Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Makronka222 Silniční zákon Paragraf 52 odstavec (5) Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.
O způsobech zabezpečení se nemluví v praxi policie toleruje postroje upnué do brzpečnostního pásu (zaháknutí o opěrku hlavy nestačí, není konstruována k zatížení tahem, ale tlakem) Přepravky na zadních sedadlech upevněné bezpečnostním pásem. Kufr bez dalšího nákladu oddělený od prostoru pro cestující pevně upevněnou mříží (síť ze zverimexu obvzlášť pečlivým policistům nestačí) nebo kufr oddělený pevným platem (něco jako má škoda octavia kde při zavření dveří kufru nejde plato zdvihnout) a dále přepravku nebo klec v kufru vozidla.
Se psem toho mám nacestováno opravdu hodně a policejních kontrol taky dost a nikdy jsem pokutu za převoz nedostala. Mimochodem ten kufr oddělený mříží používá většina vozidel městské policie pro odchyt zvířat a i auta z útulků. ![]()
Ty způsoby převážení mám od dopravního policisty ze školení profi řidičů na které manžel každý rok musí, vyloženě se na to zeptal.
Edit: Hrubka a posledí věta.
My máme v autě už od výrobce pevnou síť, takže psa vozíme v kufru taky a nikdy si žádný policista nestěžoval. Vzhledem k velikosti psa (75kg) bychom ho asi jinak museli vozit v přepravce na koně
![]()
@Nimie píše:
Z čeho to vychází? Pes pokud vím nesmí ohrozit řidiče, ale v kufru normálně být může, nevím jak bys ho tam chtěla připevňovat. Ve vozíku ti taky kůň stojí nepřivázaný a pokud pojedeš jako pr*se, tak holt tomu zvířeti to bude nepříjemné, ale musíš jet jemněJinak co se týče toho deklu. Záleží na psovi. V kleci je pes taky často ve tmě, mnohé psy to i uklidňuje, některé to naopak rozruší. Asi bych to primárně neodsuzovala, určitě ne jako týrání. Když se podíváš na výstvách, tak tam ten pes je často v klícce, přes kterou je přehozená deka. Pes tam třeba v klidu spí, odpočívá a neruší ho díky tomu nic.
a na to jsi přišla prosímtě jak
každý převozový vozík má karabinky nebo dokonce už vazáky a kůň stojí přivázaný, jako to by byl masakr kdyby nebyl
Já taky nevím, jak @Nimie může srovnávat přepravu koně a psa. Samozřejmě, že kůň se v přívěsu vždycky váže. Plynulá jízda a opatrné vjíždění do zatáček s přívěsem, aby se kůň mohl opírat a nemusel tak často vyvažovat rovnováhu je úplně jiné téma. Co se týče mých psů, ti jezdí v kleci v kufru. Mám ráda v autě čisto.
@Heivka píše:
@Makronka222 pes musí být buď připoutaný na sedačce nebo oddělený v kufru buď mříží nebo krytem kufru, jinak co se bezpečnosti týče tak většina autopopruhů ze zverimexu chrání posádku a ne psa. Jsou špatně polstrované, konstrukčně jdou přes hrtan a hlavně většina lidí nechají úvaz moc dlouhý aby měl pes pohodlí a tak při prudkém brzdění sletí ze sedačky a poraní si nohy, žebra, krční páteř, většinou ne fatálně ale tak, že se to projeví jako nevysvětlitelné onemocnění pohybového aparátu. Já bych převážení bez přepravky zakázala. I pro psa je to snažší v přepravce nebo v kufru, kde se nepřetěžuje jeho vnímání a není tak stresovaný. Mám srovnání v malém autě jsem musela čubu převážet na zadní sedačce (vždy byla vyplněná mezera mezi sedadly) teď jí mám v kufru v přepravce a na závodech mám odpočatého a klidného psa místo chlupaté nervní obludy.
Hele, je to kus od kusu. Můj pes v přepravce v kufru vyváděl, furt se snažil dostat ven a kňučel, takže i pro mě to byla strašná cesta a blbě se mi soustředilo na jízdu. Takže ho vozím vepředu na sedačce, má na sobě kšíry a takovej ten krátkej autopás. Ono se mu teda moc nelíbí ani vepředu, ale aspoň už je v klidu a nedělá rachot. ![]()
@PetraJ Ono je potřeba toho psa na přepravku naučit. Chvíli to trvá. Nejde prostě vzít psa a strčit do přepravky
Ale pokud chcete vozí psa na sedačce tak je to bezpečnější vzadu nebo aspoň vypnout airbag.
@Makronka222 píše:
@Nimie hele je to v zakone, staci si to obcas prostudovat kdyz chces psa vozit v aute, v kufru prevazeny musi byt bud jen v kleci, nebo se ksirama a pripevneny a ksiry zahaknute za operadlo.. to ted nevim jestli tam nahodou nema byt jen ta klec,, rikam ve zverimexu prodavaj xy moznosti jak psa pripevnit, kdyz mas kufr otevreny bez deklu tak pes to preskoci taky raz dva.
A ukážeš mi teda ten zákon?
mám ho nastudovaný, nic takového jsem tam nenašla, proto se ptám ![]()
@medunka23 píše:
a na to jsi přišla prosímtě jak![]()
každý převozový vozík má karabinky nebo dokonce už vazáky a kůň stojí přivázaný, jako to by byl masakr kdyby nebyl
Fakt nevím, jak by měl být ten kůň ve vozíku přivázaný… co vím, tak se běžně převažují v něčem takovém
http://img6.hyperinzerce.cz/…-14-km-5.jpg
Max. co, tak se přiváže k předku vodítko, ale není jim uvázaný na pevno, je to tam především od toho, aby se s ním dalo manipulovat i s odklopenými tyčemi, nijak mu to nepomůže při nárazu. Ohraničuje ho jinak jen ten prostor ![]()
@Heivka píše:
@Makronka222 Silniční zákon Paragraf 52 odstavec (5) Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.
O způsobech zabezpečení se nemluví v praxi policie toleruje postroje upnué do brzpečnostního pásu (zaháknutí o opěrku hlavy nestačí, není konstruována k zatížení tahem, ale tlakem) Přepravky na zadních sedadlech upevněné bezpečnostním pásem. Kufr bez dalšího nákladu oddělený od prostoru pro cestující pevně upevněnou mříží (síť ze zverimexu obvzlášť pečlivým policistům nestačí) nebo kufr oddělený pevným platem (něco jako má škoda octavia kde při zavření dveří kufru nejde plato zdvihnout) a dále přepravku nebo klec v kufru vozidla.
Se psem toho mám nacestováno opravdu hodně a policejních kontrol taky dost a nikdy jsem pokutu za převoz nedostala. Mimochodem ten kufr oddělený mříží používá většina vozidel městské policie pro odchyt zvířat a i auta z útulků.
Ty způsoby převážení mám od dopravního policisty ze školení profi řidičů na které manžel každý rok musí, vyloženě se na to zeptal.
Edit: Hrubka a posledí věta.
@Nimie no jasně, je tam přivázaný za ten vazák u hlavy, což je vidět, ten kůň potřebuje taky vyvažovat nerovnosti, zatáčky a podobně, nebo jsis myslela že koně svážou a napevno ho tam přivážou?? To nelze a nelze to ani u psů, jde tu u těch zvířat o to, aby měli svůj vyhrazený a zabezpečený prostor, tak aby pro ně i pro převážejícího vše bylo bezpečné
@medunka23 píše:
@Nimie no jasně, je tam přivázaný za ten vazák u hlavy, což je vidět, ten kůň potřebuje taky vyvažovat nerovnosti, zatáčky a podobně, nebo jsis myslela že koně svážou a napevno ho tam přivážou?? To nelze a nelze to ani u psů, jde tu u těch zvířat o to, aby měli svůj vyhrazený a zabezpečený prostor, tak aby pro ně i pro převážejícího vše bylo bezpečné
A proč bych si to měla myslet?
šlo mi o to, že pes pakliže není zajištěn v kufru, musí být zajištěn vázáním tak, že při nárazu ho chrání vázání - ne ten prostor, ale kus provazu a postroj. Ten vazák u koně tam není od toho, aby koně zachránil při prudším brždění nebo nárazu, což ale ten postroj u psa přesně k tomuto slouží, proto ani nesmí být příliš volný, ale měl by být relativně na pevno.
V kufru se to nedělá, protože tam má ten vyhrazený prostor, který ho chrání, stejně jako je chráněn ten kůň. O nic víc nešlo ![]()
@Nimie píše: A proč bych si to měla myslet?šlo mi o to, že pes pakliže není zajištěn v kufru, musí být zajištěn vázáním tak, že při nárazu ho chrání vázání - ne ten prostor, ale kus provazu a postroj. Ten vazák u koně tam není od toho, aby koně zachránil při prudším brždění nebo nárazu, což ale ten postroj u psa přesně k tomuto slouží, proto ani nesmí být příliš volný, ale měl by být relativně na pevno.V kufru se to nedělá, protože tam má ten vyhrazený prostor, který ho chrání, stejně jako je chráněn ten kůň. O nic víc nešlo
protože tvůj první příspěvek o tom, že koně jezdí nepřivázaní, ale volně ve vozíkách tomu nasvědčoval ![]()
@medunka23 píše:
protože tvůj první příspěvek o tom, že koně jezdí nepřivázaní, ale volně ve vozíkách tomu nasvědčoval
No právě. To je jedno, tak snad už v tom nejsou zmatky ![]()
Holky obnovuji. Mate nějaká zkušenost s postrojem psa do kufru? Bude mít síť, ale nechci aby se tam jen tak plácal na volno. Pes bude v dospělosti střední velikosti. Nasla jsem spoustu postroju, ale všechny mají to upinani na sponu bezpečnostního pasu na sedačce. Což je mi na nic. Napadlo mne koupit ten postroj a k tomu jen nějaký krátký pasek a zapnout do jednoho z oček v kufru. Co myslíte? Auto je kombik
ale bude cestovat v různých autech, potrebuji neco flexibilního
proč jsem si představila, že si někdo chce vzít psa na dovolenou v cestovním kufru
![]()