Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@SiriusGG píše:
Umělé oplodnění jsem musel řešit s manželkou poslední tři roky. Rodina i známý to věděli (i kolegové v práci). Nakonec se nám to podařilo přirozenou cestou. Ale díky tomu se na nás už obrátilo několik známých a ptali se nás na naše zkušenosti s těmito procedurami. Kolegyně v práci se mnou probírala celou tuto proceduru, vím kdy a kolik měla inseminací než měla jít na IVF. Bylo fajn si o tom promluvit s někým v podobné situaci. Ano opravdu to v rodině, nejen v rodině, řešíme mezi sebou.No a co se týče „kanců“ tak ti se kamarádům vždy rádi pochlubí.
Kanci urcite. Kto si prechadza umelym oplodnenim, tiez sa rad o svoje skusenosti podeli. Ale neverim, ze sa podeli o to, ze maju darovany ‚material‘.
@Bábi Zlopočasná píše:
Kanci urcite. Kto si prechadza umelym oplodnenim, tiez sa rad o svoje skusenosti podeli. Ale neverim, ze sa podeli o to, ze maju darovany ‚material‘.
Já zase nevěřím, že na světě je každé „druhé“ dítě můj příbuzný z umělého oplodnění. Tím by jsem naší diskuzi ukončil. Jedu s dětmi do Častolovic na pouť. Měj se hezky.
@SiriusGG píše:
Já zase nevěřím, že na světě je každé „druhé“ dítě můj příbuzný z umělého oplodnění. Tím by jsem naší diskuzi ukončil. Jedu s dětmi do Častolovic na pouť. Měj se hezky.
Umele oplodnenie nie je tabu. Tabu su spermie/vajicka od darcu.
To, ze je kazde druhe dieta ‚zo skumavky‘ vravela moja mudra, ked som ako slepa kura k zrnu prisla k druhemu tehotenstvu.
@Bábi Zlopočasná Ještě v roce 2013 (2012) to byly v ČR 3 % dětí z umělého oplození, v Dánsku a Finsku 5 %. Z toho jen málo je z darovaných gamet. Zkusím ještě dohledat další čísla. Ale 50 % to zatím zdaleka není. Btw nejsou ze zkumavky, ale z misky/destičky. ![]()
Není to dítě
Holky je to každého názor, nechci vám ho vyvracet, ale zamyslete se, co jste právě napsaly… podle toho co jste napsaly, každý měsíc potrácíte své dítě do záchodu – vložky nebo tamponu. Taky každý měsíc brečíte nad tím, jak jste právě zabily vaše dítě, které si plave v kanalizaci???
Je to hloupost že? Ale jakmile vaše vajíčko upustí vaše tělo, není to dítě
ale pro jiné maminky už to za čas být dítě může ![]()
Přeji si aby postupem času takto uvažoval každý a ten kdo má dar – mít děti, dokázal v tomhle ohledu pomáhat druhým!!! Jelikož nikdy nevíte kdy se samy dostanete do takové situace a budete se modlit za to, aby tak jak to berete vy, to brala každá žena, která může otěhotnět…
@Anonymní píše:
Není to dítěHolky je to každého názor, nechci vám ho vyvracet, ale zamyslete se, co jste právě napsaly… podle toho co jste napsaly, každý měsíc potrácíte své dítě do záchodu – vložky nebo tamponu. Taky každý měsíc brečíte nad tím, jak jste právě zabily vaše dítě, které si plave v kanalizaci???Je to hloupost že? Ale jakmile vaše vajíčko upustí vaše tělo, není to dítě
ale pro jiné maminky už to za čas být dítě může
Přeji si aby postupem času takto uvažoval každý a ten kdo má dar – mít děti, dokázal v tomhle ohledu pomáhat druhým!!! Jelikož nikdy nevíte kdy se samy dostanete do takové situace a budete se modlit za to, aby tak jak to berete vy, to brala každá žena, která může otěhotnět…
Spousta tvých gamet se nikdy neoplodní, takže to děti nejsou, žádná škoda. Ale pokud k oplození dojde, i kdyby to bylo třeba na Marsu, tak je to dítě, akorát ve vývinu. Takže už to není vyhozená gameta, ale vyhozené dítě.
Aneb jak se liší to, které si porodíš sama, a to, které po oplození vložíš do sousedky a porodí ho ona? To druhé není dítě?!
@Litta píše:
@Bábi Zlopočasná Ještě v roce 2013 (2012) to byly v ČR 3 % dětí z umělého oplození, v Dánsku a Finsku 5 %. Z toho jen málo je z darovaných gamet. Zkusím ještě dohledat další čísla. Ale 50 % to zatím zdaleka není. Btw nejsou ze zkumavky, ale z misky/destičky.
Nesledovala som statistiku… len citujem slova mojej detskej doktorky. Ak ona prehana, prehanam aj ja. Je ale fakt, ze uz sa nepamatam, ci sa ma pytala na pocatie, ked som u nej prihlasovala prvu.
@Anonymní píše:
Není to dítěHolky je to každého názor, nechci vám ho vyvracet, ale zamyslete se, co jste právě napsaly… podle toho co jste napsaly, každý měsíc potrácíte své dítě do záchodu – vložky nebo tamponu. Taky každý měsíc brečíte nad tím, jak jste právě zabily vaše dítě, které si plave v kanalizaci???Je to hloupost že? Ale jakmile vaše vajíčko upustí vaše tělo, není to dítě
ale pro jiné maminky už to za čas být dítě může
Teda větší blbost jsem nečetla. Z vložky nikdy dítě nevznikne, ale z darovaného vajíčka nebo spermatu ano. A já bych teda svoje dítě nikomu nedarovala.
Krev ano, i kostní dřeň, ráda bych pomohla, ale svoje dítě, ač bych ho neporodila, to fakt ne.
@veronika6913 píše:
Jak uz jsem psala. Ja zkratka nechapu, jak muzes rict, ze po darovani vajicek budes myslet na to, jak se v té jine rodine o to tve dite staraji…vzdyt je to blbostano, ponese tvou genetickou informaci, ale nebude to tve dite. Nedarujes sve dite ale vajicko. Neoplodnene vajicko!
Tve dite by to bylo az tehdy, kdy bys ho dama pocala, kdyz by se v tobe vyinulo. Pak bys mohla premyslet o tom, jak se o nej kdo stara. Protoze uz by to bylo opravdu tve dite. Ale vajicko samotne neni dite. Spermie samotna taky neni dite. Dite se stava az po urcite dobe, po poceti a po složitém vyvoji v brisku. Bez toho by se dite z vajicka ani ze spermie nevycarovalo. Samotne vajicko proste neni dite. Jak uz tu nekdo psal, je to jen bunka s tvou genetickou informaci ze který se souhrou dalsich x okolnosti dite teprve stane. A toto dite nebude v zadnem pripade tvoje. Protoze poceti nastane u nekoho jineho, dite jako takove se stvori u nekoho jineho. Ze samotneho vajicka ti nikdy dite nevyroste. Samotne vajicko je k nicemu. K tomu aby se stvorilo dite je potreba x dalsich faktoru ne jen tvoje neoplodnene vajicko.
Blábol na entou, bylo mi 22, taky jsem darovala, byla jsem hloupá, dnes je mi 28 a beru to tak, že někde žije moje dítě.
Souhlasím s předchozí anonymní. Když ti nějaká náhradní matka donosí tvé vajíčko, tak to není tvoje dítě? Hm?
@Anonymní píše:
Blábol na entou, bylo mi 22, taky jsem darovala, byla jsem hloupá, dnes je mi 28 a beru to tak, že někde žije moje dítě.
Děkuji ti, žes to v této diskuzi napsala. Myslím, že hodně rozumných žen na to později přijde, že udělaly hloupost. Taky jsem byla mladá a blbá a na výšce ze všech stran na mě křičely plakáty, ať daruji vajíčka, jaké hromady peněz si tím vydělám. Vím, že kdyby na mě tehdy někdo správně psychologicky zatlačil, tak bych darovala a nepřemýšlela nad důsledky. Jsem šťastná, že mě to tehdy nenapadlo a nikdo mě neovlivnil, nedokážu si představit, jak bych s tím dnes dokázala žít.
Nesmířila bych se s tím do konce života, to vím jistě. Ale nikoho neodsuzuju, v mládí jsme udělali spoustu hloupostí, proto je potřeba o tom co nejvíc mluvit, aby stejné blbosti neopakovaly naše děti.
Já taky darovala, jednou. Darovala jsem proto, že já mohu mít dítě úplně bez problémů, tak jsem chtěla tuto možnost dát i ostatním matkám.
To, že někde bude pobíhat moje dítě mě samozřejmě napadlo, ale pustila jsem to z hlavy.
@Anonymní píše:
Já taky darovala, jednou. Darovala jsem proto, že já mohu mít dítě úplně bez problémů, tak jsem chtěla tuto možnost dát i ostatním matkám.
To, že někde bude pobíhat moje dítě mě samozřejmě napadlo, ale pustila jsem to z hlavy.
Otázka je, na jak dlouho jsi to pustila z hlavy. Myslím, žes to z hlavy nepustila, jen jsi to někam zasunula a myslíš si, že tím je to pro tebe skončené. Ale ono to jednou vyplave a čím budeš starší, tím hůř se s tím budeš srovnávat. Ono to je trochu podobné jak ženy, které prodělaly dobrovolný potrat, také jich později končí hromada u psychologů, protože celý život přemýšlejí nad tím, jak by bylo jejich dítě staré, jak by vypadalo apod.
Nevíte prosím někdo jak často a kolikrát může chlap darovat sperma?
Rozcházím se s chlapem, dluží mi nějaké peníze je lenoch kterému se nechce pracovat tak mě napadlo, aby mi to takhle vrátil, chová se jako macho, tak to pro něj snad nebude problém a mně na něm už nezáleží.
Umělé oplodnění jsem musel řešit s manželkou poslední tři roky. Rodina i známý to věděli (i kolegové v práci). Nakonec se nám to podařilo přirozenou cestou. Ale díky tomu se na nás už obrátilo několik známých a ptali se nás na naše zkušenosti s těmito procedurami. Kolegyně v práci se mnou probírala celou tuto proceduru, vím kdy a kolik měla inseminací než měla jít na IVF. Bylo fajn si o tom promluvit s někým v podobné situaci. Ano opravdu to v rodině, nejen v rodině, řešíme mezi sebou.
No a co se týče „kanců“ tak ti se kamarádům vždy rádi pochlubí.