Pár otázek k příkrmům

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7569
5.4.11 21:05
jancic píše:
Mám pár otázek k příkrmům. Malému je 8,5 měsíce, začli jsme v 7. měsíci. Zatím má dopolední sváču, oběd, odpolední sváču. Dnes by měl poprvé dostat kaši.
1. dopoledne dávám ovoce, jediné co mi jí, je hruška a hroznové víno, jinak musím vše kupovat :roll: . Jablko nejí, jen v přesnídávce. Nemáte někdo typ, jak ho naučit jíst domácí?
2. To samé obědy. Co doma uvařim, většinou nejí, nebo tedy musím ho spíš nutit, kupované má v sobě hned. Přitom převážně vařim a pak vyhazuju. Pokud nechce moje, dám mu kupované, není to chyba? Měla bych ho nechat o hladu (o hladu je relativní, protože kojim)? Má teta porodní bába mi tvrdí, že pokud nechce jídlo, nic mu nemám dávat, ani dokojovat. Co si o tom myslíte?
3. Nemáte někdo recept na dobrou masozeleninovou polévku?
4. Dokojujete hned po jídle, nebo až si dítě řekne?
5. Existuje jiná kaše než rýžová od nestlé, která nemá cukry (jako všem i mě - dělá hrudky)
6. Dáváte kaši před koupáním (jakou dobu) nebo po koupání (za jako dlouho potom kojíte, dáváte UM)?

Všem moc moc díky :kytka:

Příspěvek upraven 05.04.11 v 20:04

Ahoj, dneska jsme na stejném rytmu jako napsala Merett a to jsme začali v 6.měsíci.

k tvým otázkám :
1 - mě zase jí jedině čerstvej banán, zbytek dokupuju. Dneska jsem objevila neslazené Hamánky-DIA, ale dělají jen jabka a s měruňkou. Takže míchám banán s uvařeným jabkem + něco ze skledničky. Ostatní čerstvé jsem zatím nezkoušela.
2 - Baštíme všechno. Co třeba uvařit svoje a pak tam míchnou malou skleničku kupovaného ? Nejčastěji přimíchávám Sunárek mrkev - opravdu chutná jako mrkev.
Nedokojuju !!! Ze začátku, asi 14 dní jo, ale teď ne. Nechci, aby se "spolehal na to, že bude kojení a pak mi nejedl jídlo ". Po jídle mu dávám hrněček s pítkem na napití ( voda, čaj ), něco si z toho vytahne, vykouše :-) , ale nedokojuju…
3 - nevařím polévky, ale někde jsem měla recepty od kamarádky - pohledám a pošlu do SZ
4 - nevím
5 - vykoupat, dát kaši, nakojit a spát. Kojení je spíše na žízeň a uklidňující - byl zvyklý usínat u prsa :roll: někdy chvilinku pije, někdy jen tak cucne.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jancic
5.4.11 21:06
MarketaJ píše:
Kaše bez cukru se daj sehnat ve zdravý výživě, ale jsou nemléčný. Značka Nominal, mají několik druhů. Já večer kaše nedávám, míchám jí je do přesnídávek. Zítra chci zkusit udělat přesnídávku domácí, tak jsem zvědavá. Mně taky ze začátku jedla jenom skleničkový jídlo, ale teď už se to začíná přiklánět na stranu domácího. Prostě jsem různě míchala domácí a skleničky. Nejlepší je kupovat od Sunárku ty jednodruhový a postupně k ni přidávat třeba cuketu, dýni, řepu atd. a míchat to mezi sebou.

Vím, že jsou lepší nemléčný kaše, ale neodstříkám téměř nic, nemléčný kaše do vody jsou prý hnus, tak jsem začla s mléčnýma :nevim: . Od Sunárku jsem četla, že mají spoustu cukru a tak … Hami má taky např. brokolici - ale oni všude cpou tu jablečnou šťávu …

Příspěvek upraven 05.04.11 v 21:10

• Citovat
  • Upravit
27305
5.4.11 21:08
jancic píše:

Určitě jsou kvalitní, kupuju Frutapura, ale „vadí“ mi to :-(((

K té kaši - to šel spát hned poté, co jí zbaštil? Prý se má nechat chvíli vytrávit (prý aspoň 15 min)? S kaší jsme začli dnes, ale nejedl jí, byl moc unavený, tak zkusíme zítra …
Jinak moc díky, říkala jsem si, kdy dokojvat, malou sklenku dost často sní, přesto kojim .. pokud nenakojim fňuká, mám strach, aby neměl hlad (to je asi pořád zažité z dřívějška, kdy většinou řval hlady) … to s malou skleničkou vydržel bez jídla i tři hodiny?

v podstatě šel hned po kaši, najedl se, zapít po lžičce, umýt pusu, do pytle a uspat. Nikdy mu to nevadilo. Teďka už neblinká, takže má kaši, pak koupání a usíná cca půl hodiny po dojedení kaše.

Jinak my s jídlem dost bojujeme, kdybych to nechala na něm, asi by nejedl celej den, takže my jsme v pohodě tři hodiny vydrželi, resp. nijak nedával najevo, že by měl hlad. Doteď mu dávám cca po třech hodinách sama (plus minus 7-10-13-16:00-18:45), nikdy si o jídlo neřekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jancic
5.4.11 21:12
Lenka512 píše:
jancic píše:
Mám pár otázek k příkrmům. Malému je 8,5 měsíce, začli jsme v 7. měsíci. Zatím má dopolední sváču, oběd, odpolední sváču. Dnes by měl poprvé dostat kaši.
1. dopoledne dávám ovoce, jediné co mi jí, je hruška a hroznové víno, jinak musím vše kupovat :roll: . Jablko nejí, jen v přesnídávce. Nemáte někdo typ, jak ho naučit jíst domácí?
2. To samé obědy. Co doma uvařim, většinou nejí, nebo tedy musím ho spíš nutit, kupované má v sobě hned. Přitom převážně vařim a pak vyhazuju. Pokud nechce moje, dám mu kupované, není to chyba? Měla bych ho nechat o hladu (o hladu je relativní, protože kojim)? Má teta porodní bába mi tvrdí, že pokud nechce jídlo, nic mu nemám dávat, ani dokojovat. Co si o tom myslíte?
5. Existuje jiná kaše než rýžová od nestlé, která nemá cukry (jako všem i mě - dělá hrudky)
6. Dáváte kaši před koupáním (jakou dobu) nebo po koupání (za jako dlouho potom kojíte, dáváte UM)?

Ahoj, dneska jsme na stejném rytmu jako napsala Merett a to jsme začali v 6.měsíci.

k tvým otázkám :
1 - mě zase jí jedině čerstvej banán, zbytek dokupuju. Dneska jsem objevila neslazené Hamánky-DIA, ale dělají jen jabka a s měruňkou. Takže míchám banán s uvařeným jabkem + něco ze skledničky. Ostatní čerstvé jsem zatím nezkoušela.
2 - Baštíme všechno. Co třeba uvařit svoje a pak tam míchnou malou skleničku kupovaného ? Nejčastěji přimíchávám Sunárek mrkev - opravdu chutná jako mrkev.
Nedokojuju !!! Ze začátku, asi 14 dní jo, ale teď ne. Nechci, aby se "spolehal na to, že bude kojení a pak mi nejedl jídlo ". Po jídle mu dávám hrněček s pítkem na napití ( voda, čaj ), něco si z toho vytahne, vykouše :-) , ale nedokojuju…
3 - nevařím polévky, ale někde jsem měla recepty od kamarádky - pohledám a pošlu do SZ
4 - nevím
5 - vykoupat, dát kaši, nakojit a spát. Kojení je spíše na žízeň a uklidňující - byl zvyklý usínat u prsa :roll: někdy chvilinku pije, někdy jen tak cucne.....

Kdy nekojuješ - podle čeho se řídíš - když ti sní např. 150 g oběd? Nebo podle čeho - že příkrmy oběd jí už 14 dní … nechci ho mučit hlady, ale ani rozmazlit …

• Citovat
  • Upravit
642
5.4.11 21:14

Ahoj, já bych mu zatím dávala to, co mu chutná, ony se ty chutě časem hodně mění. :wink: Mně třeba malá zase nechce kupované příkrmy, takže když někam jedeme, musím doma navařit a vzít to s sebou do skleničky. O hladu bych teda nenechala.

Já dělám taky masozeleninové kaše, uvařím zeleninu, maso, rozmačkám vidličkou a zředím trochou vody.

My máme zatím oběd, odpolední svačinu, večer kaši. Dokojovala jsem většinou hned nebo za pár minut. Večer dám kaši, asi za půl hodiny okoupu a potom nakojím a dám spát. (malá u jídla s oblibou prská a kaše je úplně všude, proto koupu až po :mrgreen:) A kaše máme od Hami. Teď jí víc chutná ovesná než rýžová, ale střídáme to.

Momentálně kojím ráno, dopoledne, večer před spaním a 2× v noci.

