Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
s realitní makléřkou jsme podepsali třístrannou rezervační smlouvu. Podpis je na smlouvě však jen můj s manželem a právě té makléřky. V kolonce „pronajímatel“ podpis chybí. Prý že se pak dopíše. Zaplatili jsme tedy na základě této smlouvy rezervační poplatek. Ovšem celé je to nějak šejdrem a toto nás mělo varovat. Je rezervační TŘÍSTRANNÁ smlouva platná, když ji podepsali jen dvě strany?
Peníze bychom chtěli zpět. (Nevím, jestli to má na to vliv, ale rezervační lhůta na byt nám končí již zítra) - pokud jsme vůbec nějakou rezervaci na základně této „fajn“ smlouvy měli.
Děkuji za rady
Prodávala jsem už 2 byty (v roce 2006 a 2010), tak je to dnes možná jinak. Ale rezervační smlouva je podle mě vztah mezi realitkou a kupujícím. Nevzpomínám si, že bych podepisovala rezervační smlouvu jako prodávající. Nevidím důvod proč. Já měla uzavřený svůj vztah s realitkou jako prodávající.
Obecně je každá smlouva platná až v termín podpisu poslední ze smluvních stran. je jedno, kolik jich tam je. Otázka je, jestli je tam ten podpis majitele nutný…
My jsme teda měli rezervačku sepsanou jen s realitkou, takže to by mě tak nepřekvapovalo, ale ve vašem případě je to zvláštní. Hlavně teda to, že vám zítra končí lhůta. Jak dlouhá ta lhůta byla? Co je to za realitku? Máš šanci nějak kontaktovat majitele bytu a poptat se? ![]()
@Paola21 píše:
Zdravím,s realitní makléřkou jsme podepsali třístrannou rezervační smlouvu. Podpis je na smlouvě však jen můj s manželem a právě té makléřky. V kolonce „pronajímatel“ podpis chybí. Prý že se pak dopíše. Zaplatili jsme tedy na základě této smlouvy rezervační poplatek. Ovšem celé je to nějak šejdrem a toto nás mělo varovat. Je rezervační TŘÍSTRANNÁ smlouva platná, když ji podepsali jen dvě strany?
Peníze bychom chtěli zpět. (Nevím, jestli to má na to vliv, ale rezervační lhůta na byt nám končí již zítra) - pokud jsme vůbec nějakou rezervaci na základně této „fajn“ smlouvy měli.
Děkuji za rady
V reálu je úplně jedno, co je v „rezervační“ smlouvě napsáno a kdo všechno ji podepsal či nikoliv. Realitka bude dělat všechno proto, aby vám peníze nemusela vrátit.
Udělat můžeš jediné - co nejdříve se realitce ozvat, že chceš rezervaci zrušit a peníze zpátky. Nicméně připrav se na to, že ty peníze už neuvidíš.
Je to FRESH REALITY od České spořitelny. Je to celé nějaké divné. Mám za to, že pokud je tato smlouvu neplatná, neměla nárok na ty peníze, co jsme zaslaly a měla by je vrátit. Nebo to tak lehké nebude, co?
@Paola21 zmluva bola urcite vyhotovana v 3 kopiach - a realitna kancelaria bude mat urcite kompletne podpisanu zmluvu.
O tom ci mate narok na vratenie rezervacneho poplatku, za akych podmienok a v akej vyske je urcite uvedene v zmluve.
Takže stačí, když to podepsal realitce a u nás volná kolonka „pronajímatel“ nevadí jo? Tak proč dělaj třístranné smlouvy, když to pak podepíšou jen dvě strany a platí to…Realitku už nikdy víc