Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Může a nemusí to být příčina
Je ještě hodně maličká.
Napsala jsem ti ještě SZ, protože sem by to bylo už moc ![]()
Founik to je škoda, že mě to tenkrát nenapadlo s tou ABKM. Možná bych tehdy zkusila vysadit mléčné výrobky. Malý taky ublinkával.
No ale u něj to asi fakt bylo tím refluxem. Taky neuměl asi do dvou měsíců odříhávat, potom se to nějak zlepšilo a říhat začal, tím se trošku zlepšilo to bolavé bříško.
U kojení jsme neměli do 3 měsíců žádné problémy, on byl vyloženě Pan Prsíčko, vydržel by u něj celý den, ječel jen, když jsem mu prso vzala. Tak jsem si naivně myslela, že mi nikdy prso bojkotovat nebude, když je takový milovník kojení ![]()
Caty to je normální, že koliky přicházejí pravidelně ve stejnou denní dobu. Můj syn si je vybíral každý den od 5h do 7h a pak večer od 16h do 19h. Úplně se kroutil, rudnul, tlačil a ječel. Chudinka
.I když někde jsem četla názory, že koliky snad vůbec neexistují a svádí se na ně pomalu každý pláč dítěte. Něco na tom asi bude, jsou i takové maminky, které prohlašují, že jejich dítě má koliku jen proto, že si dvakrát prdne ![]()
Hlavně si nic nevyčítej, nemožná si taky nepřipadej. Vždyť pro malou děláš první poslední.
Já mám hodně uplakaného chlapečka. A hlavně v šestinedělí to bylo pro mě dost obtížné. Vůbec neznám takové to spokojené miminečko, které si vesele brouká v postýlce. První dva měsíce jsem taky měla výčitky, že to nezvládám a tak. No a teď už mu je půl roku a když si na to vzpomenu, už mi to tak hrozné nepřijde, i když tenkrát jsem si přála, aby to už bylo za námi.
Nejhorší bylo, že všichni říkali: „Počkej po šestinedělí bude zlatej.“ pak „To přejde po 3 měsících“, no a teď : „Od půl roka budeš mít nejhodnější dítě“
. No jo, holt ostatní se vyznaj ![]()
Bayusku, no s těma kolikama máš pravdu. Mám knížku od Karpa a ten tam píše, že kolika vpodstatě není, že to je více věci dohromady. Miminko vstřebává poznatky z okolí, může mu vadit hluk okolo a podobně. Záleží jestli je miminko citlivější nebo ne a podobně. Moc hezká a dobrá knížka. Můžu doporučit.
Jinak „koliky ráno“už nemáme, večer jsme trochu víc plakali, ale pak už to blo dobrý a nebylo to tak šílený jako dřív. Myslím, že to je souhra prostě více faktorů. Bolení bříška, blinkání čímž jí pálí žáha a má blbou chut v pusince, má hlad, ale nenají se, protože jí tlačí bříško už a tak. Dala jsem nutriton a musim zaklepat, už blinkala podstatně méně a to jen ted ráno, v noci vůbec. Akorát se změnila stolička, je to uplná hořčice bez těch bílých zrníček. Nevíte někdo? Není něco špatně nebo může takovýá stolice bý?
Musim říct, že nám na prdíky ted zabírá espumisan a probiokapičky.
Ahojky, já jsem nutriton taky zkoušela, ale víc jsem toho dostala na Adámkovo oblečení než do něj, takže jsem se na to pak vybodla. Stejně si po něm trošku ublinkl. A vím, že po něm měl stoličku o hodně tužší, i měl trochu problém to vytlačit. Omlouvám se za detaily.
A ta bílá zrníčka jsou prý nestrávené kousky tuku z mléka. To, že je kaká, znamená, že má přebytky. Když kaká bez nich, tak prý z mélka spotřebovává veškerý tuk. No a když kojená mimča nekadí třeba 14 dní, tak zužitkovávají veškeré mateřské mléko beze zbytku. Taková „rovnováha“.
Adámek takhle kakal, když se přestal po 3 měsíci u prsa snažit a baštil hlavně přední mlíčko. No, ale přibíral i tak nadprůměrně ![]()
Mimochodem, teď koukám na tvůj podpisek. Rodila jsem taky v 37+5tt ![]()
Bayuska-problém trošku měla, ale tŕochu jsem jí proštourla a pak u ž to šlo, tak nevím no. Asi ho budu dávat jen na noc, to se bojim, že bude blinkat a já to neuslyšim, jinak přes den ne, to si jí ohlídám.
Hehe, ve stejný termín jsi sice rodila, ale koukám, že malá byla krapet těžší teda ![]()
Jo jo, ten náš kluk byl prcek
. Ale brzo to dohnal, během měsíce dokázal přibrat 1,5kg ![]()
Jo a pokud se bojíš, aby malá neblinkala v noci, podlož ji hodně matraci v postýlce, fakt hodně, asi přes 30° a můžeš zkusit pokládat na bok.
Já to tak dělala i kvůli hlavičce, měl jí pořád na pravou stranu, tak jsem to v noci střídala. Spal zavinutý do 5 měsíců, tak jsem aspoň neměla strach, že se převrátí na bříško.
Jo a ještě jsem chtěla napsat k tomu nadýmání, že se při kojení zbytečtně přehání s tím vlivem ze stravy matky.
Mám to ozkoušené, myslela jsem, že když budu na dietě, kluk nebude mít bolení bříška a byla jsem vedle jak ta jedle. 4 dny jsem jedla jen suchary, a pila vodu bez bublin a bylo to úplně stejné.
Jediné po čem se kroutil víc i v noci, byla čerstvá cibule v bramb. salátu o Vánocích. Prostě jsem neodolala, co by to bylo za Vánoce bez salátu.
Takže jsem se snažila jí vyhýbat, stejně tak jako preventivně i česneku. Jinak jsem nic moc nevyřazovala a byli jsme na tom stále stejně.
Ono prostě nezbývá než to vydržet těch prvních pár měsíců. Adámkovi to přešlo nějak po druhém měsíci.
Já vím teď se mi to radí, ale před půl rokem jsem byla stejně nahraná a bezradná. Takže držím palečky, ať malou brzy přestane vše trápit, aby byla tvoje sluníčková princeznička spokojená ![]()
Bayusko, jojo postýlku jsem podložila a většinou je na noc i zabaená do žížalky, aby se nevrtěla a usla vklidu a pomáhá to. No ale vcelku ten nutriton pomáhá, ted jsem ho dvakrát nedala a blintila zase docela dost, tak ho budu na noc dávat no.
Já nevím, ale našemu malymu pomahalo, když jsem ho po 5 min nechávala odříhnout a pak pil zase dál.
Jinak jsem radši preventivně pila fenynkl(klidně i 2-3 hrnečky denně), protože trpěl na prdíky a kvůli nim se taky občas kroutil a rudnul. Při kojení se mu vždycky dobře tlačilo..
caty jo ještě jsem ti chtěla napsat a zapomněla jsem, co jsem si vařila za lektvar já, Motýlek 1 mi to s tím fenyklem připomněla ![]()
lektvar byl bezvadnej, teda hnusnej, ale bezvadně pomáhal:
celá zrnka fenyklu, anýzu a kmínu v poměru od oka nasypat do hrnce, já si na den vařila cca 1 litr,
a vařila jsem to taky od oka asi 20 minut.
ten odvar jsem nechala celý den na kamnech, necedila jsem to,
a jen jsem si naběračkou průběžně celý den nalévala…
není to tak hrozný, po malých šálkách to jde, navíc je to pro miminko ![]()
jo jinak fenykl působí podpůrně na laktaci, tak možná budeš po něm ještě víc úspěšná kojička ![]()
a zkoušíš si před kojo trochu odsát nebo pomáhá ta zvýšená poloha?
Malá má každý den alespoň jednou stejný výstup - u kojení se začne kroutit, vyplivne prso a začne řvát, pak sice otevírá pusinku, že by jedla ještě, ale zároveň se ode mne odtahuje.
Když je hodně najedená a stále dělá scény, tak jí hodím do postýlky, kde se do deseti minut uklidní. Když jedla málo, tak se jí věnuji a zkouším jí to prso podstrčit co pět deset minut.
Na prdíky nám pomohly 3 věci - piju dost fenyklového čaje, dávám SAB a nejvíc malou uklidnilo spaní na bříšku (mám monitor, takže se o ní tak nebojím).
V jídle se tolik neomezuji - vynechávám cibuli a zelí.
jj, spani na brisku nm taky pomahalo. v postylce jedine s monitorem, v kocarku jsem ho bedlive hlidala.
CAty: nevím jestli už to někdo psal, prolítla jsem to až nakonec.. nemůže mít mimčo reflux? jakože se vrací mlíčko nazpátek a ona je pálí žáha a pak nemají rádi kojení, my to měli..malá po kojení skoro vždycky brečela..existují antirefluxní polohy při kojení i matrace v postýlce by měla být vypodložená..měla by mít při kojení výš hlavičku,aby se to nevracelo..
projevuje se častým blinkáním a pláčem..jestli neblinká, tak to reflux není…
vcelku souhalsím tady s holkama,jen bych poradila místo nahřívání bříška fénem,tak výbornej je třešnovej pytlík
Founiku ta alergie mi už taky napadla. Jím totiž dost žervé, tak dvě nebo tři denně, protože toho spoustu nemůžu kvůli nadýmání. Může to blinkání být tedy tím, že ho jím tolik? Zkusím tedy vynechat uplně mléčné výrobky a uvidím. Teda, ale to budu opravdu chroupat už jen tu mrkev, ale zkusím to.