Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
lucie.t píše:
placam na ruku i na zadek. jeste mu neni rok ale mooooc dobre vi co se nedela. nejvetsi zabava je rvat za vlasy sestru nebo me. tak to teda neeee
Nechci se hádat, beru, že to má každý jinak, ale to je právě to, co by mi vadilo. Na násilí odpovídat násilím ![]()
Nikdy bych své dítě neuhodila ani neplácla. Sice je malému teprve půl roku, ale tohle vím jistě. Podle mě existuje mnoho jiných a účinnějších řešení.
Raději nahradit jiným slovem, například „Pozor!“
5)Umění popsat pocity - když budete řvoucímu dítěti říkat ať se uklidní, nebude vám to k ničemu. Pokud uvidím, že se začíná vztekat, či něco podobného, sehnu se k němu, abych nebyla víš než ono a klidným tónem řeknu, jak se dítě cítí: „Lenička se hrozně zlobí.“ Dítě samo neumí označit tyto pocity.
Tohle podle mě funguje lépe, než nějaké zákazy a plácání
Ale sto lidí sto názorů ![]()
Zrovna můj synáček dostal přes ručičku, že opakovaně zlobil a vztekal se (16 měs.)… jdu se uklidnit ne e-mimino a tady taková diskuze
I já plácnu, ale opravdu, když už není jiné východisko… Pracovala jsem ve školce a vím, jak mi bylo „líto“, že tam občas ty děti nemůžu plácnout, tak doma si to odepřít nenechám…
Někdy je to opravdu potřeba, nemůžu mu přeci dovolit všechno, … a nějaké důrazné vysvětlování z očí do očí - na to se mi ten můj raubíř pěkně vykašle…
![]()
Já plácala přes ruku už kolem roku, určitě všemu rozumí, jen zkouší
.. a když nic jinýho nezabere, tak pleskanec pomůže
, nebo přes plínu, to tolik nebolí ![]()
U nás plácáme a nic špatného na tom nevidím. Teď máme období, kdy se Mišák neustále natlačuje do Aničky, tahá ji z místa na místo, háže na ní deku. Vysvětlování, ukazování, zabavování žádný úspěch nemělo, tak plácáme ![]()
ejmy píše:
Nikdy bych své dítě neuhodila ani neplácla. Sice je malému teprve půl roku, ale tohle vím jistě. Podle mě existuje mnoho jiných a účinnějších řešení.
- Slovo NE - používat jen v extrémech, aby se neopotřebovalo. Navíc by se dítěti mohlo zalíbit a používal by ho také velmi často.
Raději nahradit jiným slovem, například „Pozor!“
- Když neposlouchá, nevěnuje mi pozornost, změním hlas, to ho zaujme a zareaguje.
- Skoro nejdůležitější je změnit zápory na klady. Např. když bude bušit hračkou do stolu, tak místo „Ne!/Nedělej to!/Nech toho!“ použiju „Pojď, budeme si s tou hračkou hrát jinak“ Lepší odezva zaručena. Dítě napodobuje, buďme příkladem.
- Když chytne už opravdu velký záchvat vzteku, je zbytečné reagovat, nevnímá (část mozku vypověděla službu). Musí se uklidnit samo.
5)Umění popsat pocity - když budete řvoucímu dítěti říkat ať se uklidní, nebude vám to k ničemu. Pokud uvidím, že se začíná vztekat, či něco podobného, sehnu se k němu, abych nebyla víš než ono a klidným tónem řeknu, jak se dítě cítí: „Lenička se hrozně zlobí.“ Dítě samo neumí označit tyto pocity.
Tohle podle mě funguje lépe, než nějaké zákazy a plácání
- URČITĚ CHOVÁNÍ HOLT MUSÍME IGNOROVAT
Ale sto lidí sto názorů
Tohle je moc krásná teorie a taky jsem jí praktikovala, když jsem pracovala ve školce (funguje, ale ne vždy a ne na každé dítě!)… ale stejně jsem názoru, že občas plácnout, když už není zbytí, není na škodu… ![]()
Ejmy - tohle jsem si taky říkala
.. ale příjde čas, kdy prostě přes zadek plácneš. Já jsem vcelku kliďas a malej byl moc hodnej, teď nám začala první puberta, tak je to o nervy, spíš vysvětlujeme, ale když to nezabere, tak ho prostě plácnu a hned ví..
Zase ale na druhou stranu musím dát Ejmy zapravdu, klidnější vysvětlování a odpoutání pozornosti mívá větší úspěchy
, ale jak říkám, já jsem kliďoš, každej to má jinak..
Přesně tak, Babo. Snaha o nápravu chování bitím narušuje v dítěti důvěru a SMYSL PRO SPRAVEDLNOST. Pokud to děláte, je to vaše věc, ale ta logika? „Máma mě bije, ale já nemůžu nikoho být, protože to lidem ubližuje.“ Tak malé dítě si neuvědomuje souvislost mezi příčinou a následkem.
Od malička jsem byla chůva všech dětí v okolí
Pak se v naší rodině narodilý celkem rychle po sobě 4 děti, mezitím jsem se o tuto problematiku i dost zajímala. Ale taky dost záleží na rodičích, tyto výchovné metody nejsou pro každého. Rodič musí být odpočátý a klidný a to je někdy fakt problém ![]()
Já to několikrát zkusila, zhruba kolem 16 měsíce a nemělo to efekt
Dcera myslím vůbec nechápala, proč ji biju
Nezapomenu ten udivený pohled v jejích očích, že ji maminka, která ji normálně chová a hladí, najednou bije ![]()
Teď občas přes zadek plácnu
, ale fakt výjimečně a dítě už je úplně jinde, moc dobře to chápe.
Podle mě si plácnutím uleví rodič, jiný efekt to nemá.
Já tedy plácám a nevidim na tom nic špatnýho. Dítě má mít respekt a vědět co se smí a co ne.Za pár let mi bude skákat pohlavě a vyhrožovat nožem a já budu říkat ne to nesmíš tytyty ![]()
Michaela23 píše:
taky plácám, u nás platí pravidlo 3× a dost, takže párkrát upozorním že nesmí a pak dostanou přes ruku nebo po zadku.
U nás taky tak ![]()
MarkyM: Ano, dítě má mít samozřejmě respekt. Ale ty mu to co smí a co ne dokážeš vysvětlit jen násilím? Je potřeba si uvědomit, že to jde i jinak (ale ze dne na den to fungovat nebude, nejlepší je zaujmout tento postoj už od miminka
). Ale každý rodič má svůj způsob ![]()
ejmy píše:
MarkyM: Ano, dítě má mít samozřejmě respekt. Ale ty mu to co smí a co ne dokážeš vysvětlit jen násilím? Je potřeba si uvědomit, že to jde i jinak (ale ze dne na den to fungovat nebude, nejlepší je zaujmout tento postoj už od miminka). Ale každý rodič má svůj způsob
To jsou ty „moderní“ metody - dřív nám rodiče naplácali na prdel a z kolikati z nás jsou násilnice ![]()