Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tajanko já jsem u prvního chodila až do konce ke svému mudrovi a na monitory do Pardubic a rodila jsem v HK.
U druhého jsem chodila od 38tt do HK, protože jsem byla vedená jako diabetička, tak si mě už mudr. nemohl nechat a do Pardubic jsem nechtěla.
Founik píše:
tajo já teď koukala do těhu průkazky a u svý Mudr jsem byla ještě ve 37tt, pak už v nemocnici, kde jsem rodila.
Ty máš průkajdu??? Mě je pokaždé sebrali. ![]()
taky mě to s tou průkazko napadlo ale taky mi jí sebrali, jsem si jí chtěla okopírovat, ale nějak jsem to nestihla. Přemýšlela jsem jak dlouho se chodí ke svému gynekologovi a já byla u něj ale je fakt že jsem rodila v 37. týdnu tak mě asi ani nestihl předat
![]()
O Minžákovi jsem už taky slyšela ledasco. V porodce mají fotky se jmény doktorů jsou tam samí mladí plus Kokrdová, tu si všichi chválí, já jí viděla jen při příjmu do porodnice kdy šla zkontrolovat na mě dohlížejícího mladýho doktora.
Takže nemůžu posoudit.
Taky jsem nikdy před tím v nemocnici nebyla, ale byla jsem příjemně překvapená jak to bylo vše v pohodě všichni byli fajn.
Jinak zavolat si dopředu je sice fajn, ale služby se můžou prostřídat. I když u mě to tak nebylo. Přijela jsem ve 4 ráno do porodky porodila ve 14:20 a pořád tam byl ten samý doktor. A to už když v ty 4 přišel tak byl pěkně ospalej a zmuchlanej. Tak nevím co to měl za službu. Ale PA se vystřídali a jedna míň příjemná odešla a přišla taková mladinká a moc fajn. Až jsem přemýšelela kolik jí je (vypadala tak na 17
) a pak jsem si říkala že bych to jako nerodička asi nemohla dělat, by mě pak děsil vlastní porod
![]()
Jahůdko Já taky čekala, že mě jí vezmou, ale komplet i se všema zprávama a monitorama mi ji nechali prý „na památku“
No tak jsem si ji schovala ![]()
Panuško Tak si holt budeš muset tu druhou (třetí, …) schovat a zapřít ![]()
Heleťte holky, nemáte zkušenost s tím, když vám dítko začně srdceryvně brečet (z leknutí, bouchne se, vztekem), ale tak hodně, že se zapomene nadechnout? T. to teď za poslední týden udělala už dvakrát, kolem pusinky už byla fialová, no hrozný .. říká se fouknout do obličeje, ale to dvakrát nezabírá, musela jsem na ni zakřičet a zatřást s ní, aby zase popadla dech ![]()
Holky, já to původně nechtěla rozebírat a vracet se k tomu, přesto, třeba to někomu pomůže.
Na konci července, jak byla dlouhodobě ta vedra jsem dost natekla, zvýšil se mi tlak a jak na potvoru jsem měla bílkovinu v moči. Moje dr. mě pro jistotu poslala do rizikovky na monitor a utz, tak jsem tedy ač nerada šla do Pardubic (přesto, že jsem se zařekla, že tam nepůjdu). V nemocnici jsem už bílkovinu v moči neměla, utz a monitor ok, tlak nic moc, nateklá jsem byla, krevní testy ok, jen o trochu zvýšená kyselina močová. Verdikt dr.-hospitalizace. Vzhledem k tomu, že se mimi dařilo dobře a necítila jsem se nejlíp především kvůli počasí (nesnáším vedra za normálního stavu, natož teď), nevím co bych tam dělala, navíc pokud by to bylo hodně vážné, jela bych rovnou do Vrchlabí. Domluvili jsme se s dr. (když viděl, že tam nezůstanu),že přijdu na kontrolu a budu si doma měřit tlak. Doma jsem tedy pečlivě tlak měřila a zapisovala, měla jsem ho v pořádku, jen u dr. na kontrole jsem ho měla hraniční, později vysoký. Dr. mi předepsal dopegyt, ukázala jsem mu tedy svůj tlak mimo nemocnici, dohodli jsme se, že dopegyt brát nebudu, vedlejší účinky jsou docela šílený, tak nevím, proč bych měla ještě snižovat tlak, když ho mám v pořádku. Mezi tím jsem si došla k jedné Mudr. co dělá homeopatii a výsledky testů s ní konzultovala, ani jedna jsme dr. Minžáka nechápaly, shodly jsme se, že ten tlak mám vysoký z něj…
Nu, mezitím moje doktorka odjela na dovolenou, tak jsem si řekla, že to nějak vydržím doktorovo řeči řešit nebudu, že jsou pro mě monitor a utz ukazatelem toho, že se malé daří dobře. Jenomže co návštěva, to strašení, téměř pokaždé si něco našel. Bílkovinu jsem v moči už nikdy neměla, utz a monitor vždy ok, jaterní testy a krevní obraz také, kyselina močová v krvi mi dokonce klesla (přestala jsem jíst maso), tlak u něj vždy vysoký (z něj), doma normální.
Minulý týden přišel s tím, že mrňouska dle odhadu, který navíc není přesný, váží jen 2667 a že opět navrhuje hospitalizaci, opět jsem nesouhlasila, od minulého utz holčička vyrostla asi o víc než 100 g, navíc mi tato váha nepřijde jako malá, já jsem se narodila menší, moje mamka také…
No tento týden toho na něj z mé strany asi bylo už moc. Opět jsem přišla na kontrolu, utz a monitor v pořádku, mrňouska přibrala skoro 200 g od minulého týdne, moč ok, krev ok, dokonce u něj i tlak docela ok, jen mi dost povyrostla ta kyselina močová v krvi (nedala jsem si pokoj s masem, no moje chyba). Tak si na mě milý pan doktor připravil rovnou okamžitý příjem. Nebudu mluvit o psychickém nátlaku, aroganci, sebedůležitosti pana doktora, o strašení, nebudu rozebírat co mi řekl, už si to jednak pořádně ani nepamatuju a ani nechci vzpomínat. Sice bych nejraději napsala stížnost, ale nestojí mi za to.
Podepsala jsem mu negativní reverz s tím že jedu do Vrchlabí, poděkovala a zmizela. Svoje hodnoty jsem opět konzultovala, tentokrát s přítelovou kamarádkou z Hradce, a prý je mudr. pověstný svým chováním i tam. Rozhodně se nejedná o žádnou preemklampsii (jak mi bylo několikrát řečeno), nikoho neohrožuju a to, že pár dní před porodem nejsou všechny hodnoty podle tabulek k tomu zkrátka patří. Podotýkám, že bych svoje dítě nikdy neohrozila, vždy jsem vše pečivě zvažovala a konzultovala, jakékoli chemii se výhýbala. Bylo mi řečeno, že pan doktor nemá rád,když ho někdo bezmezně neposlouchá a má svůj názor, no tak ten okamžitý příjem jsem měla asi za to, protože jsem ho neposlouchala, necpala se práškama, měřila si tlak a měla svůj názor, patří mi to ![]()
U mě je Mudr. Minžák normální zločinec, maminky si mají těhotenství užívat a být v klidu a pohodě, ne trnout, s čím je zase bude dr. strašit, zvláště, když těhotná se moc ani bránit neumí a kolikrát si ani netroufá. Chápu, že si doktoři chráněj svůj zadek, ale co je moc to je příliš.
Do porodu mám pár dní, možná porodím už zítra, kdo ví… takže pojedu rovnou do Vrchlabí porodit, pokud neporodím do konce týdne, domluvím se na kontrole v pondělí už ve Vrchlabí.
Omlouvám se za román, i tak jsem to dost zkrátila. Chodila jsem tam asi 3 týdny a nejraději bych si za to nafackovala, měla jsem jet do Hradce.
Moni to je teda dost šílený. Jsem ráda, že jsem si tuhle zkušenost z Pardubic ušetřila, ale zase se potvrzuje, že je to všechno o lidech. Máš pravdu, že je takovýhle stresování maminek na facku.
Přeju ti rychlý a pohodový porod ve Vrchlabí.
