Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
jak to v tuto chvíli funguje OTEC NA MATEŘSKÝ? Co je potřeba? Na jakou dobu max. může být otec na mateřský?
Já sem bez nároku na mateřskou (PPM),tak jsme mysleli, že by šel manžel…
Díky za odpovědi
@makovkaaa Může po konci tvého šestinedělí a být na mateřské 22 týdnů, ale po dobu co je na mateřské nesmí pracovat na svoji smlouvu, takže nevím zda je to zrovna finančně výhodné. A pro možnost volby rodičáku na ni nastupovat nemusí, to stačí, když doloží, že mu nárok vznikl a ty můžeš rovnou volit.
Jsem tu s trošku jiným dotazem - jak vypadají finance u 4-leté varianty rodičovského příspěvku?
@mhlavinka Záleží, kterou 4 letou myslíš ![]()
Pokud si nemůžete ani jeden v rodině volit, tak 7600,– do 9 měsíců věku a pak 3800,– do 4 let.
Pokud si měla PPM a chceš na 4 roky dobrovolně, tak to vychází na cca 5200,–
No, manžel může, já už myslím ne. Ale uvažuji nad 4letou dobrovolně - ale přemýšlím no ![]()
Na 3 roky mi to vyšlo 5500 - zdá se mi to dost málo, tak už by mě nezabilo 700kč dolů a měla bych rok ještě doma ![]()
@mhlavinka Počkej, tak to bude spíš 4500,– pokud to budeš pobírat hned od porodu… a na 3 roky počítáš špatně, tak to bez PPM vychází na cca 6000,–
Jinak těžko říct, co je výhodnější, pokud uvažuješ o přivýdělku na ŽL, tak jsou ty 4 roky zajímavé, si po celou dobu vedlejší, ale jinak bych s ohledem na to, že kdo ví, co politici vymyslí po změně vlády raději volila variantu „co je doma, to se počítá“ a dávala si třeba něco stranou na spořící účet.
Jj, žl je právě mnohem lepší u rodičáku než jako hlavní činnost
![]()
Ono ale co teď vymysleli s těmi daněmi - to kdyby prošlo tak se všichni živnostníci můžeme jít zahrabat ![]()
Teď jsem vymyslela geniální plán - 40 měsíců za 5500kč. Akorát mi to vyjde do září kdy jak doufám půjde do školky
. To by bylo asi nejlepší řešení.
A když si to budu chtít takto zvolit, tak musí žádat ten co má nárok na mateřskou že?
Je to teď už prodloužené, že nestačí jít oficiálně na jeden den?
@mhlavinka Žádat můžeš normálně ty a partner nemusí jít na mateřskou vůbec, stačí aby jeho účetní vyplnila tu přílohu k žádosti o mateřskou, to se pošle na OSSZ, oni vypočítají DVZ a potvrdí ho do formuláře z UP a ty tenhle papír přiložíš k žádosti o rodičák a rovnou volíš.
A s daněmi nevím co máš na mysli? Jestli hlody ČSSD, tak ty zatím neberu v potaz, i když se obávám toho, že volby vyhrajou ![]()
tak to by bylo fain
dík za rady ![]()
Jj, myslím přesně to… každopádně po tomto výroku doufám, že mají naději malou. I když už tu dlouho nebyli - a ono co dlouho není se vždycky vrací, protože lidi zapomenou…
To s tou mateřskou (diskuze viz výše)-mají trošku jiné zákony!
Chtěl bych se jen zeptat jestli někdo z Vás neví jestli se od nového roku ta mateřská otce zase nezmění že to tak nepůjde udělat že bych já jako pracující otec (který si platí jak sociální tak zdravotní) šel na mateřskou (po tom šestinedělí) místo přítelkyně která dostudovala a je teď nezaměstnaná. Děkuji za odpověď.