Nešťastně zamilovaný puberťák a špatná parta

46
28.11.14 10:30

Nešťastně zamilovaný puberťák a špatná parta

Mám syna kterému bude brzy 14 let. Od 12 se kamarádil s jednou slečnou, ale vše mi připadalo v mezích možností, párkrát se rozešli a párkrát znovu sešli. Nyní poslední půlrok to bral hrozně vážně, neustále jí psal básničky, hrozně s ní soucítil (má vážně nemocnou maminku, měla tátu, který je týral a pil)… Problém byl, že slečna neuměla lásku opětovat, slovně i jinak ho trápila, využívala, nekomunikovala, flirtovala s ostatními a syn jí přesto miloval a hrozně tím trpěl.) Od září začal kamarádit s partou, ve které je i zmiňovaná slečna… kouřili cigarety, marihuanu, zkoušeli alkohol. Jak jsem se později dozvěděla, tak některé děti mají i soc. dohled. Kouření jsme odhalili až koncem září (jsme oba nekuřáci, já odnaučený kuřák, ale už 15 let), o pití alkoholu v partě nám řekli známý, kteří je viděli, marihuanu jsme také odhalili sami. Další problémy nastali ve škole, zhoršený prospěch ze dvou na devět 3 a jednu 3-, snížená známka z chování (ničení šk. majetku, mobil v hodinách, pozdní příchody, atd.)…
Se synem se snažím hodně komunikovat, snažím se ho i chápat (také jsem měla bouřlivější pubertu), smějeme se spolu, ale stále mám o něho obavy, aby nesklouzl k něčemu horšímu. Začali jsme navštěvovat psych. poradnu se zaměřením na prevenci, doma řešíme s manželem i otázky jeho chování k dětem (má problémy s tím, že ve zlosti nás ponižuje), také zvažuju to, že třeba i syn žárlí na sestru (10 let z druhého manželství).
Ve škole mi řekli, že si myslí, že má něj. hlubší problém a že volá o pomoc… že je ho škoda, že kdyby to byl něj. grázlík, tak neřeknou, ale že to je chytrý a citlivý kluk a že o to víc je to alarmující.
Měli jste také podobné problémy s dětmi v pubertě, jak jste to řešili??? Budu ráda za každý postřeh a radu… Jak vidíte to, že se 13 letý dokáže tak upnout na holku a je to vůbec normální??? Setkávám se s různými reakcemi okolí… Také zvažuji ještě kineziologii, co myslíte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3818
28.11.14 10:43

Ahoj,

přečetla jsem si se zaujetím tvůj zakl. příspěvek, protože mám o rok staršího syna, ale bohužel nevím, jak bych ti poradila…Můj syn byl ve 12 ještě strašně dětinský, nějaké holky či party ho vůbec nezajímaly - a v podstatě ani teď ho to nezajímá ;)…Jen k tomu zhoršení prospěchu - taky s tím bojujeme - je letos v 9. třídě a tam už opravdu „jde“ o známky, protože se hlásí samozřejmě dál, že…taky se dost zhoršil - měl i 4 z matiky, což jsem byla v šoku - ale co můžu dělat, že…do 5. třídy měl samé jedničky!!! Pak postupně pár dvojek a na konci osmé skončil s pár trojkama a čtyřkou z té matiky…

Co se týká výchovy - máš podporu v manželovi?? Má stejný přístup k synovi, táhnete ve výchově „za jeden provaz“?? Jestli jo, tak je to dobrý…Já se potýkám s tím, že manžel - ačkoliv je to slušný a inteligentní člověk - tak vyrůstal v dost rozvrácené rodině a absolutně si v sobě nenese model ŽÁDNÉ rodiny - jeho rodiče se rozvedli, matka nezájem, žila si s chlapama a jeho tak nějak „vychovala“ babička, ale stylem, že se vlastně musel vychovat a protlouct sám a je takový „samorost“. :nevim: Takže já ohledně výchovy moc podporu v manželovi nemám - manžel vlastně syna „nechápe“, nerozumí tomu, že je potřeba si s ním sednout, promluvit atd. atd. - no tohle je všechno prostě na mě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
28.11.14 10:52

