Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pred par dny nas velmi rychle se zhorsujici zdravotny stav dcery vyhnal na pohotovost.Byly 3 rano a opravdu to nepockalo do rana..Muze mi nekdo vysvetlit proc chteli na pohotovosti 100,– za CRP? Uz nam ho delali v minulosti, a neplatili jsme nic.. a pohotovost, kde jde skoro o zivot? Je to normalny? Stacil mi poplatek 90 korun +700,– za leky co nam napsali na zdrap papiru(taky nechapu proc ne na recept..)
Jestli nekdo zna odpoved, moc krat dekuji.. ![]()
Za CRP se platí 100,– normálně i při vyšetření u doktora.. My teda neplatíme, protože syn má Vojenskou pojišťovnu a ta to má zadarmo, ale třeba VZP to má právě za 100,–
A ty léky teda asi na lékařský předpis nebyly ne? Pokud na předpis nejsou, je ti recept od doktora k ničemu, protože platíš stejně plnou cenu, co to bylo za léky?
@PetaP píše:
Za CRP se platí 100,– normálně i při vyšetření u doktora.. My teda neplatíme, protože syn má Vojenskou pojišťovnu a ta to má zadarmo, ale třeba VZP to má právě za 100,–
Nekecej
my máme jinou pojištovnu, nikdy jsme neplatili a ani jsem to neslyšela od jiných. Netušila jsem, že se za to někde platí, mazec
@PetaP Cože?! Já jsem u VZP a neplatila jsem… To je nějak nově?!
Ja na pohotovosti taky crp platila. Zalezi jestli ma doktor smlouvu s pojistovnou. Pokud to chces mermomoci na pojistovnu tak se dela odber ze zily a posila se do laborky, pak ja zadarmo vzdy.
@Iffka píše:
Nekecejmy máme jinou pojištovnu, nikdy jsme neplatili a ani jsem to neslyšela od jiných. Netušila jsem, že se za to někde platí, mazec
jojo, i když nám poprvý dělala doktorka CRP tak chtěla 100,– ale pak jí sestra upozornila že máme Vojenskou pojišťovnu a ta to proplácí.. Jinak kamarádky co vím tak normálně platí poplatek 100,– i u jiných doktorů než je moje dr.. asi to má každý jinak
@eTeresa píše:
@PetaP Cože?! Já jsem u VZP a neplatila jsem… To je nějak nově?!
já nevím, bylo to asi před rokem kdy to po mě chtěla než zjistila že mám jinou pojišťovnu..
Nevím jaké pojišťovny to proplácí a jaké ne, ale vím, že někteří doktoři to prostě chtěj..
Ja teda myslim, ze to nezalezi na pojistovne, ale na laboratori, kde se to dela. Nektere maj pristroj na to certifikovany a proplaceny pojistovnou a nektere ne.. Treba u moji doktorky se za to plati (dela to sama, ma jen v lahvicce nejaky cinidlo, kterym zkouma tu reakci) a treba co chodi moji sestry deti, tak ti to neplati, protoze je dr. posila do laboratore, co je v ramci polikliniky, kde ma ordinaci. Pojistovnu mame vsichni stejnou - OZP.
@Majdula83 píše:
Ja teda myslim, ze to nezalezi na pojistovne, ale na laboratori, kde se to dela. Nektere maj pristroj na to certifikovany a proplaceny pojistovnou a nektere ne.. Treba u moji doktorky se za to plati (dela to sama, ma jen v lahvicce nejaky cinidlo, kterym zkouma tu reakci) a treba co chodi moji sestry deti, tak ti to neplati, protoze je dr. posila do laboratore, co je v ramci polikliniky, kde ma ordinaci. Pojistovnu mame vsichni stejnou - OZP.
No Magdi ale u nás to bylo přes tu pojišťovnu, takže nezáleží asi jen na laboratoři, protože doktorka nás to nenechala platit jen kvůli tý pojišťovně..
@PetaP píše:
No Magdi ale u nás to bylo přes tu pojišťovnu, takže nezáleží asi jen na laboratoři, protože doktorka nás to nenechala platit jen kvůli tý pojišťovně..
jo a výsledky má taky moje doktorka taky hned..
Tak VZP taky proplácí..
z vitalia.cz
Pokud jde o úhradu ze strany pojišťoven, většina z nich test CRP proplácí, a to u dětí a dospělých, týká se to všech velkých pojišťoven – VZP, OZP, Vojenské a ZP ministerstva vnitra, ovšem neznamená to, že ho proplácejí všem lékařům.
Navíc, ne všem doktorům se do používání testu CRP zřejmě chce. Měli by totiž absolvovat příslušné školení a přístroj samotný nechat pravidelně kalibrovat, bez něj jim zdravotní pojišťovna testování nebude hradit zcela určitě. Samotný přístroj stojí kolem třiceti tisíc korun a nikdo nemůže doktora nutit, aby si ho pořídil, ačkoli si ho samozřejmě může dát do nákladů.
Pokud však lékař CRP nabízí a chce za něj zaplatit, měli byste ptát, proč a zda skutečně nemá smlouvu s pojišťovnou o úhradě tohoto vyšetření.
Mám VZP a za test CRP sem nikdy neplatila, naopak mi ho preventivně dělají při každé návštěvě při nemoci. Záleží taky na sazebníku lékaře, někde si účtují skoro za vše.
@Kiara28 @Iffka @eTeresa CRP se platí tam, kde lékař nemá smlouvu s pojišťovnou. Pojišťovna výkon nasmlouvá jen někomu, kdo prodělá kurz. Bohužel pokud se na pojišťovně zeptáš, zda Tvůj pediatr má tento výkon ve smlouvě, tak se dozvíš, že údaje o smlouvě se třetí straně neposkytují. Takže až pak z výpisu pro sebe či dítě od pojišťovny zjistíš, zda to lékař ne účtoval Tobě a i pojišťovně.