Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Veru.Kb píše:
@kjhui aha, to nemám, ale děláme opravdu všechno, co jde, načetla jsem toho strašně moc, nic nepomáhá.. hlavně i jak pořád tlačí, tak dost blinká a to ho budí a blbě spí.. myslíš, že mám zkusit UM? takhle jsme všichni nešťastní, já jsem zdrchaná, nemám sílu se pak o něj 100% postarat, jsem na nervy, on to určitě ze mě cítí a tím pláče víc, takhle mi brzy hrábne
UM bych nezkoušela, čemu by to pomohlo? Nikde není psané, že mu po UM nebude ještě hůř. MM určitě vyhovuje potřebám dítěte víc než jakékoli UM (kromě případů těžkých alergií, kdy by se matka musela v jídle šíleně omezovat).
UM není jedovatý a přijde mi divný kojit do bezvědomí a bát se vyzkoušet, co udělá s dítětem jiná výživa.
@Veru.Kb píše:
@AliTad to už jsem také vyřadila, už jím jen zeleninu, ale jen nenadýmavou, to samé ovoce, těstoviny, brambory, rýži, co uvařím k tomu bez koření atd., pečivo ne, luštěniny ne, no prostě všechno, o čem se píše, že to způsobuje koliky, všechno to nejím
A jak dlouho už nejíš ty mléčné výrobky? Ono se to asi neprojeví hned. Pokud tohle všechno nepomáhá, vyžádala bych si vyšetření na gastro.
Myslím ale, že ten pláč vůbec nemusí znamenat následek nějakých zdravotních problémů, ale je to „jen“ tříměsíční kolika, u nedonošenců se může projevovat silněji, ale jednou prostě odezní. Přečti si toho Karpa. Starší syn měl také diagnostikovaný meteorismus, taky blil jak amina a taky řval, ale postupně to prostě zmizelo. Blil ale dál ještě hodně po půl roce.
Ahoj jak už zde někdo psal kup si knížku nejšťastnější miminko v okolí, dá se stáhnout i na netu zadarmo na ulozto.cz pokud budeš postupovat dle toho co radí věřím že se potkáš s úspěchem. Je to knížka přesně psaná pro taková koliková miminka a myslím, že už hodně maminám zachránilo zdravý rozum ![]()
Jinak bych si pořídila šátek či nějaké ergonomické nostíko a nosila a nosila protože nedonošené děti jsou nedonošené a mají potřebu dohnat to co v bříšku nestihli:-)
Ahoj, moje dcra nar v 32 tydnu byla to same…po trech týdnech jsm sli domu s vahou 2300, a 46cm. V 5 týdnech dostala zapal prlic a temi antibiotiky ji rozjely neskutecne koliky. Nepomahalo nic…jen trochu sab simplex…bio gaia uplne na nic…pak presla z nutrilonu nenatal(nemohla jsem kojit) na obycejny nutrlilon1…silena zacpa…ublinkavani…zvraceni…bolest briska při jidle, ze jsem ji nemohla skoro nakrmit
to ji ještě dela sem tam tedkom ma ted 6,5 bio veku 4,5 korigo…ještě dnes se budi bolenim briska, ale přes den uz vůbec nic…preslo to kolem tech 4 korigo mesicu…jinak to bylo strasne…cely den plakala, vůbec nespala a to mela 1 mesic korigo…furt jen houpat, v noci ani nemluvim…ted, když uz je vse docela ok, tak mi zase odmita mlicko…ale uz prikrmuji, takze se to uz da nejak zvladnout…neboj to prejde, chce to cas…nam nic opravdu nejak nepomohlo…muselo to prejit. Preju, at to brzo prejde…jo a ještě po kazdem jidle se tak pul hodky kroutila, nez usla…kvůli tomu vsemu jsem si to materstvi teda vůbec neuzila…hruza..
![]()
Jo ještě mala si taky vyrvala kylu pupecni…uz ji to zaleza zpatky ![]()
@Veru.Kb to nebude v tvem mlicku, ale proste trpi kolikou…tim Um se to muze třeba ještě zhorsit…bud rada, ze kojis…mala byla na UM a tu koliku mela brutalni…musíš vydrzet…ty nedonosene deti to maj horsi…ty ještě vice nedovinute streva, jak u donosenych a uz musí prijimat stravu…
Možná bych zkusila speciální umělé mlíčko, poraď se u dr. nebo v lékárně. jsou mlíčka speciální pro nedonošené děti, pro děti které víc ublinkávají atd
Já bych to asi zkusila, když má miminko takové potíže.
Proč vás nepošle na gastro? napadá mě ještě, že může mít větší reflux a jak se míčko vrací, tak to v jícnu pálí… at vás tam dr pošle… prostě jen pro vyloučení další možné příčiny…a nebo pro vyřešení problému.. držím pěsti ![]()
@kaseny88 moc děkuji za zkušenost, je to s ním hrozně těžké, já jsem se na mateřství strašně moc těšila, ale tohle je příšerný, nejhorší je, že jak hodně řve, tak já jsem pak taky na nervy a pořád jen brečím, s mužem jde vztah do hajzlu, jsme oba na prášky, malej pak ze mě určitě ty úzkosti cítí a pláče ještě víc, jenže já neumím být v klidu, když mi celé dny propláče..to asi nikdo.. a jak jsi to půl roku zvládla? my máme za sebou 2 měsíce a mám pocit, že už nepřežiju ani den.. jak hodně blinká, tak převlíkám 4× denně i víc, používám k tomu všemu látkové pleny, protože po jednorázovkách je strašně opruzelý a do toho mám držet přísný dietní režim, prý může být alergický na něco, co jím a mám jíst po 3 hodinách, jak to mám zvládnout, když ho pořád nosím a utěšuji? také se kroutí než usne, včera 3 hodiny, pak za chvíli se probere, že už chce zase jíst, jak se kroutí a tlačí, tak víc blinká, vzbudí ho t, no psycho, už ani v kočárku tak nespí jako dřív.. jak ho kojím, tak mim vždycky poblije prsa, takže 4 podprsenky denně, pořád sprcha, pořád peru, pořád žehlím..
@zolycka děkuji za pěsti, podle ní to reflux není, ale že se trochu přepíjí, mám držet přísnou dietu, vyvýšit mu ležení, nechat odříhávat, no klasika, vše dělám, ale ležení je stejně jedno, protože stejně skoro neleží, když ho pořád nosím.. nevím, proč nás nepošle, mě to nenapadlo a ona dá jen obecné rady a nazdar.. já jí to navrhnu..
@maca36 prý po UM by mohl mít ještě větší problémy, že prý moje mlíčko je to nejlepší pro něj..
@emma217 nosítko máme, řve v něm jako tygr, zavinuju ho, řve jako tygr, nafackuje mi tak dokud ho z toho nevyndám, kolikrát říkám, že jsem týraná maminka, hrozně mi mlátí, rve mi za kůži a chlupy, nejlíp mu je na prsou po kojení, tak vypadá i, že je spokojený, ani se tolik nekroutí, ale za chvíli vše na novo.. knížku si stáhnu.. zdravý rozum už asi nemám.. ale nevím teda, jak si jí přečtu, když ho pořád nosím.. jenom tyhle vzkazy čtu na etapy a odepisuju na etapy..
@AliTad no já mléko a mléčné výrobky nesnáším, takže jsem je skoro nejedla, ale pak mi dr. řekla, že 1 jogurt denně musím, tak jsem si ho občas dala, no ale výjimečně, takže spíš co je na světě, tak nic mléčného skoro nejím, tak teď tak týden nic, pak jednou 1 jogurt a zase týden nic.. a kdy to synovi zmizelo nebo se začalo zlepšovat? no dr. říká to samé, a že po UM by to mohl mít ještě horší.. v jídle se omezovat mám, mám si nasadit dietu, ale už do teď jsem skoro nic nejedla, aby ho nebolelo bříško, tak si myslím, že to bude stejně bez účinků..
@Veru.Kb samotné zavinutí nepomůže, opravdu doporučuji přečíst si knížku a dodržovat postup jak se píše v knížce pak to bude účinné. Samotné zavinutí je jen první krok k úspěchu, ale nespouští tišící reflex:-) i v knížce je napsáno že po zavinutí může miminko ještě začít více plakat.
Hodně maminke píše, že už zkusilo všechno, ale že zavinutí nepomohlo, ale když se pak člověk pídí dál zda to dělali přesně dle popisu p. Karpa tak to už nedělali proto to nemělo efekt a jakoby nefungovalo i on to v knize píše. Určitě to nevzdávej a zkus to. Knihu koupíš i normálně v knihkupectví. Pokud by jsi chtěla mohu ti nascenovat a poslat ty základní postupy jak on doporučuje písni mi kdyžtak tvůj email do zprávy.
Na nosítko je možná ještě prďola možná šátek by byl lepší a vydržet:-)
Ahoj Veru, vydrž, to vypadá na tzv. tříměsíční koliku. Tato kolika ale nesouvisí s bolestí bříška, je to jen takový název pro na první pohled bezdůvodný pláč miminka. Je to z toho důvodu, že miminko nemá dostatečně vyvinutou nervovou soustavu a trvá mu trochu delší dobu, než se adaptuje na život na světě. Dlouhou dobu bylo v klídku v děloze, ve tmě, slyšelo jenom tlumené zvuky a teď se musí vyrovnat se spoustou světla, zvuků, s novým místem pro život… je to prostě na tak malé miminko trochu moc věcí najednou. A když se ti miminko narodilo ještě o něco dřív, tak má o to víc práce si zvyknout na nový život. Opravdu to musíte vydržet, jiná pomoc není… taky jsme si s tím s manželem prošli, a to máme syna narozeného v termínu. Kolem 3. - 4. měsíce to najednou samo vymizí, opravdu skoro ze dne na den. Zatni zuby a vydrž. Kdyby to nešlo, v pražské nemocnici Motol je centrum pro nadměrně plačící kojence, zkus vyhledat na Netu. Fakt to chce pevné nervy, ono to přejde!
@Veru.Kb Ten meteorismus by se měl spravit po třetím měsíci, jak se začne víc hýbat. Blití pak postupně po zavedení příkrmů, řekla bych, že tak od roka neblil vůbec. Řešila jsem to tak, že jsem mu dávala bryndáky, abych ho nemusela pořád převlíkat. Možná taková rada mimo - já oblečení malému nežehlím (já tedy nežehlím skoro nic vyjma košil a pár dalších věcí, kde je to opravdu potřeba - když se prádlo dobře pověsí, netřeba žehlit
a kolik mi to ušetří času!). Nikdy neměl žádné kožní problémy, ani jeden syn.
U vás si stejně myslím, že je to tou tříměsíční kolikou, že pláč ani moc nesouvisí s nějakou bolestí. Krásně to napsala Labunka. Ohledně nošení - zkus šátek a úvaz kolíbka, tam je mimčo stočené jako v bříšku. A toho Karpa, ale kompletního, ne jen zavinutí. A když už jsi fakt utahaná, tak si dáchněte spolu - můžeš ho vleže nakojit a pod peřinou spolu krásně usnete, ucítí tě a třeba bude klidnější.
@Veru.Kb
Ahoj, tak to si toho Karpa přečti od konce - začni přílohou B, strana 285.
@Veru.Kb Určitě bych nechala vyšetřit ten reflux
Ať víte na čem jste. I když taky spíš tipuju koliku. U mladší zabírá pevně svázat ruce, ucpat dudlíkem a pustit bílý šum. Ale musí to být dost nahlas, takže už mi z toho občas taky hrabe… Když řve, tak taky jakoby tlačí, prohýbá se, kroutí. Všichni tipují prdy a začnou masírovat atd. Ale ona takhle řve, když je unavená a chce spát. Jakmile jí zavinu nebo podrncám v kočáru, tak usne a je v klidu. U starší nezabralo prakticky nic, trochu pomohl šátek. Nevím, jaké máš nosítko, zkusila bych šátek a víc úvazů. U nás projde jedině nastojáka v kříži s kapsou. V kolíbce se jí nelíbí. Jinak jsem s mladší hodně jezdila na procházky, protože v kočáru byla většinou v klidu. No a nejdůležitější je klidná máma, já to vidím dnes a denně. Jak nejsem v pohodě, tak je to u nás hrozný.