No manžel vyrůstal sice v úplně rodině, ale bohužel táta byl taky hodně autoritativní a něj. emocionální stránka šla stranou, takže např. dostával výprasky páskem, slyšel, že je de..l a pod. Bohužel má tendenci se také tak k dětem chovat. Promluví si s nima, ale jen jednorázově a málo, takže je to většinou na mě. Mě se zdá že je v některých věcech zbytečně přísný a já mám naopak tendenci být nedůsledná. Obojí je špatně. Každopádně se teď věci daly i tímto směrem trochu do pohybu. Otevřeně jsme si promluvili, chceme jít do kineziologie a vše se snažit urovnat. Tak uvidíme. Naštěstí syn už naštěstí s tou slečnou nechodí, ale právě to zpočátku nesl hrozně špatně, nic ho nebavilo atd. Ale zdá se mi to už o něco lepší. Držte nám palce, snad to ustojíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3818
28.11.14 10:58

@janaruz

to je zajímavý…já jsem celkem zvědavá na synovy „slečny“ - mně v těch 12ti to všechno připadá strašně brzo, to je snad přece kamarádství, vždyť ty děcka z toho „dalšího“ snad nemůžou mít rozum..i když chápu, že dneska je to všechno tak nějak „dřív“. Docela jsem ráda, že mám 2 kluky a nemusím s dcerou řešit antikoncepci - kdyby mi 12tiletá dcera přišla, že chce řešit tohle, nevím, co bych jí na to řekla :roll: - já sama jsem to nebrala nikdy 8) - to uvádím jenom jako příklad.

Ano, ono je to stejně většinou na ženské - myslím ta výchova. Můj manžel absolutně v tomto nemá ani kousek trpělivosti, jeho když ti kluci naštvou, tak je tak nas…ý takovým stylem, že mi to spíš připadá, jako kdyby on sám byl další dítě navíc a ne dospělý člověk. Ti kluci jdou stejně se vším za mnou - takže pak zas mám ještě já blbec výčitky, jestli se manžel necítí odstrčený atd. - a pak si zas řeknu, že je to tak lepší, protože on jim stejně nic poradit ani říct nedokáže. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
28.11.14 11:00

Synovi je 16 a jednu nešťastnou lásku už za sebou má. Slečna se s ním neustále rozcházela a scházela a ten můj trouba jí na to nějakou dobu skákal. Vím, že tě to bolí za něho, ale nic s tím nenaděláš. Tohle si prostě musí odžít sám a sám musí přijít na to, že není vozembouch. Já jsem jen nenápadně před synem vykládala vymyšlené historky o tom, jak někdo někoho vodil za nos, jakej je to trouba, že se sebou takhle nechá zametat, jak tomu druhýmu asi za moc nestojí, když s ním takto jedná atd… Jestli si z toho něco vzal nevím, ale holku už má jinou, tak možná jo.
A co se týká party, tak bych mu zkusila nabídnout jinou volnočasovku - sport, šachy, výlety (i když v tomto věku…) u nás vedou hry na PC. Asi to není ideální, ale lepší, než partičky.
S kineziologií nic pokazit nemůžeš, ale zkusila bych hlubinnou terapii (či jak se to jmenuje) - karma, minulé životy - může mít k té slečně nejaký rest z minulosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
28.11.14 11:03

Právě že syn strašně rychle za posl. rok vyspěl (vypadá min. na 16-17 let) a i mentálně mi přijde o hodně starší než vrstevníci, ale samozřejmě jak v čem. U nich v tom vztahu proběhli už i intimnosti, ale ke styku snad nedošlo (alespoň si to myslím), syn se mi dost svěřuje… 8o 8o 8o
Připadá mi, že spolu se slečnou řešili problémy ve vztahu jako dospěláci… a že se tím okrádají o dětství. Citlivé domluvy ani nic jiného však nepomáhalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
28.11.14 11:09

