Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MarkétaLo píše: Více
Ne, za učebnice chemie ani fyziky jsem nic neplatila. Ovšem neplatila jsem nic ani za učebnice angličtiny.
Platila jsem za pracovní sešity angličtiny, ale to jsem platila třeba i za české pracovní sešity na matiku.
Prostě učebnice se točily, předávaly dalším dětem. Pracovní sešit dítě popsalo, ten se dál nepředával.
@sysi píše: Více
jenže ono se za ty učebnice musí většinou platit. Já jsem platila i na základní škole. Prodat se to nedalo protože nižší třída už jel apodle jiné… novější… A jak to jako škola řeší, když se jeden rok učebnice nedobere a mělo by se pokračovat i ten další? A o tom, že ty učebnice jsou k ničemu, o tom ani nemluvím. A ano vyšlo by to levněji, udělat pro každý ročník jednu česku učebnici.
@Anonymní píše: Více
asi jsem při neděli mentálně nedostatečná, nějak nechápu, proč mi to píšeš. mně je to fakt jedno.
@izabe píše: Více
Jasně že by učili zadarmo, vždyť je to poslání, které mají dělat srdcem, ne jen obyčejně trapné povolání.
Mně se teda ještě nestalo, že by někdo za PS nezaplatil, ale kdyby přišel rodič, že prostě nezaplatí, protože to považuje pro výuku za zbytečné, ale pak by po mně chtěl kopie, asi by mi přišlo hodně divné, že PS mu nevoní, ale kopie už by chtěl, ty už najednou zbytečné pro výuku nejsou. A chtěl by tím po mně porušovat autorská práva.
Jinak bych takovému dítěti PS půjčila, ale protože by do něj nemohl nic psát, holt by to přepisoval asi do sešitu.
Jo a na výběru peněz za učebnice jsem nikdy neměla ani korunu do vlastní kapsy, jak to může vůbec někoho napadnout ![]()
@kyslík Jeden blázen vymyslí a šíří nepravdu, jak učitel rýžuje na PS a další cvoci se toho bez rozmyslu chytí.
Tak se roznáší fámy o všem.
Na druhou stranu mně taky úplně nevyhovují ty barevné supermoderní učebnice angličtiny a mám ráda ty staré - kde je normálně vysvětlená gramatika a normálně slovíčka pro danou lekci. Sama nechápu, proč má být jako nějak špatně mít prostě seznam slovíček ke každé lekci.
Takže slovníčky tvořím sama, na gramatiku mám prezentace a vysvětluju sama a s žáky sdílím na classroomu a z učebnic teda čteme texty, děláme některé poslechy, děláme gramatická cvičení (ovšem až po té, co jim to sama vysvětlím, z té učebnice by to žáci nepobrali)… Jestli v té učebnici kdy byl nějaký kód, abych se někam dostala, tak je letitý, nikdo o tom dávno neví, učebnice jsou u nás stanoveny poněkud starší, ještě v nich bylo CD, novější vydání neexistují. Před pár lety jsem učinila pokus o změnu, ale někteří kolegové prostě nechtějí, takhle jim to vyhovuje, chtějí tyhle x let staré učebnice, a pokud se neshodeme, nic se nezmění.
Slyším poprvé, že by si někdo na základce kupoval učebnici angličtiny. U nás se jede od koncem prvního stupně Project a ten se dědí z roku na rok. Občas se koupí nové vydání, ale platí to škola a zase se dědí. Rodiče platí jen pracovní sešity, ty jsou sice drahé, ale z mých zkušeností z různých tříd jsou popsané až do konce. A jsou v nich normálně slovníčky.
Nezažila jsem placení na základní škole za učebnice. Ono i ty pracovní sešity nejspíš budou na hraně zákona, ovšem učebnice jsou jednoznačně za hranou. Učebnice si děti kupovaly na střední, ale zrovna tam je často kupovali s tím, že učebnice je plánovaná na dva roky. Navíc učebnice jsem jim koupila v prváku, další roky si řešily přes školní burzu (prodej starých, nákup nových).
@kyslík píše: Více
No právě, úplně sci-fi představa, že učitelka vybere od rodičů např 700 Kč na PS, ty koupí za 400 Kč a zbytek si strčí bez problémů do peněženky
![]()
Aha - takže všichni zaplatí a ty ukradneš. Bezva. Peníze dáš dítěti. To je supervychovné. Zajímavé uvažování některých lidí. Hele mám občas výhrady vůči některým postupům učitelů, ale v životě bych neřekla, že někdo na někom rejžuje. Učitelé všechny peníze musí vyuctovat do poslední tužky. A bohužel nejde mít vše zadarmo. To co je zadarmo, toho si lidé neváží.
Stežuj si ve vaší škole. U nás se za učebnice neplatí, ani za angličtinu. Jen za pracovní sešit. A stíhají to za ten rok probrat. Že vaše škola neumí vybrat a pracovat s nimi, není problém všech ![]()
Aha, u nás si studenti kupují i učebnice, teda s tím, že kdo si ji koupit nechce, tomu ji půjčí škola. Nechce třeba pět lidí z 32. Ono se kolikrát doplňuje a píše i do těch učebnic.
@neumisa protože ty jsi reagovala, že chceme dětem uškodit a kupovat stará vydání pracovních sešitů a to fakt nechceme…Ty mě taky nezajímáš a nemusíš na mě reagovat
![]()
@Anonymní píše: Více
já nechápu ten výstřik ohledně kroužků… platíš tisice za kroužky - noa? Nejsi jediná. Pár stovek na pracovní sešity už v těch tisících nevyhrábneš? Kolik ušetříš na tom, že si PS koupíš sama? Pár desítek korun? Kroužky jsou důležitější? Nebo co bylo smyslem toho sdělení?
Tak pokud existují školy, které nakoupily moderní učebnice angličtiny postavené na audiorálním kurzu, ale neproškolí učitele v tom, jak je efektivně používat, neobnovují nebo vůbec nepoužívají licence k multiediálnímu obsahu (kvůli kterým mimochodem jsou tak drahé) a stále vyučují stylem slovníček do sešitku a přehled gramatiky v prezentaci, pak jsou to skutečně jenom předražené omalovánky.