Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@patricie2014 píše:
Tak můžu jí požádat o opatrného otevření než balíček zaplatím, teprve potom mi baliček předá.
požádat můžeš, ale neudělá to. Kdybys odmítla balík převzít, ona to nepošle zpět na své náklady - ještě rozbalené ![]()
@S.maya jenže tak to je. Pošta je jen přepravce, přebírá zabalený balíček a negarantuje úplnost ani nic jiného. Pokud zaplatíš a otevřeš před poštou a zboží bude poškozené-to je jediná věc, kdy můžeš uplatnit škodu u pošty= poškození zboží. Ale nic jiného. A pak ještě pošta zkoumá, zda typ zboží byl správně zabalen a označen a je vina na jejich straně…
bohužel NE. a jestli tu někdo píše něco jiného, není to pravda… ![]()
Přesně - pošta je jen přepravce -pokud Ti poštačka umožní nahlédnutí do balíčku, tak ho pak taky zaplatí - když se bude posílat zpět atd.. protože ona na to nemá právo. Má jedině v případě, že je extrémně porušený. není to tak dávno, co o tom bylo povídáno i v černých ovcích. A jasně tam padlo, že toto udělat nemůže. Obrana spotřebitele je taková, že si nechá poslat zboží na dobírku, nebo bere z prověřených obchodů, nebo prostě osobně ![]()
No ještě má moje tchýně na poště kamarádku. Tak se zeptám zda to pro mě udělá. Obědnala jsem si od jedné paní určitou věc. Je to balíček malinkej tak snad se koukne.
@birm píše:
@S.maya jenže tak to je. Pošta je jen přepravce, přebírá zabalený balíček a negarantuje úplnost ani nic jiného. Pokud zaplatíš a otevřeš před poštou a zboží bude poškozené-to je jediná věc, kdy můžeš uplatnit škodu u pošty= poškození zboží. Ale nic jiného. A pak ještě pošta zkoumá, zda typ zboží byl správně zabalen a označen a je vina na jejich straně…
Posta mi jednou rozdelala balicek, kterej mi prisel z ciziny…kvuli clu. Otevreli na zaklde plne moci, ktera nebyla mnou podepsana…a ejhle..chybela tam penezenka. Posilal mi to znamy a tu penezenku mi tam daval.
To jsem jen odbocila.
Jinak..clanek 32 o preprave dovoluje kontrolu zasilky na zadost adresata
Článek 34
Otevření poštovní zásilky na žádost adresáta
1. Je-li důvodné podezření, že u poštovní zásilky, která je připravena k dodání, došlo ke vzniku škody, podnik poštovní zásilku na žádost adresáta a za jeho přítomnosti otevře.
2. O otevření poštovní zásilky se pořídí písemný záznam. Kopii záznamu vydá podnik
a) adresátovi, pokud o to požádal a pokud je poštovní zásilka dodána,
b) odesílateli, pokud je poštovní zásilka vrácena.
3. Požadavek na otevření poštovní zásilky může uplatnit jen
a) fyzická osoba, která způsobem podle čl. 21 odst. 1 prokáže, že je adresátem,
b) zmocněnec adresáta, zákonný zástupce adresáta, zmocněnec zákonného zástupce adresáta nebo oprávněná osoba.
V případě podle písmene b) platí ustanovení odstavců 1 a 2 obdobně. Našla jsem tohle snad… mě ta známá pochopí a koukne do něj
@patricie2014 No, ale podstatné je, že MUSÍ být naplněn ten bod 1 a to znamená, že má balíček třeba poškozený obal nebo jinou váhu, než byla udaná při odeslání. To, že ty se bojíš, zda odesílatel poslal to co má,, tuto podmínku nesplňuje.
Jo a jen tak mimochodem, nevím zda se dívám správně, ale co jsem si rozklikla aktuální poštovní podmínky, tak tam je bod 34 zrušen.
@patricie2014 píše: Článek 34
1. Je-li důvodné podezření, že u poštovní zásilky, která je připravena k dodání, došlo ke vzniku škody, podnik poštovní zásilku na žádost adresáta a za jeho přítomnosti otevře.
2. O otevření poštovní zásilky se pořídí písemný záznam. Kopii záznamu vydá podnik
b) zmocněnec adresáta, zákonný zástupce adresáta, zmocněnec zákonného zástupce adresáta nebo oprávněná osoba.
V případě podle písmene b) platí ustanovení odstavců 1 a 2 obdobně. Našla jsem tohle snad… mě ta známá pochopí a koukne do něj
Ale tam je něco úplně jiného, ty jsi prostě paranoidní a máš strach, že je v balíčku veliké NIC a ne, že ti to přepravce poškodil.
Hele, vžij se zase do kůže té ženské za přepážkou, ona dělá svoji práci a přeci nebude brát na vlastní triko riziko objednávky z e-shopu, od toho máš heuréku, aby jsi věděla, zda je to obchod spolehlivý.
Mě se to tedy nikdy nestalo, ale lustruji a lustruji ![]()
Pred zaplacenim to nejde, maximalne muzes zkusit pozadat o pripadne svedectvi,, nezaujate treti strany,, kdyby byl balik prazdny a ty jsi se pak dohadovala s odesilatelem ![]()
Ale i to by bylo o ochote postacky, jejich povinnost to neni
@patricie2014 píše:
No ještě má moje tchýně na poště kamarádku. Tak se zeptám zda to pro mě udělá. Obědnala jsem si od jedné paní určitou věc. Je to balíček malinkej tak snad se koukne.
Poruší listovní tajemství. To zavání průšvihem.
@patricie2014 píše: Článek 34
Podezření na poškození zásilky vzniká tehdy, když je viditelně poškozen obal. Např, když dojde pomačkaný balíček s dírou.
@da_hol píše:
Zapomněla jsem připsat, že samozřejmě až po zaplacení, takže to blud není.
a k čemu ti to je po zapalcení? Když to otevřeš a bude tam hromada novinového papíru, tak nemůžeš stejnak ani popel. ![]()
Ono hlavně pokud ti někdo pošle prázdnou krabici, tak to není problém pošty. Ta s tím nemá vůbec nic společného.