Volnočasové aktivity nabízíme, ale přesně jak říkáš, nejraději má PC… (momentálně je zaheslované)… Ale chodí na atletiku a veslování. Obojí mu jde, ale fláká to a nijak extra ho to nebaví, bohužel. Doma hodně poslouchá hudbu a kreslí (dělá různé nápisy-jakoby grafity). Pomáhá mi, ale musím ho pošoupnout, samotného ho to nenapadne. Každopádně potrženo sečteno - nenapadlo mě že tyhle věci budeme řešit tak brzy (holku, chování, kouření, atd.)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
28.11.14 11:15

@janaruz Také mám 13 letého syna a přijde mi to zvláštní. Jako by tvůj syn hledal něco, co mu chybí doma, jako kdyby před něčím utíkal. Těžko říct, nevím jak to doma máte :nevim: Má nějaké koníčky, kroužky, dělá nějaký sport? Zaměstnejte ho. Ten můj synátor o holkách nemá ani potuchy, sportuje, takže několikrát týdně tréninky, zápasy, učení také bez problémů. Mým výchovným cílem je být s dětmi spíš kamarád a zatím to celkem vychází, ale chtělo to v brzkém dětství pevnou ruku, úzké mantinely a důslednost a ted to přináší své ovoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.11.14 11:27

@janaruz a tvůj muž je synův otec, nebo ne? Není mi to jasne. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
28.11.14 11:29

Je to těžké… výše píšu o manželově problému - když má vztek, tak má tendenci nás ponižovat a nadávat… Je to můj druhý manžel - není to H. biol. otec… Syn je citlivý a toto těžko snáší. Dříve to bylo méně časté, teď se to z problémy stupňovalo…Manželovi jsem všechno řekla, řešit to chce… tak snad se nám podaří to ukočírovat a vše zlepšit. :|
Syn od mala zkoušel fotbal (na něj nebyl dost průbojný), pak stolní tenis, ten ho moc neoslovil a nyní chodí na tu atletiku a veslování, ale veslování ho také nebaví (musí dojíždět dvakrát týdně 20km vlakem) a na atletiku chodí rád, ale občas vynechá.
Chtěla bych aby ho něco pořádně chytlo…atletika i to veslování mu jde, ale prostě chybí zapálení. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.11.14 11:32

@janaruz A co jeho otec? Ten nefunguje vůbec?

Asi bych na miste tvého muže ubrala. Pubosi bývají citlivi na poucovani od nevlastnich rodičů. Zkusila bych to se synem rozebrat, jen ty a on, jak ten vztah s otcimem vnímá. Třeba je trochu zakopaný pes i v tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
28.11.14 11:40

Já byla vždycky hodný dítě a ve 14 přišli kluci a už to jelo. Zhoršil se mi prospěch, měla jsme pocit že známky jsou k ničemu, hlavně když odmaturuju, že rodiče jsou trapný, nic nechápou a podobně :) během 2 let se to srovnalo a pochopila jsem to a zpětně svoje rodiče lituju :D Je teda fakt, že sem nedělala žádný průšvihy ani nekouřila, ale ta škola byla příšerná :D Chudáci naši

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
28.11.14 12:01

@janaruz Co třeba tanec? Hip hop, breakdance, ten by ho nebavil? Když maluje ty grafity.
Můj 14 letý syn na ně chodí druhým rokem a je do toho zapálený a je to pro něj motivace i ve škole, protože jsem mu řekla, že když bude mít špatné známky, tak bude muset tancování omezit a to on nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7797
28.11.14 12:04

@janaruz
Zakladatelko…mohla jsi to dát aspoň anonymně…Bylo mi 15, když jsem zjistila, že si moje matka zakládá diskuze na jiném serveru se svou fotkou o mně - o problémech dospívání, atd. Pokud je v tomhle věku, tak to není moc fér psát o něm s tvou fotkou jeho intimní problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
28.11.14 12:14

To mě vůbec nenapadlo…my ty problémy normálně doma probíráme, taky s třídní učitelkou a psycholožkou a on na takovéhle diskuze fakt nechodí… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí