Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neplácám.
Bylo období, asi tak měsíc, kdy jsem to (asi z bezradnosti) dělala.. jenže.. .když jsem plácla málo, tak z toho měl legraci, myslel, že to je hra, a musela jsem ho fakt třísknout, aby to mělo nějaký efekt. A to mi bylo protivné.
Přečetla jsem si pár diskusí na emiminu
a došla jsem k závěru, že se chci ve výchově obejít bez toho. Holky radily pevně chytnout za ruku, říct důrazně NE a dívat se při tom do očí. Dělám to tak, a musím říct, že to nemá horší efekt, než plácnutí. A to jeden z dvojčat rozhodně není to co by se dalo nazvat „klidné dítě“.
A jsem ráda. Vnitřně se mi bití příčí, a je fuk, jestli to je jen náznakové plácnutí, nebo výprask řemenem. Stejně jako strace… párkrát jsem v dětství dostala a dodnes to nesu jako křivdu, přestože své rodiče miluji. A přitom by moje mamka rozhodně tvrdila, že to bylo jenom náznakové, že mě to nemohlo bolet.
Mimochodem přečtěte si zdejší poradnu dětského psychologa Dr. Mertina… i on doporučuje nebít (a nahradit tou metodou pevně chytnout za ruku).
strace píše:Hani84 píše: Četla jsem celou diskuzi, a moc by mě zajímalo, jestli maminky co by v životě neplácly dítě přez ruku nebo zadek, vychovávají tímto způsobem první dítě, nebo alespoň druhé. Vsadím se, že první. Tzn. jsem zvědavá, jeslti budou pouze vysvětlovat i ve 3, v 6 nebo v 15 letech. Bavíme se o plácnutí a né o týraní. Když nestačí říck 3 x ne, tak plácnu(lehce).Ano, přiznávám, vychovávám zatím jen jedno. Ale jsou tu i neplácací maminky s více dětmi a to i s již odrostlými.
Mimochodem si tak nějak nedovedu představit, jak jinak než slovem bych měla působit na toho 15letýho puberťáka. Jako mu dát na zadek? A asi nejlépe na holou…Nebo, že bych ho měla zfackovat?
Tak to pak určitě budu ten přirozený respekt mít
Mám čtvrté dvouleté …neplácala jsem a neplácám … ale puboška bych přetrhla - je mu čtrnáct - nejstaršímu ..ale je zase už tak velikej že je to taky trapný ho začít fackovat
… obešla jsem se bez toho , děti mám temperamentní všechny …jde to ale je to asi míň pohodlný než plácnout ..
Anonymní píše:Agi20 píše:No právě, jsem ráda, že máš na to takový názor, právě, když ho takhle přede mnou řezala, tak jsem ji řekla v tom smyslu, „ale mami, užívej si mateřství“, ale ona je strašně od rány… Já jsem přece ta snažilka a o výchově nic nevím…Anonymní píše:Já bych jí to teda na rovinu klidně řekla.Rozhodně je to její věc.Ale já kdybych se na to jen tak dívala a nic neřekla bych si nemohla vážit sama sebe.(samozřejmě tě chápu,že jí to nechceš říct,taky by mě trvalo než bych jí to řekla)Ale každopádně jednou by to ze mě vyletělo.Řekla bych to v klidu ať nemá pocit,že chci být důležitá.A jestli by se se mnou skrz to pohádala,tak bych ji poslala do háje a už bych neměla potřebu ji vidět.Nechápu jak někdo takhle může mlátit tak malé dítě,který nemá absolutně žádný rozum z toho co dělá.
ahoj holky, moje dobrá kamarádka je k dítěti velmi surová, vím, že se přede mnou krotí, ale i přesto ho dost řeže, je mu teprve rok a půl, ale je mi z toho na blití, když dostane po ručičkách - tak teda fest, žádné jen tak plácnutí, ale ona ho i řeže po pusince, co mám dělat, nic jsem ji radši neřekla, je to její věc, ale začínám se vyhýbat jejím návštěvám… vím, že kdyby to udělala zas, tak ji snad něco řeknu, jak by jste se zachovaly vy??tak proto se bojim jí něco říćt… představ si, že od necelého roka ho učila na nočník, když si TĚD v přítomnu neřekne, tak mu naplácá, už ho nutí aby si uklízel v pokojíčku, musí jíst SÁM příborem jídlo, ale pokud není po jejím, tak lup a bud po ručičkách a nebo po pusince, chudák, ani malej si neužívá dětství a ani ona si neužívá mateřství… pořád jenom řev, řev a řev. Ale to máte vidět, jak se chlubí na facebooku, jak malej už zvládl chodit v tolika měsících, že už od tolika běhá, že už od tolika nenosí plíny, že už jí absolutně sám… udělal si ho jen na buzerování
Uvaž zda takovou osobu potřebuješ ve svém životě …já bych takovou kámošku nechtěla a na chlubení na fejsu bych jí na zed napsala svý …jako jo dělá vše co píšeš ale napiš po pravdě že za cenu že ho biješ a fackuješ …at to tam hezky doplní …to je opravdu kráva …pardon ale mi to zvedá mandle ..chudák děcko ![]()
Neplacam, nebiju, nervu… Resp. se o to snazim a cim dal vice mi to jde a cim dal vice to na naseho mladocha zabira. Snazim se ridit se principy Pozitivniho rodicovstvi a u nas to 100% funguje. Vzdor je minimalni (dvody: unava, hlad, strach z neznameho), obcas prijde i krizova situace(bere cizimu diteti hracku napriklad), ale povzauji to za prilezitost jak mu tu vec znovu vysvetlit a nacvicit to jakze se ma priste zachovat spravne. Domluva a pozitivni vzor u nas funguje perfektne. Uz sam chape proc nektere veci delame a nedelame, jak to delame spravne a hlavne proc to tak ci jinak je. Mam stanovene hranice a syn je prekvapive rad respektuje. Mame moc krasny vztah bez zbytecnych konfliktu.
Ze zacatku jsem byla „drsna matka“, praktikovala jsem i Estivilla. Snad nikdy toho neprestanu litovat. Kez bych ten cas mohla vratit…
susacek píše:
Neplacam, nebiju, nervu… Resp. se o to snazim a cim dal vice mi to jde a cim dal vice to na naseho mladocha zabira. Snazim se ridit se principy Pozitivniho rodicovstvi a u nas to 100% funguje. Vzdor je minimalni (dvody: unava, hlad, strach z neznameho), obcas prijde i krizova situace(bere cizimu diteti hracku napriklad), ale povzauji to za prilezitost jak mu tu vec znovu vysvetlit a nacvicit to jakze se ma priste zachovat spravne. Domluva a pozitivni vzor u nas funguje perfektne. Uz sam chape proc nektere veci delame a nedelame, jak to delame spravne a hlavne proc to tak ci jinak je. Mam stanovene hranice a syn je prekvapive rad respektuje. Mame moc krasny vztah bez zbytecnych konfliktu.
Ze zacatku jsem byla „drsna matka“, praktikovala jsem i Estivilla. Snad nikdy toho neprestanu litovat. Kez bych ten cas mohla vratit…
Máš můj hluboký obdiv. Protože u nás žádné domluvy nepomáhají. Teď jsem mladému od 19h (po večerníčku) až do 23:30 vysvětlovala, že musí jít spinkat. Už je to třetí den, takže fakt nad mé síly. Dokonce jsme přistoupili i na to, ať si jde lehnout k nám do velké postele, ale za cca 10 minut se mu podařilo probudit sestřičku, svlíknout sebe i ji…
![]()
MisaHanuska píše::-Dsusacek píše:Máš můj hluboký obdiv. Protože u nás žádné domluvy nepomáhají. Teď jsem mladému od 19h (po večerníčku) až do 23:30 vysvětlovala, že musí jít spinkat. Už je to třetí den, takže fakt nad mé síly. Dokonce jsme přistoupili i na to, ať si jde lehnout k nám do velké postele, ale za cca 10 minut se mu podařilo probudit sestřičku, svlíknout sebe i ji…
Ze zacatku jsem byla „drsna matka“, praktikovala jsem i Estivilla. Snad nikdy toho neprestanu litovat. Kez bych ten cas mohla vratit…![]()
![]()
![]()
![]()
Tak to je kluk šikovná
Doufám že to nebude znít nějak úchylně ale ber to tak že má dobrou průpravu do dospělosti
Je to opravdu jen vtip nejsem úchyla a nemyslím že by v tom byl sexuální podtex od tvého syna …
petjuska90 píše:
Tak to je kluk šikovnáDoufám že to nebude znít nějak úchylně ale ber to tak že má dobrou průpravu do dospělosti
Je to opravdu jen vtip nejsem úchyla a nemyslím že by v tom byl sexuální podtex od tvého syna …
to je v pohodě. já jen, že když jsem do té ložnice přišla, tak jsem myslela, že je oba „zkopu do kuličky“ jak se říká
pak jsem běžela pro foťák, protože jsem si řekla, že tomu se fakt jednou zasmějeme
Ale fakt mě tady to noční ponocování ubíjí. Nakonec to dopadá tak, že se tatínek sebere a jde si lehnout k němu na zem. Včera tak spali do čtyř do rána
Chjo!
To já vím Jizvíková…taky nejsem blbá ![]()
Nečekala jsem tolik odpovědí
chtěla jsem vědět, jak to řeší ostatní maminky
jizvíková píše:ciniminisek píše:
Po slovech ne,nesmíš,nebo přísným pojmenováním jí už plácnu.presne tak
mimochodem, zakladatelko, rozumi ti a vi co chces a co nema, nepodcenuj deti, male neznamena blbe
Neplácám, nebiju, nehulákám.
A pokaždé si říkám, že tyhle diskuze nebudu ani otevírat, protože mi zbytečně zvedají tlak i žaludek. Zase jsem vyměkla a otevřela. Asi bych potřebovala plácnout přes ruku ![]()
Anonymní píše:Agi20 píše:No právě, jsem ráda, že máš na to takový názor, právě, když ho takhle přede mnou řezala, tak jsem ji řekla v tom smyslu, „ale mami, užívej si mateřství“, ale ona je strašně od rány… Já jsem přece ta snažilka a o výchově nic nevím…Anonymní píše:Já bych jí to teda na rovinu klidně řekla.Rozhodně je to její věc.Ale já kdybych se na to jen tak dívala a nic neřekla bych si nemohla vážit sama sebe.(samozřejmě tě chápu,že jí to nechceš říct,taky by mě trvalo než bych jí to řekla)Ale každopádně jednou by to ze mě vyletělo.Řekla bych to v klidu ať nemá pocit,že chci být důležitá.A jestli by se se mnou skrz to pohádala,tak bych ji poslala do háje a už bych neměla potřebu ji vidět.Nechápu jak někdo takhle může mlátit tak malé dítě,který nemá absolutně žádný rozum z toho co dělá.
ahoj holky, moje dobrá kamarádka je k dítěti velmi surová, vím, že se přede mnou krotí, ale i přesto ho dost řeže, je mu teprve rok a půl, ale je mi z toho na blití, když dostane po ručičkách - tak teda fest, žádné jen tak plácnutí, ale ona ho i řeže po pusince, co mám dělat, nic jsem ji radši neřekla, je to její věc, ale začínám se vyhýbat jejím návštěvám… vím, že kdyby to udělala zas, tak ji snad něco řeknu, jak by jste se zachovaly vy??tak proto se bojim jí něco říćt… představ si, že od necelého roka ho učila na nočník, když si TĚD v přítomnu neřekne, tak mu naplácá, už ho nutí aby si uklízel v pokojíčku, musí jíst SÁM příborem jídlo, ale pokud není po jejím, tak lup a bud po ručičkách a nebo po pusince, chudák, ani malej si neužívá dětství a ani ona si neužívá mateřství… pořád jenom řev, řev a řev. Ale to máte vidět, jak se chlubí na facebooku, jak malej už zvládl chodit v tolika měsících, že už od tolika běhá, že už od tolika nenosí plíny, že už jí absolutně sám… udělal si ho jen na buzerování
Já tohle prostě nepochopím,je jasný,že každýmu někdy ujedou nervy ale tohle?Co na to její manžel/přítel?
ja se jeste v ratim k tomu odnaseni, at uz ditete nebo veci. me to prijde ve vetsine pripadu nesmyslne
tak treba sporak, pracku (mame v kuchyni) a maly chodi otacet knofliky- to proste neodnesu. konferencni stolek - pravda, dal by se odnest, ale to bych musela vystehovat cely obyvak, aby nikam nelezl. pride mi ucelnejsi, kdyz si spoji tyto veci s tim, ze dostane, ze tam se proste neleze, nesaha. a ne branit kontaktu se zakazanymi vecmi.
odneseni ditete do jine mistnosti chapu v pripade, ze se zacne vztekat. rves, vztekas se, nebudes tu s nami, my to poslouchat nechcem.
sebrani, odneseni hracky s kterou zlobi, to asi praktikuje vetsina.
lucie.t píše:
ja se jeste v ratim k tomu odnaseni, at uz ditete nebo veci. me to prijde ve vetsine pripadu nesmyslnetak treba sporak, pracku (mame v kuchyni) a maly chodi otacet knofliky- to proste neodnesu. konferencni stolek - pravda, dal by se odnest, ale to bych musela vystehovat cely obyvak, aby nikam nelezl. pride mi ucelnejsi, kdyz si spoji tyto veci s tim, ze dostane, ze tam se proste neleze, nesaha. a ne branit kontaktu se zakazanymi vecmi.
odneseni ditete do jine mistnosti chapu v pripade, ze se zacne vztekat. rves, vztekas se, nebudes tu s nami, my to poslouchat nechcem.
sebrani, odneseni hracky s kterou zlobi, to asi praktikuje vetsina.
Se sporákem, pračkou a jinými neodnesitelnými věcmi jsme problém neměli - máme koupené takové spotřebiče, kde batole na cuplíky nedošáhne nebo mají bezpčnostní úpravu, aby batole nezpůsobilo katastrofu. Akorát nám kluci zapínali myčku - takže ji asi 50× spustili, a já jsem ji 50× vypnula. Další neodnesitelná věc byly vypínače na zdech - v průběhu několika týdnů 100× rozsvítili (či zhasli)a pak je to přestalo bavit.
(A věřím tomu, že kdyby manžel nepředváděl cirkus, že kluci ničí vypínače, tak by jim stačilo vyzkoušet jen 50×.
)
Ještě dolpňuji.
Vlastně mně dítko párkát „připálilo“ buchty - přeplo pečení na grill. Takže buchty byly trochu křupavější. ![]()
Příspěvek upraven 25.01.12 v 12:04
Sisulík píše:Anonymní píše:Uvaž zda takovou osobu potřebuješ ve svém životě …já bych takovou kámošku nechtěla a na chlubení na fejsu bych jí na zed napsala svý …jako jo dělá vše co píšeš ale napiš po pravdě že za cenu že ho biješ a fackuješ …at to tam hezky doplní …to je opravdu kráva …pardon ale mi to zvedá mandle ..chudák děckoAgi20 píše:No právě, jsem ráda, že máš na to takový názor, právě, když ho takhle přede mnou řezala, tak jsem ji řekla v tom smyslu, „ale mami, užívej si mateřství“, ale ona je strašně od rány… Já jsem přece ta snažilka a o výchově nic nevím…Anonymní píše:Já bych jí to teda na rovinu klidně řekla.Rozhodně je to její věc.Ale já kdybych se na to jen tak dívala a nic neřekla bych si nemohla vážit sama sebe.(samozřejmě tě chápu,že jí to nechceš říct,taky by mě trvalo než bych jí to řekla)Ale každopádně jednou by to ze mě vyletělo.Řekla bych to v klidu ať nemá pocit,že chci být důležitá.A jestli by se se mnou skrz to pohádala,tak bych ji poslala do háje a už bych neměla potřebu ji vidět.Nechápu jak někdo takhle může mlátit tak malé dítě,který nemá absolutně žádný rozum z toho co dělá.
Tak k tomuhle bych dodala jen to, že pokud bije do obličeje tak malý dítě je to týrání. je to hnus velebnosti, já 6 letýmu klukovi občas plácnu, ale spíše pro efekt, né abych si na něm udělala dobře. Já bych to šla nahlásit na sociálku a jí bycgh už neřekla ani ahoj.