Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V Košumberku samosřejmě školní docházku plnit musí, ale rozsah výuky je omezen. Kamasrády si dítě samozřejmě najde. Ale osobně si nedovedu představit, že bych měla trávit s dítětem rok mimo domov nebo ho tam dokonce nechala samotné.
Oboustranné postižení kyčle se vyskytuje asi v 10%. Obecně PCH trpí 1% dětí, převažují chlapci v poměru 5:1. Chůzi o berlích je třeba řádně nacvičit, aby nebyla ohrožena páteř nebo nedošlo k chybnému stereotypu chůze.
Syn má hliníkové berle a má tam nastavení na 3 špunt při výšce 127,5cm tak nevím zdali je má dobře nastavené
Ahoj všem. Mám syna 7 let, má jít v září do 1.třídy a syna 9 let v druhé třídě. U mladšího diagnostikován před týdnem perthes a ve středu jdeme poprvé do Motola. Čtu jednotlivé příspěvky a chtěla bych vás požádat o informace. Košumberk je fajn, ale co dělat s druhým dítětem? Přece ho nemůžu na rok někam odložit. I pokud vše dokonale organizačně zajistím, tak i pro něj bude újma být de facto rok i déle bez matky. Máte někdo praktickou zkušenost? Pokud nám navrhnou operaci, přiznávám, že i s ohledem na staršího a nástup do první u mladšího se mi to zdá vhodnější. Měl někdo z vás s operací vysloveně špatné zkušenosti? Víte někdo od kterého roku se u nás tyto zákroky provádějí? Moc všem děkuji za jakékoliv informace. Katka
Alespon bych dukladne zvazila veskere moznosti. Konzultovala napr s kosumberkem nazor na operaci apod. Zazila jsem tam dite po operaci asi na pulrocni rehabilitaci. Stale mel bolesti a pokulhaval. celkova doba lecby nakonec delsi nez bezbolestny pobyt v kosu bez rezani.ale kazdeho rozhodnuti…
Já si to všechno zjišťuji. Mám dvojčata a druhý syn by tam jel semnou. Já bych teda operaci volila, jako úplně poslední možnost. Já jsem volala i primářovi do Košumberka a ten atlantu dlahu, kterou doporučují v MOtole vůbec nedoporučuje. Nevolte operaci hned vždycky se ten rok dá zvládnout a druhé dítě tam můžete mít sebou bude tam chodit do školy.
Zdravím všechny děti s perthesem. jestli operovat nebo košumberk. Náš příběh se synem Jířou ve třech letech diagnoza 8 měsíců ležení v závěsu. rok atlanta dlaha. potom operace motol doktor Řeháček speializuje se na tuto nemoc. Po operaci 3 měsíce na vozíku 6 týdnů léčebna košumberk a dnes rok po operaci bez bolesti uplně normální 5,5 let dítě. Sice má omezení na sport a větší námahu. Je to těžká a složitá operace rekonvalescence taky náročná ale výsledek stál za to. Lituju že jsme na operaci nešly hned. Jířa nemusel 18 měsíců tak trpět protože to bylo strašně náročné jak pro nás tak pro něho. Ale pozor v košumberku jsem se setkala s dětma kterým se operace nepovedla je to tragédie. Pan primář v košumberku říkal že tak povedenou operaci tam ještě neměl. Měly jsme štěstí na operatéra kterému tisíckrát děkuju. V květnu jdeme na kontrolní rengén. Zdravím všechny maminky a děti s nemocí perthes. Pevné nervy a statečnost. Není to jednoduché. Martina a Jířa
Ještě jedna věc. Už bych nikdy nedopustila tak dlouho atlantu dlahu. Měly jsme velký problém srovnat chůzi. Nožičky od sebe a špičky ven.
Ahoj Chtěla jsem se zeptat jak jste to zvládaly nebo zvládáte s prací měla bych nastoupit do práce a tak nevím jak to budeme zvládat. Nebo jste museli odejít ze zaměstnání? Mě doktor řekl, že je to tak na rok léčení a na ošetřování je člověk pak zadarma tak by mě zajímalo jak to teda máte předem děkuji
Byla jsem rok doma a existuje péče o osobu blízkou později napíšu víc
Vendyska21 - požádejte si na sociálce o příspěvek na péči pro dítě - musí být přiloženy lékařské zprávy dítěte. Domů přijde sociální pracovnice a bude se ptát, co dítě zvládne a v čem je potřeba dopomoc. Posudkový lékař rozhodne na základě lékařských zpráv o výši příspěvku.
A mohu chodit do prace kdyz bych brala prispevek na osobu blizkou?
Do práce chodit můžeš veškeré informace ti dají na sociálce ale dítě s atlantou do normální školky nevezmou máš syn chodil do speciální.
Muj syn nema atlantovu dlahu zatim ho nechaly jen o berlich a do skoly jeste nemuze