Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle toho, co popisuješ, tak veci neláme, ale ničí je rozebráním. V tom bych neviděla prvotní záměr věc zničit, ale prozkoumat
Třeba si myslí, že ji dá zpět dohromady. Stává se, že se některou zničenou věc snaží sám opravit?
Ja bych rekla ze to je syndrom - syndrom zvedaveho ditete, ktere veci rado zkouma a zkousi co vydrzi v kombinaci s vlohami k bordelarsrvi
Ne kazdemu z davu vybocujicimu diteti je treba nalepit diagnozu
![]()
No spíš to bude jednou ten roztržitý, trochu nepraktický univerzitní profesor.
Máme také nadané dítě, ale zrovna s tímhle problém nemá. Při čtení tvého příspěvku jsem si ale hned vzpomněla na to, jak to chodilo v matematické třídě na ZŠ, do které chodila moje sestra. Měla neustále zničené - rozmontované všechny věci - kalkulačku atd. Když naši koupili nové, spolužáci jí to okamžitě rozmontovali = zničili zas. A nebyla to šikana, naopak byla ve třídě (mimochodem jako jedna ze 2 holek mezi ostatními kluky) dost oblíbená.
Holt v normální třídě dávali kluci najevo zájem tím, že nals majzli atlasem po hlavě, v matematické třídě měli „sofistikovanější“ způsoby.
Jinak můj muž (matematik) prý vše rozšroubovává od malička až do puberty. To ještě počkej, co bude dál. Muž pak doma dělal různé pokusy, zapálil porůznu záclony, ubrusy, zničil spoustu věcí, popálil se, poleptal se - a přitom to nechápu, dokázal většinu věcí utajit.
Naučil se díky tomu prát a spoustu věcí v domácnosti opravit…
Diagnózu rozhodně nemá a v žuvotě je velmi úspěšný. ![]()
Přesně takhle se podle vyprávění v dětství projevoval můj muž. Všechno rozmontoval, prozkoumal a jak postupně to dokázal dát zase zpátky dohromady, když byl tedy starší. Jestli je to diagnóza nevím, ale teď v dospělém věku je z něj „nadprůměrně zdatný středně technický kádr“. Umí spravit takřka cokoli, koukne že je něco rozbité a okamžitě vyhodnotí, v čem je problém. Když na to nemůže přijít hned, tak koumá, dokud to nevykoumá. Když on o něčem řekne, že už to spravit nejde, tak to už opravdu nejde. Tak možná je tvůj klučík podobně zaměřený, je to prostě technik. Vadila by mi tedy ta detrukce nábytku a zbytečné bordelení věcí, ale to rozmontovávání je pro něj asi přirozenost.
Taky bych to viděla tak, že je prostě zvědavý. Že ho zajímá, jak co funguje. Myslím, že než zakazování by mohlo fungovat to, že se nabídneš, že se spolu domluvíte, CO si může rozmontovat. Aby se napřed zeptal a Tys mu mohla při jeho pokusech „asistovat“. Napadá mě třeba staré věci z bazaru - rádia, atd.? Určitě bych v tom nehledala nějaký syndrom, je to prostě chytrý zvědavý kluk ![]()
Znám, obě dcery jsou slušní montéři. A taky kreativci, mladší byla mezi 3 a 6 rokem vášnivý střihač a lepič… Doteď když to na ně přijde tak vytvářejí složité systémy a použijí k tomu vše od kostek, Lego, postavičky až po knihy.
Je to projev zvídavosti, ale musí se to kombinovat s důsledným vyžadováním třídění a úklidu ze strany rodičů. Důsledně znamená důsledně, každý zvídavý delaborátor má schopnost věci po prozkoumání skompletovat, vytřídit a uložit, jen se některým moc nechce.
Asi mate vsichni pravdu, ze je to monter s tendenci bordelare:-) Kdyz na nej dohlednu, tak spoustu veci dokaze dat dohromady, ale jakmile jsem z dohledu, necha je lezet a pak je hledame v ruznych zakoutich pokoje, no hruza..Najdu ho pak v pokoji, jak sedi v tom bordelu a cte si nejakou z encyklopedii-momentalne vede lidske telo. jinak je fakt, ze s technikou si rozumi, dokaze do peti minut ovladat mobil, ktery predtim nevidel, tablet, notebook, pocitac vcetne stahovani her a aplikaci, pritom ale diky tomu svemu neporadku ma pocitac vecne zakazany a dostane se na nej tak dvakrat do tydne…Ale skolni veci - hruza - u sesitu osli rohy, rozbite pastelky, pismenka mu pri psani po radku skacou, vecne neco nekde zapomina…, asi z nej fakt bude roztrzity vedator. Jsem z nej ale vedle, jednak kvuli tomu stalemu neporadku, co vyrabi a taky kvuli tomu, ze se tolik odlisuje od svych spoluzaku…Vsem diky za prispevky ![]()
Dobry den vsem, prosim o radu vsechny, kdo maji podobnou zkusenost. Nas sedmilety syn je v prvni tride, je inteligencne nadprumerny, od peti umi cist, bezne si cte knizky, matematicky je take velmi nadany. Ma vsak velke problemy s psanim a hlavne s udrzenim poradku a hlavne s nicenim veci. Neni schopen davat si veci na sve misto, i kdyz nad nim stojim a rikam mu, co kam patri. Klidne si sesype vse na zem nebo na postela je mu jedno, ze mu to prekazi. Kdyz dostane nejakou hracku - stavebnici, hru- tak ji neni schopen dat po hrani dohromady a rozhazi ji po celem pokoji. Vsemu se chce podivat na zub, co mu prijde do ruky, to rozmontuje, znici, poztraci. Stokrat jsem mu vysvetlovala, ze tech veci je skoda, ze si pak s nimi nemuze hrat, ze to stoji penize, atd…prijde mi, ze je uplne mimo a me argumenty nechape. Kdyz je chvili bez dohledu, pocmara si stul, naleje do hracek vodu, ulame drzaky od sufliku-nici si i nabytek v pokoji..atd, proste destrukce.Jsem z nej nekdy uplne hotova, ale nemuzu mu stat za zadkem, mam jeste mladsi dceru. Starsi devitileta dcera je v pohode, dokaze si veci srovnat na sve misto, i kdyz ji obsas musim zkontrolovat, ale jinak ok. Kdyz byl syn ve skolce, nikdy se pani ucitelka nezminovala o nejakem problemu, je fakt, ze on da hodne na kolektiv a v kolektivu je schopen prizpusobit se ostatnim, i kdyz pani ucitelka ze skoly se o zlobeni zminovala - ze se neustale cachta v umyvadle a splicha vodu, ze nema uklizene veci v satne atd..Napadlo me, jestli to nemuze byt nejaka porucha - treba asperger, ale ten mi k tomu nesedi- asi s nim zajdu do ped psych poradny, ale napred se chci zeptat, jestli nekdo nemate podobne problemy a zkusenosti. Diky za rady a pochopeni anonymity a vsem hezky den