Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bigl píše:
Tak píšeš, že 30 je málo, že má dávat víc. Víc na co? Na dvoje brambůrky, nebo na co? Na normální svačinu pro třeťáka je to normální částka.
Ty jsi nějaká zasloužila aktivistka?
@bigl píše:
Tak pokud sní třeba 2 kusy bagetek s párkem plus ovoce, tak je to málo. Podle mě to devítileté dítě nesní. Nebo moje děti by to nesnědly ani v 15, 2 kusy pečiva na svačinu a banán, když mají za 2 hodiny oběd. To nesním ani já.
No nevím, to máte doma nějaké nejedlíky, nebo je podceňujete. Protože děcka u nás ve škole teda klidně zdlábnou i víc, kolikrát i ty prvostupňové. Mně přijde, že žerou furt. ![]()
@bigl píše:
Nechtěla, mně děti v tomto nelžou. Nemají potřebu, brambůrky si můžou dát klidně denně. Ale ne místo svačiny ve škole.Příspěvek upraven 06.06.22 v 21:08
Pokud by mi dítě řeklo, že chce na svačinu brambůrky, dovolila bych mu bake rolls nebo něco na ten způsob.
@Kriss Tina píše:
Tak v Lidlu nevím, tam moc nechodím. Ale koupila bych třeba balení šunky (v takovém tom klasickém je tak 5 plátků, to je tak ideál na jednu svačinu), k tomu pečivo, nějaké ovoce (jabko, hruška…), Já dávám ještě vždy něco na chuť, mysli tyčinku, oplatku.
za 30 korun? (v 9 letech?) s partou kamaradu, kteří si jdou v lepším případě pro zapečený párek (když jsme v tom lidlu teda..) to je tak, aby před školou dostal ještě na budku.
@bigl píše:
Tak píšeš, že 30 je málo, že má dávat víc. Víc na co? Na dvoje brambůrky, nebo na co? Na normální svačinu pro třeťáka je to normální částka.
Já jsem nikde nepsala, že je třicet málo, nebo že má dávat víc. Jen mě zajímalo, co si má ten kluk podle mámy kupovat. Cenu neřeším.
@Janli píše:
Pečivo a lučina, pečivo a sýr, pečivo a jogurt. Třeba teď tam mají jogurtový kapsičky ta 12,– k tomu pečivo a nají se dost. Jablka tam mají kilo za 14,– a jsou výborný. To si myslíš, že tam neprodávají normální jídlo?
Víš kolik stojí lučina? A nemuze si k tomu dat kolecko šunky? To je dilema. Rohliky jsou dneska drahý.
@Janli píše:
Pečivo a lučina, pečivo a sýr, pečivo a jogurt. Třeba teď tam mají jogurtový kapsičky ta 12,– k tomu pečivo a nají se dost. Jablka tam mají kilo za 14,– a jsou výborný. To si myslíš, že tam neprodávají normální jídlo?
A četlas diskuzi? Mají tam normální jídlo, to já vím. Na všecko, co jsi vyjmenovala, ti 30 kaček stačí. A vo tom tady meleme. ![]()
@Aletta80 píše:
Víš kolik stojí lučina? A nemuze si k tomu dat kolecko šunky? To je dilema. Rohliky jsou dneska drahý.
Vím, jenže v lidlu mají levnější a stejně kvalitní variantu. Na všechno, co jsem vyjmenovala 30,– korun stačí.
@lucad77 píše:
No nevím, to máte doma nějaké nejedlíky, nebo je podceňujete. Protože děcka u nás ve škole teda klidně zdlábnou i víc, kolikrát i ty prvostupňové. Mně přijde, že žerou furt.
Ano, mám nejedlíky, to vím. Oni mi nikdy nesnědli víc jak jeden kus pečiva, když jsem dala víc, vždycky to přinesli zpátky.
Ale bez kecu, tohle bysme nesnědli ani my dospělí. Asi jíme fakt málo. Když mám 1 kus pečiva na svačinu, tak nejsem schopná už sníst oběd. Proto svačím třeba jen jogurt.
@bigl píše:
Na brambůrky a bonbony bych mu peníze nedávala. Potřebuju, aby se ve škole normálně nasvačilo. Brambůrky si může dát odpoledne nebo večer doma, nebo po cestě ze školy, ne ve škole místo svačiny.
Pokud bych věděla, že si za to kupuje místo svačiny tohle, nedala bych mu nic. Za devítileté dítě zodpovídám já, aby kvalitně jedlo. A já nejsem matka, co zakazuje brambůrky nebo bonbony, ale určitě ne místo dopolední svačiny.
Jaký je rozdíl mezi tím dát si bramburky dopoledne ve škole nebo pak večer doma? My třeba brambůrky nevedeme doma vůbec… máme je jen na oslavy, občas na nějakou návštěvu…
@debra.morgan píše:
za 30 korun? (v 9 letech?) s partou kamaradu, kteří si jdou v lepším případě pro zapečený párek (když jsme v tom lidlu teda..) to je tak, aby před školou dostal ještě na budku.
Sem psala, že 30kc je málo a moje dítě by se zapečeným parkem mělo hlad, běžně dostává na svačinu pecivo s něčím (šunka, sýr, vajíčko), kapsičku buď přesnídávku nebo jogurtovou nebo ovoce a něco sladkého na chuť a ještě k tomu si teda vezme třeba dvacku, kdyby měl ještě hlad, aby si koupil něco malého v bufetu.
Příspěvek upraven 06.06.22 v 21:16
@Veru1987 píše:
Jaký je rozdíl mezi tím dát si bramburky dopoledne ve škole nebo pak večer doma? My třeba brambůrky nevedeme doma vůbec… máme je jen na oslavy, občas na nějakou návštěvu…
Tak když si to dá na svačinu ve škole, tak zbagruje ten pytlík sám. Doma si to otevřou a podělí to třemi, to ještě snesu. ![]()
A proč se ho nezeptas, co si kupuje a na co potřebuje víc? Můžete se domluvit na něčem zhruba vyhovujícím. Třeba že nemusí mít najednou čipsy, sladkost a ještě pití. Nebo že se dá koupit něco dobrého a cool, co zároveň není úplný junk. Jednou za týden bych to nehrotila. Si koupí nějakou prasarnicku, tak mu třeba z domova můžeš dát na ten den kousek zeleniny na doplnění a v ostatní dny zase něco rozumného.
Taky myslím, že hlavní pro něj je zapadnout do kolektivu a zamlsat si.
Jak jsme byli šťastní, když jsme dali dohromady pár korun a šli jsme místo oběda do místního krámku na pytlík bonbónů ![]()
@Kriss Tina píše:
Sem psala, že 30kc je málo a moje dítě by se zapečeným parkem mělo hlad, běžně dostává na svačinu pecivo s něčím (šunka, sýr, vajíčko), kapsičku buď přesnídávku nebo jogurtovou nebo ovoce a něco sladkého na chuť a ještě k tomu si teda vezme třeba dvacku, kdyby měl ještě hlad, aby si koupil něco malého v bufetu.Příspěvek upraven 06.06.22 v 21:16
Tohle ti fakt dítě sní na svačinu? ![]()
@bigl píše:
Ano, mám nejedlíky, to vím. Oni mi nikdy nesnědli víc jak jeden kus pečiva, když jsem dala víc, vždycky to přinesli zpátky.
Ale bez kecu, tohle bysme nesnědli ani my dospělí. Asi jíme fakt málo. Když mám 1 kus pečiva na svačinu, tak nejsem schopná už sníst oběd. Proto svačím třeba jen jogurt.
Pak to ale nemůžete srovnávat s lidmi, co jedí normálně. Protože nemoct sníst oběd po jednom kusu pečiva na svačinu mi teda normální nepřijde, sorry. Nebo už jsme fakt všichni rozežraní a vy to máte nastavené správně, těžko říct. ![]()