Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@PETRAKIM píše:
Předpokládám, že sekce u prvního byla plánována z důvodu psychických obtizi? Je rozdíl doprovod muze na sekci a doprovod na vaginální porod. U plánované sekce se chlap nesloží, nevidí ženu v bolestech a není narušen náhled sexuální stránku matky.Jinak mi přijde protichůdné zabít celý vztah jen proto, že chlap odmítá být u porodu. A stát se dobrovolně samozivitelkou matkou. By mi zajímalo, kolik takovych matek je. Toto pak vysvětlovat potomkovi, že táta neměl koule na to být u porodu, proto jsem se s ním rozešla, ztratila v něj důvěru a oporu, tobě vzala tátu… mě to přijde až infantilní. Tudíž si myslím, že v reálu se toto neděje a je to jen polemizace, co by kdyby. Ty páry spolu zůstanou, i když otec k porodu nakonec nejde. Nerozejdou se hned po porodu nebo před porodem.
Těch indikací k prvnímu císaři bylo víc, psychika byla jednou z hlavních. Ale původně jsme si nemysleli, že půjdu na sekci, a manžel samozřejmě i tak plánoval k porodu jít. Nenechal by mě v tom, byť by pro něj bylo taky těžké dívat se, jak trpím. Takhle si tuhle část „užil“ po porodu, rekonvalescence po prvním byla fakt náročná. Po druhém celkem pohoda, asi šikovnější doktor.
Pokud bych měla muže, který by od začátku k porodu nechtěl (a jinak by nám všechno fungovalo), vztah bych kvůli tomu nezabíjela. Jen bychom neměli děti. A to není argument, který bych využívala jako nátlak na takového partnera, jen racionální reakce na situaci. Sama bych do toho prostě nešla. Vztah bych ale bez zaváhání ukončila v případě, že by partner tu podporu slíbil - a pak ji odvolal v okamžiku, kdy já už se nemůžu rozhodnout jinak (už bych byla těhotná). To jsou z mého pohledu dvě úplně odlišné situace. ![]()
@PETRAKIM píše:
Předpokládám, že sekce u prvního byla plánována z důvodu psychických obtizi? Je rozdíl doprovod muze na sekci a doprovod na vaginální porod. U plánované sekce se chlap nesloží, nevidí ženu v bolestech a není narušen náhled sexuální stránku matky.Jinak mi přijde protichůdné zabít celý vztah jen proto, že chlap odmítá být u porodu. A stát se dobrovolně samozivitelkou matkou. By mi zajímalo, kolik takovych matek je. Toto pak vysvětlovat potomkovi, že táta neměl koule na to být u porodu, proto jsem se s ním rozešla, ztratila v něj důvěru a oporu, tobě vzala tátu… mě to přijde až infantilní. Tudíž si myslím, že v reálu se toto neděje a je to jen polemizace, co by kdyby. Ty páry spolu zůstanou, i když otec k porodu nakonec nejde. Nerozejdou se hned po porodu nebo před porodem.
To, že muž jde k porodu a nehroutí se tam je pro mě součást aktivního rodičovství celkově. A popravdě, v životě můžou nastat mnohem horší situace, než porod vlastního dítěte a chci, aby můj chlap něco vydržel, aby na něj byl spoleh, aby dokázal v kritické situaci fungovat - je to pro mě životně důležité. Porod je jen jednotlivá epizoda mnohem většího celku.
Líp to vysvětlit prostě nedokážu, kdo nechápe, ten nechápe. Všechno chápat v životě není nutné.
@Mango_Lassi píše:
To, že muž jde k porodu a nehroutí se tam je pro mě součást aktivního rodičovství celkově. A popravdě, v životě můžou nastat mnohem horší situace, než porod vlastního dítěte a chci, aby můj chlap něco vydržel, aby na něj byl spoleh, aby dokázal v kritické situaci fungovat - je to pro mě životně důležité. Porod je jen jednotlivá epizoda mnohem většího celku.
Líp to vysvětlit prostě nedokážu, kdo nechápe, ten nechápe. Všechno chápat v životě není nutné.
Jako chápu, ale pořád to je polemizace co by kdyby. Reálne zná tu někdo takový případ? Rozpad vztahu kvůli tomu, že chlap nechce být u porodu?
Jsou tu diskuze o rozpadu vztahu kvůli tomu, že chlap nechce dítě. Ale kvůli porodu? I kdyby zprvu tvrdil, že k porodu půjde a pak otočil?
Mi to přijde jen jako polemizace, kdy realita, když dojde na lámání chleba, bude jinak, než každý tvrdí (že se tedy rozejde nebo dítě raději mít nebude, zejména bezdětné ženy, ženy s dítětem možná budou uvažovat trochu jinak, protože svůj mateřský pud naplnily). Ale můj názor. Já to proste nějak neumím vstřebat.
@PETRAKIM píše:
Jako chápu, ale pořád to je polemizace co by kdyby. Reálne zná tu někdo takový případ? Rozpad vztahu kvůli tomu, že chlap nechce být u porodu?
Jsou tu diskuze o rozpadu vztahu kvůli tomu, že chlap nechce dítě. Ale kvůli porodu? I kdyby zprvu tvrdil, že k porodu půjde a pak otočil?
Mi to přijde jen jako polemizace, kdy realita, když dojde na lámání chleba, bude jinak, než každý tvrdí (že se tedy rozejde nebo dítě raději mít nebude, zejména bezdětné ženy, ženy s dítětem možná budou uvažovat trochu jinak, protože svůj mateřský pud naplnily). Ale můj názor. Já to proste nějak neumím vstřebat.
Zakladatelka se už neozvala. Bez ní diskuzi považuju za irelevantní.
A druhá věc je prostě to, že každá žena nemá ten mateřský pud tak strašně silný. Nevím, proč je to tak těžké pro někoho pochopit. Já ho nemám moc vyvinutý, mateřství vnímám do hodně velké míry skrze partnera, když s ním konzultujtu vše kolem dětí. V sobě to nemám a tím pádem potřebuju někoho, kdo tomu rozumí víc.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, partner nechce být se mnou u porodu, s bývalkou byl a mě to hrozně mrzí, že se mnou nechce. Důvodem je, že ho pak prý nepřitahovala sexuálně, že prý to znova vidět nechce. Řekl mi, ze mě tam odveze a pojede pryč, což je mi líto, kdyby tam aspoň se mnou byl, jako podpora a na to vytlačení odešel, ale samozřejmě ho nechci nutit, řešíme to celé mé těhotenství, ví že mě to mrzí, jednou to vypadlo že i půjde, ale teď definitivně řekl, že opravdu jít nechce.
Jaký na to máte názor? Měl to někdo podobně?
Není absolutně žádný důvod k tomu, aby nebyl na začátku, když ho tam chceš. Jestli je takovej bačkora, že nevydrží ani tohle, vem si s sebou někoho jiného. Mně manžel na dotaz, zda mu nebude vadit vidět porod, řekl, že už rodil 3 telata a to byla docela dřina, takže dítě v pohodě
Nakonec to byl teda 2× císař, ale i tak bylo dobře, že tam byl- u vážení a hned pochoval, já byla v limbu.
Rodila jsem 2× a ani u jednoho chlap nebyl. Nechtěla jsem ho tam a on nechtěl, takže tak. Od příchodu z porodnice přebaloval, choval, koupal, uspával, chodil na procházky s kočárkem, krmil… Prostě táta se vším všudy…
@ibis píše:
Rodila jsem 2× a ani u jednoho chlap nebyl. Nechtěla jsem ho tam a on nechtěl, takže tak. Od příchodu z porodnice přebaloval, choval, koupal, uspával, chodil na procházky s kočárkem, krmil… Prostě táta se vším všudy…
Třeba můj chlap byl několikrát s dítětem v nemocnici, pokaždé na týden.
Mně přebalování nestačí.
@Mango_Lassi píše:
Třeba můj chlap byl několikrát s dítětem v nemocnici, pokaždé na týden.
Mně přebalování nestačí.
Můj chlap v nemocnici dělá, takže nějakej porod ho nemůže rozházet
A v tý nemocnici byl s dětma několikrát.
@Mango_Lassi píše:
Zakladatelka se už neozvala. Bez ní diskuzi považuju za irelevantní.A druhá věc je prostě to, že každá žena nemá ten mateřský pud tak strašně silný. Nevím, proč je to tak těžké pro někoho pochopit. Já ho nemám moc vyvinutý, mateřství vnímám do hodně velké míry skrze partnera, když s ním konzultujtu vše kolem dětí. V sobě to nemám a tím pádem potřebuju někoho, kdo tomu rozumí víc.
Pořád jsme v úrovni polemizace co by kdyby. Nikdo tu zatím nesdělil, že opustil vztah s chlapem kvůli odmítnutí být u porodu. Což by mne třeba zajímalo bez ohledu na to, jestli tu zakladatelka je či není.
@PETRAKIM píše:
Pořád jsme v úrovni polemizace co by kdyby. Nikdo tu zatím nesdělil, že opustil vztah s chlapem kvůli odmítnutí být u porodu. Což by mne třeba zajímalo bez ohledu na to, jestli tu zakladatelka je či není.
Přesně tak. Jsi mi připomněla milión plus jedna diskusí zde. Jak tu píší dotyčné, že na začátku vše bylo zalité sluncem, u porodu byl, i mi se vším pomáhal a teď jsem na vše sama a s ničím mi nepomůže…Ufff…taky by mě zajímalo, zda přítomnost otce u porodu zaručí roli perfektního otce a partnera pro život ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, partner nechce být se mnou u porodu, s bývalkou byl a mě to hrozně mrzí, že se mnou nechce. Důvodem je, že ho pak prý nepřitahovala sexuálně, že prý to znova vidět nechce. Řekl mi, ze mě tam odveze a pojede pryč, což je mi líto, kdyby tam aspoň se mnou byl, jako podpora a na to vytlačení odešel, ale samozřejmě ho nechci nutit, řešíme to celé mé těhotenství, ví že mě to mrzí, jednou to vypadlo že i půjde, ale teď definitivně řekl, že opravdu jít nechce.
Jaký na to máte názor? Měl to někdo podobně?
Já tě zakladatelko hrozně moc chápu. Já jsem manžela u porodu neměla. Můj se na to necítil z toho důvodu, že celkově má psychický blok z doktorů a z nemocnice a z krve. Kdysi jsme měli psa a jednou se s ním muselo jít na odběr krve a právě když mu veterinářka brala krev tak se asi nějak cuknul nebo jí to vyklouzlo a prostě trochu krve vyteklo na ten stůl a s mím to tenkrát seklo málem. V té době ještě mimčo nebylo na pořadu dne ale už tehdy mi bylo jasný, že k porodu to nejspíš nebude. ![]()
No ale o pár let později když jsem byla těhotná tak jsem doufala že se v něm třeba něco zlomí a bude tam se mnou. No nezlomilo se v něm nic, u porodu nebyl. A jo, občas mě to mrzí zvlášť když vím že fakt všechny ženský v mým okolí tam chlapa měli a zvládl to úplně v pohodě.
Ale zase si říkám že jsou i jiné věci, důležitější, než jenom žmoulat ruku u porodu. ![]()
Z doslechu vím o spoustě párů kde chlap u porodu byl a jako nadšený všechno fotil filmoval atd… a o pár let nebo i měsíců později, při nějakém prvním problému nebo zádrhelu zdrhnul protože „když on si to chudák představoval jinak“ ![]()
To můj je sice u porodu nebyl ale fakt je, že jsme plno problémů a všelijakých zádrhelů překonali, i teď nemáme moc hezké období jelikož se mi bohužel nedaří najít práci a nejspíš se mi to ani v dohledné době nepodaří ![]()
Ale to je zase na jinou diskuzi.
Jinak za sebe ti radím aby jsi to s ním zkusila ještě jednou v klidu a bez emocí probrat a v případě že by řekl že ne, tak se zkus domluvit třeba s maminkou nebo s dobrou kamarádkou ![]()
@PETRAKIM píše:
Neopustila bych, ale byla bych zklamaná a do budoucna bych si dala sakra majzla, abych neustupovala hlavně já.
@ibis píše:
Přesně tak. Jsi mi připomněla milión plus jedna diskusí zde. Jak tu píší dotyčné, že na začátku vše bylo zalité sluncem, u porodu byl, i mi se vším pomáhal a teď jsem na vše sama a s ničím mi nepomůže…Ufff…taky by mě zajímalo, zda přítomnost otce u porodu zaručí roli perfektního otce a partnera pro život
Podle mě nezaručí ![]()
Příspěvek upraven 20.10.23 v 16:48
@PETRAKIM píše:
Moc tento požadavek nechápu. Každý, kdo chtěl přispět, svůj názor už sdělil. On taky každý všechno nečte a ani každá ženská v ČR nemá účet na EM, aby se ti k tomu vyjádřila.
My jsme se o tom bavili v časné fázi těhotenství, kdy se mi na toto téma dostalo podpory. Bylo to v rámci celkového přístupu k rodičovství.
@PETRAKIM píše:
Ne každá žena má tak silný mateřský pud, aby musela mít dítě za každou cenu. ![]()