Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Beckyttine5 píše:
Myslím, že je to forma spolubydleni, žádný panelák…
Ubytovna, ne?
@Callista píše: Čekáme první miminko a protože je pro nás ekologie důležitá, nechceme používat jednorázovky.
Takže se asi pokusíme o bezplenkovku, ale nečekám velké úspěchy a smiřuji se s látkovými plenkami.Ovšem sdílíme dům i pračku s nájemníky a nejsem si jistá, nakolik je vůči nim slušné prát ve společné pračce pokakané plínky. Bohužel na druhou pračku není moc místo.
Samozřejmě plánuju třeba 1× měsíčně pračku vyčistit na 90 stupňů se spec. přípravkem, aby tam nebylo vysloveně bahýnko, ale stejně…Třeba zvířecí věci jsem kdysi musela prát v jiné pračce protože jinak byly v další várce prádla chlupy. Naředěné zbytky z plínek co někde ulpěly na bubnu vidět nejsou, ale asi tam taky budou, ne?
Díky
S nájemníky bych pračku rozhodně nesdílela, s miminem uz vůbec ne. Prala jsem často a vadilo by mi, kdyby zrovna jela s montérkama souseda. Některé děti i dost blinkají a i po hodině, to už pěkně zapáchá. A taky poblinkají deky a prostěradla. Takže se nepere jen pokaděná plena. A ty čtvercovky bych aspoň ze začátku vyvářela (teda na 90).
@Kolicek95 píše:
Holky a jak to děláte, když miminko ještě nedělá šišky? Ptala jsem se na to kamarádky a ta říkala, že to normálně strčí do pračky, co nejde vysypat, a že se to vypere.
Musí se to namočit a vymáchat. A obsah kbelíku po vymachání se lije do záchoda.
Žiju v zahraničí a tady se docela běžně bydlí jinak než v Čechách, je tu větší zalidněnost a míň místa na cokoli.
Sdílíme pračku se dvěmi velice čistotnými mladými ženami, proto mám obavu, jestli je ok to strkat do společné pračky.
Ne, nejsem dobytek ani hovado a prosím o slušnější způsob vyjadřování v této diskuzi.
Sušičku budeme pořizovat, teoreticky by šla místo toho koupit pračkosušička, ale co vím, tak jsou drahé na provoz.
Ono to samozřejmě nejde do várky spolu s jejich prádlem. To by mi vadilo i u mého oblečení.
Jak píšu výše, sdílíme pračku se 2 mladými velice čistotnými ženami.
To by ti vadilo také? Z jakého důvodu? Díky.
P. S. děkuji všem za slušné odpovědi ![]()
Plinky po stolici musíš ideálně hned preprat v ruce jinak zůstávají fleky. A pak jsem měla kýbl s vodou a vikem kde byly všechny plinky namoceny.
@Callista píše:
@RussetOno to samozřejmě nejde do várky spolu s jejich prádlem. To by mi vadilo i u mého oblečení.
P. S. děkuji všem za slušné odpovědi
Jak píšu výše, sdílíme pračku se 2 mladými velice čistotnými ženami.
To by ti vadilo také? Z jakého důvodu? Díky.
Co žiju mimo domov, peru si ve vlastní pračce. S příchodem mimina, pokud bych měla starou nespolehlivou pračku, bych koupila novou ještě před koupí kočáru. Mimino mám spojené se spoustou prádla, a po zkušenosti s blinkacím synem cca do půl roku bych nikomu neradila sdílet pračku. Štvalo by mě, že je zrovna obsazena, že nemůžu prát, protože si zrovna někdo přepírá. Ať je sebečistotnější.
Ježíši tak snad tu plenku preperes nejprve v ruce, než ji das do te pračky, ne?
Nebo to chceš ty dva dny s tím celým obsahem skladovat jak? ![]()
Já jsem vše vždy narychlo ručně vyprala mydlem a pak to hodila do kyble s trochou perkarbonatu, a až byl plný tak do pračky.
Já měla miminko před 30 lety a látkové plenky jsem používala přes dva roky, protože jednorázové téměř nebyly a cey byly horentní. Pleny je třeba alespoň prvních 6 týdnů vyvarovat na 100 stupňů, tedy v hrnci na plotně. Pak je třeba je poctivě máchat. Doporučuji i žehlit, aby se miminko neoprudilo. Před praním v pračce je třeba odstranit hovínka i moč, vyplachnout a nechat namácet třeba v mydlovych vlockach. Na to jsem měla jeden speciální kýbl s víkem. Ovšem být závislá s miminkem a látkovými plenami na společné pračce, to je dost drsné. Pračka s miminkem jede pořád. Pleny doporučuji žehlit kvůli čistotě. Látkové se musí měnit častěji, nejlépe stále kontrolovat, zda je dítě suché. Navíc se vám pročurá do kalhot a hovínka budete lovit v dupackach. Osobně ze své zkušenosti látkové pleny nikdy, je-li jiná možnost. Hodně štěstí a sil!
@Alriga píše:
Já měla miminko před 30 lety a látkové plenky jsem používala přes dva roky, protože jednorázové téměř nebyly a cey byly horentní. Pleny je třeba alespoň prvních 6 týdnů vyvarovat na 100 stupňů, tedy v hrnci na plotně. Pak je třeba je poctivě máchat. Doporučuji i žehlit, aby se miminko neoprudilo. Před praním v pračce je třeba odstranit hovínka i moč, vyplachnout a nechat namácet třeba v mydlovych vlockach. Na to jsem měla jeden speciální kýbl s víkem. Ovšem být závislá s miminkem a látkovými plenami na společné pračce, to je dost drsné. Pračka s miminkem jede pořád. Pleny doporučuji žehlit kvůli čistotě. Látkové se musí měnit častěji, nejlépe stále kontrolovat, zda je dítě suché. Navíc se vám pročurá do kalhot a hovínka budete lovit v dupackach. Osobně ze své zkušenosti látkové pleny nikdy, je-li jiná možnost. Hodně štěstí a sil!
Jenže před 30 lety a dneska je úplně něco jiného. Ty pleny a péče o ně je úplně odlišná.
@Kolicek95 píše:
Jenže před 30 lety a dneska je úplně něco jiného. Ty pleny a péče o ně je úplně odlišná.
Tak třeba jo, ale pořád si nejsem jistá tou ekologickou rovnicí. A hlavně to pořád vidím jako děsný opruz pro maminku.
Nespolehlivá není a pere dobře, ale stejně budu muset koupit novou, protože při stěhování nám upadla nožička a než jsme to zjistili a dali zpět, vyprali jsme v tom a jak byla pračka nevyvážená, tak se trošku vykvedlala a začala být hlučnější při odstřeďování. Což při normálním praní nevadí, ale při častějším ten hluk bude opruz. Škoda jí ![]()
@Kolicek95 píše:
Holky a jak to děláte, když miminko ještě nedělá šišky? Ptala jsem se na to kamarádky a ta říkala, že to normálně strčí do pračky, co nejde vysypat, a že se to vypere.
I na vaječinu je separačka. Ja je nepoužívala, při plnem kojení dcerka kakala jednou za tri dny a tam byla separačka zbytečná. To jsem normalne přeprala v ruce. Teď už to separačka zachyti a normalne pliny necham vymáchat a vyprat.
Mě prostě jen děsí ta tuna jednorázovek, co dítě vyprodukuje za první roky života.
Takže ne že bych se na to praní těšila, ale nechci být pohodlný slaboch a chci to alespoň zkusit. Zvládla to moje mamka (a to neměla sušičku a ty čupr overkalhotky asi taky dřív nebyly) tak proč ne já.