Osmiletý na všechno kašle- jak se zachovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22939
10.12.14 10:22

@yriel
Nečetla jsem všechno, ale poradím Ti.
Co má rád, jaké věci, televizi, počítač? Zakázala bych mu je, sebrala.
Pokud se bude snažit, zase mu je dáš.
3 dni po sobě nemá úkol- nebude počítač,
týden lajdačí- přidám k tomu večerníček,
další týden- budu pro něj chodit do školy a s ním se budu ptát spolužáků nebo učitelky, co mají za úkol.
Tohle děti nemají rády, když rodiče chodí pro ně do školy.
Zkus to, pokud jsi doma nebo máš možnost pro něj chodit hned po jeho vyučování. Třeba to zabere. :think:
Přeji pevné nervy. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 10:24

@Trojlístek
Ve školce to bylo asi stejné, ale tak nějak jsem to ještě tolerovala. Přece jenom, dítě kolem 4-5 let má na to ještě nárok. Takže co jsem mu neřekla, neudělal. I když třeba věděl, že jdeme tam a tam, je potřeba s sebou mít to a to. Oblékal se sám, ale při všem jsem ho musela ( a musím) vždy popohánět (obleč se, ať se můžeš jít nasnídat; najez se, nebo přijdeš pozdě do školy;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 10:27

@jitka 11
U vás to tak funguje? Pár příspěvků nazpět jsem psala o vysněném táboře, stejně se nic nezměnilo. Zákaz počítače a televize jsme už dávno zavedli, bez výsledku.
Ale s tím chozením do školy a vyptáváním se spolužáků a učitelů, to by mohlo zabrat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
10.12.14 10:33

Ono je podle mě důležité rozlišovat co je vlastnost člověka a co lajdáctví, každej jsme nějakej a v tomhle věku už se ty děti začínají trochu osamostatňovat. Důležité věci bych řešila s ním (třeba úkoly - večer projet holt jak s malým co měli a neměli mít) ale třeba obalené sešity apod. bych nechala na něm, za to mu nikdo snad známku nesníží ne? Jsem taky spíš pro přirozené důsledky. Ono někdy když se po nich hodně šlape tak se pak jakoby seknou a nechtějí už tuplem. Dcera sice malá ale taky mi občas řekne, mami já dělám vše špatně (jsou dny kdy jí jen peskuju :roll:) a pak se nad sebou zamyslím a nechám jí v něčem holt volnost.

Zkus si i sednout s ním a ať zkusí sám navrhnout nějaké řešení. Co by mu pomohlo aby nezapomínal úkoly? když se na tom bude podílet tak by to taky mohlo zabrat víc. Zaměřila bych se zatím na jednu důležitou věc a pak postupně přidávat další. Pozitivní motivace je pro mě lepší než zakazování (i když taky občas používám.) Důležité je že ve škole výsledky jsou dobré, i když i to se může časem s pubertou zvrhnout. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
10.12.14 10:33
@yriel píše:
@jitka 11
U vás to tak funguje? Pár příspěvků nazpět jsem psala o vysněném táboře, stejně se nic nezměnilo. Zákaz počítače a televize jsme už dávno zavedli, bez výsledku.
Ale s tím chozením do školy a vyptáváním se spolužáků a učitelů, to by mohlo zabrat :mrgreen:

Mám dceru, teď 20 let, zabralo jen něco, počítač- to jsem musela u ní sedět, aby si opravdu udělala JEN úkoly do školy a další blbost iu na něm nedělala.
Taky je chytrá, ale dovede ze sebe udělat i hloupé telátko. Ale potom už jsem s ní tuhle hru nehrála.

Syn ještě chodí do školky, tak to neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
10.12.14 10:36
@yriel píše:
@Black Cat
Minulé prázdniny STRAŠNĚ chtěl jet na jezdecký tábor. Přišel s tím v jednom ze svých nejhorších období. Dobře, může jet, pokud se podle toho začne chovat. Měl na to asi půl roku. No jel tam jen proto, že tábor bylo potřeba zaplatit hodně dopředu a bylo mi fakt líto ty peníze nechat vyletět komínem. Příště bych to už neudělala. Často přemýšlím, jestli je vůbec schopen se chovat normálně.
Takže asi tak. Já chci, aby něco smysluplného dělal, k něčemu ho vést. Mohla bych mu zakázat všechno, ale tuším, jak by to asi dopadlo.

Myslím, že dobře děláš, že chceš spíš slevit. :potlesk: Na nějakou dlouhodobou motivaci, natož PUL ROKU! 8o :! je přeci ještě hrozně malý!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
10.12.14 10:40
@Black Cat píše:
@yriel Asi budeš muset. Já třeba v tom věku nechávala dceru se i nachystat sama na hory. Musela to nachystat na zem a sama srovnat. Pak jsem se jí ptala… Máš to? Máš tamto? Pak si to dala sama do tašky.
Na ty tréningy se taky balí sama. Ono opravdu pomůže to, že najednou něco chybí a že to musí řešit např. s trenérem. Jako nechat jim to vyžrat. To samý po tréningu… neexistuje, že hodí tašku na chodbu a nechá tam mokrej ručník a plavky!

u nás se takto chystá už v 5 letech, jezdí na víkendy k tatínkovi a tam se balí sama a já jen kontroluju a to samé když je ve školce plavání. Jen připomenu že zítra je plavání a je potřeba to sbalit. Navrhnu jestli hned nebo třeba po večeři (dcera si vybere). Zeptám se jí co vše potřebuje na plavání ona vyjmenuje (třeba něco zapomene) nahází to na hromadu, zeptám se jestli něco nechybí (chybí třeba hřeben) tak se zeptám jestli si bude mít čím učesat vlasy po umytí a sama už pak běží pro hřeben. A teď už balí sama a sama říká co vše má mít. Myslím že osmiletý by to mohl zvládnout s lehkou pomocí a pochvalou.

Je fakt, že je možná té zodpovědnosti a kroužků hodně ale o to víc je asi potřeba zajet nějaký režim a učit ho samostatnosti postupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7253
10.12.14 10:43
@Anonymní píše:
Pokud to v sobě to dítě nemá, musí mu rodiče pomáhat, jinak se v tom akorát utopí. A z pohledu učitelky ti můžu říct, že ve škole v něm akorát učitelé i ostatní žáci zafixují tu škatulku flinka, co nikdy nic nemá ani NEBUDE mít v pořádku. Zatímco Anička odvedle, které oťezává tužky vzorně máma, táta kontroluje tašku a ségra dělá úkoly - bude za hvězdu.

S tímhle souhlasím. Občas bych ho v tom vykoupat nechala, ale jinak bych mu pomohla, i když je to dost otravné, protože důslednost chce čas a stát nad ním pořád jak dráb, když máš milion dalších povinností, je stresující. Potřebuje zatím podporu, protože jinak by to opravdu mohlo dopadnout tak, že v kolektivu dostane nálepku zmatkáře, nešiky nebo flinka a bude se tak trvale cítit i sám, což pro sebevědomí není moc dobré. Poznámky a neúspěch je demotivující. Musíš ho to naučit drilem. Seznam nestačí, sám to neumí. Chce to mu stát za tím zadkem, i když na to nemáš čas a nervy. Aby se mu to vžilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 10:47

@Levandule121
Asi to chápu úplně blbě. Já kdybych něco tak strašně chtěla, tak se budu aspoň snažit, abych toho dosáhla. Mohl si klidně říct- no dobrý, tak teď na chvíli zaberu a potom už mi to bude jedno. U něj nebyla vidět ani ta snaha. Šlo tam i o jeho chování k nám, je drzý a nedá se s ním vyjít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 10:49

@kaminky
Zkusím to vzít za jiný konec, doteď jsem se na to dívala úplně jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
10.12.14 10:49
@yriel píše:
@jitka 11
Ale s tím chozením do školy a vyptáváním se spolužáků a učitelů, to by mohlo zabrat :mrgreen:

Přesně tady jsis odpověděla. Jsi nedůsledná. Například tím, že jsi povolila ten tábor. Pokud takový je, tak bych jej nekupovala a dopředu už vůbec ne. V podstatě má všechno a hned, bez jakékoliv své zásluhy.

Dítě 4 - 5 let na právě takové úlevy jaké jsi popsala už nárok nemá. To je přesně to období, kdy mu vštěpuješ určité zásady a když neudělá, tak i dopady.

Chce to důslednost a trpělivost. Malá bude mít v březnu 4 roky, chodí do školky přesně od tří let. A jen co z toho začala brát rozum, tak jsem ji vedli k tomu aby po sobě uklízela. Nejdříve s pomocí, poté sama. Když to nedopadlo, nebyla pohádka, nešlo se ven. A věř, fungovalo to 100%. Ale chtělo to důslednost, neustoupilo se jí vůbec v ničem. Klidně se stalo, že jsme se ven vůbec nedostaly.

Takže aktuálně to je tak, že než ji jde manžel nebo já umýt a řekneme jí to v dostatečném předstihu, tak si sama uklidí hračky, co nezvládne, nás volá, ať ji prosím pomůžeme.

Taky není systematik, ve své podstatě dost bordelaří a kramuje, ale velice dobře ví, že pokud si to zavčas po sobě neuklidí, tak půjde později do sprchy a tím pádem nebude pohádka, protože ji prostě nestihne.

Když jdem ven a nachystám ji například jablka do krabičky, tak ji řeknu, že si je musí při odchodu vzít sama, jinak je prostě nebude mít. Zapomněla je přesně jen 2×.

To co děláš bych nedělala, takhle bych nestála nad nikým. Nechala bych ho v všem pěkně vymáchat. Jsi pomalý? Nestihneš kroužek, nemáš úkoly? Bude problém… Nechceš se napravit, začnu s omezováním oblíbených aktivit, jiná cesta není.

Člověk může být chaotik a kdoví co ještě, ale určité zásady se naučí každý. Jinak ví, že mohou být poblémy. A pak je otázka jak je bude řešit. Zde jej ze všeho vyseká maminka, klidně do 4Oti, nebo mu to bude procházet, ale bude štvát okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 11:00

@yriel No je jasný, že zaplacený tábor asi jen tak nezrušíš… Ale kroužek sebeobrany ano…
Myslím že je opravdu nejvyšší čas, aby se naučil zvládat povinnosti. Ve druhé třídě se ještě prd učej, ale počkej až nastoupí to čtvrté třídy… to mu najednou přibude povinností a učení! Je dobře že to řešíš už teď. Když se teď nenaučí nějaký systém, jak se připravovat, tak potom to už bude těžko dohánět.
Já mám teda štěstí v tom, že dcera se zatím hodně dobře učí. Na to, jaký je flink mimo, tak v tomto to mám ZATÍM snažší. Ale už s ní cloumají předpubertální náladičky… chjo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
10.12.14 11:02
@Panuška píše:
u nás se takto chystá už v 5 letech, jezdí na víkendy k tatínkovi a tam se balí sama a já jen kontroluju a to samé když je ve školce plavání. Jen připomenu že zítra je plavání a je potřeba to sbalit. Navrhnu jestli hned nebo třeba po večeři (dcera si vybere). Zeptám se jí co vše potřebuje na plavání ona vyjmenuje (třeba něco zapomene) nahází to na hromadu, zeptám se jestli něco nechybí (chybí třeba hřeben) tak se zeptám jestli si bude mít čím učesat vlasy po umytí a sama už pak běží pro hřeben. A teď už balí sama a sama říká co vše má mít. Myslím že osmiletý by to mohl zvládnout s lehkou pomocí a pochvalou.Je fakt, že je možná té zodpovědnosti a kroužků hodně ale o to víc je asi potřeba zajet nějaký režim a učit ho samostatnosti postupně.

Hele, je to kluk a tvrdohlavý k tomu. Úplně jiný, než tvoje dcera. Náš starší je jako zakladatelky. Někdy si sám postaví všechna autíčka a zvířátka do řady, ale většinou nehne ani prstem a vytočí nás i sebe do vývrtky, vznikne hodinová scéna jen kvůli tomu, že prostě ty kalhoty ze země nezvedne… Je hodně chytrý, ale sociálně ne úplně v pohodě… Někdy to s ním vůbec nezvládám. Obecně se mi ale v minulosti podařilo zvládnout jeho výkyvy tím, že jsem mu popustila uzdu, víc se mu věnovala, mazlila se s ním, dala jsem mu prostor. No, je to těžké. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
10.12.14 11:08

Já tohle nehlídám, musí sám. Často jde bez svačiny a bez svetru. Mám 2 malé děti a staršího nemám čas stíhat, zda má tohle nebo tamto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 11:08

@yriel no a teď si vezmi, že já mám naprosto stejného nevlastního syna z prvního manželova vztahu, kterého máme v plné péči. Ty máš alespoň výhodu toho „mateřského citu“ že dítěti s láskou odpouštíš, já se o to snažím také, ale jsem někdy až moc drsná a o to větší mám výčitky svědomí, že nedokážu být ta pravá máma. Ikdyž ho miluju a on miluje mě.

U nás je to takhle od první třídy a musím říct, že se srovnal až teď ve třetí… je to pouze o systematické práci s tím dítětem, každý den jsem mu kontrolovala tašku, každý den jsem s ním seděla u úkolů, každý den ráno: máš tepláky do družiny? máš svačinu? máš peníze na autobus? dělej, pohni, je čtvrt už musíš běžet a do toho ještě scény s oblíkáním když neměl např. svoje oblíbené džíny které jsem mu večer předtím vyprala :zed: :zed: :zed: na palici!!! absolutně na palici!!!

a teď drahoušek? přijede ze školy, sám otevře tašku, vyndá všechny učebnice, sešity, pracovní sešity, ukáže mi co ve škole dělali, doděláme opravy, uděláme úkoly, vykydá myčku, uklidí si pokojíček, něco se mnou třeba upeče a zkrátka ví, že když je takhle všechno v pořádku, tak si pak může sednou na hoďku k počítači než přijede táta z práce.

Taky už jsem propadala beznaději, už jsem si říkala, že není normální dítě… ale spravilo se to… a musím teda i říct že mu podle mě zabraly vitamíny EyeQ, což je vysoká koncentrace vícenenasycených mastných kyselin v tobolkách. Pomáhá to soustředění a velice pozitivně to ovlivňuje procesy v dětském mozku.

Ale to je jen část toho úspěchu, myslím že systematická práce, přísnost, ale zároveň laskavost a spravedlivost mu pomohla nějakým způsobem vyspět do stádia - jsem za něco zodpovědný a nechci ztratit důvěru rodičů.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML