Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobre. Dekuju. A jeste jeden problem. Je mi citit z pusy. Na internetu jsem si precetl, ze to muze byt chronickou rymou. Ja jsem si ji zpusobil kapkama do nosu (pouzival jsem je asi od zari doted). Asi pred 4 dny se mi podarilo s tim prestat, ale furt je mi citit z pusy. Myslite, ze je to jen otazka casu?
Zde je náš rodinný recept nejen proti zápachu z úst, ale i jako prevence zánětů dásní i zubních kazů. Praktikujeme doma již 3. generaci.
Měla jsem dědečka, u kterého jsem vyrůstala od 2. měsíce a vzpomínám na vše velmi přesně. Vždy 2× týdně si nalil do skleničky 2dl vody 1 polévkovou lžíci peroxidu vodíku na rány, tuším 3%. Do tohoto roztoku si namočil zubní kartáček a opravdu pečlivě si masíroval dásně i zuby ze všech stran. Mírně „pěnil“, ale pravidelně do smrti praktikoval. A zemřel se svými zuby v 88 letech. Kdysi jsem se ho, jako starší, zeptala, proč to dělá. Odpověď: Když byl nasazený v I. svět. válce v Itálii, v zákopech je nutil jejich nadřízený toto praktikovat, protože v zákopech nebyli zubaři.A co s vojákem, který má oteklou pusu a hrozné bolesti!?. Zvykl si na to tak, že po příchodu z války tuto metodu převzala i babička, pak moje matka a nakonec já-vnučka.U nás to byl pravidelný rituál, po létech jsem praktikovala zcela automaticky. Dnes to běžně dělá i můj manžel (měl dokonce náběh na paradontozu) a naše dospělé dítko. Je to rituál. Když jsem se kdysi ptala zubaře, co na to říká, poradil mně, abych se podívala na složení zubních past, téměř ve všech je peroxid. Velmi nás pochválil a přiznal se, že si mnohokrát na našich zubech potvrdil, že to funguje a podotkl: "…na vaší rodině jako zubař- nezbohatnu
" Podotýkám, že si masírujeme dásně i zuby vždy večer, 1-2× týdně, pak pouze vypláchnout čistou vodou a již nic nejíst ani nepít. Hlavní je období podzim až jaro, kdy záněty a krvácení dásní jsou častější. Opravdu máme všichni (já 67, manžel 69 let) své zuby a nikdy nám nekrvácely dásně. Musím přiznat, že to není dobré na chuť,ba přímo hnusné, ale to se dá vydržet ty 2 minuty.
(Pokud vydržíte, máte výbornou prevenci paradontózy.) Držím pěsti.
Citit jde jen rozkladajici se pot.
Rano se osprchuk a zkus tuhy antiperspirant pro chlapy.
Pouzivam Rexonu pro zeny a jedina zabira, potim se odjakziva tak, ze mam mojre ruce i nohy, podpazi, jinde nastesti ne. A rano sprcha.
Jinak ucitele nekomentuji tebe, klid. Proste vejdou do vydychane tridy, u nas to rikali pokazde ![]()
@Lenka_Hal I já na tuto dobu puberty dobře pamatuji. Můj dědeček používal po holení ledek čili kamenec. Poradil mně, ať si ho koupím v drogerii. Je to přírodní látka. Dostane se jako kostka (levnější) nebo ve formě tlusté tyčinky (zbytečně drahé). Použití je jednoduché, po osprchování, kamenec namočit lehce do vody a poctivě s ním natírat všechna místa nadměrného pocení (dlaně, podpaží, nohy-mezi prty!) Nutno vyzkoušet na alergii!! Neznám nikoho, komu by vadil, ale pro jistotu. Kamenec postupně „zatáhne“ potní žlázy a po určité době se silně pocení omezí, někdy i zmizí zcela. Pokud se někomu velmi nepříjemně potí nohy, stačí kamenec jemně roztlouci na pudr, ten pak nasypat do obuvi jako pudr. Zápach i pocení se velmi omezí. Opravdu to otestujte kvůli možné alergii. Já sama nekupuji celý život antiperspiranty, dnes mám 66 let a nemám s pocením žádné problémy. Kamenec fungoval skvěle i v době těhotenství a pak v přechodu. Funguje dodnes. Pokud si chcete něco přečíst na internetu, zadejte do vyhledávače „Kamenec (nejen) po holení“. Mimo jiné zde uvádí: Kamenec není žádnou novinkou na trhu, právě naopak, používali ho už vaši dědečkové, jejich dědečkové a tak dále. Kamenec, neboli krystalický síran hlinitodraselný měli v oblibě už staří Egypťané více než 2000 let před naším letopočtem. Stejně jako my ho používali pro jeho léčivé a antiseptické vlastnosti."
Ještě musím dodat, že kostka kamence vydrží i 10 let a je zcela bez zápachu. Vozím ji s sebou v kabelce. Pokud vyzkoušíte, budu ráda za postřehy.
Příspěvek upraven 11.01.19 v 11:50
@Micaella22 no driclor bych 15 leté fakt nedoporučovala, lépe nikomu, je to plné hliníky, ještě to bude pravidelně používat a za pár let má rakovinu
@Anonym98765432100 píše:
Na ten driclor jsem se ptal mamy a prej se v podpazi muze udelat nador, jak se ucpou ty zlazy.
jo, nepoužívej, je to sra*ka fakt
@yarenka777 píše:
@Lenka_Hal I já na tuto dobu puberty dobře pamatuji. Můj dědeček používal po holení ledek čili kamenec. Poradil mně, ať si ho koupím v drogerii. Je to přírodní látka. Dostane se jako kostka (levnější) nebo ve formě tlusté tyčinky (zbytečně drahé). Použití je jednoduché, po osprchování, kamenec namočit lehce do vody a poctivě s ním natírat všechna místa nadměrného pocení (dlaně, podpaží, nohy-mezi prty!) Nutno vyzkoušet na alergii!! Neznám nikoho, komu by vadil, ale pro jistotu. Kamenec postupně „zatáhne“ potní žlázy a po určité době se silně pocení omezí, někdy i zmizí zcela. Pokud se někomu velmi nepříjemně potí nohy, stačí kamenec jemně roztlouci na pudr, ten pak nasypat do obuvi jako pudr. Zápach i pocení se velmi omezí. Opravdu to otestujte kvůli možné alergii. Já sama nekupuji celý život antiperspiranty, dnes mám 66 let a nemám s pocením žádné problémy. Kamenec fungoval skvěle i v době těhotenství a pak v přechodu. Funguje dodnes. Pokud si chcete něco přečíst na internetu, zadejte do vyhledávače „Kamenec (nejen) po holení“. Mimo jiné zde uvádí: Kamenec není žádnou novinkou na trhu, právě naopak, používali ho už vaši dědečkové, jejich dědečkové a tak dále. Kamenec, neboli krystalický síran hlinitodraselný měli v oblibě už staří Egypťané více než 2000 let před naším letopočtem. Stejně jako my ho používali pro jeho léčivé a antiseptické vlastnosti."
Ještě musím dodat, že kostka kamence vydrží i 10 let a je zcela bez zápachu. Vozím ji s sebou v kabelce. Pokud vyzkoušíte, budu ráda za postřehy.Příspěvek upraven 11.01.19 v 11:50
Dekuji za rady. Poradim se s rodici a kdyztak vyzkousim ![]()