Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rébi píše:
„Od zavedení plošného očkování PCV7 došlo ke snížení incidence vakcinačních sérotypů a ke zvýšení nevakcinačních sérotypů. V důsledku toho se nově objevily především sérotypy 3, 6A, 15 a 19A…“
3, 6A, 19A jsou obsazeny v Prevenaru 13… narozdil od synflorixu. Pcv7 se uz neockuje.
@rébi píše:
Mám dcerku, která se narodila extrémně nedonošená, 26tt+4, (11/2008)… Prevenar pro nedonošence byl již tenkrát zdarma… Hodně jsem tenkrát hledala informace, četla jsem i nějaké studie na www.vakciny.net a ty mě paradoxně asi nejvíc přesvědčili, abych to očkování nedala…Dcerka bude mít teď 5 let a co jsme doma z porodnice, tak ani jednou neměla ATB…
Úžasné! Ony člověka kolikrát paradoxně nejvíce odradí ty pro-očko informace ![]()
A trpěli jste někdo v rodině hodně na záněty středouší?
Podle mě je to taky rozhodující fakt…
@zvědavá borůvka píše:
@rébiA trpěli jste někdo v rodině hodně na záněty středouší?
Já ne, moje mamka hodně (ale nevím, co jí to způsobovalo)…
Ale ano, pro mě bylo rozhodující i to, že jsem za celý život neměla skoro žádná ATB, nikdy žádný zápal plic…
@vjerunqa píše: Úžasné! Ony člověka kolikrát paradoxně nejvíce odradí ty pro-očko informace
Paradoxně ano… Já si tenkrát říkala: „tak hezký, před těma očkovanýma sérotypama to ochrání, ale oslabí před neočkovanýma“ a začalo ve mě hlodat podezření, jestli tohle neplatí pro očkování obecně… ![]()
@BellinkaX píše:
3, 6A, 19A jsou obsazeny v Prevenaru 13… narozdil od synflorixu. Pcv7 se uz neockuje.
Díky za info. Nám byla tenkrát nabízena ta 7-valentní vakcína. Nicméně, těch sérotypů, které vakcína neobsahuje, je stále mnohonásobně víc. Samozřejmě by mě (nebo možný ty, co se teprve rozhodují) zajímalo, jak je to s jejich výskytem, nebezpečností. Tuhle informaci jsem nikde nenašla… ![]()
Mě tenkrát ještě zvyklala jedna kamarádka (ale je to JPP, tak jsem to sem hned nepsala
). Ona to nedala, protože prý nějaký dětský lékař (snad i primář) říkal něco ve smyslu, že ty sérotypy obsažený ve vakcíně, nejsou tak agresivní… ![]()
@rébi píše:
Paradoxně ano… Já si tenkrát říkala: „tak hezký, před těma očkovanýma sérotypama to ochrání, ale oslabí před neočkovanýma“ a začalo ve mě hlodat podezření, jestli tohle neplatí pro očkování obecně…
Jo jo, ve mně toto podezření hlodá až tak, že neočkuji vůbec ![]()
@rébi píše:
Já ne, moje mamka hodně (ale nevím, co jí to způsobovalo)…Ale ano, pro mě bylo rozhodující i to, že jsem za celý život neměla skoro žádná ATB, nikdy žádný zápal plic…
Já hodně trpěla na ty záněty středouší, angíny..
![]()
Chtěla bych tohoto trápení svou dceru ušetřit, nebo to aspoň minimalizovat.
@zvědavá borůvka píše:
@rébiA trpěli jste někdo v rodině hodně na záněty středouší?
neni to rozhodujuce.. ![]()
Manzel taky hodne trpel ns zanety, az mu museli prepichovat neco(nevim co),tak sme to zistovali-pediater u orl vravely to iste, neni to geneticky podmienene..ja si to vysvetlujem tak, ze zanet sa zdedit nemoze..
![]()
@rébi
Zkusim ti to nekde vystourat, to aktualni zastoupeni. Musis hledat vyskyt serotypu ktere se podili na IPO. Pak jsou serotypy neivazivni.
@miisenka píše:
neni to rozhodujuce..Manzel taky hodne trpel ns zanety, az mu museli prepichovat neco(nevim co),tak sme to zistovali-pediater u orl vravely to iste, neni to geneticky podmienene..ja si to vysvetlujem tak, ze zanet sa zdedit nemoze..
![]()
Neni to rozhodujici, pravda. Prevenar extra proti otitidam nechrani, jen oproti minimu, vetsina jich je virova. Prevenar je primarne smerovan proti IPO.
Je zajímavé, jak se každý setkává s jinými informacemi. Mně zase řekl původní pediatr malého - starý pán, který byl hodně neočkovací - že paradoxně pokud je většina populace naočkovaná, je dobré též očkovat, protože ty očkované kmeny se mohou chovat nevyzpytatelně. Měl různé teorie i na prdíky atd. Takový šaman. Jinak se o všem radím se svými 2 kamarádkami doktorkami, ta druhá je pediatrička, jejíž obě děti mají různé vrozené onemocnění (postižení) a ony vše hooodně sledují. Plus beru v potaz názor moní sestry - veterinářky a konec konců i svého Dr. pediatra a zároveň alergologa imunologa. Kupodivu - všichni jsou očkovací.
Holky doktorky se samozřejmě baví i s dalšími kolegy. Můj muž pracoval nějakou dobu ve farmaceutické firmě - studoval hlavně studie ohledně očkovacích látek (ve 2 farmac. firmách posuzoval, jestli je má jiná firma koupit, zda jsou jejich patenty i výzkum „slibné“). A výsledek? Shodujeme se s drtivoj většinou odborníků a očkujeme. Dokonce dávám i něco navíc a obě děti jsou zdravé jako buci.
Já také trpěla v dětství hrozně na záněty středouší a později i zvukovodu, dala jsem prevenar 13 a zatím měl starší poprvé až ve 3,5 angínu, kterou dostal od mladšího. Do té doby a od té doby dál bez antibiotik, i ve školce nemocný minimálně. Jak na něj něco vleze, já to chytnu a bojuji s tím 3 týdny, on je za 3 dny zdravý. A to bohužel jí dost nezdravě, protože je to naprostý nejedlík a dostanu do něj tak max. řízek. ![]()
@Levandule121
Tak je jasne ze kazdy pediater povie nieco ine..rozhodne sa rodic sam, na zaklade inf ktore ziska..ja som chcela ockovat vsetko, pomaly i vakcinu proti rakovine delozneho cipku dat malemu, ale tym ako mame odklad od pediatra kvoli atb po porode, tak sim to zacala studovat viac a zaujimat sa..ockovat chcem, ale cpat dobho podla mba nezmysly tak tomu sa chcem vyhnut..pneumokok este stale zvazujem a neriesim anginy alebo otitidu, skorej sa desim pneumokokovej meningitidy..ked som bola mala tak som trpela na vsetky mozne virozy, anginy ale to je podmienene takisto vyvinutym IS nie tym, ci naockujem alebo nie..treba rotaviry su podla mojich pediatrov a doktorov co nam v okoli(z toho jeden epidemiolog) vraj zbytocne.. ![]()
Tak babo rad.. ![]()
@BellinkaX píše:
Neni to rozhodujici, pravda. Prevenar extra proti otitidam nechrani, jen oproti minimu, vetsina jich je virova. Prevenar je primarne smerovan proti IPO.
Já zvažuji přece ten pneumokok, ne prevenar…
Nechapu
prevenar je vakcina proti pneumokokum. Dale taky Synflorix a Pneumo23, to od 2 let.