Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mariane.B To je možná dobrý nápad, popřemýšlím a díky za radu ![]()
@Veru1987 Jj, ale je to o tom, že jiní kluci můžou, tak jsem svolila k tomu, že jednou za týden může jít si tu svačinu koupit s němi… Je mi jasné, že si nekoupí nic moc extra zdravého, ale zase nechci být zlá matka, která mu nedovolí jít s kamarády do obchodu nebo aby tam chodil jen s nimi a neměl možnost si něco koupit…
Celkově je to asi problém dnešní doby, někteří rodiče děti rozmazluzí až moc, jiní to vidí a chtějí pak taky…
@Sedmnactnulajedna píše:
Hele, vy všechny děsný matky tady - je vidět, že máte malé děti, které zatím máte na řetězu a můžete je dobře kontrolovat.Abyste se za pár let nedivily, až najdete za postelí nebo v aktovce hromady papírků od sladkostí a děti budou se spolužáky tajně chodit do McDo
Já sama nejím ani ty rohlíky, to spíš quinou, ořechy, jogurty… Dětem domů téměř nekupuju sladkosti ani jiné pochutiny, naopak mají už od malička základní jídla a k nim hromadu ovoce a zeleniny a k pití vodu.
Akorát jak rostou, vždycky si cestu najdou - nejdřív jsou to výlety, kde si samozřejmě něco malého dají - třeba zmrzku nebo párek, pak už ve školce jsou v jednom kuse nějaké oslavičky a speciální události, nemluvě o návštěvách u rodiny a kamarádů, to pokračuje ve škole, a jakmile začnou hospodařit s vlastními penězi, ty žravé je velmi ochotně utratí za colu a chipsy, jen co matka zmizí z dohledu…
Mam doma několik odrustajicich exemplářů a můžu konstatovat, že každý je úplně jiný - jak vztahem k jídlu, ke sportu a k penězům, tak i geneticky daným tělesným typem, a to jsem tlačila a tlačím na všechny stejně.
Já akorát doufám, že až tahle dětská až teenagerská rebelie pomine, vzpomenou si, co jsem jim vždycky vtloukala do hlavy, a sami se nakonec rozhodnou pro rozumný životní styl![]()
a ty jim na výletě nekoupíš zmrzlinu, párek, hranolky.. na oslavě nemáte chipsy, colu, pombary a pod.??? My jíme taky celkem zdravě… ryby, zel. polévky na večeři, hodně maso, zdravější přílohy, sýry, tvarohy… ale pak výlet a zmrzlina, hranolky…
@mkrista píše:
@Veru1987 Jj, ale je to o tom, že jiní kluci můžou, tak jsem svolila k tomu, že jednou za týden může jít si tu svačinu koupit s němi… Je mi jasné, že si nekoupí nic moc extra zdravého, ale zase nechci být zlá matka, která mu nedovolí jít s kamarády do obchodu nebo aby tam chodil jen s nimi a neměl možnost si něco koupit…Celkově je to asi problém dnešní doby, někteří rodiče děti rozmazluzí až moc, jiní to vidí a chtějí pak taky…
Noo já jsem zvědavá jak jednou až bude dcera starší… Vyzvedávala jsme tak jednou z kamarádkou jejího syna z výletu, bylo mu tedhy cca 9-11let, už nevím přesně… ona se ho ptala co si koupil, on že džus a ona ho tam seřvala že peníze ne.sere… že májí málo peněz, že pití měl v láhvi, proč utráci za džus… a on chudák že kluci si taky dali.. a řvala dál… a co udělá kluk přiště? Zalže… a koupí si džus! A takto to určitě s dcerou nechci. Nedovolím asi chipsy v 9ti letech ale ona třeba miluje takové amarantové chipsy rajčatové… tak občas tyhle.. ale to dávám tip, uvidíme co ona na to v 9-10-11ti letec. Každoádně já se budu snažit domluvit co chce jíst, co ji koupit… nebo co by si tak ona koupila.
@mkrista píše:
@Veru1987 Jj, ale je to o tom, že jiní kluci můžou, tak jsem svolila k tomu, že jednou za týden může jít si tu svačinu koupit s němi… Je mi jasné, že si nekoupí nic moc extra zdravého, ale zase nechci být zlá matka, která mu nedovolí jít s kamarády do obchodu nebo aby tam chodil jen s nimi a neměl možnost si něco koupit…Celkově je to asi problém dnešní doby, někteří rodiče děti rozmazluzí až moc, jiní to vidí a chtějí pak taky…
no a proč si teda nevezme klasickou svačinu od tebe a k tomu si z kapesnýho koupí něco co uzná on za potřebné?
@Veru1987 píše:
Noo já jsem zvědavá jak jednou až bude dcera starší… Vyzvedávala jsme tak jednou z kamarádkou jejího syna z výletu, bylo mu tedhy cca 9-11let, už nevím přesně… ona se ho ptala co si koupil, on že džus a ona ho tam seřvala že peníze ne.sere… že májí málo peněz, že pití měl v láhvi, proč utráci za džus… a on chudák že kluci si taky dali.. a řvala dál… a co udělá kluk přiště? Zalže… a koupí si džus! A takto to určitě s dcerou nechci. Nedovolím asi chipsy v 9ti letech ale ona třeba miluje takové amarantové chipsy rajčatové… tak občas tyhle.. ale to dávám tip, uvidíme co ona na to v 9-10-11ti letec. Každoádně já se budu snažit domluvit co chce jíst, co ji koupit… nebo co by si tak ona koupila.
Upřímně bych byla ráda za džus. Dětem zakazuji kolu ač jí někdy ochutnají(na vánoce apod. si cucnou) ale na vánoce je prostě hlavně spousta džusu apod.. A i kdyby mi řeklo dítě, že si koupilo plechovku koly, protože si jí koupili všichni, tak bych ho nezabila. Ta jedna kola by ho nezabila a pokud jde dítěti o to zapadat mezi ostatní, tak se to dá pochopit. Jen bych mu řekla, že další kola bude až na vánoce. Aby nepočítal s tím, že si jí bude kupovat i do školy apod..
@debra.morgan píše:
no a proč si teda nevezme klasickou svačinu od tebe a k tomu si z kapesnýho koupí něco co uzná on za potřebné?
Mi se celkem líbílo tady od někoho, už netuším kdo to psal, že má dítko v aktovce stále 200kč…z toho si může koupit něco dobrého, zaplatí i kino, výstavu… učí ho to přemýšlet, hospodařit… Mi jde dcera do školy v záři do první třídy, uvidíme jak to bude. Ona se těší že bude jíst svačinky svoje z domova
. U nás je ještě tedy problem bezlaktozová dieta takže ona si sama jen tak hůře něco nakoupí s dětma.
@Fiveone píše:
Upřímně bych byla ráda za džus. Dětem zakazuji kolu ač jí někdy ochutnají(na vánoce apod. si cucnou) ale na vánoce je prostě hlavně spousta džusu apod.. A i kdyby mi řeklo dítě, že si koupilo plechovku koly, protože si jí koupili všichni, tak bych ho nezabila. Ta jedna kola by ho nezabila a pokud jde dítěti o to zapadat mezi ostatní, tak se to dá pochopit. Jen bych mu řekla, že další kola bude až na vánoce. Aby nepočítal s tím, že si jí bude kupovat i do školy apod..
jn…já docela čuměla jak ho sprdla. To mi přišlo přes čáru. na džusu nevidím nic špatného. Dcera ho pije každé ráno 2deci… chodí do školky s babičkou a mám jistotu že to vypije. čaje pije tak pod mým dohledem to ji nechutná vůbec a vodu musím taky připomínat.
@Veru1987 píše:
a ty jim na výletě nekoupíš zmrzlinu, párek, hranolky.. na oslavě nemáte chipsy, colu, pombary a pod.??? My jíme taky celkem zdravě… ryby, zel. polévky na večeři, hodně maso, zdravější přílohy, sýry, tvarohy… ale pak výlet a zmrzlina, hranolky…
Právě píšu, že ano. Tohle všechno. Takže dobré úmysly jdou stejně nakonec do… a nemá smysl to hrotit a bít se v prsa, jak moje děti nikdy ![]()
@Sedmnactnulajedna píše:
Právě píšu, že ano. Tohle všechno. Takže dobré úmysly jdou stejně nakonec do… a nemá smysl to hrotit a bít se v prsa, jak moje děti nikdy
tak ono pak zakázané ovoce chutná nejvíce…
@Veru1987 píše:
tak ono pak zakázané ovoce chutná nejvíce…
Přesně. Akorát to ty děti musí pak strašlivě tajit, chudáci. Si z toho akorát vypěstujou nějakou neurózu.
@debra.morgan píše:
Když jsme u toho jídla, tak jsem byla svědkem kamaradciny dcery. 9 třída. Vysoká, hubená (až moc), během 3 hodin na zahradní oslavě snědla několik tyčinek typu horalka, tribitka atp, 2 plný talíře guláše s pečivem, 3 špekacky s pečivem a kus buchty. Dojeli autem, nebyli po ani před nějakým fyzickým výkonem. Prostě tak ji. Její spalování ji těžce závidím.Příspěvek upraven 06.06.22 v 21:51
To je věkem. Mám dona sestavu - 12, 14 a 16 let. Nechtějte vidět, co všechno sežerou
.
@Sedmnactnulajedna píše:
Přesně. Akorát to ty děti musí pak strašlivě tajit, chudáci. Si z toho akorát vypěstujou nějakou neurózu.
Já to tak měla v dětství… otec řekl a bylo! A my lhali a tajili…
… Nechci to tak u dcery, snad se nějak domluvíme v 9ti letech ještě ![]()
@Veru1987 píše:
Mi se celkem líbílo tady od někoho, už netuším kdo to psal, že má dítko v aktovce stále 200kč…z toho si může koupit něco dobrého, zaplatí i kino, výstavu… učí ho to přemýšlet, hospodařit… Mi jde dcera do školy v záři do první třídy, uvidíme jak to bude. Ona se těší že bude jíst svačinky svoje z domova. U nás je ještě tedy problem bezlaktozová dieta takže ona si sama jen tak hůře něco nakoupí s dětma.
kromě toho že je finanční gramotnost důležitá a důležitější u menších dětí než když jsme my byly malé, tak je to i o té skupině, dělat to co ostatní, nevybočovat. navíc když ti denně pod nosem někdo svačí něco sladkého, slaného, nezdraveho, něco co ti doma nedají, tak logicky chceš taky, to těžko odolá dospělý, natož dítě. a mužeš mít tříbarevnou vyváženou svačinu jakou chceš. A zakazané ovoce nejvíc chutná, platí to u všeho, u tv, mobilu i bramburek. To vidím na dětech, který hlídám dnes a denně. Děti, které nemají danou věc k dispozici, třeba jídlo, ta sednou a sedí a jí dokud je, druhý děcko, který k tomu má pravidelně přístup, si dá trochu a pak si klidně veme něco jinýho.
ja jse pro dát částku, kapesný, na týden, měsíc a nechat ho si koupit, co chce. Nastavit pravidla.