Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lolink píše:
@lucynka25 ja mam jediny stesti, ze mam povahu, ktera mi v tomhle nahrava. Jsem neustupna. A pohledu jsem si uzila… Ale krom teda poznamek, ze ho malo biju, mi nikdo radu nedal.a biti nemelo smysl. To se zasekl jeste vic a konec. Ale treba zachvat u pokladny kvuli bonbonum, kdy jsem ho zmitajiciho rvala v naruci pryc, tak to byla jedna z jeho specialitek. A neudelas nic.
To mas dobry
.
Malo bijes?
![]()
Zrovna mam na jazyku podobnou otazku… Mame 2,5 leteho, je teda sikovny, bez plen, chodi uz dlouho…ale je strasne vzteklej. Od narozeni byl hodne plactivy, spatne spinkal(coz je doted spatny), ale vztekani uz je dlouho a uz jsem z toho celkem vyřízená. Jdeme ven vzteka se, jdeme domu vzteka se, ma jit jist vzteka se, jdeme pres prechod jemu se zrovna nechce, placne sebou na zem. Jdu s nakupem tahnu domu tasky i jeho, prijdu uricena jak stado koni a nas…
Na zedek nepomaha, domluva nepomaha, uz jsem toho hodne precetla, ale nic nema uspech…Doufam jen, ze to nekdy prejde a nebude takovy vztekloun i v dospelosti.
Takze radu nemam, ale jen, ze v tom nejsi sama ![]()
@lucynka25 ja to beru jako skolu sebeovladani.
A teda vycvicil mne dobre. Ignorace… No jako to mi moc neslo, protoze ja si delala svoje treba na zahrade a on chodil a rval mi do obliceje. A takhle mne pronasledoval cele dny. Neco se mu nelibilo, rev dve hodiny. Pul hodky klid a znova. Hele ja na na psycharnu. A jo, tesila jsem se az usne.
Ale dulezity je vedet, ze svetlo na konci tunelu existuje. A kdo nezazil, nepochopi. Kolem mne takove dite taky nikdo nemel. ![]()
Pokud to není trvalý povahový rys (tedy pokud nejsi to samé a nebo jeho otec), tak z toh vyroste. Je vzteklý a paličatý v tom správném věku právě zjistil, že je samostatná lidská bytost (předtím úplně neměl zralý mozek na to, aby mu to došlo) a že může svět ovlivňovat podle svých přání. To je dost důležité zjištění. Zároveň se učí, že přání ostatních lidí holt jsou často jiná, než jeho, že ne vždy je po jeho a tak.
Plus teda se ještě seznamuje s tím, že frustrace a vztek jsou strašně silné emoce a co s ním dělají a jak na ně reaguje okolí. To co mi už máme tak nějak pod kontrolou, on prožívá víceméně „poprvé“ a neví co s tím.
Časem to nějak zvládna. Hodí se, aby se naučil, že to že cítí frustraci a vztek z něj nedělá špatného člověka, ale že to je přirozené, jen že je dobré najít nějaké lepší cesty, jak se s nima vypořádat, než si lehnout do bláta a křičet ![]()
Zároveň je více než žádoucí, aby se nenaučil že když se začne vztekat a vydrží, tak rodiče vyměknou a dostane co chce - to se blbě odnaučuje.
Ale ve skutečnosti ho prostě během nejbližšího roku potřebuješ nezabít a to bohatě stačí.
Pokud hledáš nějakou inspiraci, co by mohlo pomoci ti ho nezabít a ještě přitom zkusit trochu výchovy, tak mrkni sem.
https://blog.linkabezpeci.cz/…jeho-rodicu/
https://blog.linkabezpeci.cz/…ekle-batole/
https://blog.linkabezpeci.cz/…u-potrebuje/
Jsem ráda, že v tom nejsem úplně sama, protože okolo takové vzteklouny fakt nikdo nemá a když vyprávím, tak každý kroutí hlavou. Tchyně se pohoršuje, že měla 4 děti a ani jedno tohle nedělalo, že si ho musím vychovat. Škoda, že neměla jedno taky takový. Kdo nezažil, tak vážně neví a spousta rodišu si pak myslí, jak jsou bezvadní a dobře dítě vychovávají narozdíl od vás a přitom, kdyby se jim narodilo to samé, tak by valili oči
Snad se z toho dostane. Musím vydržet…
@Anonymní píše:
@lucynka25 Snažím se být též důsledná, ale ovoce to zatím nepřináší. K tomumi přijde, že všechny děti okolo jsou poddajnější. Žádné jsem zatím neviděla, že by se takhle šprajclo a to jich tu pár je…i když je mi jasný, že všechno vidět nemůžu…Sousedi taky kroutí hlavou nebo na mě koukají s lítostí. Připadám si tady jak nejhorší matka roku![]()
![]()
Nech lidi klidne kroutit hlavou, nevsimej si jich. Je to jenom jedno období ve vývoji, docela normální. A proto to přejde. Až pobere trošičku rozumu/začne víc mluvit, tak Ti místo sprajcnuti vysvětlí, že ho třeba bolí nohy, má žízeň, proč někam nechce jit/nudný, horko, moc lidí atd. A potom už bude na Tobě mu vysvětlit, že tam/někam jít musíte, že mu dáš napít, že ho na chviličku vezmeš na ruku atd. Za jeho vývoj ho neplacej, nelej na nej vodu atd. Tím jeho vývoj neurychlis, potřebuje čas a Ty mu ho doprej. Obrn se trpelivosti, budes to jeste chvili potrebovat
. Mám v podobném věku vnouce a tímhle jsme ještě donedávna procházeli. A najednou během týdne je s nim"rozumna rec"
Takže mi můžeš klidně věřit. ![]()
@stock Díky, zkusím se obrnit, zítra si s malým sjedu kočárem pro čokoládu a hodím se do klidu
Snad…
@Anonymní píše:
@stock Díky, zkusím se obrnit, zítra si s malým sjedu kočárem pro čokoládu a hodím se do kliduSnad…
Dobre děláš
, vyplati se to, držím palce, ať to zvladnes ![]()
@stock
U nas teda uz mluvit umi, ale vzteka se porad. Sice rekne proc, ale to ze si nechce obleknout pyzamo, muj problem neresi, protoze bez nej spat proste nepujde.
@Anonymní píše:
@stock
U nas teda uz mluvit umi, ale vzteka se porad. Sice rekne proc, ale to ze si nechce obleknout pyzamo, muj problem neresi, protoze bez nej spat proste nepujde.
A proč si ho nechce obléknout?
@lolink píše:
@lucynka25 ja to beru jako skolu sebeovladani.A teda vycvicil mne dobre. Ignorace… No jako to mi moc neslo, protoze ja si delala svoje treba na zahrade a on chodil a rval mi do obliceje. A takhle mne pronasledoval cele dny. Neco se mu nelibilo, rev dve hodiny. Pul hodky klid a znova. Hele ja na na psycharnu. A jo, tesila jsem se az usne.
Ale dulezity je vedet, ze svetlo na konci tunelu existuje. A kdo nezazil, nepochopi. Kolem mne takove dite taky nikdo nemel.
Hehe to je jak moje holka, ona se ani neumí urazit a zalézt si, naopak řve mi do obliceje, dokud nedosáhne svého nebo dokud to s ní nějak nehraju.
Je to horor kolikrát, ale díky bohu už je to třeba jen 1 do měsíce, pamatuji si, kdyz to bývalo i denně
ale to byla malá.
Snad jednou pochopí a říkám jí to furt, že kňouráním, kňučením a řvaním si nic nevydobude a stejně to mrška zkouší a taky ji říkám, že ji nerozumím, když takhle kňoura…
Ta malá už to celkem chápe, jsem schopná ji v záchvatu překročit a odejít a pak spíš za mnou běží jakože si ji nevsimam a už se směje. Zkoušej to a jde jim to moc dobře.. Člověk to musí přežít a vydržet. A takových děti jsem taky viděla málo, kamarádky syn má vztekle záchvaty ještě v 6letech, a druhá kamarádka také řeší vzteklou dceru, ta je zas o rok mladsi, ale jinak ostatní vzorny a my jsme výjimka.
Na druhou stranu ve školce je slečna dokonala, tak si pry ostudu dělat nebude.
Ona ví moc dobře, že to je špatný a stejně zkouší a zkouší, naštěstí jen doma
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
jdu si sem spíše jenom odložit, protože už mám toho našeho vzteklouna, i když ho mám ráda, někdy dost. Máme dvouleťáka, většinu věcí začíná zvládat trochu později, i chodit začal na roce a půl a teprve začíná mluvit, chodit na nočník. To by ani nebyl problém, ale jak není něco po jeho, tak je ukrutně zle. Pokaždý, když jdem ven, tak už se úplně klepu, co zas bude. Za ruku nechce, nosit se taky nechce, to do mě hned začne bušit a vzpouzet se. Jít tam, kam chci neexistuje. To si začne lehat na zem a řvát jak tur, ale fakt že hodně. Vypadá to jak kdybych ho mordovala. Všichni se za náma vyděšeně otáčí. Děs. V kočáru je už jak vosa na bonbóně, protože je celkem velký na svůj věk, ale abych něco vyřídila, nebo se alespoň občas prošla bez toho, abych byla zralá na chocholouška, tak ho do něj dát musím. Doma je docela hodný. Taky má občas hysterák, ale jde to, ovšem venku to je úplně jiné dítě. Hřiště nebo nějaké akce s dětmi pro nás neexistují. Dopadlo to vždy katastrofálně. Otázka zní…Měl to někdo podobněa dítě z toho vyrostlo?![]()
Omlouvám se, ale radši anonym…
Napada me zase neco o tom dlouhem byci a malym dvorku.
Jak lidem prijde v pohode, ze s nimi cvici 3 lety fakan
docela na zamysleni
@Komsomol píše:
Napada me zase neco o tom dlouhem byci a malym dvorku.Jak lidem prijde v pohode, ze s nimi cvici 3 lety fakan![]()
docela na zamysleni
Predpokladam, ze zertujes
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
jdu si sem spíše jenom odložit, protože už mám toho našeho vzteklouna, i když ho mám ráda, někdy dost. Máme dvouleťáka, většinu věcí začíná zvládat trochu později, i chodit začal na roce a půl a teprve začíná mluvit, chodit na nočník. To by ani nebyl problém, ale jak není něco po jeho, tak je ukrutně zle. Pokaždý, když jdem ven, tak už se úplně klepu, co zas bude. Za ruku nechce, nosit se taky nechce, to do mě hned začne bušit a vzpouzet se. Jít tam, kam chci neexistuje. To si začne lehat na zem a řvát jak tur, ale fakt že hodně. Vypadá to jak kdybych ho mordovala. Všichni se za náma vyděšeně otáčí. Děs. V kočáru je už jak vosa na bonbóně, protože je celkem velký na svůj věk, ale abych něco vyřídila, nebo se alespoň občas prošla bez toho, abych byla zralá na chocholouška, tak ho do něj dát musím. Doma je docela hodný. Taky má občas hysterák, ale jde to, ovšem venku to je úplně jiné dítě. Hřiště nebo nějaké akce s dětmi pro nás neexistují. Dopadlo to vždy katastrofálně. Otázka zní…Měl to někdo podobněa dítě z toho vyrostlo?![]()
Omlouvám se, ale radši anonym…
Normálka! Můj skoro pětiletý synek je vzteklý a paličatý pořád- má ADHD a Aspergera (proto anonym, každý to tady nemusí vědět)- má libůstky typu moc tlustá bunda, kalhoty, nesnáší punčocháče..Navíc ten je na takové chování velký (i když on vypadá malý)- lidi se samo otáčejí, no co se dá dělat. Taky začal se vším později- ve dvou jsem ho prostě v tom kočáru do města vozila a bylo mi to jedno- navíc jsem byla těhotná a nosit ho nemohla dlouho a za ruku pořád jen řval au (vydržel to třeba hodinu v kuse řvát). Dcera je taky dvouletá- ta zas naopak dělá vše v obrovském předstihu- ale vzteklá je taky- chce všechno dělat sama, neuspokojí jí, když něco je, jak chtěla, ale neudělala to sama. A vymýšlí si kraviny- co si vezme na sebe, jakou hračku s sebou atd.- samozřejmě ne se vším a ne vždy jí vyhovím- jen ať se učí, že ne všechno bude vždy tak, jak chce. Obecně je nenecháváme si nic vyvztekat. Jo nákup s nima horor. Restaurace apod. taky. Vlastně teď v zimě je horor cokoli- nechtěj se oblíkat, řvou, že jsou moc nabalený atd. Ale pro uklidnění k dvouleťákům tohle prostě patří. Vyrostou z toho, ten pětiletý snad už konečně taky ![]()