Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám syna kterému bude brzy 14 let. Od 12 se kamarádil s jednou slečnou, ale vše mi připadalo v mezích možností, párkrát se rozešli a párkrát znovu sešli. Nyní poslední půlrok to bral hrozně vážně, neustále jí psal básničky, hrozně s ní soucítil (má vážně nemocnou maminku, měla tátu, který je týral a pil)… Problém byl, že slečna neuměla lásku opětovat, slovně i jinak ho trápila, využívala, nekomunikovala, flirtovala s ostatními a syn jí přesto miloval a hrozně tím trpěl.) Od září začal kamarádit s partou, ve které je i zmiňovaná slečna… kouřili cigarety, marihuanu, zkoušeli alkohol. Jak jsem se později dozvěděla, tak některé děti mají i soc. dohled. Kouření jsme odhalili až koncem září (jsme oba nekuřáci, já odnaučený kuřák, ale už 15 let), o pití alkoholu v partě nám řekli známý, kteří je viděli, marihuanu jsme také odhalili sami. Další problémy nastali ve škole, zhoršený prospěch ze dvou na devět 3 a jednu 3-, snížená známka z chování (ničení šk. majetku, mobil v hodinách, pozdní příchody, atd.)…
Se synem se snažím hodně komunikovat, snažím se ho i chápat (také jsem měla bouřlivější pubertu), smějeme se spolu, ale stále mám o něho obavy, aby nesklouzl k něčemu horšímu. Začali jsme navštěvovat psych. poradnu se zaměřením na prevenci, doma řešíme s manželem i otázky jeho chování k dětem (má problémy s tím, že ve zlosti nás ponižuje), také zvažuju to, že třeba i syn žárlí na sestru (10 let z druhého manželství).
Ve škole mi řekli, že si myslí, že má něj. hlubší problém a že volá o pomoc… že je ho škoda, že kdyby to byl něj. grázlík, tak neřeknou, ale že to je chytrý a citlivý kluk a že o to víc je to alarmující.
Měli jste také podobné problémy s dětmi v pubertě, jak jste to řešili??? Budu ráda za každý postřeh a radu… Jak vidíte to, že se 13 letý dokáže tak upnout na holku a je to vůbec normální??? Setkávám se s různými reakcemi okolí… Také zvažuji ještě kineziologii, co myslíte???
Ahoj,
přečetla jsem si se zaujetím tvůj zakl. příspěvek, protože mám o rok staršího syna, ale bohužel nevím, jak bych ti poradila…Můj syn byl ve 12 ještě strašně dětinský, nějaké holky či party ho vůbec nezajímaly - a v podstatě ani teď ho to nezajímá
…Jen k tomu zhoršení prospěchu - taky s tím bojujeme - je letos v 9. třídě a tam už opravdu „jde“ o známky, protože se hlásí samozřejmě dál, že…taky se dost zhoršil - měl i 4 z matiky, což jsem byla v šoku - ale co můžu dělat, že…do 5. třídy měl samé jedničky!!! Pak postupně pár dvojek a na konci osmé skončil s pár trojkama a čtyřkou z té matiky…
Co se týká výchovy - máš podporu v manželovi?? Má stejný přístup k synovi, táhnete ve výchově „za jeden provaz“?? Jestli jo, tak je to dobrý…Já se potýkám s tím, že manžel - ačkoliv je to slušný a inteligentní člověk - tak vyrůstal v dost rozvrácené rodině a absolutně si v sobě nenese model ŽÁDNÉ rodiny - jeho rodiče se rozvedli, matka nezájem, žila si s chlapama a jeho tak nějak „vychovala“ babička, ale stylem, že se vlastně musel vychovat a protlouct sám a je takový „samorost“.