Founi já znám akorát to fouknutí, Veruš je někdy taky fialová kolem pusy ale vždy se nadechla a byla v pohodě. Já právě foukám. ale jedna holčina z mojí „domácí“ diskuse (první kam jsem začala chodit) teď měla podobný zážitek a pomohlo jí až otočení malýho na bříško a plácnutí po zádech, nic jiného jí prýv tu chvíli nenapadlo. A chce to prý zkonzultovat s dětskou, měla z tohho docela vítr prý to byl děs a docela dlouhá doba než se nadechl.
Toť moje rady ![]()
Panuška píše:
taky mě to s tou průkazko napadlo ale taky mi jí sebrali, jsem si jí chtěla okopírovat, ale nějak jsem to nestihla. Přemýšlela jsem jak dlouho se chodí ke svému gynekologovi a já byla u něj ale je fakt že jsem rodila v 37. týdnu tak mě asi ani nestihl předat![]()
![]()
O Minžákovi jsem už taky slyšela ledasco. V porodce mají fotky se jmény doktorů jsou tam samí mladí plus Kokrdová, tu si všichi chválí, já jí viděla jen při příjmu do porodnice kdy šla zkontrolovat na mě dohlížejícího mladýho doktora.
Jinak zavolat si dopředu je sice fajn, ale služby se můžou prostřídat. I když u mě to tak nebylo. Přijela jsem ve 4 ráno do porodky porodila ve 14:20 a pořád tam byl ten samý doktor. A to už když v ty 4 přišel tak byl pěkně ospalej a zmuchlanej. Tak nevím co to měl za službu. Ale PA se vystřídali a jedna míň příjemná odešla a přišla taková mladinká a moc fajn. Až jsem přemýšelela kolik jí je (vypadala tak na 17![]()
Takže nemůžu posoudit.
Taky jsem nikdy před tím v nemocnici nebyla, ale byla jsem příjemně překvapená jak to bylo vše v pohodě všichni byli fajn.
) a pak jsem si říkala že bych to jako nerodička asi nemohla dělat, by mě pak děsil vlastní porod
![]()
Taky jsem si je chtěla zkopírovat, ale nějak jsem to nestihla. ![]()
Founik píše:
Panuško Tak si holt budeš muset tu druhou (třetí, …) schovat a zapřítHeleťte holky, nemáte zkušenost s tím, když vám dítko začně srdceryvně brečet (z leknutí, bouchne se, vztekem), ale tak hodně, že se zapomene nadechnout? T. to teď za poslední týden udělala už dvakrát, kolem pusinky už byla fialová, no hrozný .. říká se fouknout do obličeje, ale to dvakrát nezabírá, musela jsem na ni zakřičet a zatřást s ní, aby zase popadla dech
Já to mamce dělala až jsem omdlívala. Někdo jí poradil chrcnout vodu do obličeje a od té doby byl klid. ![]()
taja píše:
aha, tak to jsem nejak popletla s tema kontrolama v porodnici
A byla jsi ve Vrchlabi aspon na jedne kontrole, v tom 36. tydnu? To jsem nasla, ze pisou, ze by se melo.Panusko ja se taky zacnu casem vic zajimat a nactu si o tom
No Leopolda jakoze existuje, ale neni ani v kalendari myslim, je to opravdu hodne neobvykle jmenoHlavne teda o porodu do vody si toho musim hodne zjistit, porad jeste nevim, jestli joo nebo nee. Ale zatim jsem rada, ze me porod nestresuje, nebojim se ho atd. a chci si zatim uzivat tehotenstvi. A tak hlavne odmitam poslouchat „zkusenosti“ a „hruzne zazitky“, ktere by mi nekteri lide velmi ochotne vypraveli
Jinak diky za vysvetleni Founiku
Tajo, s tím porodem do vody… Já ohledně porodu nic neplánuju, pokud mi bude dobře ve vodě, porodím ve vodě, pokud mi bude dobře v kleče nebo na všech 4, či v úplně jiné poloze, porodím tak. Tělo a miminko si určitě samo řeknou, navíc tělo nepůjde proti miminku.
Já to mamce dělala až jsem omdlívala. Někdo jí poradil chrcnout vodu do obličeje a od té doby byl klid.
hm to nezní špatně ale řekla bych že ne vždycky má člověk vodu po ruce
maxoš doma by to šlo.