Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Chlapa, co by se mnou nesel k porodu, bych nakopala.. ale vlastne ani ne, bo ja bych s backorou nemela dite.
@Freeandwild píše:
Tak těch příběhů jsou stovky žejo. Porodnické násilí je pořád realita.
Zvláštní, o žádném násilí jsem neslyšela, ani ho nezažila. Tohle možná bylo před x lety.
@Mango_Lassi píše:
Já si s většinou nerozumím ani pro můj život není to nutnost. Není to oběť ale je to společná práce obou. A ano, říkám na rovinu, s jiným partnerem, bych patrně neměla dítě žádné, nebo maximálně jedno, protože můj původní životní cíl to opravdu nebyl. Až můj partner dokázal můj názor změnit.
No když ono je to jednoduché - u vás dítě chtěl chlap, přesvědčoval a přemlouval tě. Tudíž ty sis mohla úplně stejně urputně hájit svoje zájmy ve stylu „ok, ale budeš u porodu, potom na RD, nebudu chodit na třídní schůzky atd. atd.“ V rovnocenném partnerském vztahu se většinou dva dohodnou, že děti chtějí a žádné „podmínky“ si dopředu nekladou. Problémy řeší tak, jak přichází a nezabejčí se, když má druhý jiný názor, než první. Myslím, že ty nejsi moc schopná dělat kompromisy a asi máš velkou kliku, že tvůj muž je ochotný to akceptovat a dělat věci podle tebe.
Já mám na to nekompromisní názor, prostě bych ho tam chtěla, je to sakra náročný a pokud je takovej zbabělec, že tě v tom nechá, tak by skončil.
Tohle je vrchol a trapná výmluva, dolů koukat neumusí, i když by možná měl, aby měl pak pochopení až nebudeš chtit sex.
@BohunkaP píše:
Všimla jsem si už v mnoha diskusích, že máš žebříček hodnot nastavený hodně svérázným způsobem, takže jsem jinou odpověď ani neočekávala.A ne, nevšimla jsem si, že by někdo někoho nutil.
Já považuju za důležité zdůraznit, že porod je traumatický zážitek pro ženu sám o sobě. A že je taky vystresovaná úplně ze všeho, zejména pokud rodí poprvé. Tady se to jaksi ztrácí. Hlavně, aby panáček nic špatného neviděl, z čeho by se mu udělalo mdlo, že.
@unuděná píše:
Jestli to bereš tak, že děti rodíš někomu a on to má brát jako tvou oběť, tak to se asi fakt nepochopíš s většinou žen
souhlas…a já furt beru, že jsme výtvor přírody, kde prostě samice rodí. Prostě to tak příroda sobecky zařídila
ještě, že se můžeme vzepřít a toho samce donutit, aby se podílel, když je ten svět tak nespravedlivě zařízen.
@Mango_Lassi píše:
A já s tím souhlasím. Taky mě pak nikdo nemuze nutit rodit mu děti.
Tys ty deti neporodila i sobe? ![]()
@unuděná píše:
Jestli to bereš tak, že děti rodíš někomu a on to má brát jako tvou oběť, tak to se asi fakt nepochopíš s většinou žen
Na druhou stranu se najde hodně žen, a tu na emiminu takové názory čtu často, které chtějí partnera u porodu proto, aby je viděl trpět a náležitě si jich pak vážil. Motivace trochu jiná, ale výsledek stejný, těžce nesou, když partner k porodu nechce.
@Mango_Lassi píše:
Já považuju za důležité zdůraznit, že porod je traumatický zážitek pro ženu sám o sobě. A že je taky vystresovaná úplně ze všeho, zejména pokud rodí poprvé. Tady se to jaksi ztrácí. Hlavně, aby panáček nic špatného neviděl, z čeho by se mu udělalo mdlo, že.
To mě mrzí, že pro tebe byl porod traumatizující zážitek. Pro mě byly oba krásné a traumata si z nich nenesu. A nenesla bych si ani, kdyby u toho nebyl manžel. Porod jsem vždy brala jako přirozenou součást života, jako věc mezi matkou a dítětem. Trend otců u porodu je sice fajn s ohledem na jejich práva, ale povinnost to určitě není. A o ženách, které nutí muže se toho účastnit i přes jejich odpor, si myslím své. Ale ony na to většinou časem dojedou.
@arinecka píše:
Zvláštní, o žádném násilí jsem neslyšela, ani ho nezažila. Tohle možná bylo před x lety.
Popisy lékařským personálem zpackaných porodů se tu na emiminu objevují bolestně často ![]()
@unuděná píše:
No když ono je to jednoduché - u vás dítě chtěl chlap, přesvědčoval a přemlouval tě. Tudíž ty sis mohla úplně stejně urputně hájit svoje zájmy ve stylu „ok, ale budeš u porodu, potom na RD, nebudu chodit na třídní schůzky atd. atd.“ V rovnocenném partnerském vztahu se většinou dva dohodnou, že děti chtějí a žádné „podmínky“ si dopředu nekladou. Problémy řeší tak, jak přichází a nezabejčí se, když má druhý jiný názor, než první. Myslím, že ty nejsi moc schopná dělat kompromisy a asi máš velkou kliku, že tvůj muž je ochotný to akceptovat a dělat věci podle tebe.
Proto jsem s ním. Vážím si ho moc. Je to moje láska největší
jdu mu to napsat
@unuděná píše:
To mě mrzí, že pro tebe byl porod traumatizující zážitek. Pro mě byly oba krásné a traumata si z nich nenesu. A nenesla bych si ani, kdyby u toho nebyl manžel. Porod jsem vždy brala jako přirozenou součást života, jako věc mezi matkou a dítětem. Trend otců u porodu je sice fajn s ohledem na jejich práva, ale povinnost to určitě není. A o ženách, které nutí muže se toho účastnit i přes jejich odpor, si myslím své. Ale ony na to většinou časem dojedou.
Ano. Muž udělal pro mě porod lepším zážitkem. Uklidňoval mě a pomáhal mi.
Já jsem ráda, že se ani jeden manžel netlačil k porodu. Je to tak citlivá a nároční, intimní chvíle, že bych nepřekousla, aby mě u toho viděl.
Takže souhlasím, že by partnerství mělo být o dohodě a pokud mi něco fakt vadí, nebudu do toho tlačit partnera. Je fajn, když to v partnerství funguje přirozeně.
Příspěvek upraven 19.10.23 v 11:08
@unuděná píše:
A myslíš, že partner, který těžce nesl první porod a měl z něj dlouhodobé trauma, ti bude k něčemu platný? Že se tě zastane a bude dávat pozor na personál? Pravděpodobně tam bude trpět s tebou a snažit se to jen přežít, aby si žena odškrtla, že tam byl. Nic víc, nic míň.
Mám prostě o partnerství asi trochu jinou představu než sorry, tohle odtrp prostě Ty, já tam bejt nechci, za mnou přijď, až budeš zase sexy kočka, okej?
Tobě by přišlo v pohodě třeba nebýt s partnerem, já nevím, před a po operaci střev, protože s dírou v břiše není sexy a mohla bys mít z toho traumíčko, žes ho tak viděla? Sorry Pepo, teď si prostě nevrznem, protože jsem Tě viděla s vývodem a to bylo fakt hnusný?
Ona bude rodit jejich dítě. Nemá jaksi na vybranou a snad to nejmenší, co on může udělat, je být pro ní k dispozici, jak to jen jde. Pokud nechce vidět přímo porod, může tam aspoň jet s ní, zůstat tam, než dojde přímo na věc, atd. atd. Co kdyby se něco pokazilo? To mu pak bude taky fuk, že tam nebyl? Nevím no, hodit jí do porodnice a bye byeee mi přijde hodně drsný teda. Plus i to, že to svoje trauma s exkou nijak neřešil. Když má trauma z porodu ženská, každý jí řekne, že to řešit samozřejmě musí, že se má přemoct, protože chudák pan manžel…