Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak naše malá lézt umí,předvedla mi krásného půl metru,ale nepoužívá,stejně se raději plazí.Má 9.měsíců,na rehab.čekají až poleze tak nás propustí,už se postaví a sedne si sama.
myslím,že bude dřív chodit neb v postýlce už pokukuje,že by se přesunula z místa kde stojí dál. ![]()
neli23 píše:
tak u nás trakař taky nefunguje, na kolínka se dostane už měsíc ale lézt to ani omylem, všude se doplazí.
petratavali-jak jste na tom vy??
ahoj,
u nás trakař takz nezafungoval
jediný, co jí donutí hýbnout nohama je, že klečím za ní a strkám jí do chodidel nebo sama s nimi hýbu (držím za stehna a střídavě pohybuji).
Ale její technika je taková, že se bud natáhne, aby na hračku dosáhla, té se dotkne jen jedním prstem a za něj si celou hračku přitáhne
a když na ní nedosáhne, tak klečí a knourá a vzteká se..nebo se pokusí o jako by pohyb a to nějak tak poskočí a rozplácne se…
hodně péruje a to o sto šest, asi si myslí, že tím pérováním hračku přivolá ![]()
jo a na kolínkách jsme tak 2 měsíce ![]()
Ahojky naše malá se plazila cca od 6,5 měsíce.Na kolínka šla až v 10 měsících,ale pak během 14 dnů začala pérovat,lézt,stoupat si a obcházet nábytek
taky jsem se už děsila,co bude…
moje se taky plazí od 6,5měsíce. na kolínka jde od 7.měsíce. ted má přesně 8m a nic se neděje, nějak se zasekla už měsíc.
max. se vytáhne do kleku když se zapře o něco nízkého. jo a jeste si nesedla i když z kleku už by mohla ale nějak na to ještě nepřišla. ![]()
Ahoj holky jdu si pro radu, musí dítě lézt nebo se plazit.mojí malý je skoro 10měsíců neotáčí se ani neplazí ani neleze,když jí dám na bříško tak chvíli tam zůstane ale nechce vůbec na něm ležet po chvíli začne se vztekat ale ne brečet…ona by pořád jen seděla a zvedala se do sedu a když jí chci zvednout tak se pořád staví na nohy a jakoby na nich pořád poskakuje,tak nevím jestli je to normální že to nedělá…děkuji Verča ![]()
Ahoj maminky, chtěla jsem prosit o radu. Mám 9-měsíční dceru, která cca od 8 měsícu se plazí, ale pořád neleze po čtyřech. Uz se začíná zvedat na kolínka i nožičky u nábytku, ale lezení a sezení nic. Přeskočily jsme to, nebo je to správný vývoj a lezení příjde až později. Nebo je to špatně a mám to nějak řešit? Děkuji
Lezení přijde když děti začnou na kolínkách perovat, pak se během chvíle rozlezou. Ale jsou i děti, které se rovnou postaví, ideál to není, ale moc se s tím nadělat nedá. A sezení přijde až z té pozice na 4, když si čapne mezi ty nožičky. takže sezení jste ještě nepřeskočili a fakt bych se nebála, že by se nenaučila sedět
, to podporovat potřeba není, to přijde na stopro. ![]()
Děkuji, na kolínkach se snaží pérovat už cca měsíc, ale jenom trošičku moc ji to nejde. Raději se plazí a zvedá u nábytku. Jsem z toho trochu nervozni, že bude něco špatně. ![]()
@Isia syn začal lozit až sám chodil, čili vlastně nikdy moc nelozil..chodili jsme i na rehabky..prostě to přeskočil..začal se přitahovat o nábytek a z toho si sedal, takže sedat si správně začal taky až chodil..a chodit začal až ve 14 měsících..do té doby jsme měli plazící dítko a nebo chodil s aktivním chodítkem nebo cokoliv se našlo( od židle, přes krabici..no cokoliv, co šlo táhnout před ním..
)
Ja bych se toho nebala, jestli peruje, tak se brzo rozleze, pak zjistí, ze je to rychlejší než plazeni a bude porad na ctyrech
U nas se zase mala hrozne dlouho odstrkovala dozadu, pak beze mesice začala plazit, do týdne lézt a ted uz stojí u nábytku a soupe nozickama.
Ahoj, můj syn také plazil od osmého měsíce, poté pomalu přišel na šikmý sed, a teď (příští týden mu bude deset měsíců) začal lézt po čtyřech. Byla jsem s nim nedávno na rehabilitaci na kontrole, jen pro jistotu, a doktorka mi tam řekla, ze je asi o měsíc opožděný oproti tabulkám, ale pry zcela zdravý a toto není nijak na závadu. Možna to bude mít Tvoje dcerka podobne. Nebala bych se, prinejhorsim se můžeš zeptat doktorky na deseti měsíční kontrole ![]()
Je to správný vývoj. Plazení jí udělá dobře. Jestli už péruje, za chvíli poleze a pak si teprve stoupne a sedne.
Děkuji všem, mě hlavně znepokojuje to, že dcerka se už začíná zvedat na kolínka i nožičky a vlastně ještě neleze. Zajímalo mě jestli jsme lezení přeskočili nebo ještě se k tomu může vrátit. Péruje ale jenom občas a jenom v postýlce.
Lezení je na kolínkách. Myslíš, že vynechala plazení - jako po bříšku? No já vždycky slyšela, že by měla hlavně lézt, o vynechání plazení jako problému jsem nikdy neslyšela. moje prte se klasicky neplazí. Spíš se přitahuje. A doktor mi řikal, hlavně at dlouho leze. Je velká a v dalekym budoucnu by mohla mít ortopedický problémy, kdyby nelezla. Ale ona jde velice pomalu kupředu. Zatím nic nevynechala. Tak myslím, že poleze.
@achesa1 Naše malá právě, že se jenom plazí po bříšku a na kolínkach vůbec. Právě, že jsem taky slyšela, že by dítě mělo hlavně lézt. Naše dcerka plazením se dostane už všude a je docela rychlá. No a z té pozice se chytí nábytku a přitahuje se na kolínka a pak nožičky, takže už v postýlce a při nábydku stojí.