Takže já ohledně výchovy moc podporu v manželovi nemám - manžel vlastně syna „nechápe“, nerozumí tomu, že je potřeba si s ním sednout, promluvit atd. atd. - no tohle je všechno prostě na mě ![]()
No manžel vyrůstal sice v úplně rodině, ale bohužel táta byl taky hodně autoritativní a něj. emocionální stránka šla stranou, takže např. dostával výprasky páskem, slyšel, že je de..l a pod. Bohužel má tendenci se také tak k dětem chovat. Promluví si s nima, ale jen jednorázově a málo, takže je to většinou na mě. Mě se zdá že je v některých věcech zbytečně přísný a já mám naopak tendenci být nedůsledná. Obojí je špatně. Každopádně se teď věci daly i tímto směrem trochu do pohybu. Otevřeně jsme si promluvili, chceme jít do kineziologie a vše se snažit urovnat. Tak uvidíme. Naštěstí syn už naštěstí s tou slečnou nechodí, ale právě to zpočátku nesl hrozně špatně, nic ho nebavilo atd. Ale zdá se mi to už o něco lepší. Držte nám palce, snad to ustojíme…
to je zajímavý…já jsem celkem zvědavá na synovy „slečny“ - mně v těch 12ti to všechno připadá strašně brzo, to je snad přece kamarádství, vždyť ty děcka z toho „dalšího“ snad nemůžou mít rozum..i když chápu, že dneska je to všechno tak nějak „dřív“. Docela jsem ráda, že mám 2 kluky a nemusím s dcerou řešit antikoncepci - kdyby mi 12tiletá dcera přišla, že chce řešit tohle, nevím, co bych jí na to řekla
- já sama jsem to nebrala nikdy
- to uvádím jenom jako příklad.
Ano, ono je to stejně většinou na ženské - myslím ta výchova. Můj manžel absolutně v tomto nemá ani kousek trpělivosti, jeho když ti kluci naštvou, tak je tak nas…ý takovým stylem, že mi to spíš připadá, jako kdyby on sám byl další dítě navíc a ne dospělý člověk. Ti kluci jdou stejně se vším za mnou - takže pak zas mám ještě já blbec výčitky, jestli se manžel necítí odstrčený atd. - a pak si zas řeknu, že je to tak lepší, protože on jim stejně nic poradit ani říct nedokáže. ![]()
Synovi je 16 a jednu nešťastnou lásku už za sebou má. Slečna se s ním neustále rozcházela a scházela a ten můj trouba jí na to nějakou dobu skákal. Vím, že tě to bolí za něho, ale nic s tím nenaděláš. Tohle si prostě musí odžít sám a sám musí přijít na to, že není vozembouch. Já jsem jen nenápadně před synem vykládala vymyšlené historky o tom, jak někdo někoho vodil za nos, jakej je to trouba, že se sebou takhle nechá zametat, jak tomu druhýmu asi za moc nestojí, když s ním takto jedná atd… Jestli si z toho něco vzal nevím, ale holku už má jinou, tak možná jo.
A co se týká party, tak bych mu zkusila nabídnout jinou volnočasovku - sport, šachy, výlety (i když v tomto věku…) u nás vedou hry na PC. Asi to není ideální, ale lepší, než partičky.
S kineziologií nic pokazit nemůžeš, ale zkusila bych hlubinnou terapii (či jak se to jmenuje) - karma, minulé životy - může mít k té slečně nejaký rest z minulosti.
Právě že syn strašně rychle za posl. rok vyspěl (vypadá min. na 16-17 let) a i mentálně mi přijde o hodně starší než vrstevníci, ale samozřejmě jak v čem. U nich v tom vztahu proběhli už i intimnosti, ale ke styku snad nedošlo (alespoň si to myslím), syn se mi dost svěřuje…
![]()
Připadá mi, že spolu se slečnou řešili problémy ve vztahu jako dospěláci… a že se tím okrádají o dětství. Citlivé domluvy ani nic jiného však nepomáhalo…
Volnočasové aktivity nabízíme, ale přesně jak říkáš, nejraději má PC… (momentálně je zaheslované)… Ale chodí na atletiku a veslování. Obojí mu jde, ale fláká to a nijak extra ho to nebaví, bohužel. Doma hodně poslouchá hudbu a kreslí (dělá různé nápisy-jakoby grafity). Pomáhá mi, ale musím ho pošoupnout, samotného ho to nenapadne. Každopádně potrženo sečteno - nenapadlo mě že tyhle věci budeme řešit tak brzy (holku, chování, kouření, atd.)…
@janaruz Také mám 13 letého syna a přijde mi to zvláštní. Jako by tvůj syn hledal něco, co mu chybí doma, jako kdyby před něčím utíkal. Těžko říct, nevím jak to doma máte
Má nějaké koníčky, kroužky, dělá nějaký sport? Zaměstnejte ho. Ten můj synátor o holkách nemá ani potuchy, sportuje, takže několikrát týdně tréninky, zápasy, učení také bez problémů. Mým výchovným cílem je být s dětmi spíš kamarád a zatím to celkem vychází, ale chtělo to v brzkém dětství pevnou ruku, úzké mantinely a důslednost a ted to přináší své ovoce.
@janaruz a tvůj muž je synův otec, nebo ne? Není mi to jasne. ![]()
Je to těžké… výše píšu o manželově problému - když má vztek, tak má tendenci nás ponižovat a nadávat… Je to můj druhý manžel - není to H. biol. otec… Syn je citlivý a toto těžko snáší. Dříve to bylo méně časté, teď se to z problémy stupňovalo…Manželovi jsem všechno řekla, řešit to chce… tak snad se nám podaří to ukočírovat a vše zlepšit. ![]()
Syn od mala zkoušel fotbal (na něj nebyl dost průbojný), pak stolní tenis, ten ho moc neoslovil a nyní chodí na tu atletiku a veslování, ale veslování ho také nebaví (musí dojíždět dvakrát týdně 20km vlakem) a na atletiku chodí rád, ale občas vynechá.
Chtěla bych aby ho něco pořádně chytlo…atletika i to veslování mu jde, ale prostě chybí zapálení. ![]()
@janaruz A co jeho otec? Ten nefunguje vůbec?
Asi bych na miste tvého muže ubrala. Pubosi bývají citlivi na poucovani od nevlastnich rodičů. Zkusila bych to se synem rozebrat, jen ty a on, jak ten vztah s otcimem vnímá. Třeba je trochu zakopaný pes i v tom.
Já byla vždycky hodný dítě a ve 14 přišli kluci a už to jelo. Zhoršil se mi prospěch, měla jsme pocit že známky jsou k ničemu, hlavně když odmaturuju, že rodiče jsou trapný, nic nechápou a podobně
během 2 let se to srovnalo a pochopila jsem to a zpětně svoje rodiče lituju
Je teda fakt, že sem nedělala žádný průšvihy ani nekouřila, ale ta škola byla příšerná
Chudáci naši
@janaruz Co třeba tanec? Hip hop, breakdance, ten by ho nebavil? Když maluje ty grafity.
Můj 14 letý syn na ně chodí druhým rokem a je do toho zapálený a je to pro něj motivace i ve škole, protože jsem mu řekla, že když bude mít špatné známky, tak bude muset tancování omezit a to on nechce.
@janaruz
Zakladatelko…mohla jsi to dát aspoň anonymně…Bylo mi 15, když jsem zjistila, že si moje matka zakládá diskuze na jiném serveru se svou fotkou o mně - o problémech dospívání, atd. Pokud je v tomhle věku, tak to není moc fér psát o něm s tvou fotkou jeho intimní problémy.
To mě vůbec nenapadlo…my ty problémy normálně doma probíráme, taky s třídní učitelkou a psycholožkou a on na takovéhle diskuze fakt nechodí… ![]()