Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@nepřihlášená Kdoule píše:
Očkování má ale hlavně předejít těžkým průběhům nákazy pneumokokem - zápal plic, zánět mozkových blan, které mají ve věku do 6ti (12ti) měsíců života velkou úmrtnost. Záněty středouší mají ve vyšším procentu jiného původce než pneumokoka, takže logicky, virový nebo streptokokový nebo jiný zánět dítě samozřejmě chytit může a chytí…
Z následujícího textu vyplývá, že je vlastně úplně jedno zda dítě naočkujete nebo ne. ![]()
„V roce 2011 je možno pozorovat vzestup celkové nemocnosti působené sérotypy nezařazenými v pneumokokových konjugovaných vakcínách, tzv. serotype replacement, který u dětí pod 5 let věku započal již v roce 2010 a není zatím pozorován u seniorů nad 65 let věku. V roce 2011 dosáhla celková smrtnost IPO i PM prakticky stejné hodnoty jako v roce 2010 a zůstává vysoká po celou dobu provádění surveillance. “
No jo, ale taky tam píšou toto: „V nejmladší věkové skupině 0-11 měsíců, která je cílovou vakcinační skupinou pro konjugované pneumokokové vakcíny, nebylo zjištěno žádné IPO způsobené sérotypem zahrnutým do konjugovaných pneumokokových vakcín. Nulový výskyt IPO způsobených vakcinačními sérotypy v cílové vakcinační věkové skupině byl zjištěn poprvé za dobu provádění surveillance IPO a toto lze jednoznačně označit za úspěch zavedené plošné vakcinace malých dětí konjugovanými pneumokokovými vakcínami.“
Tak jednoznačné to tedy zase není
, já jsem neočkovala
.
@jajul píše:
No jo, ale taky tam píšou toto: „V nejmladší věkové skupině 0-11 měsíců, která je cílovou vakcinační skupinou pro konjugované pneumokokové vakcíny, nebylo zjištěno žádné IPO způsobené sérotypem zahrnutým do konjugovaných pneumokokových vakcín. Nulový výskyt IPO způsobených vakcinačními sérotypy v cílové vakcinační věkové skupině byl zjištěn poprvé za dobu provádění surveillance IPO a toto lze jednoznačně označit za úspěch zavedené plošné vakcinace malých dětí konjugovanými pneumokokovými vakcínami.“
Tak jednoznačné to tedy zase není, já jsem neočkovala
.
Jenže to je jako když zlámu násilníkovi pravou nohu, aby mě nemohl kopat a on mě pak kope levou. A já budu jásat, jaký úžasný úspěch, že mě nekope pravou nohou, přestože kopanců dostanu stejně, jako bych žádnou nohu nezlámala. ![]()
Kmenů pneumokoků je hromada, takže útočník je jak stonožka - zlámat druhou nohu nepomůže. ![]()
@alifie Jistě máš pravdu, proto jsem já malou neočkovala. Mnoho maminek si ale řekne, že je-li násilník pravák, tak tou levou nekopne tak silně
.
@jajul píše:
@alifie Jistě máš pravdu, proto jsem já malou neočkovala. Mnoho maminek si ale řekne, že je-li násilník pravák, tak tou levou nekopne tak silně![]()
.
To je jak u toho očkování - násilník bude posilovat levou a makope nám pr… (a kromě toho je to stonožka
).
Tj. ty kmeny, které teď působí problémy a úmrtí se dřív tolik nevyskytovaly, ale když se očkováním snížila aktivita „konkurence“, tak bývalou konkurenci ve výskytu problémů a úmrtnosti plně nahradily.
Dětská lékařka mi doporučila nechat očkovat, protože jsem v dětství hodně trpěla na záněty středouší.
Jaký na to máte názor?
Proč necháváte nebo nenecháváte očkovat?
A kterou variantu si mám zvolit?
My využíváme možnosti dnešní doby, kdy je možnost předejít jistým rizikům a očkujeme.
Docela se nám to vyplatilo, protože jsme nechali naočkovat i rotaviry a naše malá se potkala s touto infekcí v okolí. Zvládla to překonat jen lehkou formou průjmu. Naši kamarádi to s dětmi, které nebyly očkované měli těžší.
Proti pneumokoku jsme očkovali Synflorix.
Taky jsem malemu nechala dat pneumokoka i rotaviry. mel Synflorix.
@zvědavá borůvka já jsem zvažovala a nakonec malého nechala naočkovat, dali jsme Synflorix, také jsem si se záněty středního ucha vytrpěla svoje, jako dítě jsem málem ohluchla na jedno ucho…nebudu se pouštět do sofistikované diskuze zda je to dobré či nemůže jiným kmen pneumokoka zasáhnout o to silněji, zkrátka to jsou hypotézy…já jsem se rozhodla takto. Také chodíme na plavání, kde může něco teoreticky chytit, takže za mě pneumokoky ano.
Rotaviry jsem nedávala, protože málokdo ví, že vakcína je prý účinná do max. 2 let věku dítěte a pokud bude ve školce a jinde venku vystaven zvýšenému riziku, pak se domnívám, že to bude až po 2 roce věku. S očkováním obecně souhlasím, ale s mělo by probíhat šetrně a individuálně, na každou vakcínu jsem šla s velkou obavou…u druhého dítěte zvolím možnost individuálního očkovacího plánu pokud to půjde, první dávka v 9týdnech se mi zdá moc brzy…náš malý byl silný, zdravý, s váhou převyšující stejně staré děti, ale ani to nemusí být záruka, že se s tím popere.
Dík holky za názory,
jsem na 80% rozhodnutá, že na toho pneumokoka ji naočkovat nechám.
@zvědavá borůvka
tak my sme zatial neockovali, ale chceme..
manzel trpelzanetmi stredneho ucha, ale neni to geneticky podmienene, takze sa rozhoduj skorej podla nieco ineho..:-)
ja sa skorej ako zanetu ucha obavam pneuokokovej meningitidy.. ![]()
@zvědavá borůvka Ahoj, očkovat nenechávám, jelikož vakcinaci nevěřím.
Mám dcerku, která se narodila extrémně nedonošená, 26tt+4, (11/2008)… Prevenar pro nedonošence byl již tenkrát zdarma… Hodně jsem tenkrát hledala informace, četla jsem i nějaké studie na www.vakciny.net a ty mě paradoxně asi nejvíc přesvědčili, abych to očkování nedala…
Dcerka bude mít teď 5 let a co jsme doma z porodnice, tak ani jednou neměla ATB… ![]()
Epidemiologické ukazatele invazivních pneumokokových onemocnění před a po zavedení pneumokokové vakcíny v Grand Canaria (na Kanárských ostrovech)
tady: http://www.vakciny.net/…t_2_2009.htm
Tento článek mě tenkrát dost odradil…
„Od zavedení plošného očkování PCV7 došlo ke snížení incidence vakcinačních sérotypů a ke zvýšení nevakcinačních sérotypů. V důsledku toho se nově objevily především sérotypy 3, 6A, 15 a 19A…“