Placení hypotéky napůl, když jsem ještě ve zkušební době

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1711
14.4.21 09:23
@Anonymní píše:
@Ernais @Lama Lama Budu, jen jsou nějaké komplikace, to jsem ale vědět nechtěla :D Já chtěla vědět úplně něco jiného

Ano jsou nějaké komplikace, které se budou táhnout x let. A potom ono i to přepsání stojí nějaké penízky, ne? Půlku na hypo bych mu dala až v momentě, kdy by byl dům i na mé jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
14.4.21 09:27
@Beckyttine5 píše:
Svatbu bych teď za těch podmínek taky nedělala.. Jinak podle mě, když si přítel bere hypotéku na sebe a jako hlavní zástavu použije ten dům, tak bude třeba, aby ho vlastnil celý, a bez souhlasu banky na tebe tu půlku nepřepise…
Takže já se domnívám, že dům i hypotéka budou na přítele, a Ty mu můžeš každý měsíc poslat půlku té splátky a do poznámky napsat Půjčka - když se rozjedete, budes mít prokazatelně přehled, kolik jsi mu dala a kolik by ti měl vyplatit.. Ale zase musíš vzít v úvahu inflaci a ta teď bude hodně vysoká, tak pak bude celkem oříšek třeba po 10 letech určit, kolik by ti měl dát, kdyby vztah nevyšel
píše: Více

Ja bych zase nikdy neposilala priteli polovinu na splatku hypoteky, pokud by mi polovina domu nepatrila. To uz bych se radsi narychlo vzala na urade, nez takto, protoze to je skvela cesta, jak zustat s holym zadkem a bez strechy nad hlavou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
14.4.21 09:27
@Lama Lama píše:
Vlastnit ho celý nemusí. Může zastavit ona celou svou polovinu. Bude podepisovat zástavní smlouvu, ne hypotéční. Ona bude zástavce, ne spoludlužník.

Jo, chápu, každý budou mít půlku domu, celý dům se zastaví a hypotéka bude jen na přítele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.21 09:38

@Ernais právě to je ten důvod, proč chceme nějakou smlouvu, nebo něco o tom, že tu hypotéku platíme společně, i když je napsaná jen na přítele

• Citovat
  • Upravit
14000
14.4.21 09:38

Podle mě je vždy lepší mit to od právníka a ověřené. Neni to vec za par tisíc, ale pár milionů. Rozhodně bych chtela být majitelem poloviny domu, kdybych nela platit 1/2 hypotéky plus poplatky. Svatba ma5 v tomhle směru taky neco dosebe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
14.4.21 09:40
@Anonymní píše:
@Ernais právě to je ten důvod, proč chceme nějakou smlouvu, nebo něco o tom, že tu hypotéku platíme společně, i když je napsaná jen na přítele

Na tebe bude ale napsana pulka domu, takze ti prece nehrozi, ze odejdes s holym zadkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.21 09:46

@Ernais to ano, ale chci mít jistotu :D kdyby se cokoliv stalo, prostě lepší být líp připravený, než nijak

• Citovat
  • Upravit
81481
14.4.21 09:49
@Ernais píše:
Na tebe bude ale napsana pulka domu, takze ti prece nehrozi, ze odejdes s holym zadkem.

no tak teporeticky by mohl po ní chtít vyplatit z penz, které zaplatí na hypo. Tkakže zcela jistě doložit, že mu polovinu hypotéky platí. Plus s právníke pořešit případně i smluvně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
14.4.21 09:56
@Anonymní píše:
@Ernais to ano, ale chci mít jistotu :D kdyby se cokoliv stalo, prostě lepší být líp připravený, než nijak

Hele mne by byt tebou vic trapilo, ze pokud se s nim neco stane, tak jeho polovinu domu (a zbytek hypoteky) dostanou rodice a ty se s nimi pak budes muset dohodnout co dal, pokud tedy dedictvi prijmou, ze. Uprimne fakt mi prijde jednodussi se vzit, nez tady delat saskarny s pravnikem, aby se osetrily vsechny pripadne situace, pak ti automaticky bude patrit nejen polovina domu, ale i polovina dluhu a ani tu zavet resit nemusite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
14.4.21 09:57
@Lama Lama píše:
no tak teporeticky by mohl po ní chtít vyplatit z penz, které zaplatí na hypo. Tkakže zcela jistě doložit, že mu polovinu hypotéky platí. Plus s právníke pořešit případně i smluvně.

Pokud ale ona neni spoludluznik, tak po ni zadne penize chtit nemuze, ne? Je to jeho boj, ze si vzal celou hypoteku a patri mu jen polovina domu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
14.4.21 10:15
@Ernais píše:
Pokud ale ona neni spoludluznik, tak po ni zadne penize chtit nemuze, ne? Je to jeho boj, ze si vzal celou hypoteku a patri mu jen polovina domu :nevim:

No tak ona má polovinu domu, o tom žádná, to nikdo rozporovat nebude. Ale pak jde o další finanční toky- třeba to, že někdo do domu investuje, někdo někomu něco půjčí…
To, že o tom neexistuje smlouva neznamená, že k těm finančním tokům nedošlo.
To, že ona má na sebe napsanou polovinu domu je nezpochybnitelný fakt. Ale to, že svou část kupní ceny zaplatila ona, to už je fakt zpochybnitelný. Má na to darovací smlouvu? Ne., Je to tedy půjčka od přítele? Možná. Může doložit, že mu jí splácí/splatila/ kolik splatila?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
14.4.21 10:17
@Anonymní píše:
Ahoj ženy, potřebovala bych poradit.
S přítelem si kupujeme dům. Bohužel si nemůžeme vzít hypotéku spolu, kvůli tomu, že mám novou práci a jsem ještě ve zkušební době. Takže si hypotéku musel vzít přítel na sebe. Řešíme proto, že to budeme platit napůl, ale chtěli bychom nějaký papír kde si podepíšeme to, že to platíme napůl, v případě, že by se něco stalo. Musíme si na takovou věc zavolat právníka, nebo to můžeme sepsat doma sami, popřípadě jak by to mělo vypadat, pokud s tím někdo máte zkušenosti? Děkuji moc

Je úplně jedno na koho je hypotéka, nemovitost může být psaná na oba :palec: My jsme to tak měli svého času. Hypotéka na manžela (tehdy snoubence), barák psaný na oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
14.4.21 10:23
@Ernais píše:
Hele mne by byt tebou vic trapilo, ze pokud se s nim neco stane, tak jeho polovinu domu (a zbytek hypoteky) dostanou rodice a ty se s nimi pak budes muset dohodnout co dal, pokud tedy dedictvi prijmou, ze. Uprimne fakt mi prijde jednodussi se vzit, nez tady delat saskarny s pravnikem, aby se osetrily vsechny pripadne situace, pak ti automaticky bude patrit nejen polovina domu, ale i polovina dluhu a ani tu zavet resit nemusite.

A proč by tě to trápilo, když jsi do té druhé poloviny nic neivestovala? :think:
Navíc, pokud nemají děti, tak i v případě manželů budou dědit rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
14.4.21 10:32

Tak v hypotéce figuruj jako spolužadatel. Maximálně nezapočítají tvé příjmy. Hypo bude psaná na oba. A samozřejmě se nech ale také uvést jako vlastník poloviny domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.21 11:30

Ahoj, řeším něco podobného a chci slyšet názor.
S přítelem jsme koupili dům (hypotéka je na něj), já do toho investuji vedle, což samozřejmě není nijak podložené, takže ano, vím že ho koupil spíš on ;)
Chci znát názor na to, jestli si nechat napsat dům napůl, abych měla případně na dům taky nějaká práva? Jsme zatím jen zasnoubení, na svatbu momentálně nejsou peníze, kvůli hypotéce (svatba bude příští rok). Jde mi o to, že kdyby se nedej bože s přítelem něco stalo a já byla napsána jako spoluvlastník, co by se dělo dál? (Dům a hypotéka by nebyla doplacená)
Ano vím, je to trochu úsměvná otázka, ale snad chápete, nějak se v tomhle neorientuji :mrgreen: :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel