Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Takyjedna Tak myslet si, že je kukaččí typ, samozřejmě můžeš; otázka je, nakolik přesný bude tenhle odhad na základě analogie s veselým šukálistou. Přeci jen, zplodit děti s řadou žen, tedy hlavně ten akt samotného plození je vysoce příjemný; jediná odměna, která čeká na dárce spermatu a která se liší od běžné masturbace v koupelně, je finanční, pokud se nepletu.
Chápu, že tenhle dojem z muže můžeš mít, ale nepřijde mi natolik podložený, pokud a) nevycházíš ze studie, která mapuje sexuální historii dárců spermií a b) nakolik výsledky budou vypovídat o charakteru toho jednoho konkrétního muže, se kterým hypoteticky jsi.
Dokud neznáš konkrétní důvody, nepřijde mi fér soudit.
Co se toho oloupení o rodinnou historii týče - jo, to může zasáhnout do identity, jenom mi to přijde jako případ, který se může stát jakkoli. Vztahovat to jako negativum k dárcovství mi přijde krátkozraké.
Za sebe můžu říct, že stačí jedna genocida a tři vlny emigrací, aby člověk v genealogii marně tápal kdo je. A to tam k žádnému dárcovství spermií nedošlo. Ani tou přirozenou levobočkovskou metodou. ![]()
@Litta píše:
Eh? Zkus to tedy rozvést. Mám tedy být nemajetnická, celá se rozdat, oplodnit celý svět a racionálně si doma počítat, jak se moje geny krásně uplatnily, že by ze mě měl Dawkins radost?
Tak mozno mame odpoved na moju otazku… zrejme nam o ziadnu etiku nejde, dolezita je len plemenitba.
@lokasenna Lehce OT, ale musím: Můj tatík to bral zodpovědně, pozor! s každou matkou svých dětí se oženil, odstřihl se vždycky až po rozvodu ![]()
@Takyjedna takže tradiční dárce spermatu!:D Važ si toho, měl dobré geny, tví synové z něj budou těžit:D Tohle bude za pár generací scifi, takováhle plodnost:D
@lokasenna mno, já si myslím, že méně je někdy více. V přírodě jsou 2 druhy živočichů - jedni supervýkonní, superplodní, co svojí energii investují bezhlavě a mají mraky mláďat (některé druhy ryb i tisíce) a brzy se unaví a chcípnou a druzí, co se více šetří, plodí mláďat míň, ale zato se o svoje potomstvo kvalitněji a déle starají. Já jsem živočich číslo 2 a hledám sobě rovné ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Tak mozno mame odpoved na moju otazku… zrejme nam o ziadnu etiku nejde, dolezita je len plemenitba.
Tak čistě z přírodního hlediska je důležitá hlavně ta plemenitba. Etika tak druhořadě, protože když budeme mít pověst jako štědrá dárkyně, co pro dobro ostatních podstupuje stimulace, můžou z toho plynout ještě další výhody. Budeme dostávat peníze, pozornost, pozvánky na rauty,…
Prostě co lepšího v životě můžeš udělat než darovat kvalitní vejce? ![]()
@Takyjedna píše:
@lokasenna mno, já si myslím, že méně je někdy více. V přírodě jsou 2 druhy živočichů - jedni supervýkonní, superplodní, co svojí energii investují bezhlavě a mají mraky mláďat (některé druhy ryb i tisíce) a brzy se unaví a chcípnou a druzí, co se více šetří, plodí mláďat míň, ale zato se o svoje potomstvo kvalitněji a déle starají. Já jsem živočich číslo 2 a hledám sobě rovné
No jo, člověk dvojka z přirozenosti je. Když už, tak by ženy měly dělat náhradní matky, ty kmenovky z embryí dobře opravují orgány.
Blbý je, že tam je zas vyčerpávající a ohrožující ten porod.
Máme to těžké.
@Litta když už zabíháte na tuhle biologizující úroveň, je dárcovství jediný způsob pro ženu, jak vyžrat všechny výhody K a R strategie:D Dosud to bylo pouze doménou mužů.
@Takyjedna
no, když to chceš brát z evolučního hlediska, potom postoj „ne dárcovství“ je příkladem mezipohlavního výběru, kdy samička zajišťuje, že sameček přesměruje veškeré zdroje na výhradně její potomstvo:D Tam už zohledňování nové situace není, když najíždí program starý tři miliardy let:D
@Litta Porod je malou cenou za přísun kmenových buněk od embrya. Jo, embryo obsazuje maminku, aspoň na buněčné úrovni. Takové jizvy po infarktu po těhotenství zmizí.
@Litta píše:
Tak čistě z přírodního hlediska je důležitá hlavně ta plemenitba. Etika tak druhořadě, protože když budeme mít pověst jako štědrá dárkyně, co pro dobro ostatních podstupuje stimulace, můžou z toho plynout ještě další výhody. Budeme dostávat peníze, pozornost, pozvánky na rauty,…Prostě co lepšího v životě můžeš udělat než darovat kvalitní vejce?
To je v poriadku, v zivocisnej risi to tak funguje.
Ja netvrdim ze sustredit sa hlavne na plemenitbu je spatne. Ja sa len pytam, co je nasim cielom. Nejaka ta etika, umenie, medziludske vztahy, alebo len plodit, bit sa o svoje miesto na zemi a mat to, co urveme druhemu?… Len aby som vedela, ktorym smerom vychovavat deti, pretoze duchovny clovek neprezije medzi zvieratami, a zviera je opustene medzi umelcami.
@Bábi Zlopočasná Já myslím, že dnešní společnost se právě staví k darování jako k etickému činu, kdy pomůžeš bližnímu, aby měl „své“ dítě od těhotenství. Protože se všeobecně uznává, že založit rodinu je jeden z hlavních životních cílů.
Příspěvek upraven 16.06.15 v 19:00
@lokasenna Nechápu? Já myslela, že ženským infakrt nehrozí, že jsou hormonálně chráněné? A když už zase infarkt hrozí, tak pak už nehrozí těhotenství?! ![]()
@Takyjedna Asi jsem to předtím napsala zmateně, omlouvám se:D Žena může dostat infarkt, jen to nebývá tak časté, jako u mužů. Ten sám o sobě způsobuje úhyn v srdeční tkáni, vlivem kterého je snížena výkonnost srdce. Nedávno se zjistilo, že při těhotenství se přes placentu a pupečník stěhují z embrya kmenové buňky do matky (a opačně, díky čemuž se zase opraví některé chyby při vývoji embrya). A protože je krev zanese až do srdce, kde asi zareagují na nějaké chemické signály poškození, tak se tam uhnízdí a obnoví poškozenou srdeční tkáň.
Myslím, že se podobně „vyléčila“ i leukémie u matky, ale nejsem si teď jistá, jestli to nebyl jenom případ u myši, nebo jestli to bylo zaznamenané i u člověka.
@Takyjedna píše:
@lokasenna Nechápu? Já myslela, že ženským infakrt nehrozí, že jsou hormonálně chráněné? A když už zase infarkt hrozí, tak pak už nehrozí těhotenství?!
Zena pred prechodom infarkt prakticky nedostane, po prechode je na tom rovnako ako muzi.
Na druhu stranu, niekde som zachytila, ze stupa pocet zenskych infarktov pred prechodom… ale ruku do ohna za to nedam ![]()
@Bábi Zlopočasná Ze statistiky, co jsem teď vyhrabala na heart.org by vyplynulo, že ve věku od dvaceti do čtyřiceti let je riziko infarktu u obou pohlaví stejný (0,6%)