Ahoj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
5.4.11 21:37
jancic píše:
Lenka512 píše:
jancic píše:

k tvým otázkám :
4 - nevím
Kdy nekojuješ - podle čeho se řídíš - když ti sní např. 150 g oběd? Nebo podle čeho - že příkrmy oběd jí už 14 dní … nechci ho mučit hlady, ale ani rozmazlit …

my měli od malička problémy s ublinkáváním…nevím, čím to bylo…trávení, přecpání :nevim:
prostě,co sní, to sní…někdy sní k obědu 120g a tuhle mi snědl jen 80g…prostě do něj víc nedostanu-brání se… a taky jsem si pak všimla, že když jsem to do něj cpala, tak mi pak ubliknul - takže to vyjde stejně …
někdy si řekne o jídlo po 2 hodinách ,někdy až po 3 hodinách…

dokud bude spokojenej a bude přibývat, nebudu to řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
6.4.11 02:01

Ahoj, taky řeším, zda a kdy ještě po jídle dokojovat a kdy už ne. Mám 8měs.dceru, do 6. měs. byla plně kojená, od 6.měs.jsme začali s příkrmy, šlo to pomalu, teď máme režim plus mínus: snídaně 7-8h kojení,svačina 10h ovoce + dokojení (?), oběd 13h maso-zelenina + dokojení (?), svačina 15-16 kojení, večeře 19-20h kojení, kaše nedávám, malá kolem 20h usne a spí durch do rána do snídaně.Také stále řeším dokojování po dopolední svačině a po obědě. K dopol. svačině sní malou skleničku ovoce 125g, k obědu sní různě v průměru cca 120-140g. Po dopol.svačině někdy dokojím někdy ne,někdy usne a dopol.svačinu zaspí, tak dám rovnou oběd, po obědě dokojím po 0,5h až 1h. Kolik by mělo dítě sníst, aby se nemuselo dokojovat? Vím, že je to individuální,každý říká, jak si dítě řekne, ale mé dítě si nikdy o jídlo neříkalo,nemám řvavé dítě,neznám to,aby mě dítě řvalo hlady už od narození,když jí prso nabídnu, tak se vždycky napije,když ne, tak neřve hlady.Tak nevím, kde je ta zlomová hranice, kdy prostě přestat dokojovat po jídle a raději nabídnout jinou tekutinu na zapití (kojeneckou vodu-mimochodem převařujete jí ještě před podáním ?). Pediatr říkal, že vodu nemám dávat, že stačí kojení a kdyžtak mám vařit polívky, ale pokud bych malé vzala jednu dávku kojení, tak bych dle mě měla už vodu po jídle dát ?? (mimochodem jsem už zkoušela, ale z kojenecké lahve s dudlíkem neumí pít-hraje si s ním, postříká se,občas se do ní zakousne, ale podle mě nic nevypije)-jak naučit dítě pít něco jiného než MM? díky za radu, zakladatelce se omlouvám, že jsem jí do toho vstoupila se svými dotazy, ale myslím, že jsou k věci :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
6.4.11 06:46
jancic píše:
MarketaJ píše:
Kaše bez cukru se daj sehnat ve zdravý výživě, ale jsou nemléčný. Značka Nominal, mají několik druhů. Já večer kaše nedávám, míchám jí je do přesnídávek. Zítra chci zkusit udělat přesnídávku domácí, tak jsem zvědavá. Mně taky ze začátku jedla jenom skleničkový jídlo, ale teď už se to začíná přiklánět na stranu domácího. Prostě jsem různě míchala domácí a skleničky. Nejlepší je kupovat od Sunárku ty jednodruhový a postupně k ni přidávat třeba cuketu, dýni, řepu atd. a míchat to mezi sebou.

Vím, že jsou lepší nemléčný kaše, ale neodstříkám téměř nic, nemléčný kaše do vody jsou prý hnus, tak jsem začla s mléčnýma :nevim: . Od Sunárku jsem četla, že mají spoustu cukru a tak … Hami má taky např. brokolici - ale oni všude cpou tu jablečnou šťávu …

