Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
hm, napsala jsem to blbě. Nechtěla jsem říct to, že kdo občas nepleskne třeba přes ručku, prdel, dovolí svému dítku si dělat co chce. někdo to dělá tak, někdo tak. Spíš to bylo myšleno, bez ohledu na jakoukoliv „metodu“ nelze dítko nechat si dělat co chce. Bát se ho např. okřiknout ![]()
ja bych chtela jen dodat, ze hooodne zalezi na povaze ditete. nekteremu staci rict NE a da pokoj a jiny proste neda pokoj a neda, dokud se razne nezakroci a nedostane.
tak ze nejde ric „ja sve deti neplacam a jde to taky“, kdyz jde treba zrovna o klidne dite, na ktere staci zvysit hlas, rict ty ty ty. a naopak…
lucie.t píše:
ja bych chtela jen dodat, ze hooodne zalezi na povaze ditete. nekteremu staci rict NE a da pokoj a jiny proste neda pokoj a neda, dokud se razne nezakroci a nedostane.
tak ze nejde ric „ja sve deti neplacam a jde to taky“, kdyz jde treba zrovna o klidne dite, na ktere staci zvysit hlas, rict ty ty ty. a naopak…
Přesně tak.. a jak už jsem zmiňovala naše malá je raubíř po tatínkovi takže bez plácnutí to nejde ![]()
lucie.t píše:
tak ze nejde ric „ja sve deti neplacam a jde to taky“, kdyz jde treba zrovna o klidne dite, na ktere staci zvysit hlas, rict ty ty ty.
Právě naopak .
Já jsem měla dva divoké raubíře, ze kterých se staly hodné děti až díky nepleskací metodě (RaR). Myslím, že pleskání zabírá na děti, které nejsou příliš tvrdohlavé. ![]()
lucie.t píše:
Přesně, to je jako s otěhotněním, porodem, kojením - každý dítě je jiný, stejně tak každej dospělej. A to že mně něco jde lehce, neznamená, že by mi to šlo lehce i jinde.
Joo kdyby tady byla matka od slušně vychovabýc 10 dětí a přiznala, že nikdy neplácla, klobouk dolů a šla bych k ní hned na praxi. ![]()
alifie píše:lucie.t píše:Právě naopak .
tak ze nejde ric „ja sve deti neplacam a jde to taky“, kdyz jde treba zrovna o klidne dite, na ktere staci zvysit hlas, rict ty ty ty.Já jsem měla dva divoké raubíře, ze kterých se staly hodné děti až díky nepleskací metodě (RaR). Myslím, že pleskání zabírá na děti, které nejsou příliš tvrdohlavé.
Aaaaaj, RaR, no, to je taky taková… delikátní metoda, jak to říct… ![]()
Davdan píše:lucie.t píše:Přesně, to je jako s otěhotněním, porodem, kojením - každý dítě je jiný, stejně tak každej dospělej. A to že mně něco jde lehce, neznamená, že by mi to šlo lehce i jinde.
Joo kdyby tady byla matka od slušně vychovabýc 10 dětí a přiznala, že nikdy neplácla, klobouk dolů a šla bych k ní hned na praxi.
No vidis, tak jed nekdy na vylet do Anglie. Tady jich potkas. ![]()
MarkyM píše:
Co je to RaR?
To by mě taky zajímalo. Si matně ze školy vybavuju, že o RAR jsmesi říkali v souvislosti s léčbou hemoroidů, ale to asi nebude ono
.
Davdan píše:
Aaaaaj, RaR, no, to je taky taková… delikátní metoda, jak to říct…
Jo, delikátní.
Přešla jsem na ni v zoufalství. Budťo bych kluky umlátila nebo skončila ve cvokhausu.
![]()
Scarlett2011 píše:Davdan píše:No vidis, tak jed nekdy na vylet do Anglie. Tady jich potkas.lucie.t píše:Přesně, to je jako s otěhotněním, porodem, kojením - každý dítě je jiný, stejně tak každej dospělej. A to že mně něco jde lehce, neznamená, že by mi to šlo lehce i jinde.
Joo kdyby tady byla matka od slušně vychovabýc 10 dětí a přiznala, že nikdy neplácla, klobouk dolů a šla bych k ní hned na praxi.
Teda pardon, ted jsem si vsimnla, ze musi mit 10 deti. ![]()
Ja tu znam matky, ktere maji max. 6-8 deti. Ale i to je myslim uspech. ![]()
lucie.t píše:
Nemám vyloženě klidné a hodné děti a šlo to bez plácání a říct jen NE v určitém období taky rozhodně nestačilo. Musela jsem na to jinak.
Já asi taky nemám na malé děti nároky typu, že musí poslouchat vždy jak vojáci, neřeším prkotiny a nemám na děti přehnané nároky. Vidím to často okolo sebe, že po dětech chtějí příliš a pak je jasné, že musí plácat.
mé dítě slovo jako ne, tytyty ignoruje. Pokud nedělá nic, čím by ohrozil svůj život, tak se ho snažím zabavit jinak. Pokud ale leze na stůl, schody, otvírá horkou troubu apod., tak mu dvakrát řeknu ne a potřetí k tomu dostane (přes ruku nebo zadek), a většinou toho nechá.
Teď má ještě vztekací období, takže na NE reaguje tak že si lehne, kope nohama a řve ![]()
Scarlett ja si zas myslim, ze by anglickym detem jedna dobre mirena neuskodila. ano, jsou same prosim a dekuji, ale podle me je to falesne a ve skutecnosti by te nejradeji poslaly nekam. ceske dite ti mnohdny rekne na rovinu, at jdes do pr… a hned je jasno ![]()
treba kdyz jdu s kocarem, stoji na chodniku, celem ke me a neco probiraji. celou dobu vidi, ze se k nim blizim, ale neuhnou ani o krok. zastavim se u nich a cekam…nic, delaji, ze me nevidi. az kdyz je pozadam, tak se zacnou prekotne omlouvat, ale pohledy mluvi za vse.
ale jasne v kazde zemi najdes slusne a nevychovane