Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kriss Tina píše:
Tak za 30kc si asi svačinu nekoupi, teda ne nějak kvalitníto dávám synovi do školy do bufetu, ještě ke svačině, když si chce koupit něco malého na chuť.
Tak uveď příklad kvalitní svačiny pro devítileté dítě. V Lidlu. Co by si mělo koupit, aby to bylo pro něho kaloricky akorát, aby to snědlo a bylo to kvalitní podle tebe.
@bigl píše:
Tak uveď konkrétní příklad svačiny pro devítileté dítě, já nevím, kolik by bylo ideální. Moje děti jí na svačinu ve škole 1 kus pečiva, se šunkou, nebo sýrem. K tomu pár rajčátek, nebo jablko. Víc toho nesní, když mají za 2 hodiny oběd.
Já nechápu, kolik by teda toho mělo devítileté dítě na tu svačinu sníst.
U nás obdobně. Kolikrát to děti ani nesmí, neb na jídlo o přestávce pro jinou zábavu „nemají čas“.
Zítra dostanou každý jednu palačinky od večeře a jablko.
@debra.morgan píše:
a jak si představuješ, že si takovou svačinu, kterou píšeš koupí?
No ale já už jsem to psala. V Lidlu asi nějaké to pečivo, co je zapečené - se šunkou, sýrem, párkem atd. A třeba jablko. Ty máš jaký nápad na svačinu z Lidlu? ![]()
@Kelsey píše:
Jj. Ještě dodám, že dceru pošlu pro kuřecí prsa odpoledne, že bych řeznictví nestihla koupit. Má totiž zavírací dobu, když končím v práci.
nah, ja se přehlídla, to bylo o skloňování škole/školy (jak bylo ve školy), který se u nás doma používá
sorry.
@bigl píše:
Tak uveď konkrétní příklad svačiny pro devítileté dítě, já nevím, kolik by bylo ideální. Moje děti jí na svačinu ve škole 1 kus pečiva, se šunkou, nebo sýrem. K tomu pár rajčátek, nebo jablko. Víc toho nesní, když mají za 2 hodiny oběd.
Já nechápu, kolik by teda toho mělo devítileté dítě na tu svačinu sníst.
Ano, ale to je svačina udělaná doma, tu v krámu nekoupíte. Nebo dítě samo si nic takového nekoupí. Čest výjimkám. ![]()
@bigl píše:
No ale já už jsem to psala. V Lidlu asi nějaké to pečivo, co je zapečené - se šunkou, sýrem, párkem atd. A třeba jablko. Ty máš jaký nápad na svačinu z Lidlu?
no ale pokud si ma koupit 2 kusy pečiva (psala zakl) a ovoce, tak mu to taktak vyjde a ještě u pokladny nervozně stojí a čeká, kolik ten banan bude stát a jestli se vleze.
@lucad77 píše:
Ano, ale to je svačina udělaná doma, tu v krámu nekoupíte. Nebo dítě samo si nic takového nekoupí. Čest výjimkám.
Tak se ptám postopadesáté. Prosím příklad ideální zdravé svačiny z Lidlu pro devítileté dítě.
Já dostávala před dvaceti lety 50 kč na svačinu a cestu domů autobusem, tak mi v dnešní době přijde 30 Kč fakt málo. Já si kupuju ráno v pekárně pizza rohlík a šáteček nebo hřeben a platím asi 27 Kč. Pití má zvlášť? Nevim no, zda se mi to málo, ale chápu, proč se ptáš.
@debra.morgan píše:
no ale pokud si ma koupit 2 kusy pečiva (psala zakl) a ovoce, tak mu to taktak vyjde a ještě u pokladny nervozně stojí a čeká, kolik ten banan bude stát a jestli se vleze.
Tak pokud sní třeba 2 kusy bagetek s párkem plus ovoce, tak je to málo. Podle mě to devítileté dítě nesní. Nebo moje děti by to nesnědly ani v 15, 2 kusy pečiva na svačinu a banán, když mají za 2 hodiny oběd. To nesním ani já.
@bigl píše:
Tak se ptám postopadesáté. Prosím příklad ideální zdravé svačiny z Lidlu pro devítileté dítě.
9 leté dítě si samo zdravou svačinu v lidlu nekoupí. ten kluk si ji ani koupit nechce a ani to od něj nikdo nečeká… jenže za 30 korun si nekoupí ani tu nezdravou a to ani v rozsahu, který matka předpoklada.
@Azeretereza Jj pití si nosí vlastní ![]()
No dnes je prostě taková doba, že za stejnou cenu máš chipsy nebo ten zapečený rohlík, kdysi to bylo jiné… A nejvíce se obávám tech energy drinku, když je to tak levné jen 7kč ![]()
@Azeretereza píše:
Já dostávala před dvaceti lety 50 kč na svačinu a cestu domů autobusem, tak mi v dnešní době přijde 30 Kč fakt málo. Já si kupuju ráno v pekárně pizza rohlík a šáteček nebo hřeben a platím asi 27 Kč. Pití má zvlášť? Nevim no, zda se mi to málo, ale chápu, proč se ptáš.
Tak ty platíš za dospělého na svačinu 27. Myslíš, že devítileté dítě sní pizza rohlík a ještě třeba hřeben? Že sní tak, jak dospělý člověk? Moje děti teda ne.
@mkrista píše:
@hospodki Dáky za tip, jako uplne uctenkama to asi řešit nechci, tak jej omezovat, ale když to jinak nepůjde… Sportovat nechce, pak přibírá, snažím se jej brát na procházky a tak, ale když si pak bude kupovat takové věci, tak se to nezpraví
Tak pokud je silnější, bacul…to nebude z jedné svačiny týdně i kdyby to byli ty chipsy…
@bigl píše:
Tak pokud sní třeba 2 kusy bagetek s párkem plus ovoce, tak je to málo. Podle mě to devítileté dítě nesní. Nebo moje děti by to nesnědly ani v 15, 2 kusy pečiva na svačinu a banán, když mají za 2 hodiny oběd. To nesním ani já.
ja bych to snědla tehdy a i ted klidně. a segra by snědla i 3 kusy.
ta vyloženě žrala v tom věku. ![]()
@bigl píše:
A co je podle tebe ideální svačina pro devítiletého, aby nebyl za trapáka? A kolik by měl dostat, aby byl in?
No z těch, co si koupí s kamarády, asi nebude úplně ideální žádná.
Děcka prostě rády sahaj po křupkách, brambůrkách, těch hnusnejch balenejch croissantech, bagetách, limčách… Nejlepší je ty svačiny chystat doma no. Ale pokud si to sám kupuje jen jednou za týden, nechala bych to asi být. Ono na tom jejich rozpékaném, sladkém nebo zapečeném slaném pečivu taky nic extra zdravého není, jak tu někdo psal koláč třeba, nebo rohlík s párkem.