Příspěvek upraven 05.04.11 v 21:10

No Sunárek tam nemá ve složení cukr ani jablečnou šťávu :nevim: . A ta brokolice je fakt naprosto bez chuti, takže jí musím míchat s mrkví a dávám tam odměrku Sunaru, takže to má jako polívku, s bramborama jí moc nechce. Sunárek má neslazený přesnídávky, ale jsou to ty v těch kelímkách, je to 100% ovoce. Hami taky myslím nepřislazuje,alespoň ty maličký ne, ty větší jsem nezkoumala. Já když jí to nastavuju těma kašema, tak mi stačí ta malá. Ale dneska zkusím udělat domácí. Na mrazáku mám švestky a meruňky. :lol: Jinak kaše od Sunárku jsou dost přislazovaný, proto dávám ty z tý zdravý výživy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
6.4.11 17:44
Martinda píše:
Ahoj, taky řeším, zda a kdy ještě po jídle dokojovat a kdy už ne. Mám 8měs.dceru, do 6. měs. byla plně kojená, od 6.měs.jsme začali s příkrmy, šlo to pomalu, teď máme režim plus mínus: snídaně 7-8h kojení,svačina 10h ovoce + dokojení (?), oběd 13h maso-zelenina + dokojení (?), svačina 15-16 kojení, večeře 19-20h kojení, kaše nedávám, malá kolem 20h usne a spí durch do rána do snídaně.Také stále řeším dokojování po dopolední svačině a po obědě. K dopol. svačině sní malou skleničku ovoce 125g, k obědu sní různě v průměru cca 120-140g. Po dopol.svačině někdy dokojím někdy ne,někdy usne a dopol.svačinu zaspí, tak dám rovnou oběd, po obědě dokojím po 0,5h až 1h. Kolik by mělo dítě sníst, aby se nemuselo dokojovat? Vím, že je to individuální,každý říká, jak si dítě řekne, ale mé dítě si nikdy o jídlo neříkalo,nemám řvavé dítě,neznám to,aby mě dítě řvalo hlady už od narození,když jí prso nabídnu, tak se vždycky napije,když ne, tak neřve hlady.Tak nevím, kde je ta zlomová hranice, kdy prostě přestat dokojovat po jídle a raději nabídnout jinou tekutinu na zapití (kojeneckou vodu-mimochodem převařujete jí ještě před podáním ?). Pediatr říkal, že vodu nemám dávat, že stačí kojení a kdyžtak mám vařit polívky, ale pokud bych malé vzala jednu dávku kojení, tak bych dle mě měla už vodu po jídle dát ?? (mimochodem jsem už zkoušela, ale z kojenecké lahve s dudlíkem neumí pít-hraje si s ním, postříká se,občas se do ní zakousne, ale podle mě nic nevypije)-jak naučit dítě pít něco jiného než MM? díky za radu, zakladatelce se omlouvám, že jsem jí do toho vstoupila se svými dotazy, ale myslím, že jsou k věci :-)

Ahoj, tak plná dávka zeleniny by se měla pohybovat mezi 150 - 200 ml (větší jedlíci i 250 ml), plná dávka u dopolední a odpolední svačiny je 100 - 200 ml. Ale vše je samozřejmě velmi individuální. Já přestala dokojovat asi po 3 - 4 týdnech od zavedení příkrmu. Někdy toho malá sní míň, někdy víc, taky záleží, co jí víc chutná. :mrgreen: Svačiny sní kolem těch 100 ml, oběd někdy 150, někdy i těch 200. Já převařuju vodu z kohoutku (máme kvalitní). Pít jí dávám vodu, čajík, nebo vývar ze zeleniny, ten má ráda. Láhev s dudlíkem jsem zkusila párkrát bez úspěchu, takže rovnou učím na hrníček s pítkem jako u první dcery. Moc toho ještě nevypije, spíš si s tím hraje, takže když chci, aby se napila, dávám jí to po lžičkách. Já začala jiné tekutiny než MM dávat s prvními příkrmy, aby si malá zvykla. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jancic
6.4.11 17:57

Ještě k tomu dokojování. K odpolední svačině malý sní celý jogurt ve skleničce 200g - jako dnes - myslím si, že to je doopravdy plná dávka. Dnes jsem mu poprvé nedala napít, po hodině začal být nervní, po hoďce a půl řval jako tur a vyčítavě se na mě díval. Tchýně mě tvrdí, že ho mám kojit vždy po jídle, že brečí hlady nebo žízní. Já tedy nevím, ale není tohle spíš závislost na prsu? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
642
7.4.11 12:02
jancic píše:
Ještě k tomu dokojování. K odpolední svačině malý sní celý jogurt ve skleničce 200g - jako dnes - myslím si, že to je doopravdy plná dávka. Dnes jsem mu poprvé nedala napít, po hodině začal být nervní, po hoďce a půl řval jako tur a vyčítavě se na mě díval. Tchýně mě tvrdí, že ho mám kojit vždy po jídle, že brečí hlady nebo žízní. Já tedy nevím, ale není tohle spíš závislost na prsu? :nevim:

Ahoj, já myslím, že taková velká svačina by mu měla min. na ty 3 hodiny do dalšího jídla stačit. :nevim: Věřila bych spíš té žízni. Ale princip zavádění příkrmů spočívá v tom, že bychom se měli postupně dobrat k odstavení od kojení. :think: Já bych zkusila dát napít vody, čaje, a když se napije málo, teprve nakojit, pokud to vyžaduje na žízeň. Ale nedělala bych to po každém jídle „preventivně“, ale až tehdy, pokud si o to sám „řekne“. :think: Moje malá toho zatím moc po jídle nevypije, takže jí třeba dávám každou půlhodinku, cucne si a je na chvíli klid, když už moc řve a netrápí ji nic jiného, tak ji nakojím.
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
13.4.11 09:29

ahoj,
dceři bylo teď 7 měsíců, takže prozatím dostává zeleninu v poledne, dopoledne ovoce a s masem začneme až příští týden. Ale k tvým otázkám:
1. já jsem zatím nabídla jen banán a zpočátku snědla 2lžičky a dokojila jsem, aby neměla hlad, teď sní necelých 50g a postupně se to zvyšuje, takže mít asi trpělivost a nedávat hned kupované. Když už jsi dala kupované,smíchat kupované s čerstvým a postupně měnit poměr.
2. stejné jako u ovoce
3. vždycky smíchám brambor a mrkev (tohle jí chutná nejvíc) s nějakou další zeleninou, pak rozmixuju a rozředím vodou, v které jsem vařila zeleninu
4. když sní málo dokojím cca 20-30min. po jídle, prý se nemá kojit hned po jídle, aby se stihlo vstřebat železo z příkrmu. Když sní plnou dávku nedokojuju. Teď začínám řešit, že koupím nějaký učící hrnek a začnu vařit čajík nebo dávat vodičku, aby neměla malá po zelenině žížu.
5. nekupuji průmyslové kaše (hami, nestlé, hero apod.), koupila jsem si ve zdravé výživě instantní rýžové vločky, instantní ovesné vločky apod. rozmíchala je ve vodě a přidala ovoce a trochu tuku. Dělala jsem to takhle u syna a u dcery to bude stejné. S kašemi stejně začneme až kolem 9.měsíce. A UM se mi do kaší přidávat nechce a ani není potřeba, kojím a pak budu dávat ještě jogurty
6. kaši jsem dávala před koupáním a na noc jsem syna ještě nakojila, aby neměl žízeň a aby se dojedl. U dcery to budu praktikovat stejně.

jancic píše:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1024
19.4.12 10:11

AHOJ holky,
chtěla jsem se zeptat, když děláte dětičkám čerstvé ovoce, tak jak dlouho ho můžu mít v ledničce? já sem třeba včera povařila jablíčko s hruškou, rozmixovala, a vyšlo to na 3 dávky, tak jednu skoro celou spapala a 2 jsem dala do lednice? vím, že dnes ještě v pohodě, ale co zítra, můžu dát? na některých skleničkách píšou , že se může spotřebovat až do 2 dnů po otevření, co myslíte? díky za názory.. a čím přislazujete pokud je to moc kyselé? až třeba budou v létě meruňky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Macgorka1
8.5.13 16:12

Dotázek k příkrmům

Ahoj, mám takový dotaz. Mám doma 5,5měsíčního klučinu, už 14 dní dáváme na noc kaši (budil se a nepřibral) značky HAMI. Včera nám doktorka řekla, ať zkusíme dát první zeleninku-koupila jsem první mrkev. Koupila jsem i novou kaši od Nutrilonu-hruškovou. Dnes snědl malej čtvrt skleničky mrkve a mě zajímá, zda mu můžu dát na noc jako obvykle kaši, akorát stím, že je to jiná značka?? Včera měl k večeři tu hruškovou kaši a dnes poprvé mrkev. Bojím se, že se nevykajdí, měsíc jsme roztahovali prdýlku trubkou-měl zúžený konečník… Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2659
8.5.13 16:18

Jestli má problémy se zácpou, můžeš místo mrkve zkusit např. dýni nebo batáty (mrkev často staví) a obilné kaše dělat řidší. A přidávat do příkrmů olej, nevím teda, jestli v té kupované mrkvi už nějaký není, já vařím příkrmy doma a pak tam přikápnu trochu oleje např. lněného, olivového, dýňového, do kaší kokosový olej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí