mi neomluvili a nepomohli a nakonec jsem nedodělala VŠ. Prostě nic není černobílé.

Věřím, že když se malým dětem pomůže, vleze jim to i tak pod kůži. Budou mít v sobě obraz uklizeného pokojíku, ne věčného čurbesu a sezení za trest doma (viz. opět můj muž). A budou mít víc času se rozvíjet v tom, co jim jde a baví je. Ne pro formu, jde hlavně o účel.

• Citovat
  • Upravit
7257
10.12.14 09:18

Já nevím, mám dítě podobného ražení a nemyslím si, že je vhodné ho nechat aby byla příprava do školy a vše ostatní jen na něm. Pokud něco neustále zapomíná, je třeba aby rodiče zkontrolovali pomůcky do školy a zda má všechno sebou. Protože pokud si nepřinese pomůcky půlka třídy, učitel to může zabalit. Mě tedy učitelka vždy říká, že dítě nemělo např. knihu, sešit, že potřebovala aby s tím pracoval, ať dohlédnu ať to příště má. Pokud bych to nechala na dítěti, pomůcky by neměl v pořádku snad nikdy.Je mu to celkem jedno. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí