Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Davdan píše:
Navrhuji se tu sejít za 20 let a povíme si.
Zajímavá myšlenka.
Jsem pro. ![]()
Já neschovávám kabely, že bych chtěla zamezit střetu, ale proto že jsem líná za nima pořád lítat - a takhle je můžu vypustit po celým domě a mám lehárko na gauči.
![]()
strace píše:
A opět se to tu, jako i v jiných „plácacích a bicích“ diksuzích zvrhlo v to, že my, co neplácáme, tak budeme mít nevychované spratky skákající nám po hlavě
To mě fakt mrzí.
Já neodsuzuji rodiče, co plácají, je to jejich věc. Osobně je ale pro mě argument, že je to přes plínku a že to nebolí, prostě zvláštní, protože za pár měsíců už plínku mít nebude a bolet to bude. Což je vlastně ale účel, protože jak jinak by pochopilo, že nemá dělat, to co nechci, než když ho to plácnutí zabolí.
Pak to ale nepřestane dělat proto, že by si uvědomilo, že dalá něco špatně, ale proto, že se bude bát, že dostane na zadek. A až ho u toho nikdo neuvidí, tak to stejně uděláMaminky, plácejte si jak chcete, ale respektujte prosím i jiný názor a to, že někdo neplácá, ale přitom MÁ VYCHOVANÉ dítě, které má pevně stanovené hranice a ví, že jsou věci, co si nesmí dovolit. Jak psala ejmy i Scarlett, to že neplácáme, neznamená, že nevychováváme a že si dítě může všechno dovolit.
Proč vás to tak strašně rozčiluje, že to jde i jinak?![]()
strace píše:Davdan píše:Zajímavá myšlenka.
Navrhuji se tu sejít za 20 let a povíme si.Jsem pro.
To už budu v blázinci ![]()
strace píše:Davdan píše:Zajímavá myšlenka.
Možná bysme se divily. ![]()
Než nad plácáním neplácáním si spíš rvu vlasy nad tím, jak je každý dítě jiný.
Když jsem měla první, myslela jsem si „fajn, tak už vím jak na to“. HA. Narodil se druhej a je to úplně jiný kafe, zase se musím učit, jsem na začátku. Bude to tak i u třetího??????
![]()
Davdan píše:strace píše:Možná bysme se divily.Davdan píše:Zajímavá myšlenka.
Než nad plácáním neplácáním si spíš rvu vlasy nad tím, jak je každý dítě jiný.Když jsem měla první, myslela jsem si „fajn, tak už vím jak na to“. HA. Narodil se druhej a je to úplně jiný kafe, zase se musím učit, jsem na začátku. Bude to tak i u třetího??????
![]()
Já myslím, že i kdybys měla 10 dětí tak bude každý jiný a furt se bude co učit. ![]()
MarkyM píše:Davdan píše:Já myslím, že i kdybys měla 10 dětí tak bude každý jiný a furt se bude co učit.strace píše:Možná bysme se divily.Davdan píše:Zajímavá myšlenka.
Než nad plácáním neplácáním si spíš rvu vlasy nad tím, jak je každý dítě jiný.Když jsem měla první, myslela jsem si „fajn, tak už vím jak na to“. HA. Narodil se druhej a je to úplně jiný kafe, zase se musím učit, jsem na začátku. Bude to tak i u třetího??????
![]()
No tak to teda pěkně děkuju.
![]()
Moje nervy.
Podle mě není plácnutí jako plácnutí…U maličkých dětí to nemá význam…Já se přiznám, že jsem synkovi párkrát na zadek dala, ale to až v případě, že selhaly všechn ostatní metody. Domlouvala jsem, odváděla pozornost, pak ho upozornila, že jestli nepřestane, tak dostane na zadek…Zakýval, že chce a měl to…Bylo to v období vzdoru a zkoušel, kam až může zajít. Snad ho to ani nebolelo, ale mrzelo a přestal…Ale děje se opravdu vyjímečně…Časté plácání ztrácí na efektu. No a ještě nenápadně bezbolestně plácnu přes ručku (nebo ji spíš odstrčím), když se štourá v rypáčku. Přijde mi to lepší než domlouvání, hned pochopí o co jde a nikdo si toho ani nevšimne.
přesně tak není jenom černá a bílá a naštěstí tu máme svobodu projevu
mužem si každá napsat svuj názor,neodsuzuji ani jednu stranu a proto říkám,že každá to děláme správně,protože jen my známe své bobíšky tak pá…
![]()
strace píše:
A opět se to tu, jako i v jiných „plácacích a bicích“ diksuzích zvrhlo v to, že my, co neplácáme, tak budeme mít nevychované spratky skákající nám po hlavě
To mě fakt mrzí.
Já neodsuzuji rodiče, co plácají, je to jejich věc. Osobně je ale pro mě argument, že je to přes plínku a že to nebolí, prostě zvláštní, protože za pár měsíců už plínku mít nebude a bolet to bude. Což je vlastně ale účel, protože jak jinak by pochopilo, že nemá dělat, to co nechci, než když ho to plácnutí zabolí.
Pak to ale nepřestane dělat proto, že by si uvědomilo, že dalá něco špatně, ale proto, že se bude bát, že dostane na zadek. A až ho u toho nikdo neuvidí, tak to stejně uděláMaminky, plácejte si jak chcete, ale respektujte prosím i jiný názor a to, že někdo neplácá, ale přitom MÁ VYCHOVANÉ dítě, které má pevně stanovené hranice a ví, že jsou věci, co si nesmí dovolit. Jak psala ejmy i Scarlett, to že neplácáme, neznamená, že nevychováváme a že si dítě může všechno dovolit.
Souhlasím ![]()
Ono nejsou jen dva extrémy a to výchova plácací, která produkuje samé slušňáky a pak výchova volná vysvětlovací, kdy děti můžou vše a skáčou matkám po hlavě ![]()
Jde o to vymezit dětem hranice a nedovolit jim vše, ale bez toho plácání a snažit se mít u dětí respekt jinak, než získaný strachem z rodiče a z bití. Je to určitě těžší, ale myslím, že to docela často jde, možná až na vyjímky.
Taky mám kmarádky, které občas plácnou a neodsuzuje je za to, ale taky mě mrzí, jak tady panuje názor, že kdo děti nebije už od batolete, tak to dělá blbě a určitě mu přerostou přes hlavu. Nevychované děti jsou často i ty bité a mohou vyrůst i z těch nebitých, ale důvody jsou často jinde, než jen v tom ne-použití násilí.
Davdan píše:strace píše:Možná bysme se divily.Davdan píše:Zajímavá myšlenka.
![]()
Upřímně, tak toho se taky děsím. Že mi moje odzkoušená a zatím fungující metoda najednou přestane fungovat
A teda toho se děsím i u tohohle prvního
Ale dělám všechno proto, aby fungovat nepřestala ![]()
Mišanila píše:strace píše:
To mě fakt mrzí.
Souhlasím
Jde o to vymezit dětem hranice a nedovolit jim vše, ale bez toho plácání a snažit se mít u dětí respekt jinak, než získaný strachem z rodiče a z bití. Je to určitě těžší, ale myslím, že to docela často jde, možná až na vyjímky.
Ono nejsou jen dva extrémy a to výchova plácací, která produkuje samé slušňáky a pak výchova volná vysvětlovací, kdy děti můžou vše a skáčou matkám po hlavě
Taky mám kmarádky, které občas plácnou a neodsuzuje je za to, ale taky mě mrzí, jak tady panuje názor, že kdo děti nebije už od batolete, tak to dělá blbě a určitě mu přerostou přes hlavu. Nevychované děti jsou často i ty bité a mohou vyrůst i z těch nebitých, ale důvody jsou často jinde, než jen v tom ne-použití násilí.
Holky co neplacaj vas nazor akceptuju a obdivuju vasi trpelivost a pro maminy co obcas placnou od kolika tak placate ??? Já právě malé občas plácnu přes zadeček nebo přes ručičku je jí bez 2 týdnů rok není to brzy…jak už sem psala opravdu je to jen mírné ani to necítí jen je to takový signál že už to přehání když neplatí ani ne ani TYTYTY !!!
Vse uz bylo asi napsano.
Jen bych chtela podotknout, ze naprosta vetsina kriminalniku, zlodeju, a takovych tech vyrostku, co sikanuji ostatni deti, byla v detstvi bita.
Znam ze sveho detstvi nekolik takovych deti, co doma dostavaly opaskem a vareckou a byli to ti nejvetsi zlobilove na sidlisti.
Takze o tom biti to asi jenom nebude. ![]()
Spis to je o vychove, ale ta to biti, placani nemusi zahrnovat. ![]()
Loucim se, tohle je opravdu o tom, ze kazdy jsme jiny, amem jine nazory a ja nikomu ty svoje nepotrebuji vnucovat. Kazdy delame, co si myslime, ze je pro nase deti nejlepsi. Jinak bychom o tom nekafraly hodiny na emiminu. ![]()
Samozrejme neschovavam vse v byte.
Ale rohy stolku mam taky chranene, stejne tak zasuvky, tak proc zrovna ty kabely nedat nekam za skrin, kde na ne nemuze?
Zabranim tomu, aby se dostal k nebezpecnym vecem a pak muzu vychovavat na vecech, u kterych si neublizi.