Pád na lyžích - bolest kolene

4
21.2.24 12:25

Pád na lyžích - bolest kolene

Mám na vás dotaz, zda máte někdo zkušenost…minulou středu jsem spadla na lyžích, žádná rychlost, ale nějak blbě jsem si dala koleno…po vstanutí OK, ale když jsem chtěla pokračovat v jízdě, vždy mě v koleni hrozně píchlo a nešlo to, musela jsem nohu nadlehčovat. Chůze jakž takž šla, koleno neoteklo ani není zbarvené. Je to už týden a koleno stále bolí, hlavně zadní část, přední a vnější, špatně se mi chodí do schodů a ze schodů, nejsem schopná si zout botu pomocí paty druhé (takové to prasácké vyzouvání kecek), bolí jakýkoliv větší zátah na koleno, když jsem chtěla popoběhnout, málem jsem spadla, koleno nefungovalo… byla jsem u ortopeda, jen zběžně koukl, nic neřekl, nedoporučil a poslal na rtg. Na rtg ale nezjistí poškození vazů případně menisku…co tedy mám po něm chtít na kontrole? Koleno se nelepší, spíše horší (bolí i v klidu a už mě tahá i lýtko jak pajdám). Mám chladit, dávat teplo, bandáž nebo rozhýbat? Vůbec nevím… díky moc všem a přeji dny bez úrazů :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101869
21.2.24 12:38

@Janka3311 Zeby dojit k doktorovi :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
21.2.24 12:41
@Janka3311 píše:
Mám na vás dotaz, zda máte někdo zkušenost…minulou středu jsem spadla na lyžích, žádná rychlost, ale nějak blbě jsem si dala koleno…po vstanutí OK, ale když jsem chtěla pokračovat v jízdě, vždy mě v koleni hrozně píchlo a nešlo to, musela jsem nohu nadlehčovat. Chůze jakž takž šla, koleno neoteklo ani není zbarvené. Je to už týden a koleno stále bolí, hlavně zadní část, přední a vnější, špatně se mi chodí do schodů a ze schodů, nejsem schopná si zout botu pomocí paty druhé (takové to prasácké vyzouvání kecek), bolí jakýkoliv větší zátah na koleno, když jsem chtěla popoběhnout, málem jsem spadla, koleno nefungovalo… byla jsem u ortopeda, jen zběžně koukl, nic neřekl, nedoporučil a poslal na rtg. Na rtg ale nezjistí poškození vazů případně menisku…co tedy mám po něm chtít na kontrole? Koleno se nelepší, spíše horší (bolí i v klidu a už mě tahá i lýtko jak pajdám). Mám chladit, dávat teplo, bandáž nebo rozhýbat? Vůbec nevím… díky moc všem a přeji dny bez úrazů :-)

A prostě počkat, co lékař na kontrole zjistí, a následně se řídit jeho doporučením… to je příliš zastaralý postup?
:roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.2.24 12:44

@j.a.n.i1 byla jsem u ortopeda, ale jen koukl, nic neřekl, neprohmatal…a na rtg nejsou vidět vazy ani menisky…proto se ptám, zda má někdo podobnou zkušenost :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77130
21.2.24 12:49
@Janka3311 píše:
@j.a.n.i1 byla jsem u ortopeda, ale jen koukl, nic neřekl, neprohmatal…a na rtg nejsou vidět vazy ani menisky…proto se ptám, zda má někdo podobnou zkušenost :-(

tak běž na rentgen a znovu k ortopedovi, a pak přece uvidíš, nevím proč s tím otálíš a zadáváš docela zbytečnou diskusi, nikdo z nás tvé koleno neviděl a doktor chce vyloučit zlomeniny a to, co je na rentgenu vidět a pak tě bude léčit dál,
nebo ne, když tam nejdeš :nevim:
a vyléčí tě laici na emiminu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25129
21.2.24 13:13
@Janka3311 píše:
@j.a.n.i1 byla jsem u ortopeda, ale jen koukl, nic neřekl, neprohmatal…a na rtg nejsou vidět vazy ani menisky…proto se ptám, zda má někdo podobnou zkušenost :-(

Ano, mám zkušenost a je to typický úraz při lyžování. Koleno jde vlivem fixování k lyži do rotace. Velmi pravděpodobně se bude jednat o utržený (nebo v lepším případě natržený nebo natažený) přední křížový vaz. Samozřejmě to může být i jiný vaz v koleni nebo ten meniskus. Terapie spočívá ve fixaci v ortéze, cca měsíc bys s tím neměla hýbat až do úplného zhojení. Pak je možné rozcvičovat. Dobrá terapie je kolo a cvičení, při kterém posilujes svaly okolo kolenního kloubu. Ty pomohou udržet kloub ve správné poloze. Pokud bys chtěla dál intenzivně sportovat, zřejmě ti lékaři doporučí plastiku toho předního křížového vazu. Já na ni nešla. Raději to na lyžích a při turistických výstupech šetřím. Mám špatné ohlasy na tyto operace z okolí.
Jinak k těm vyšetřením, RTG odhalí pouze zlomeninu, vazy zjistí magneticka rezonance, ale je to dost drahé vyšetření, tak uvidíš, jestli tě tam budou chtít poslat.

Příspěvek upraven 21.02.24 v 13:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
21.2.24 13:15
@j.a.n.i1 píše:
@Janka3311 Zeby dojit k doktorovi :think:

Že by pořádně číst? :think:
Byla u ortopeda… ;)

• Citovat
  • Upravit
5244
21.2.24 13:16

Sla bych ke sportovnimu ortopedovi. Ja byla s kolenem v nemocnici taky a pristup byl velmi vlazny. Ten sportovni ortoped mel pristup vyrazne lepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.2.24 13:17
@MartinaIrena píše:
Ano, mám zkušenost a je to typický úraz při lyžování. Koleno jde vlivem fixování k lyži do rotace. Velmi pravděpodobně se bude jednat o utržený (nebo v lepším případě natržený nebo natažený) přední křížový vaz. Samozřejmě to může být i jiný vaz v koleni nebo ten meniskus. Terapie spočívá ve fixaci v ortéze, cca měsíc bys s tím neměla hýbat až do úplného zhojení. Pak je možné rozcvičovat. Dobrá terapie je kolo a cvičení, při kterém posilujes svaly okolo kolenního kloubu. Ty pomohou udržet kloub ve správné poloze. Pokud bys chtěla dál intenzivně sportovat, zřejmě ti lékaři doporučí plastiku toho předního křížového vazu. Já na ni nešla. Raději to na lyžích a při turistických výstupech šetřím. Mám špatné ohlasy na tyto operace z okolí.
Jinak k těm vyšetřením, RTG odhalí pouze zlomeninu, vázy zjistí magneticka rezonance, ale je to dost drahé vyšetření, tak uvidíš, jestli tě tam budou chtít poslat.Příspěvek upraven 21.02.24 v 13:15

Moc děkuji, než půjdu na kontrolu raději zpevním. Díky moc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
21.2.24 13:17
@Hanka1 píše: Že by pořádně číst? :think:
Byla u ortopeda… ;)

No a evidentně nevi co dal, tedy zeby k nemu znovu, resp. k jinemu, pokud tomu prvnimu nedůvěřuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
21.2.24 13:56

Mně také odbyli s kolenem. Ani to koleno neviděl. Já jsem s tím, ale byla nejdriv na pohotovosti, kde mi dali ortezu tak jsem ji měla a chodila o berlich. Pak mě ten ortoped, ke kterému jsem šla, řekl že to mám nosit min mesic, ale co mi je to mi neřekl, taky, když to koleno ani nechtěl videt :zed:. Naštvala jsem se a po známosti zkusila dr v rodném městě, který mě dokonce prohlédl a poznal dle pohmatu a jak mě to bolí, že to není nic vážného a po týdnu jsem měla ortezu sundat a bylo to ok. Takže tak…hrozný pristup

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77130
21.2.24 13:58
@Hanka1 píše: Že by pořádně číst? :think:
Byla u ortopeda… ;)

který ji poslal na rtg, kam nešla, pak s nálezem měla jít zřejmě zase k němu, nešla nikam a místo toho založila diskusi na emiminu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.2.24 14:05
@stinga píše:
který ji poslal na rtg, kam nešla, pak s nálezem měla jít zřejmě zase k němu, nešla nikam a místo toho založila diskusi na emiminu

Nikde jsem nepsala, že jsem na rtg nebyla. Byla, ale jak jsem psala, na rtg jsou vidět zlomeniny, ale ne poškození vazů nebo menisků. Na kontrolu jdu zítra. Jen jsem chtěla vědět, zda má někdo podobnou zkušenost, co chtít po lékaři, zda třeba do zítra zpevnit atd.
Jestli vás můj příspěvek tak moc irituje, prosím, přejděte ho. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
21.2.24 14:30

Ortopedi jsou různý, já si stěžoval na bolest kolene, nikoliv bezprostředně po úraze, a už sem měl žádanku na magnetickou rezonanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák