Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Bydlíme v 2+kk a máme pouze 2pl. keramickou desku a na pečení používám remosku, maso krása, jedna báseň pečení buchet je horší zakládám diskuzi na recepty postřehy, tipy jak co nejlépe upéct dobroty v remosce ![]()
Užitečné rady
jak na drůbež, zvěřinu, ryby, luštěniny, buchty…
Maso
Drůbež, králík, zvěřina
Ryby a mořští živočichové
Zelenina
Luštěniny, sója a sójové maso
Moučníky a buchty
Obecně při pečení
Remoska jako trouba
Teflonové Remosky
Hliníkové Remosky
Mytí Remosky
Maso
Remoska je pro pečení masa jako stvořená. Abychom upekli chutné, a přitom dietní maso, musíme dodržet několik zásad. Nejdříve rozehřejeme Remosku bez tuku, bez vody a asi po 7 až 10 minutác vložíme na suché dno očištěné, osolené a podle příslušného receptu okořeněné a ochucené maso. Maso se na povrchu prudce srazí, ale přitom z něho neunikne šťáva. Pomocí 2 vidliček maso obracíme, ale nepícháme do něho, aby šťáva nevytekla. Když se takto ze všech stran maso opeče, podlijeme je nepatrně vodou nebo vývarem. Maso se musí péct, nikoli dusit ve vodě. Občas maso poléváme šťávou, anebo je můžeme obrátit, aby povrch nevysychal. Vepřové, telecí či pravou svíčkovou můžeme péct i vcelku. Hovězí, které bývá tužší, je lépe naporcovat.
Drůbež, králík, zvěřina
Drůbež, králíka i zvěřinu je lepší péct naporcované, drůbež nejlépe v půlkách. Kuře, je-li menší, můžeme upéct i vcelku, ale musíme počítat s tím, že se bude péct déle.
Ryby a mořští živočichové
Sladkovodní i mořské ryby můžeme připravovat stejným způsobem jako jiná masa. Můžeme je grilovat, péct, zapékat, připravovat v alobalu. Ryby je vhodné pokapat před úpravou trochu citronem, octem či bílým vínem, aby se zbavily svého charakteristického pachu. Je-li třeba, zbavíme rybu kůže a necháme marinovat. Ryby připravované v Remosce si zachovávají svou chuť a vůni. Jsou křehké a velice chutné.
Zelenina
Zeleninová jídla můžeme v Remosce péct, zapékat, dusit, smažit nebo připravovat v alobalu. Zelenina připravovaná v Remosce zůstává vláčná a neztrácí nic ze svých vitamínů a jiných látek důležitých pro náš organismus.
Jídla z luštěnin, sóji a sójového masa
Luštěniny (čočku, fazole, hrách a sóju) je nutné před přípravou přebrat, zbavit nečistot a pak důkladně propláchnout pod tekoucí vodou. Fazole, hrách a sóju máčíme ve vodě 10 až 12 hodin, čočku pak 3 až 5 hodin. V téže vodě luštěniny vaříme pěkně do měkka. Vodu solíme, ale až ke konci vaření. Uvařené luštěniny scedíme, necháme okapat a můžeme upravit podle nějakého receptu. Řada z nás dnes místo masa používá výrobků vyrobených ze sóji, včetně sójového masa, sójového mléka nebo tofu, tedy sójového sýra či tvarohu. Sójové maso se prodává vysušené, a proto se musí před samotnou přípravou povařit 15-30 minut ve vodě. Jelikož je maso bez chuti, je vhodné vodu okořenit, případně maso povařit ve vývaru. Přebytek vody pak z masa lehce vymačkáme. Dále už sójové maso připravujeme jako jakékoli jiné maso.
Moučníky a buchty
Moučníky pečené v Remosce zůstávají křehké, vláčné, křupavé a nevysoušejí se dlouhodobým pečením jako v klasické troubě. Pro pečení moučníků je vhodné, místo klasického vymazávání mísy máslem a vysypání moukou, používat buď alobal nebo ještě lépe pečicí papír. Ten pak rozprostřeme po dně a stěnách Remoskové mísy a těsto na papír rovnou nalijeme. Výhodu tohoto způsobu oceníme i při samotném vyndávání moučníku. Vzhledem k tomu, že ve středu Remoskového víka je zabudován skleněný průhled, musíme počítat i s tím, že uprostřed bude pokrm upečený o malinko méně než na krajích. Zkušenost velí, že stačí Remosku na malou chvíli vypnout a pak ještě znovu krátce zapnout, aby okraje pokrmu nebyly tmavší, než je střed. V krajním případě je možné vystřihnout z pečicího papíru kruh s otvorem uprostřed a připravovanou dobrotu jím přikrýt. Jídlo se i uprostřed pěkně propeče a na okrajích se přitom nespálí.
Jé, v remosce jsem pekla naposled na koleji
ale pamatuju si, že buchty (myslím klasické buchty) jsem vždycky přikrývala kolem z alobalu (bez toho otvoru uprostřed, o kterým píšeš), protože jak ta remoska peče jen seshora, tak byly nahoře jinak moc tmavé.
Teď mám klasickou troubu a nepeču nic, už jsem asi moc stará a líná ![]()
Mne sa osvedcila remoska na pecenie kolacov. Aby boli upecene rovnomerne, polozim ju na elektricku platnicku zapnutu na pol stupna (pripadne na jeden cely a potom ju trochu stiahnem). Kolace su potom upecene krasne rovnomerne aj v strede
Peču v remosce akorát maso. Ráda bych zkusila moučník, ale nevím. Přece jen to není trouba, nenastavím stupně, peče to jinak.. poradíte někdo nějaké recepty, moučníky do remosky? Hledám na netu a všude necházím jen to co je zde vysvětleno co se týče dezertů, moučníků tak nic moc ![]()
@TereuliJa Já v remosce dělala normální „buchty“ jak na plech. Banánovou „bábovku“, Mouřenína, jogurtový koláč s ovocem. Jen je potřeba menší množství těsta nebo dvě nádoby. Taky jsem v tom dělala štrůdl, ale malinký nohy a před vánoci linecké a perníčky. Chce to jen hlidat ![]()
A co se nedaří na buchtách? Já peče posledních 5 let jen v remosce.. Mám teď čerstvě novou troubu, ale u remosky u mnoho pečení zůstanu
Nemůžu si ji vynachválit
![]()
Tak ja ted troubu nemam, takze taky remoska, buchty jsem pekla, jen ty u kraje byly vic hnedy, strudl ohnu nohavicu do U a teda trochu me zklamala babovka, ktera byla bohuzel nahore spalena a ve stredu nedopecena, ale jinak v ni v pohode pecu velky kolac, nizky piskot, housky…
Mebabicka naucila figl, aby se v remosce pekly buchty rovnomerne-vzdycky nachvilku remosku vypnout a pak zase zapnout-aby okraje nebyly spalene a stred syrovy. Fungovalo to skvele, pekla jsem tak mnoho let:-)