Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak ti tady radí - zdrhej. Také jsem takového typa měla, projevovalo se to přesně takhle od začátku, ale já byla blbá a ztratila s ním zbytečné roky. Myslela jsem si, že je tak opatrný na peníze ze začátku, ale bohužel, žila jsem s ním a byla to hrůza. Jinak byl hodný, milý, vzdělaný (na to jsem se nachytala).
Můj současný muž vydělává asi tak stejně jako já, já možná o něco víc. Ale od začátku byl galantní, nikdy by nepřipustil platbu napůl, nebo automatické střídání. Takže jsem ho někdy pozvala do divadla, do kina atd., prostě tam, kde jsem mohla mít zaplaceno předem, protože on by mě platit za své přítomnosti nenechal, cítil by se trapně.
To, že to řešíš tady je taková intuice, že je něco špatně. Tak s ním neztrácej čas. Anebo počkej, až se ti tím zhnusí, ono to nemusí trvat tak dlouho.
Já si pamatuji, že jsem podobné téma nedávno probírala s mým otcem „jak to bylo za jejich mládí“ a muj táta je dobrák od kosti a trochu suverén v jednom… Řekl mi…
Svět se v pldel obrací holčičko… Za nás bylo normální, že baba musela sežrat 10 stejků proto, aby jsme dostali aspon pusu ![]()
@Nikolxx píše:
A nebo se můžeme vědomě přestat chovat jako opičáci a neodvozovat z prvních 2 rande, že je kolenovrtřekl ji, že chce platit napůl, na druhé rande ji pozval (ano to ze si nedal večeři je asociální, to uznávám), a na nemocenské a materske bude dle jeho slov platit on. Za další to muže být setrilek, ale díky tomu bude mít nasetreno na bydlení. Někdo jiný muže perfektně zvládat prvních par rande a za holky platit, platit za kolegene a kamarádky, ktere mají menší plat, může byt velkorysý až na strop, ale účet mít prázdný.
@Lingua píše:
Bych se nedivila, kdyby opakovaně žádal obsluhu o doplnění horké vody, dokud by tekutina nebyla úplně čirá.
Anooooo, to se mi stalo dnes v práci
typek sedel 4 hodiny přísahám nad jedním čajem a prosil jen doplňovat horkou vodu. A přítom ten čaj stojí 70 Kč (na centrum Prahy normální cena, i já bych si připlatila, než pít takový hnus několik hodin)
Já si nerada nechávám cokoliv za sebe platit, nicméně na první schůzce od muže očekávám, že se nabídne, že útratu zaplatí (a tím myslím útratu např. za kávu a zákusek, ne za honosnou drahou večeři). Vždy na rande jsem řekla, že ne, děkuji, zaplatím si své sama, nicméně pokud by se muž nenabídl, byl by to pro mě jasný signál, že do vztahu s takovým mužem ne.
Na druhou stranu, nikdy jsem neměla problém cokoliv zaplatit za oba, ovšem toto striktní placení “jednou ty, jednou já”, které jeden bývalý partner vyžadoval, mě velmi iritovalo, protože dotyčný pak neměl problém s tím, že jeho útrata v jeden den za nás byla např. 500 Kč, ale moje útrata jiný den byla 1000 Kč. A to mi z principu vadilo. Neumím si s takovým člověkem představit život, zřejmě by se řešily jen peníze a dělení.
Od takového chlapa ruce pryč.
Souhlasím s holkami, které píšou, že v nás i přes evoluci stále zůstává kousek zvířátka a my samičky prostě chceme vidět, že se s námi sameček je ochoten podělit o své zdroje. Někdo se ze začátku dělá lepším a jeho lakotnost se hned neprojeví, dokud o partnerku nějak usiluje, tím hůř se mi jeví, že tenhle pán si s tím hlavu neláme vůbec - tipovala bych to na kolenovrství vyššího levelu, nedostatek vychování a empatie.
My jsme teď byli po delší době posedět s kamarádem. Dopředu jsme si nedomlouvali, kam půjdem (káva, oběd), prostě jsme to nechali vyplynout. Skončili jsme v lepší vietnamské restauraci (ne bistru), hned nad jídelňákem mi řekl, že si mám dát na co mám chuť, ale vůbec nechce řešit placení útraty, že zve on. Fajn, měla jsem pro něj dárek (to mělo svůj důvod), on to nevěděl. Když jsem se spíš společensky ohradila, že je mi to s tím placením blbé, prohlásil, že u něj prostě platí stará pravidla - muž v restauraci vždy platí za ženu. Byl velmi velkorysý, večer byl moc fajn. A musím říct, že i ty věci okolo - jako že mi pomohl do kabátu, přistrčil židli, choval se velmi galantně, mi velmi imponovaly, ač na něj jako na partnera nemyslím. Co mě potěšilo, bylo, že on, ač obědval asi hodinu předtím, si jídlo taky dal (přestože normálně jí velmi málo), protože věděl, že já mám hlad a bylo by mi trapné jíst sama. Naprosto přesně víme, kolik kdo bere, jsme bývalí kolegové.
Občas takto vyrazíme i s jiným kámošem. Situace podobná. Bývalí kolegové, státní zaměstnanci - plat známý, on navíc ještě pronajímá několik nemovitostí, takže si vůbec nežije špatně, je na tom mnohem líp než já. Ano, většinu akcí navrhl on a následně taky se ujal placení útraty - oběd. Ale snažím se to nějakým způsobem kompenzovat - tu pozvání na kafe a zákusek, občas zaplatím já, donesu mu nějakou domácí pozornost - baví mě péct, on to miluje, jeho žena nepeče… Zatím poslední a největší oběd, co se týká „luxusu“, jsem rychle šupajdila platit já, když si odskočil na WC. Nechci, aby si myslel, že ho nějak využívám a mám ráda pořádek, nechci mu být dlužná… však mi rozumíte. Takže resumé - častěji platí on, ale snažím se to citlivě vyvažovat.
Asi měsíc jsem chodila s už „hotovým“ lékařem, já tehdy ještě chodila na VŠ. Holky, hrůza. Nechal všechno platit mě z kapesnýho. Na rande se nešlo, udělal přece zapečená kolínka a ta se musely sníst. Jo, vydrželo mi to měsíc a pak jsem ho poslala do pr…
Můj muž velkorysý je a je to super.
Možná jsem taky zlatokopka
, ale schůzky mezi mužem a ženou jsou min. společenská událost, pokud ne přímo rituál namlouvání, a všichni zúčastnění by se měli cítit komfortně; pro mě to znamená, že nemusím trapně lovit v peněžence před chlapem peníze, to je mi krajně nepříjemný. Takže buď ho předběhnu a zaplatím sama v soukromí, nebo se nechám pozvat a cítím se jako ta samička…
@Martina84 píše:
Když pozve na večeři, počítá přeci, že bude jist. I kdyby hlad z nějakýho důvodu neměl, ze slušnosti by si mohl objednat něco lehčího, předkrm, cokoli, lahev vina…ne sedět dvě hodiny u čaje
Lahev vína? Super, takže jsme minule s kolegy nešli chlastat, ale dali jsme si tři čtyři večeře ![]()
@Prof. Farnsworth píše:
Lahev vína? Super, takže jsme minule s kolegy nešli chlastat, ale dali jsme si tři čtyři večeře
Každý?
Je to trapas. On by mi prostě neimponoval. Nemohla bych s ním už nikam jít. Jo a myslím si, že pokud jsou oba výdělečně činní, že by ty útraty měli platit + - na půl - jeden zaplatí třeba kino pro oba, druhý kavárnu po kině pro oba. Nevidím žádný důvod, proč by chlap měl financovat úplně vše.
@Anonymní píše:
Tak on mi řekl co dělá a pořád si stěžoval na nedostatek penez.
A já jsem taky státní zaměstnanec… A řekla jsem mu, hele, pokud děláš tuto práci, tak máš základ minimálně takový a to je ještě o tolik víc než mám já. Ty máš dobrý plat! Nevím, na co si stěžuješ…
A on, že částka sedí a s příplatky ještě větší… plus brigáda… ale že velký tedy není, že dneska je to přitom co člověk musí zaplatit fakt nedostačující a já mu stále opakovala, že mám „O dost MÉNĚ NEŽ ON!“ a v podstatě stejné náklady, za byt ještě vyšší.. nemám ho po známosti jako on… Ale nějak tak mluvil pořád jen o svém trápení no… Já jako ženská bych byla za jeho plat ráda…
Hledej dál a tohohle pošli do oběhu. Řešit peníze hned na začátku je trapas a upřímně, většina tady těch volných jedinců je volných z nějakého důvodu.
Ty máš to štěstí, že ti ten důvod vyjevil hned na začátku ![]()
@Thomassss píše:
Na druhou stranu, nikdy jsem neměla problém cokoliv zaplatit za oba, ovšem toto striktní placení “jednou ty, jednou já”, které jeden bývalý partner vyžadoval, mě velmi iritovalo, protože dotyčný pak neměl problém s tím, že jeho útrata v jeden den za nás byla např. 500 Kč, ale moje útrata jiný den byla 1000 Kč. A to mi z principu vadilo. Neumím si s takovým člověkem představit život, zřejmě by se řešily jen peníze a dělení.
Od takového chlapa ruce pryč.
To mi připomíná jednoho ex, on pracující, já v té době studentka. Nepopřál mi ani k narozeninám (asi aby neutrácel za dárek), on je měl první a koupila jsem mu věc za litr. V placení jsme se střídali. Když platil on, tak se držel zpátky a když já, tak se nerozpakoval si dopřát.
ještě mi hustil do hlavy jak mám být za něj vděčná a když jsme se rozešli, tak mi jeho kamarád napsal smsku, že jsem mrcha ![]()
@Serpentini píše:
To mi připomíná jednoho ex, on pracující, já v té době studentka. Nepopřál mi ani k narozeninám (asi aby neutrácel za dárek), on je měl první a koupila jsem mu věc za litr. V placení jsme se střídali. Když platil on, tak se držel zpátky a když já, tak se nerozpakoval si dopřát.ještě mi hustil do hlavy jak mám být za něj vděčná a když jsme se rozešli, tak mi jeho kamarád napsal smsku, že jsem mrcha
To si ale vy ženské děláte samy. Souhlasím s tím, že na začátku vztahu by se měl chlap předvést a zaplatit, ale pokud jsou dva už ve vztahu a oba vydělávají, tak nevidím vážně důvod, proč by měl vše platit chlap. Pokud sis nechala líbit, že když jsi platila, tak on neměl problém si dopřát, tak jsi to měla jasně říct jemu a nenechat si to.
Vy jste fakt oba sedeli 2h nad jednim cajem? Ty sis nedala ani druhy nebo limonadu?
Chudak obsluha hlavne. ![]()
To jste mohli jit do mekace, tam muzete sedet v klidu i dyl o jedne cole:)
Myslim si, ze kdyby si tu veceri dala, tak by navrhl placeni napul.
Ja bych ho vzala do toho mekace a platila stravenkama. To by asi puknul vzteky, ze on to platil ze sveho a tys prakticky zadne penize neutratila. ![]()
@zrnko píše:
Vy jste fakt oba sedeli 2h nad jednim cajem? Ty sis nedala ani druhy nebo limonadu?
Chudak obsluha hlavne.
To jste mohli jit do mekace, tam muzete sedet v klidu i dyl o jedne cole:)
Myslim si, ze kdyby si tu veceri dala, tak by navrhl placeni napul.
Ja bych ho vzala do toho mekace a platila stravenkama. To by asi puknul vzteky, ze on to platil ze sveho a tys prakticky zadne penize neutratila.
Chlap je kolenovrt, ale nechapu ty stravenky. I placeni stravenkami jdou z meho. Je to proste jen jina forma měny.
@Janli píše:
Já jsem stará škola a prostě věřím na tradiční namlouvací rituály, který tady fungujou miliony let a evoluce je dotáhla k dokonalosti. Na začátku vztahu si prostě ověřuju, jak je muž ochoten se podělit o své zdroje. Jednou budu vychovávat jeho děti a z ekonomického hlediska budu oslabená. Proto si chci být jistá, že se o mě ochotně postará. Kdyby se mnou chlap na prvním rande řešil finance, tak na to druhý rande už ani nejdu. Nehodlám se pak zařadit mezi ty, co tu píšou zoufalý diskuze, jak na mateřské táhnou všechno napůl nebo jim chlap vyčítá každej jogurt. Navíc to je teda romantika jako prase… Takže - za mě kolenovrt a nezáživnej suchar. Ani omylem, brrrrr. Na prvním rande chci plout na obláčku serotoninu a být hýčkaná, ne dělat finanční plán na příštích několik let…
Jo, a jestli mi tu někdo napíše, že jsem zlatokopka, tak s ním klidně souhlasím…ale můžu říct, že díky tomuhle přístupu se mám dobře…
Skvely popis toho, jak to ma pri seznamovani vypadat ![]()
Stara dobra skola ![]()