Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kriss Tina píše:
Sem psala, že 30kc je málo a moje dítě by se zapečeným parkem mělo hlad, běžně dostává na svačinu pecivo s něčím (šunka, sýr, vajíčko), kapsičku buď přesnídávku nebo jogurtovou nebo ovoce a něco sladkého na chuť a ještě k tomu si teda vezme třeba dvacku, kdyby měl ještě hlad, aby si koupil něco malého v bufetu.Příspěvek upraven 06.06.22 v 21:16
Kolik roku má dítě co mezi snídaní a obědem sní kus pečiva se šunkou, přesnidávku, a ještě něco sladkého a má ještě hlad a jde do bufetu?
@lucad77 píše:
Pak to ale nemůžete srovnávat s lidmi, co jedí normálně. Protože nemoct sníst oběd po jednom kusu pečiva na svačinu mi teda normální nepřijde, sorry. Nebo už jsme fakt všichni rozežraní a vy to máte nastavené správně, těžko říct.
Těžko říct, co je normální. Pro mě je normální mít jídlo 3× denně, manžel to má taky tak, tak děti to možná podědily. Já na ty svačinky prostě nejsem. Ale tak asi jsem nenormální. ![]()
@bigl píše:
Tak když si to dá na svačinu ve škole, tak zbagruje ten pytlík sám. Doma si to otevřou a podělí to třemi, to ještě snesu.
ahaa tak my to nevedeme doma vůbec… kupují chipsy jen na oslavy, návštěvy, silvestra… tak asi mooožna 5-7× ročně ![]()
30 Kč po Lidlu stačí - u nás by si koupili jogurt a koláč. Jak tu někdo psal, že v 9 letech by si dítě koupilo energitak, brambůrky a Snickers, tak to teda je šílený. Naše děti tohle nejedi a nepiji, brambůrky znají, ale dají si trochu aniž nechtěj. Hlavně ten energitak já sama si ho dávám dvakrát ročně na noční přejezdy na dovolenou a dítěti bych nedala ani ochutnat, dyt je to šílený chemický sajrajt…
@bigl píše:
No ale já už jsem to psala. V Lidlu asi nějaké to pečivo, co je zapečené - se šunkou, sýrem, párkem atd. A třeba jablko. Ty máš jaký nápad na svačinu z Lidlu?
V Lidlu mají docela solidní obložené bagety a sendviče. Ale stojí kolem té 50kacky. Jako 9leta bych chtěla něco takového ![]()
Jak se zakladatelka bojí, že by syn svačil brambůrky, tak za 30 je v klidu pořídí včetně plechovky limonády ![]()
@Veru1987 píše:
Jaký je rozdíl mezi tím dát si bramburky dopoledne ve škole nebo pak večer doma? My třeba brambůrky nevedeme doma vůbec… máme je jen na oslavy, občas na nějakou návštěvu…
Rozdíl je v tom ten, že dítě (jako každý jiný člověk, ale dítě tím spíš) potřebuje mít k tomu, aby se mohlo soustředit, mělo dost energie, nebylo unavené, tu svačinu aspoň trochu kvalitní. Něco vlákniny, dost bílkovin, něco sacharidů. Brambůrky zaplácnou, ale jsou nutričně nula nula prd. Proto jako pochutina dobrý, ale jako svačina do školy ne.
@Nika079 píše:
30 Kč po Lidlu stačí - u nás by si koupili jogurt a koláč. Jak tu někdo psal, že v 9 letech by si dítě koupilo energitak, brambůrky a Snickers, tak to teda je šílený. Naše děti tohle nejedi a nepiji, brambůrky znají, ale dají si trochu aniž nechtěj. Hlavně ten energitak já sama si ho dávám dvakrát ročně na noční přejezdy na dovolenou a dítěti bych nedala ani ochutnat, dyt je to šílený chemický sajrajt…
Jenže děti jsou pak in… já se toho dost děsím že to bude dcera taky pít… Kolegyně v práci říkala moje dcera by to určitě nepila, to ji věřím, že tohle určitě nee. A já pak jela domu jednou z práce a její dcera na přechodu a držela v ruce onu plechovku… ale věřím že snad v 9ti letech je to ještě brzo na tyhle energy drinky apod… tahle ona slečna byla tehda v 9. třídě.
@bigl píše:
Těžko říct, co je normální. Pro mě je normální mít jídlo 3× denně, manžel to má taky tak, tak děti to možná podědily. Já na ty svačinky prostě nejsem. Ale tak asi jsem nenormální.
Ano. Konečně.
@SlečnaDahlia píše:
Rozdíl je v tom ten, že dítě (jako každý jiný člověk, ale dítě tím spíš) potřebuje mít k tomu, aby se mohlo soustředit, mělo dost energie, nebylo unavené, tu svačinu aspoň trochu kvalitní. Něco vlákniny, dost bílkovin, něco sacharidů. Brambůrky zaplácnou, ale jsou nutričně nula nula prd. Proto jako pochutina dobrý, ale jako svačina do školy ne.
tak já to ale nedovolují ani doma jen tak že by si dcera dala odpoledne brambůrky…prostě to doma nemáme… protože právě je to nutričně nula nula prd… a myslím že i odpolední svačina má být kvalitní, tak jako večeře a ne se dorvat bramburky, prostě to je pro mě jídlo opravdu na grilovačky, oslavy, párty apod…
@lucad77 píše:
Pak to ale nemůžete srovnávat s lidmi, co jedí normálně. Protože nemoct sníst oběd po jednom kusu pečiva na svačinu mi teda normální nepřijde, sorry. Nebo už jsme fakt všichni rozežraní a vy to máte nastavené správně, těžko říct.
Mně teda přijde normální dát si snídani, ke svačině malý kousek pečiva (půl rohlíku třeba), k tomu kousek ovoce/zeleniny (nebo jen to ovoce) a pak oběd. Víc zdlabne tak možná puberťák ve vývinu anebo fyzicky pracující (sportující) člověk. U jedince sedícího v kanceláři nebo v lavici je to rozežranost ![]()
@Veru1987 píše:
tak já to ale nedovolují ani doma jen tak že by si dcera dala odpoledne brambůrky…prostě to doma nemáme… protože právě je to nutričně nula nula prd… a myslím že i odpolední svačina má být kvalitní, tak jako večeře a ne se dorvat bramburky, prostě to je pro mě jídlo opravdu na grilovačky, oslavy, párty apod…
Ano, i odpolední svačina má být kvalitní. Taky tady nikdo, ani já, ani ta, na kterou jsi původně reagovala, nepsal, že jsou brambůrky špatné k dopolední svačině, ale dobré k odpolední, my tady píšeme o brambůrkách jako o pochutině. Prostě si někdo, i to dítě, brambůrky a podobné věci dá rád večer po večeři třeba k filmu. Na tom nevidím nic k výraznému divení se. Ty nikdy nejíš třeba v páteční večer k filmu něco jen tak na chuť?
@Secado píše:
V Lidlu mají docela solidní obložené bagety a sendviče. Ale stojí kolem té 50kacky. Jako 9leta bych chtěla něco takového
Jak se zakladatelka bojí, že by syn svačil brambůrky, tak za 30 je v klidu pořídí včetně plechovky limonády
Vím jak to vypadá, ta bageta nebo sendvič za 50. To nemůže devítileté dítě sníst mezi snídaní a obědem. A pokud jo, tak oběd pak půjde do kýblu.
@Aletta80 píše:
Ano. Konečně.
Promiň, že na tebe nereaguju zlato, s pitomcema se stupidními bezobsažnými komenty neztrácím čas. ![]()
Jsem zastáncem domácích svačin. Učila bych ho, ať si je pravidelně chystá sám doma.
Pokud si chce připadat velký, že si 1× týdne sám vyrazí pro svačinu. Tak bych ho nechala. Třeba ho to časem přejde. Nevím, jestli je 30,– bude stačit. U nás u Vietnamce by to nestačilo. Na blbosti asi jo. Ale to si můžou vybrat na velkém nákupu a vzít si pak doma. Netřeba proto lítat ráno před školou do obchodu.
@bigl píše:
Vím jak to vypadá, ta bageta nebo sendvič za 50. To nemůže devítileté dítě sníst mezi snídaní a obědem. A pokud jo, tak oběd pak půjde do kýblu.
Kdy už pochopíš, že ne všechny děti jedí jako ty tvoje ![]()