Pád s nárazem do zubů :-(

1226
3.12.10 21:19

Pád s nárazem do zubů :-(

Ahojte, náš malý raubíř dělal asi tak před 10-14 dny lumpárny, samozřejmě sebou praštil, jenže tak nešťastně, že horními zoubky doslova vyryl zářez do obývacího stolku. Štěstí, že stolek je asi z měkkého dřeva - že ty zuby neměl rovnou ven. Ale - kolem jednoho zoubku - u kořene trochu krvácel. Pak už dobrý, večer kousal normálně i jablíčko, sice občas fňukl, že ho to bolí, ale další den už o ničem nevěděl. Teď jsem si však všimla, že zoubek trochu změnil barvu - je našedlý, není prostě bělounký jak ostatní. Právě prodělává nějakou virózu, takže nemůžem k zubaři, po uzdravení tam půjdu. Ale samozřejmě na to musím myslet: je to konec toho zoubku? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22051
3.12.10 21:23

Těžko říct, řekla bych, že naděje ještě je, ale ne moc velká… toto z internetové poradny:

Po každém úraze je běžná pohyblivost zoubků, která by se měla ale v horizontu dnů až týdne upravovat a zoubky by se měly zpevnit. Pokud se tak nestane, je možné, že došlo k odumření zubní dřeně.
Dalším z příznaků je změna barvy zoubku. Při dobré spolupráci dítěte může lékař vyzkoušet i test vitality zubu chladem. Dočasné zuby se někdy přechodně po úraze jeví jako nevitální a zbarvené, ale po několika týdnech se stav upraví. Naopak k odumření zubní dřeně může dojít i po nějaké době po úraze, proto je vhodné stav po 2-3 týdnech opět zkontrolovat.
Pokud zoubek jeví všechny známky odumření zubní dřeně, je vhodné jej extrahovat. Je třeba uvědomit si, že mrtvý zub (i v případě, že není bolestivý) je zdrojem infekce, která může ovlivnit zárodek stálého zubu. Pokud se u zubu již objeví píštěl, či podslizniční absces („váček“) , je vytržení indikováno jednoznačně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
3.12.10 21:39
Nsoci píše:
Ahojte, náš malý raubíř dělal asi tak před 10-14 dny lumpárny, samozřejmě sebou praštil, jenže tak nešťastně, že horními zoubky doslova vyryl zářez do obývacího stolku. Štěstí, že stolek je asi z měkkého dřeva - že ty zuby neměl rovnou ven. Ale - kolem jednoho zoubku - u kořene trochu krvácel. Pak už dobrý, večer kousal normálně i jablíčko, sice občas fňukl, že ho to bolí, ale další den už o ničem nevěděl. Teď jsem si však všimla, že zoubek trochu změnil barvu - je našedlý, není prostě bělounký jak ostatní. Právě prodělává nějakou virózu, takže nemůžem k zubaři, po uzdravení tam půjdu. Ale samozřejmě na to musím myslet: je to konec toho zoubku? :nevim:

Jo to vypadá, že si ho nějak urazil a asi už není vyživaný, tak odumírá, projevuje se to tím šednutím. Radši mu to nech vytrhnout, než to začně hnisat, to je pak hrozná bolest. Kamarádky malá si takhle poškodila dva zuby, když spadla z odrážedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
3.12.10 21:55

musi se na to podivat zubar my mame podobny pripad. loni spadla a urazila si kousek zubu. zubar rikal ze to nechame byt dokud nenastane naky problem, napriklad zmena barvy bolest pri studenem, teplem nebo neco podobneho. predevcirem kousla do nanuku a rvala jak blazen, od te doby je uz nechce. takze asi budem muset jit :-? jo a taky ho ma jakoby nahnedly ale jen odshora a obe jednicky takhle :nevim:

bohunko tys to napsala odborne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
4.12.10 06:33

je mrtvej - ale neznamena to, ze musi hned ven, spousta lidi s tim chodi leta.
nam na zubnim rikali dokonce historku, ze si nejakej borec vyrazil zub uplne pryc, ale byl to drsnej hoch, narval si ho zpet do te diry a jeste s tim par desetileti chodil - akorat byl zub mrtvej.
ja sama jsem mela mrtvej zub asi 5 let.
v nejhorsim se da do nej vyvrtat dirka, vytahat dužinu a vycpat nejakym cementem - teda pokud nejde o mlecnak, to by byla zbytecna sranda.

zubari ukazat ale zadnej spech. vyrthnout se to da vzdycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
4.12.10 09:40

Magdi, to já ne, to pan doktor na internetu  :mrgreen:

Pudli, to ale platí u stálých zubů. Dětské zuby by se po odumření měly odstranit - dostane-li se infekce do odumřelého stálého zubu, odstraní se a nic se neděje. Dostane-li se do odumřelého mléčňáku, může se infikovat zárodek nového stálého. Zrovna jsem to řešila před půlrokem u dcerky, hrozilo jí to také, ale byla ten první případ, zoubek se vzpamatoval a „ožil“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
4.12.10 12:54

Díky vám všem za odpovědi, pevně doufám, že budem taky ten první případ… No uvidíme, co na to zubák :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
4.12.10 13:05
BohunkaP píše:
Magdi, to já ne, to pan doktor na internetu :mrgreen:Pudli, to ale platí u stálých zubů. Dětské zuby by se po odumření měly odstranit - dostane-li se infekce do odumřelého stálého zubu, odstraní se a nic se neděje. Dostane-li se do odumřelého mléčňáku, může se infikovat zárodek nového stálého. Zrovna jsem to řešila před půlrokem u dcerky, hrozilo jí to také, ale byla ten první případ, zoubek se vzpamatoval a „ožil“…

aha aha aha, dik za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
4.12.10 13:11

no moje starší holka měla koncem října? úraz. Spadla na kočárek a vyrazila si zub. kousek chyběl, volali jsme zubařce a že radši na to koukne. Tož jsme nasedli v neděli dopol směr druhej konec republiky a domů jsme jely o další 3 zuby chudší :( Ona nás doma nepustila, ale ty zuby by to prej nerozdejchaly (hejbaly se jí dolní, ještě jsem si dělala srandu, že si mohla vyrazit ty dolní a prej ty horní byly ještě horší) a pak to řešit při komplikacích a narychlo…

dr věřím, takže věřím, že to muselo…

I teda říkala, že se to bude muset hodně hlídat kvůli novým zubům, ale máme počítat s tím ,že s těma druhýma může mít prý potíže a dokonce se může stát, že třeba i nevyrostou (za pár dní si jedem pro protezu a papír na ortodoncii)…

Tak vám držím pěsti, ale radši bych to asi nechala zkouknout…prvak kdyby něco, ať pak dr ví, co dělat, co se tam stalo, a´T je připravená. A druhak pak to řešit, dkyby se tam rozjel zánět…:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
10.12.10 13:42

Tak jsme byli dneska konečně u zubaře - zoubek odumírá, ale zůstane tam, jenom kdyby to začalo dělat nějaké potíže, bude se to řešit. Prý se může stát, že se ještě vzpamatuje, ale už je to víc než 14 dní, tak tomu mu moc nevěřím… No uvidíme. Snad nebudou komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
10.12.10 16:58

no prave to nam taky rekli, a ja ted nevim, nechci ‚operaci‘ po tom nanuku uz nic nebylo ale cistit ji zuby u toho rve jak pavian tak nevim jestli ji to neboli. ale ona rvala odjakziva. asi precejen se dokopu a zajdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
10.12.10 17:04

no když vezmu, jak holka vyváděla při čištění zubů, který se jí kejvaly samy od sebe (ty dolní jedničky) a ten klid, když jsme to vyndaly…tak nevim, bolet to může, no :( Já si od sebe sice nepamatuju, že by to bolelo (holka je krapet komedie :D ), ale…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
10.12.10 17:31

presne tak gabi, od neceleho roku kdy jsme zacli cistit silene komedie asi po pul roce jsem trosku pritvrdila a hlavne trochu pootevre pusu. no ale ted rve jak tur, nezda se mi ze by to bylo od bolesti jak kdyz se dotkla nervu (nanuk) to byl rycak jak blazen ale hloda to ve me protoze plac precejen zesilil.. pristi tyden tam zavolam a uvidim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vered
6.3.11 22:06

mrtvy zoubek

ahoj Nsoci, cetla jsem o Tvem problemu se zoubkem u maleho, mame ten samy, malej spadnul prednima zubama na dlazbu, kousek jednoho zoubku ustipl a druhy asi jen narazil..ale hodne plakal. Po asi tydnu mu zacal pomalu sedivet a uz skoro mesic je tmavsi, sedivo-hnedy…chtela jsem se zeptat jak to dopadlo s vasim zoubkem…jestli jste ho zachranili a vratil se do normalu.Dekuju.

• Citovat
  • Upravit
1226
6.3.11 22:43

Tohle je fakt zajímavá shoda událostí :-) Se zoubkem jsme byli u zubaře, mrkl a říká, že to je odumírající zub, zešediví a zůstane tam. Jenom pokud by to dělalo problémy, tak by se to řešilo - nejspíš vyvrtáním dírky. U nás to trvalo řekla bych tak 6-7 týdnů a barva se pomalu začala vracet k normálu (i když dr. nám řekl, že už je to dlouho a zřejmě se už nevzpamatuje).
A teď k té shodě - zrovna dneska jsme byli u tchyně, dělal ptákoviny a napral to do lavice v kuchyni. Průběh zhruba stejný - tj. ten samý zoubek mu začal krvácet u kořene, tak jsem zvědavá, jak to tentokrát dopadne :roll:
Držím palce, ať je to taky v pohodě - jak říkám, trvá to dost dlouho, třeba i k těm dvěma měsícům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák