Osmiletý na všechno kašle- jak se zachovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.12.14 09:20
@catherine100 píše:
Ja byla podobná a nehlo se mnou nic :nevim:, byla jsem premiant, takže mi tyhle prohřešky většinou promijeli…
Ale nepotesim te, nevyrostla jsem z toho, sice si myslím, že jsem v pracovním životě celkem zodpovědná, úspěšna, ale bordelar a zapometlivec jsem furt jsou :mrgreen:

Presne jak můj muž. Ale i za ten bordel umí vzít a pořešit ho najednou. Ale malý nepořádek ho nebere. Ale v práci je megazodpovědný.

Jinak naprostý souhlas i s @Hřiběnka. Stále zlatá střední cesta. :palec:

• Citovat
  • Upravit
6525
10.12.14 09:20

@yriel A má syn nějaké zájmy? Sport? Jak probíhá jeho odpoledne po škole? Má něco doma na starosti?
Já bych věci typu oblečení a zapomenutá svačina nechala na něm…
Hodně na tohle pomáhají právě sportovní tréningy, kdy se musí sám nachystat. Když se něco zapomene… tak to je blbý. Dcera tak plavala bez čepice, musela si shánět plavecké brýle, jestli nemají nějaké náhradní… Prostě nechat ho ten problém /s malou pomocí, návodem jak to udělat/ vyřešit.
No ale s tou školou bych to asi jen tak nenechala. Ať si domácí úlohy značí někam do poznámkového bloku.
Rano se asi vypravuje sám vid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
10.12.14 09:22

Navíc, pokud je dítě roztržité povahy, bude těch poznámek nosit stále hodně. A to ho do budoucna moc motivovat nebude, spíše rozignuje a začne na to opravdu kašlat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
10.12.14 09:26

Můj manžel je typ chaotik, zapomíná a ztrácí klíče, cokoliv. Prostě jsou roztržité typy lidí, kteří tohle dělají v dětství a budou to dělat i jako dospělí. Nevymlátíš to z nich a ani pozitivní motivace nezabírá.

Smířila bych se s povahou dítěte, pochopila, že zatím je asi jeho povaha a že je momentálně mimo jeho schopnost to zvládat celé sám, zodpovědně a bez chyb. Ještě se to třeba může změnit, takže zároveň bych úplně nerezignovala an to, jak ho k té odpovědnosti postupně vést.
V 8 letech bych si to ohlídala sama s tím, že ho budu vést k tomu, že se mnou si to všechno večer připraví, nedělat to úplně za něj, ale s ním. aby z toho byl zvyk, rutina. Připravit tašku, úkoly atd a ty úkoly kontrolovat za něj, jestli je má všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 09:34

@ospalámyš No přesně to jsem měla na mysli, jen jsem to nerozepsala. Já bych si taky udělala ten čas… a musel by si přede mnou nachystat tašku podle rozvrhu. Zkontrolovat a podepsat úlohy. Pochválit ho… Zkontrolovat sešitek, kam si určitě píšou nějaké oznamy, co kdy a kde bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 09:34

@Black Cat
Syn chodí do tanečního kroužku, do zpěvu, od pololetí do sebeobrany. Ráno jsem doma, ale jak jsem říkala, za zadkem mu nestojím. Má ten seznam, kdybych mu neřekla, ani se do něj nepodívá. Je schopen sedět hodinu u snídaně, nebo si hrát a následně zjistit, že ještě není ani převlečený…
Když jdeme do kroužku, nenachystal a nevzal by si s sebou nic, kdybych mu neřekla. Příčí se mi, nechat ho v tom vymáchat, aby tam dorazil bez ničeho, ale nejspíš s tím budu muset začit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 09:41

@yriel Asi budeš muset. Já třeba v tom věku nechávala dceru se i nachystat sama na hory. Musela to nachystat na zem a sama srovnat. Pak jsem se jí ptala… Máš to? Máš tamto? Pak si to dala sama do tašky.
Na ty tréningy se taky balí sama. Ono opravdu pomůže to, že najednou něco chybí a že to musí řešit např. s trenérem. Jako nechat jim to vyžrat. To samý po tréningu… neexistuje, že hodí tašku na chodbu a nechá tam mokrej ručník a plavky!
U nás ve škole mají úlohy každý den, kromě středy. Takže je jasný, že kdyby mi dítko sdělilo, že dneska žádný úkol nemají a není středa… tak prostě kecá! Naučila bych ho, že si má v pracovním sešitě udělat poznámku DÚ a případně si to ještě poznačit do malého sešitku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 09:44

Jinak ráno to u nás probíhá tak, že žádná televize! A pořád sleduju hodiny a křičím :mrgreen: Už je sedm, jsi už nasnídaná? Už je sedm deset, mazej si vyčistit zuby! Čtvrt na osm!!! Oblíkat! No jak u magorů :mrgreen: Ale dcera se už docela naučila si ten čas hlídat sama… že něco do někdy musí udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
10.12.14 09:50
@yriel píše:
@Black Cat
Syn chodí do tanečního kroužku, do zpěvu, od pololetí do sebeobrany. Ráno jsem doma, ale jak jsem říkala, za zadkem mu nestojím. Má ten seznam, kdybych mu neřekla, ani se do něj nepodívá. Je schopen sedět hodinu u snídaně, nebo si hrát a následně zjistit, že ještě není ani převlečený…
Když jdeme do kroužku, nenachystal a nevzal by si s sebou nic, kdybych mu neřekla. Příčí se mi, nechat ho v tom vymáchat, aby tam dorazil bez ničeho, ale nejspíš s tím budu muset začit :nevim:

A není toho na něj moc? Chodí do druhé třídy? Byla jsem také takové „zázračné dítě“, každý den kroužek a můžu ti říct, že toho bylo na mě vážně moc… A to jsem teda ve 2. třídě měla teprve dva - flétnu a Sokol, jestli si to dobře pamatuji. A ještě když jsem viděla ostatní děti, jak měly po škole padla… :?

Jinak souhlasím, že malý šok by mohl pomoct, ale nechat ho v tom topit z ničeho nic ve velkém, to bych nedělala. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 09:53

@Black Cat
Já vždycky bouchnu a je mi to potom líto :| Asi mám na něj v 8 letech moc vysoký nároky. Mně prostě připadá neskutečný, že když mu to každej den pořád opakuji, tak si to po 3 letech nezapamatuje sám. Ale zkusím teda ubrat, tohle stejně k ničemu nevede

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 09:56

@Levandule121
Chodí do třetí třídy. Tanec nám režim dost narušuje, to je pravda, ale je to jen jednou týdně. To se vracíme až po 20.h a úkoly dělá po cestě. Zpívání má v 15h, takže ho vytáhnou z družiny a domů přijde normálně. Tu sebeobranu teď hrozně chce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
10.12.14 09:58

Mám děti podobného věku, starší je systematik, kterému stačí dát návod a on ho už navždy bude používat.
Mladší je v podstatě bohém-volnostylař, udržet pořádek a systém není její priorita. Poskytuju také návody a pomůcky a namátkovou kontrolu, ale rozhodně jí nestojím za zadkem. Nám se nejlépe osvědčilo nechat vyráchat se v důsledcích svých špatných rozhodnutí (nezkontroluju si aktovku, nepodívám se do zrcadla, nenachystám si věci večer apod.), o tomto přístupu vědí i všichni pedagogové a další vzdělavatelé a schvalují ho. Motivujeme pochvalou a hrozbou omezení volnočasových aktivit v případě neplnění povinností, funguje to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 09:59

@yriel No a co to zkusit postavit na tom, že když chce chodit na tu sebeobranu… tak pro to musí něco udělat? Když něco hrozně chce, tak to chce trošku využít… :mrgreen: Že chceš vidět výsledky, že mu s tím pomůžeš, aby věděl jak na to, ale očkáváš, že ti on začne připomínat, že něco ve škole má a ne ty jemu… a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 10:07

@Black Cat
Minulé prázdniny STRAŠNĚ chtěl jet na jezdecký tábor. Přišel s tím v jednom ze svých nejhorších období. Dobře, může jet, pokud se podle toho začne chovat. Měl na to asi půl roku. No jel tam jen proto, že tábor bylo potřeba zaplatit hodně dopředu a bylo mi fakt líto ty peníze nechat vyletět komínem. Příště bych to už neudělala. Často přemýšlím, jestli je vůbec schopen se chovat normálně.
Takže asi tak. Já chci, aby něco smysluplného dělal, k něčemu ho vést. Mohla bych mu zakázat všechno, ale tuším, jak by to asi dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
10.12.14 10:13

@yriel A jaký byl ve školce? Jak jste se ráno vypravovali? Kdo ho například oblékal? Jak to bylo s chystáním jídla a věcí, než jste někam šli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí