Osmiletý na všechno kašle- jak se zachovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7253
10.12.14 11:11

@yriel A když už konečně něco udělá někdy sám, tak chválit. To by ho ta snaha pak mohla aspoň trochu bavit. Chce to mu „stát za zadkem“ denně a delší dobu nepovolit, což je na tom asi to nejtěžší. Cokoliv, co má udělat, důsledně kontrolovat, dát tomu řád a režim (Přijde ze školy, ukáže, co má dělat, udělá to, pak má volno. Oblečení srovnat do skříně, talíř odnést ze stolu, utřít po sobě stůl atd. Dokud to nebude dělat automaticky. Na stůl snad budík nebo nevím co, aby jedl rychleji. :mrgreen: ). A dát mu celkově víc času, i když ten čas prostě není. Víc si s ním hrát, mluvit, číst mu. Tohle je pro rodiče hodně náročné, protože na to zpravidla nemá kapacitu, když musí zařizovat spoustu jiných věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 11:12
@Trojlístek píše:
Přesně tady jsis odpověděla. Jsi nedůsledná. Například tím, že jsi povolila ten tábor. Pokud takový je, tak bych jej nekupovala a dopředu už vůbec ne. V podstatě má všechno a hned, bez jakékoliv své zásluhy.

Dítě 4 - 5 let na právě takové úlevy jaké jsi popsala už nárok nemá. To je přesně to období, kdy mu vštěpuješ určité zásady a když neudělá, tak i dopady.

Chce to důslednost a trpělivost. Malá bude mít v březnu 4 roky, chodí do školky přesně od tří let. A jen co z toho začala brát rozum, tak jsem ji vedli k tomu aby po sobě uklízela. Nejdříve s pomocí, poté sama. Když to nedopadlo, nebyla pohádka, nešlo se ven. A věř, fungovalo to 100%. Ale chtělo to důslednost, neustoupilo se jí vůbec v ničem. Klidně se stalo, že jsme se ven vůbec nedostaly.

Takže aktuálně to je tak, že než ji jde manžel nebo já umýt a řekneme jí to v dostatečném předstihu, tak si sama uklidí hračky, co nezvládne, nás volá, ať ji prosím pomůžeme.

Taky není systematik, ve své podstatě dost bordelaří a kramuje, ale velice dobře ví, že pokud si to zavčas po sobě neuklidí, tak půjde později do sprchy a tím pádem nebude pohádka, protože ji prostě nestihne.

Když jdem ven a nachystám ji například jablka do krabičky, tak ji řeknu, že si je musí při odchodu vzít sama, jinak je prostě nebude mít. Zapomněla je přesně jen 2×.

To co děláš bych nedělala, takhle bych nestála nad nikým. Nechala bych ho v všem pěkně vymáchat. Jsi pomalý? Nestihneš kroužek, nemáš úkoly? Bude problém… Nechceš se napravit, začnu s omezováním oblíbených aktivit, jiná cesta není.

Člověk může být chaotik a kdoví co ještě, ale určité zásady se naučí každý. Jinak ví, že mohou být poblémy. A pak je otázka jak je bude řešit. Zde jej ze všeho vyseká maminka, klidně do 4Oti, nebo mu to bude procházet, ale bude štvát okolí.

Nedůsledná? Spíš si má dopředu rozmyslet, s čím vyhrožuje. Tohle je nesmyslný požadavek, zrovna tak vyhrožovat zrušením kroužku sebeobrany. :zed: Bože holky, je to jen dítě, neumí přemýšlet do budoucnosti, obzvlášť takto daleké. :nevim:

Jo, přiznávám, také jsem našeho už ve 4 letech tahala po kroužcích, dokonce měl i to tancování. :mrgreen: Chtěl a nechtěl tam na střídačku. Letos jsme zkusili jiné 2 kroužky a z obou odešli. Manžel mě přivedl k rozumu, ať ho nechám být. A jsme tak mnohem spokojenější všichni. On je v nové školce a asi toho na něj bylo příliš.

Ostatně manžel všech svých úspěchů dosáhl i bez kroužků. A na co s despektem spoléhá je to, že nikam nikdy nemohl ještě na střední, protože byla podmínka, že si musí doma nejdřív uklidit. Což nikdy nesplnil… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
72725
10.12.14 11:14

@yriel jak já Ti rozumím. Mám to samé - jde do puberty, vše je mu fuk. člověk se tisíckrát zeptá a on stejně něco nemá, zapomene atd.. odměny ala peníze navíc a tak, jsou bez úspěchu, to samé zákaz pc atd.. netuším :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
10.12.14 11:34

A proč jsi anonymní? Ty si za svými výroky nestojíš?

Právě proto, že se jdená o dalekou budoucnost, tak nekoupím tábor, když mi tohle chování vadí.

Vůbec jsem o kroužcích nepsala v jakém ty smyslu jsi to převzala a podala.

Jako na můj vkus toho má klučina dost na zvládnutí, možná si s tím vůbec neví rady, ale jak má, když ho od mala nikdo extra nevede? Ale pokud ty kroužky sám chce a zvládá je, tak klidně, nicméně jen ty kroužky prozatím mohou být nástrojem nějaké solidní dohody.

Vůbec jsem nevypozorovala, že by je zakladatelka chtěla zrušit - pouze omezit. Klidně ať je má, když to lze, ale za určitých podmínek. Navíc když to kluka baví.

Tvůj příspěvěk je :zed: :nevim: To, že jste vaše díte tak brzy tahali po několika kroužcích bylo čistě vaše rozhodnutí a vaše blbost. V podstatě jste uplatnili tutéž blbost, kterou páchali rodiče na tvém manželovi. Tak naštěstí, jste zavčas prozřeli, ale to se odbočilo od tématu. Zakladatelčin kluk tam chodit chce, nikde jsem nečetla, že jej někdo nutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
10.12.14 12:14
@Levandule121 píše:
Hele, je to kluk a tvrdohlavý k tomu. Úplně jiný, než tvoje dcera. Náš starší je jako zakladatelky. Někdy si sám postaví všechna autíčka a zvířátka do řady, ale většinou nehne ani prstem a vytočí nás i sebe do vývrtky, vznikne hodinová scéna jen kvůli tomu, že prostě ty kalhoty ze země nezvedne… Je hodně chytrý, ale sociálně ne úplně v pohodě… Někdy to s ním vůbec nezvládám. Obecně se mi ale v minulosti podařilo zvládnout jeho výkyvy tím, že jsem mu popustila uzdu, víc se mu věnovala, mazlila se s ním, dala jsem mu prostor. No, je to těžké. :hug:

neboj já to chápu mám druhého taky kluka a samozřejmě vidím ten rozdíl v přístupu k určitým věcem ale to i obráceně že on je zase lepší na jiné věci než dcera. Ale to že je to kluk tak už z principu nepolevím v těch základních zásadách že se po sobě uklízí apod. Zatím je dvouletej takže teď začínáme a je to tuhý boj, ale zlepšuje se víc a víc. A že mi někdy dává zabrat, ale věřím že právě pak se mi to vrátí tak jako se vrátilo u dcery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
10.12.14 12:17
@Anonymní píše:
Nedůsledná? Spíš si má dopředu rozmyslet, s čím vyhrožuje. Tohle je nesmyslný požadavek, zrovna tak vyhrožovat zrušením kroužku sebeobrany. :zed: Bože holky, je to jen dítě, neumí přemýšlet do budoucnosti, obzvlášť takto daleké. :nevim:

Jo, přiznávám, také jsem našeho už ve 4 letech tahala po kroužcích, dokonce měl i to tancování. :mrgreen: Chtěl a nechtěl tam na střídačku. Letos jsme zkusili jiné 2 kroužky a z obou odešli. Manžel mě přivedl k rozumu, ať ho nechám být. A jsme tak mnohem spokojenější všichni. On je v nové školce a asi toho na něj bylo příliš.

Ostatně manžel všech svých úspěchů dosáhl i bez kroužků. A na co s despektem spoléhá je to, že nikam nikdy nemohl ještě na střední, protože byla podmínka, že si musí doma nejdřív uklidit. Což nikdy nesplnil… :nevim:

souhlas toto jsem doma taky zavedla a dost bojuji s celou rodinou mého ex, kteří by nejraději viděli dceru lítat po kroužcích a závodním tancování. Ale nejsem magor a navíc znám svoje dítě a když mi dá najevo, že toho má dost a chce být s námi doma nebo na hřišti, nebo jet jen tak na kolo, tak na to ohledy brát musím. Myslím že pak v 7 letech jí nic neuteče když s něčím začne a ve svém okolí jsem spíš vyjímka. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4613
10.12.14 12:20
@yriel píše:
Zdravím, v poslední době mám problém se starším synem. Je chytrý a ve škole mu to jde, jen se mi nedaří v něm vypěstovat nějakou odpovědnost.
Nepočítám úkoly, ty nechává vždy na poslední chvíli a potom na to stejně zapomene (tvrdí mi, že nic nemá)a potom nosí poznámky. Na ty jsem se zaměřila a sama mu projíždím sešity…
Myslela jsem spíš věci jako zapomenuté svačiny, pití, pomůcky, když se ho 20× zeptám a vždycky prý všechno má. Nic nepomáhá, když domlouvám, motivuju, vysvětluju, řvu, zakazuju, fakt nic. Má dokonce napsaný seznam, co všechno je potřeba- má tam i umytí obličeje- je to stejně k ničemu. Měla bych ho nechat chodit do školy bez pití, pouzdra, ve svetru naruby, špinavého… nebo mám za ním stát jako když mu byly tři, všude ho strkat a kontrolovat?
Fakt nevím, jsem už v koncích. Co si o tom myslíte?
Dokonce má slíbeno, že každý týden dostane dvacku, pokud bude ve škole bez poznámek za zapomínání, ještě ji nedostal ani jednou…
Děkuji za odpovědi

Ono je to asi v tomhle věku víceméně normální. Já to mám ve dvojím provedení, jen tím, že jsou to holky, je to malinko lepší - dokonce se i samy učešou a vyčistí zuby :mrgreen:. Ale stejně jim člověk musí stát pořád za zadkem a kontrolovat. Výhodu u nás vidím v tom, že chodí do stejné třídy, takže když jedna zapomene přinést úkol a pokouší se tvrdit, že neměli, druhá to uvede na pravou míru a pak se vesele kopíruje. (Jinak úkol mají téměř každý den.) Neboj, přejde to, určitě z něj bude úžasnej mladík :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4613
10.12.14 12:21

A ještě - kdybych jim do tašky každé ráno svačinu a pití nenachystala, tak je mít nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4613
10.12.14 12:24
@Panuška píše:
Ono je podle mě důležité rozlišovat co je vlastnost člověka a co lajdáctví, každej jsme nějakej a v tomhle věku už se ty děti začínají trochu osamostatňovat. Důležité věci bych řešila s ním (třeba úkoly - večer projet holt jak s malým co měli a neměli mít) ale třeba obalené sešity apod. bych nechala na něm, za to mu nikdo snad známku nesníží ne? Jsem taky spíš pro přirozené důsledky. Ono někdy když se po nich hodně šlape tak se pak jakoby seknou a nechtějí už tuplem. Dcera sice malá ale taky mi občas řekne, mami já dělám vše špatně (jsou dny kdy jí jen peskuju :roll:) a pak se nad sebou zamyslím a nechám jí v něčem holt volnost.Zkus si i sednout s ním a ať zkusí sám navrhnout nějaké řešení. Co by mu pomohlo aby nezapomínal úkoly? když se na tom bude podílet tak by to taky mohlo zabrat víc. Zaměřila bych se zatím na jednu důležitou věc a pak postupně přidávat další. Pozitivní motivace je pro mě lepší než zakazování (i když taky občas používám.) Důležité je že ve škole výsledky jsou dobré, i když i to se může časem s pubertou zvrhnout. :nevim:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 12:39

Jako osmileté dítě neumí myslet do budoucnosti? Tak jako když se na kroužek sebeobrany těší… tak to snad myslí do budoucnosti, nebo ne?
Promiň, ale nebavíme se tu o dvouletém škvrněti, ale školou povinném dítěti… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
10.12.14 13:49

Mě přijde, že to, co tu ve většině radíte, můůže působit jen na určitou sortu dětí… ale jsou děti, kterým je to šumák, je mu jedno že má svetr naruby, proč by mu to vadilo? že má neobalenej sešit? vadí mu to nějak? ne… prostě u takových dětí podle ěm platí jen chválit, cválit a dát všemu režim a stát za zdkem adoufat, že si z toho něco odnese… prostě spolu uděláíme úkoly, nachystáme oblečení, tašku, atd… nic nenechat jen na něm a doufat, že si z toho něco vštípí… a za každý den hodně chválit, i když si mu u toho stála za zadkem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.14 13:56

Jo s tím chválením souhlasím… Protože v určité fázy totiž může mít to dítě dojem, že ať dělá, co dělá, tak na něj všichni akorát řvou a všechno je špatně a tudíž nemá cenu se vůbec snažit.
Taky si myslím, že pomoct by mohla jiná autorita. Vidím to u dcery… My máme štěstí na jednoho aktivního dědíka důchodce, kterej například zorganizoval pro děti stanovačku a nazval to Kinderláger… no kinder lágero to i byl. Kdy se nenaučil otevřít konzervu a ukrojit si chleba, nejedl :mrgreen: apod. Všechny děti to přežily a děsně ho zbožňujou. Ten samej člověk každěj rok zorganizuje kolektivní lyžovačku pro tatínky s dětmi. Zorganizuje jim tam nakonec lyž. závody s medailema, ráno jedí jednu jedinou snídani nachystanou pro všechny, žádný vymýšlení apod. A děcka nenormálně fungujou.
No a proč to tady píšu… Protože vidim, že prostě já něco dělám blbě, když se mnou dcera nespolupracuje, kdežto jiný to s ní evidentně umí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
10.12.14 13:59

@Krrysa
Já bych to tak podobně taky viděla, zatím jsem opravdu nenašla nic, co by na něj platilo. To bych mu musela zakázat úplně všechno a veškerá motivace by se ztratila.
U mě je asi taky velký problém, že já víc nadávám než chválím… Budu muset změnit pohled na něj, nechtít po něm tolik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
10.12.14 14:00

@yriel taky to dělám, nejstraší mi nastupuje do školy v září a vím, že si an to musím dát taky bacha… ale prostě musíš chválit v podstatě i za to, že si mu tu tašku nachystala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
10.12.14 14:34

@Krrysa neobalenej sešit je jedno i mně. Za svetr naruby se ve škole vysmějí děti a víckrát tak nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí