Peníze na svačiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
7.6.22 12:01
@VitaminC píše:
@Svistice A smiluje? :lol:

Nesmiluje, jsem matka sfiňa.
Respektive on už zapomněl na to, že jsme měli úmluvu, že první strátu či zničení (čehokoliv) hradím já, pak už platí z vlastní kapsy.
Takže jelikož je to poprvé za tři roky, tak mu pak ty peníze na novou zálohu dám. Jenže to by se nejdřív musel obtěžovat hnout zadkem a zeptat se ve škole, jak si má zařídit nový čip/klíče, co je k tomu potřeba, kolik to bude stát, dojít za hospodářkou…

Ale už si takhle platil úmyslně zničené pero, roztrhané učebnice a pravítko (první zlomil, druhé „se ztratilo“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
7.6.22 12:02

@Svistice Jsi krutoprisna! :mrgreen:
Ja mam zlate dite, ktere nic nenici, neztraci. Zatim. Je mu deset. Kdy to prijde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.6.22 12:23
@VitaminC píše:
@Svistice Jsi krutoprisna! :mrgreen:
Ja mam zlate dite, ktere nic nenici, neztraci. Zatim. Je mu deset. Kdy to prijde?

Jsem, ale s ním to jinak nejde. Protože jinak má všechno těžce na háku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
7.6.22 15:04

Jinak co se týká pití, tak syn má prostě holou vodu. Ve škole mají automat s hanačkou, občas si koupí tu.
Doma si někdy udělá sirup, v zimě čaj.
Ale protože je celkem linek, tak má čistou vodu :D
Ono se pak hůř ta láhev od sirupu myje :mrgreen:

To, že má nějaké peníze neustále k dispozici ho vlastně naučilo neutrácet, protože si to může koupit kdykoliv, tak nemá potřebu si konečně užít jednou za čas.
Je schopný si našetřit i na větší věc.
Než má narozeniny a chce třeba kolo, tak širší rodinu požádá ať mu nekupuji blbosti a přispějí nějakou stovku…je pak strašně pyšný, když dá peníze dohromady.
Je to ale trochu žid, fakt rád šetří.
Teď potřeboval novou udici na ryby a chtěl dražší, tak si doplatil ze svého. Pak si toho i víc váží.

Jinak si musí kupovat i ztracená pravítka, kružítka, gumy, tužky. Má papírnictví u školy.
Naučilo ho to třeba kupovat náplně než neustále nové pera, a kupuje si levnější neznačkové.

Na školních výletech nekupuje vyloženě co vidí a většinu peněz dovezl i z tábora, školy v přírodě…nekupuje si tam plyšáky a podobně jako ostatní děti.

Myslím, že zná hodnotu peněz víc, než někteří dospělý a myslím si, že je to právě tím, že není omezovaný, ale žije v nějakém průměrném dostatku a nesnaží se tedy při každé příležitosti z toho vytřískat co nejvíc, protože zase dlouho nebude.

Myslím, že se nám to nastavilo tak nějak přirozeně samo.
Ale zase jiné dítě může mít jinou povahu…a tedy musí být jiný přístup.

Jen mám trošku strach, až bude větší, v pubertě nebo už na střední, aby neutrácel za alkohol a cigarety.
Uvažovala jsem, že by mohl platit kartou.

Jinak si samozřejmě koupí čas od času i ty brambůrky a colu. Nedělám si iluze.
Ale zase je to jen občas, doma si taky občas zhřešíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7876
7.6.22 19:26
@Fiveone píše:
Já to mám tak, že od 5 let 50 Kč na měsíc s tím, že si může kupovat co chce, když jdeme do krámu a je to spíš kvůli tomu, aby se dítě učilo platit a šetřit si. Prostě pokud si utratí 50 Kč během dne, tak já mu ale dál nebudu kupovat co chce. A od první třídy bude mít syn 100 Kč s tím, že si může kupovat, ale tady bude zodpovědný za školní pomůcky. Ztratí gumu, zlomí pravítko, dopíše mu pero… koupí si to z toho. A od druhé třídy 200 Kč s tím, že pokud mají platit malou částku ve skole(50 Kč na divadlo apod.) zaplatí si to z toho, větší částky zaplatím já. A takto pomalinku se naučit zacházet s penězi a zároveň nějaké zodpovědnosti.

Byla ses někdy podívat v papírnictví na ceny? :think: Dostane 200,–… Dopíše mu pero a půjdou do divadla v jeden měsíc a pro něj na útratu (dobrotu) mu vlastně nezbyde vůbec nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
7.6.22 19:33
@orionk píše:
Byla ses někdy podívat v papírnictví na ceny? :think: Dostane 200,–… Dopíše mu pero a půjdou do divadla v jeden měsíc a pro něj na útratu (dobrotu) mu vlastně nezbyde vůbec nic :nevim:

Tak je klidně možné, že časem zjistím, že ta částka nestačí a bude dostávat víc. Ale prostě základ je pro mě dávat postupně víc peněz, ale také více zodpovědnosti. Třeba za pár let k tomu budou i peníze na kredit a jestli si místo kreditu koupí kraviny, já mu kredit nekoupim, ale to ta částka už bude opravdu jinde a byla bych ráda, kdyby od 15 si zkoušel přes prázdniny brigádu a pak si to bu%d šetřil nebo si s tím udělal co bude chtít, ale aby si zkusil pracovat prostě přes prázdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
7.6.22 22:43
@Sedmnactnulajedna píše:
Hele, vy všechny děsný matky tady - je vidět, že máte malé děti, které zatím máte na řetězu a můžete je dobře kontrolovat.

Abyste se za pár let nedivily, až najdete za postelí nebo v aktovce hromady papírků od sladkostí a děti budou se spolužáky tajně chodit do McDo :lol:

Já sama nejím ani ty rohlíky, to spíš quinou, ořechy, jogurty… Dětem domů téměř nekupuju sladkosti ani jiné pochutiny, naopak mají už od malička základní jídla a k nim hromadu ovoce a zeleniny a k pití vodu.

Akorát jak rostou, vždycky si cestu najdou - nejdřív jsou to výlety, kde si samozřejmě něco malého dají - třeba zmrzku nebo párek, pak už ve školce jsou v jednom kuse nějaké oslavičky a speciální události, nemluvě o návštěvách u rodiny a kamarádů, to pokračuje ve škole, a jakmile začnou hospodařit s vlastními penězi, ty žravé je velmi ochotně utratí za colu a chipsy, jen co matka zmizí z dohledu…

Mam doma několik odrustajicich exemplářů a můžu konstatovat, že každý je úplně jiný - jak vztahem k jídlu, ke sportu a k penězům, tak i geneticky daným tělesným typem, a to jsem tlačila a tlačím na všechny stejně.

Já akorát doufám, že až tahle dětská až teenagerská rebelie pomine, vzpomenou si, co jsem jim vždycky vtloukala do hlavy, a sami se nakonec rozhodnou pro rozumný životní styl :lol: :think:

Záleží podle mě vždy na nastavení rodiny. Mně nikdy máma žádný svačiny nedělala, nejedla jsem to, dostávala jsem peníze od útlýho dětství a kupovala jsem si normální svačiny, protože mi nikdo nikdy neupiral žádný sladkosti, chipsy a tak. Nejedla jsem to samozřejmě denně. Někdy jsem si koupila něco v bufiku, nebo sladkost, ale nikdy jsem nebyla tlustá, naopak jako dítě jsem byla dost hubená, zili jsme na vesnici, pohybu bylo dost, jezdila jsem na koni a jedinej dopravní prostředek byly nohy nebo kolo. Nemám děti, nevím jak to funguje teď. Ale myslím si, že pokud dítěti není nic předkládáno jako „nesmíš“ a je dbáno na zdravou stravu jako součást životního stylu, nemusí se pak řešit tyto věci. My jsme doma vždy žili zdravě (skrz zdravotní problémy mamky) a dodnes to mám v sobě zafixováno a žiju tak taky. Neříkám, že stoprocentně, ale snad nikdy jsem nepila žádnej energy drink, colu naprosto výjimečně, mc Donald nebo kfc tak třikrát do roka. Dám si, když mám chuť. Ale to je opravdu výjimečně. Naopak šunčičku 92% s mozzarellou a hromadou zeleniny si dám dokud nemám dost. Takto to vnímám já, nemyslím si, že skrz zákazy vede cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
8.6.22 11:14

Zdravím, v dnešní době není 30,– moc, pokud si kupuje nějakou limču a k tomu sladký pečivo, nebo něco podobného, tak je to s odřenýma ušima a věřím, že pokud chce třeba ty koláčky dva, tak už mu na druhý nezbyde. Když by měl pití z domova ( třeba šťávu), tak se pak už do 30,– v phodě musí vejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4399
17.6.22 11:42

Podle mě je to málo. Dala bych 50 Kč a jednou týdně povolila volný výběr. Zároveň s dětmi často mluvím o tom, co je pro tělo dobré a co ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí