Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Veru1987 píše:
Mi se celkem líbílo tady od někoho, už netuším kdo to psal, že má dítko v aktovce stále 200kč…z toho si může koupit něco dobrého, zaplatí i kino, výstavu… učí ho to přemýšlet, hospodařit… Mi jde dcera do školy v záři do první třídy, uvidíme jak to bude. Ona se těší že bude jíst svačinky svoje z domova. U nás je ještě tedy problem bezlaktozová dieta takže ona si sama jen tak hůře něco nakoupí s dětma.
Já to mám tak, že od 5 let 50 Kč na měsíc s tím, že si může kupovat co chce, když jdeme do krámu a je to spíš kvůli tomu, aby se dítě učilo platit a šetřit si. Prostě pokud si utratí 50 Kč během dne, tak já mu ale dál nebudu kupovat co chce. A od první třídy bude mít syn 100 Kč s tím, že si může kupovat, ale tady bude zodpovědný za školní pomůcky. Ztratí gumu, zlomí pravítko, dopíše mu pero… koupí si to z toho. A od druhé třídy 200 Kč s tím, že pokud mají platit malou částku ve skole(50 Kč na divadlo apod.) zaplatí si to z toho, větší částky zaplatím já. A takto pomalinku se naučit zacházet s penězi a zároveň nějaké zodpovědnosti.
Devítiletá dcera si taky chodí jednou týdně pro svačinu do obchodu, je tu Jednota spojená s pekařstvím (je to dvě minuty chůze od školy) a cítí se velmi důležitě a ten den vždy ráno spolehlivě vyrazí z domova brzy.
Zbývající dny má svačinu normálně z domova. Pití dnes měla svoje (včera si došla na hřišti koupit ochucenou minerálku a většina jí zbyla), jindy si kupuje v rámci svačiny, láhev pak využije po zbytek týdne. V peněžence jsem dnes měla v kovových padesát, tak říkala, že si koupí koblihu, možná dvě. K snídani měla chuť jen na mléko s křupinkami, takže bude mít brzo hlad, po půl jedné pak oběd ve škole. Jinak na svačinu nosívá půlku rohlíku (někdy celý) a ovoce, zeleninu, někdy něco na mlsání. Když má třeba tousty, tak chce dva, ale už nic k nim. Většinou k pečivu dostává něco, o co se podělí se spolužákama a zase od nich něco na oplátku. Včera nesla jahody a půlku vyměnila za třesně.
Jindy si koupí třeba sýrový rohlík a nějakou sladkou tyčinku a na pití třeba Jupíka/Kubíka. Mám pocit, že když si koupí svačinu, sní vždycky víc než u domácí svačiny (a to si většinou říká, na co má chuť). Jo a když si jde ráno koupit svačinu, má u sebe vlastní peněženku s drobnými, takže pokud by nestačila částka od nás, doplatí si to a nemusí se bát, že by u pokladny nevyšla.
@MrsNorris píše:
To by muselo být dotovaný, aby se nějak normálně najedl z 30 Kč, ne?
No jako nevím, já za jeden blbý koblih/ koláč do práce platím v běžném supermarketu cca 20 Kč
30 by mi nestačilo ani náhodou a to jim celkem málo…
@Veru1987 píše:
Noo já jsem zvědavá jak jednou až bude dcera starší… Vyzvedávala jsme tak jednou z kamarádkou jejího syna z výletu, bylo mu tedhy cca 9-11let, už nevím přesně… ona se ho ptala co si koupil, on že džus a ona ho tam seřvala že peníze ne.sere… že májí málo peněz, že pití měl v láhvi, proč utráci za džus… a on chudák že kluci si taky dali.. a řvala dál… a co udělá kluk přiště? Zalže… a koupí si džus! A takto to určitě s dcerou nechci. Nedovolím asi chipsy v 9ti letech ale ona třeba miluje takové amarantové chipsy rajčatové… tak občas tyhle.. ale to dávám tip, uvidíme co ona na to v 9-10-11ti letec. Každoádně já se budu snažit domluvit co chce jíst, co ji koupit… nebo co by si tak ona koupila.
Hele jak nedovolíš chipsy v devíti letech. Pokud dítě dostane kapesný na výlet nebo prostě bude dostávat obecně kapesný, tak mu sice můžeš promluvit do duše, že bys byla ráda, aby si za to koupilo třeba muesli tyčku a ne colu, ale když si bude chtít koupit colu, tak si ji koupí.
Mě se taky dítě stavuje na pravidelné nákupy z kapesného u Vietnamce a nechává to tam nejen za nanuka, ale nějaké hnusné žvýkačky, bonbonky, colu/fantu, čokoládové tyčinky a samozřejmě i ty chipsy… Taky proto má výši kapesného takovou jakou má, aby mu to vystačilo na tyhle humusy jen v míře pro mě zkousnutelné. ![]()
Má tedy přísný zákaz kupovat si energy drinky, nicméně pokud to na něj někdo nevyslepičí, tak se to stejně nedozvím, že.
Ale ví, že pokud bych se to domákla, kapesný končí, zavřu kohout.
Můžeš výchovně působit, mluvit o tom, co je zdravé/nezdravé, jít příkladem, ale pak už je to dost na tom dítěti. I jak je/není ovlivnitelné kamarády, v rámci jakého kolektivu se bude pohybovat… To už jsou věci, které prostě nemáš a nikdy nebudeš mít pod kontrolou.
@Fiveone píše:
Já to mám tak, že od 5 let 50 Kč na měsíc s tím, že si může kupovat co chce, když jdeme do krámu a je to spíš kvůli tomu, aby se dítě učilo platit a šetřit si. Prostě pokud si utratí 50 Kč během dne, tak já mu ale dál nebudu kupovat co chce. A od první třídy bude mít syn 100 Kč s tím, že si může kupovat, ale tady bude zodpovědný za školní pomůcky. Ztratí gumu, zlomí pravítko, dopíše mu pero… koupí si to z toho. A od druhé třídy 200 Kč s tím, že pokud mají platit malou částku ve skole(50 Kč na divadlo apod.) zaplatí si to z toho, větší částky zaplatím já. A takto pomalinku se naučit zacházet s penězi a zároveň nějaké zodpovědnosti.
Pero ma moje dite za tri stovky…
Pokud chci, aby se dite naucilo hodpodarit, musim mu jasne urcit, co ma z kapesneho platit a co platim ja. „Vetsi castky“ jsou pro dite nicnerikajici a sklouzne to akorat k tomu, ze budete casem smlouvat, co jeste ano a co ne. Pokud to chces delat takto chaoticky, tak to kapesne minimalne zvedni nebo se bez podivat do papirnictvi.
@Svistice píše:
Hele jak nedovolíš chipsy v devíti letech. Pokud dítě dostane kapesný na výlet nebo prostě bude dostávat obecně kapesný, tak mu sice můžeš promluvit do duše, že bys byla ráda, aby si za to koupilo třeba muesli tyčku a ne colu, ale když si bude chtít koupit colu, tak si ji koupí.Mě se taky dítě stavuje na pravidelné nákupy z kapesného u Vietnamce a nechává to tam nejen za nanuka, ale nějaké hnusné žvýkačky, bonbonky, colu/fantu, čokoládové tyčinky a samozřejmě i ty chipsy… Taky proto má výši kapesného takovou jakou má, aby mu to vystačilo na tyhle humusy jen v míře pro mě zkousnutelné.
Můžeš výchovně působit, mluvit o tom, co je zdravé/nezdravé, jít příkladem, ale pak už je to dost na tom dítěti. I jak je/není ovlivnitelné kamarády, v rámci jakého kolektivu se bude pohybovat… To už jsou věci, které prostě nemáš a nikdy nebudeš mít pod kontrolou.
Má tedy přísný zákaz kupovat si energy drinky, nicméně pokud to na něj někdo nevyslepičí, tak se to stejně nedozvím, že.Ale ví, že pokud bych se to domákla, kapesný končí, zavřu kohout.
Myslím chipsy na svačinu do školy… bude to zakázané s těmi energy drinky. Ale chápu že výlet je uplně něco jiného… to nebudu řešit, co si tam dala. My ji taky na výletě koupíme hranolky. Cola ji nechutná, tu jsme dali zkusit na vánoce letos. Ale je mi jasné že potají si to třeba koupí, jen to schválené ode mě mít rozhodně nebude… chipsy, energy drinky do školy dopoledne.
@debra.morgan píše:
kromě toho že je finanční gramotnost důležitá a důležitější u menších dětí než když jsme my byly malé, tak je to i o té skupině, dělat to co ostatní, nevybočovat. navíc když ti denně pod nosem někdo svačí něco sladkého, slaného, nezdraveho, něco co ti doma nedají, tak logicky chceš taky, to těžko odolá dospělý, natož dítě. a mužeš mít tříbarevnou vyváženou svačinu jakou chceš. A zakazané ovoce nejvíc chutná, platí to u všeho, u tv, mobilu i bramburek. To vidím na dětech, který hlídám dnes a denně. Děti, které nemají danou věc k dispozici, třeba jídlo, ta sednou a sedí a jí dokud je, druhý děcko, který k tomu má pravidelně přístup, si dá trochu a pak si klidně veme něco jinýho.ja jse pro dát částku, kapesný, na týden, měsíc a nechat ho si koupit, co chce. Nastavit pravidla.
Tak my doma máme i ty nezdravé věci.. násvštěvá dám pombary, chispy, džusíky, bonbony, nanuky… ze školky dorazí a dá si sladkost, ale večeři třeba zdravější…ale nemáme to doma bio, že by si nedala chipsy, apod… ale s mírou prostě.
@VitaminC píše:
Pokud chci, aby se dite naucilo hodpodarit, musim mu jasne urcit, co ma z kapesneho platit a co platim ja. „Vetsi castky“ jsou pro dite nicnerikajici a sklouzne to akorat k tomu, ze budete casem smlouvat, co jeste ano a co ne. Pokud to chces delat takto chaoticky, tak to kapesne minimalne zvedni nebo se bez podivat do papirnictvi.
Ještě je potřeba se připravit na variantum, že dítě nebude zodpovědné, kapesné vždy do mrtě utratí a pak ztratí to pero…
To jako nebude psát, dokud nenašetří na nové… ![]()
U nás je aktuálně situace, kdy dítě funguje asi 4 dny bez klíčů od skříňky a čipu na oběd. Nechce se mu to řešit a chce to evidentně nechat vyhnít (skříňku mu otevřela první den erárem uklizečka a nechává ji nezamčenou, na obědě vždy řekne, že nemá čip a oni ho najdou v systému - asi z něj teda po tom skoro týdnu musí mít v jídelně personbál radost
).
Na opakované výzvy, ať si dojde zařídit nové reaguje tám, že za to přeci nebude platit a on to vlastně nepotřebuje… No budou tenhle týden schůzky, tak se na něj spunktuju s paní učitelkou. ![]()
@Veru1987 píše:
Myslím chipsy na svačinu do školy… bude to zakázané s těmi energy drinky. Ale chápu že výlet je uplně něco jiného… to nebudu řešit, co si tam dala. My ji taky na výletě koupíme hranolky. Cola ji nechutná, tu jsme dali zkusit na vánoce letos. Ale je mi jasné že potají si to třeba koupí, jen to schválené ode mě mít rozhodně nebude… chipsy, energy drinky do školy dopoledne.
Dík za upřesnění. U nás chodí dětičky roztáčet kapesné až po vyučování.
Na běžnou sváču bych taky nechtěla, aby si kupovali tohle. A proto mají z domova a holt musím mít doma nakoupeno a svačinu vymyslet/udělat a ne na děti přehodit zodpovědnost „Tady máš peníze a něco si kup“, protože je mi jasné, jak by to dopadlo. ![]()
@Svistice Presne. Zvlast prvnak to podle me neni vubec schopny chapat. Teda mozna jsem jen ja mela takoveho pitomecka, nevedel, jestli je patek, svatek, leto, brezen. ![]()
@VitaminC píše:
Tak mmy kupujeme pomůcky v tescu a každá škola vyžaduje něco jiného. Je mi jasné, že pokud by pero stálo tolik, tak bych ho třeba musela platit já, stejně tak pokud by šlo o speciální pastelky. Ale naše škola pastelky a fixy neřeší a dětem stačí obyčejné tornádo. Takže pokud nejde o placení pracovního sešitu, tak si to zvládne řešit sám mít prostě vše v penálu.
@Svistice píše:
Dík za upřesnění. U nás chodí dětičky roztáčet kapesné až po vyučování.
Na běžnou sváču bych taky nechtěla, aby si kupovali tohle. A proto mají z domova a holt musím mít doma nakoupeno a svačinu vymyslet/udělat a ne na děti přehodit zodpovědnost „Tady máš peníze a něco si kup“, protože je mi jasné, jak by to dopadlo.
Já uvidím jak se to vyvrbí… zatím do prvn třídy bude vodit babička a já ji budu vyzvedávat z družiny… uvidíme jaké to bude jak bude větší..
@Fiveone To prece nevyzaduje skola (ta koneckoncu nemuze vyzadovat nic, pouze doporucit), ale o tom, ze tvemu diteti nebude tornado vyhovovat. Oukej, pomucky v tescu, nerikam nic.
I to blbe tornado stoji osm petek. Takze kdyz si koupi pero, tak uz mu nezbyde na tuzku se zarezy pro spravny uchop.
No nic, ozvi se za rok, pokecame. ![]()
@VitaminC píše:
@Svistice Presne. Zvlast prvnak to podle me neni vubec schopny chapat. Teda mozna jsem jen ja mela takoveho pitomecka, nevedel, jestli je patek, svatek, leto, brezen.
Ten můj chápe peníze velmi dobře už tak od 5 let. Ale je prostě salámista a do určité míry i požitkář.
Takže má moc dobře spočítáno, že když vykopí 100 za nový čip, tak má na 3 týdny u Vietnamce po žížalkách…
Tak zkouší přežít bez čipu a případně čeká (marně), jestli se matka nesmiluje a vše potřebné za něj nevyřídí a nezaplatí. ![]()