Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny maminky. Chtěla bych se jen zeptat, zda-li nebyla některá z vás ve stejné situaci. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou u velké společnosti a dne 10.6.2016 mi končí rodičovská dovolená. Nyní jsem znovu těhotná a mezi koncem rodičovské dovolené a začátkem mateřské dovolené je doba asi 5 měsíců. Dozvěděla jsem se, že má pracovní pozice byla přestěhováno do jiného města. Zaměstnavatel pro mě tedy nemá na dobu těch pěti měsíců práci, ani náhradní. Mluvila jsem paní z personálního oddělení, která mi řekla, že jelikož jsem těhotná, nemůžou se mnou rozvázat pracovní poměr a jelikož pro mě nemá práci, bude mi po dobu asi pěti měsíců vyplácet (prý nemocenskou) zaměstnavatel. V příštích týdnech toto budu se zaměstnavatelem řešit, jen mě zajímá, jestli nebyla některá z vás ve stejné situaci a co je pravdy na tom, že mi těch pět měsíců mezi koncem rodičovké dovolené a začátkem mateřské pokryje zaměstnavatel. Už se v tom nějak ztrácím:-)
Moc děkuji za všechny odpovědi
Já neporadím, ale ráda si přečtu zkušenosti, protože mě se to také týká, ale já mám mezi nástupem na md zhruba 10 dní „volných“, takže bych měla na těch 10 dní nastoupit na nemocenskou, nejspíš ![]()
Houby tomu rozumim, ale zamestnavatel snad nemuze rozhodovat o tom, jestli budes na nemocenske, ne?
No ono jde spíš o to, že když pro mě nemá práci, jestli mi bude pokrývat těch pět měsíců zaměstnavatel nebo jak to bude
No ono jde spíš o to, že když pro mě nemá práci, jestli mi bude pokrývat těch pět měsíců zaměstnavatel nebo jak to bude
@Adinka13 pokud se nepletu a oni pro Vas nemaji ani nahradni praci tak by Vas zamestnavatel mel nechat doma za 100%
@Ráďa81 píše:
@Adinka13 pokud se nepletu a oni pro Vas nemaji ani nahradni praci tak by Vas zamestnavatel mel nechat doma za 100%
Jenže on pro ni práci má, jenom v jiném městě, pokud to správně chápu. To není překážka na jeho straně
Snad to tak bude, nikde se mi nepodařilo stejný případ najít a když tak to bylo hodně let zpět
@H8N2O4S já jsem to luštila na mobilu a pochopila jsem, že pro ní místo nemá
@Ráďa81 píše:
Taky se mi zdá že by to mělo být takto. O nemocenské zaměstnavatel nerozhoduje. Jestli teda už teď nevíte, že z nějakého důvodu budete na nemocenské. Třeba že je těhotenství od začátku rizikové.
Dnes mi paní řekla, že došlo k velkým změnám a že má pracovní pozice byla sloučena s jinou atd. a práci pro mě nemá. Hned mi řekla, že mi bude zaměstnavatel vyplácet nemocenskou. Tak nevím
Pokud půjdeš na nemocenskou, tak to neplatí zaměstnavatel, jen prvních 14 dnů nebo tak nějak. Pak už sociálka. No mě sice místo neruší, ale vychází mi, že tak 2 měsíce bych měla jít do práce, takže si nechám napsat neschopenku a je to vyřešený.
No mě taky zmátlo, že mi řekla, že mi nemocenskou bude platit zaměstnavatel, ale třeba si jen popletla názvy. Snad se brzo se zaměstavatelem dopátrám nějakého zdárného konce:-)
@Adinka13 píše:
Dnes mi paní řekla, že došlo k velkým změnám a že má pracovní pozice byla sloučena s jinou atd. a práci pro mě nemá. Hned mi řekla, že mi bude zaměstnavatel vyplácet nemocenskou. Tak nevím
Tak v tom případě požaduj náhradní práci za stejných podmínek jako ve stávající smlouvě nebo máš nárok být za 100% doma, jak už tu padlo. @Ráďa81 omlouvám se, chyba na mém přijímači.
@Adinka13 To si myslím, že jste se asi nepochopili. Ale neschopenka je pro obě strany nejlepší řešení, si teda myslím.