Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stazinka09 Jsi aspon jediná, co má pochopení pro netáborové typy
.
@Lenka002 píše:
@stazinka09 Jsi aspon jediná, co má pochopení pro netáborové typy.
Koukám, že si z odpovědí vybíráš jen to co se ti líbí… netáborové dítě bude nespokojené i při plném komfortu, takže znovu opakuji (a mimochodem to píše i @stazinka09) že latrína a podobně v tom roli nehrála.
@Lenka002 píše:
@stazinka09 Jsi aspon jediná, co má pochopení pro netáborové typy.
no tak z mojí sestry vyrostl dobrý člověk i bez tábora. Jako starší žákyně jezdila s přehledem a ráda na kolektivní akce např. soustředění atletického oddílu. No ale tábor prostě NE. Byla starašně překvapená, že její syn byl vyloženě táborové dítě, ale v 11letech ho to přešlo a vidět společnou latrínu tak omdlí. Na chatě má radši zácpu
.
@j.a.n.i1
jo u sestry to hygienické podmínky fakt nebyly, ona neustála ten program, řád a kolektivnost. Zajímavý bylo, že když pak šlo o akci, kterou si vybrala ona, šlo vše hladce. Mě prostě spíš vadí to nucení dítěte, protože otec má právo rozhodnout, co se v čas jeho péče bude dít. Vadí mi ten nerespekt k dítěti, pokud tedy holka jen není dopředu naočkovaná. Naši to zkusili a pak ale bez řečí jeli pro ségru, nenechali ji v tom koupat. Tady mi přijde zásadní problém mezi rodiči nikoliv podmínky tábora.
Tohle je nezáviděníhodná situace. Zkusila bych zavolat vedoucímu neanonymně a říct mu, že dcera má jet a ať otci řekne, že cizí děti neberou. Přiznám se, že jako vedoucí bych takové dítě nevzala, protože by se mu pravděpodobně stýskalo a nespolupracovalo by, nehledě na to, že bych nechtěla, aby si přes nás někdo řešil rodinné spory. Podle toho, co zakladatelka píše, bych řekla, že se vedoucí s otcem budou znát, tím spíš by se to dalo vyřešit rozhovorem s vedoucím.
Pokud by to nepomohlo, zkusila bych doktorku a potvrzení, že je malá nemocná a klidně to řekla vedoucímu, že byla ve styku s chorobou a že otec může tvrdit opak.
Otci bych pak zkusila navrhnout jný termín…
Jsem táborový typ a nepřijde mi na tom nic hrozného. Hygienické podmínky se neurčují podle latrin nebo střídání osob v kuchyni. Taky tak jezdíme a ve vaření se střídají všichni dospělí, ale všichni na to máme papír, že vařit můžeme. Většina těchto táborů si to dost hlídá, protože mají strach o svou existenci.
Ale na druhou stranu chápu i ty, co se jim na táborech nelíbí. Kdyby se mnou nejezdil děda, tak jsem asi po prvních 2 dnech prvního tábora odjela a nikdy se nevrátila ![]()
@stazinka09 píše:
@j.a.n.i1
jo u sestry to hygienické podmínky fakt nebyly, ona neustála ten program, řád a kolektivnost. Zajímavý bylo, že když pak šlo o akci, kterou si vybrala ona, šlo vše hladce. Mě prostě spíš vadí to nucení dítěte, protože otec má právo rozhodnout, co se v čas jeho péče bude dít. Vadí mi ten nerespekt k dítěti, pokud tedy holka jen není dopředu naočkovaná. Naši to zkusili a pak ale bez řečí jeli pro ségru, nenechali ji v tom koupat. Tady mi přijde zásadní problém mezi rodiči nikoliv podmínky tábora.
Jojo, s tímhle souhlasím, taky nám pár dětí jelo domů, protože prostě nemělo smysl aby se tam trápily… plus tedy mám poznatek, že je to dost nezávislé na věku. Na druhou stranu máme i opačné případy, kdy s tím mají problém rodiče a děti jsou naprosto spokojené. Ale je fakt, že pokud někdo jede poprvé, tak preferujeme, aby jel s kamarádem, protože přece jen, když jezdí děti každý rok, tak se znají a pro to nové je to pak těžší zapadnout.
@stazinka09 píše:
@j.a.n.i1
To nucení tak malého dítěte do tábora, kam nechce, tady ale vadí každému, až na jeden příspěvek. Akorát to popotahování celýho tábora přes hygienu mi nepřijde fér.
@Gina108 píše:
To nucení tak malého dítěte do tábora, kam nechce, tady ale vadí každému, až na jeden příspěvek. Akorát to popotahování celýho tábora přes hygienu mi nepřijde fér.
To je fakt, akorát někdo to tu nechápe ![]()
@Gina108 píše:
Ale jo já si myslím taky, že s tou hygienou je to zcestný nápad, úplně. Beru to tak že zoufalé matky napadají zoufalé myšlenky ![]()
@Anonymní píše:
Zakladatelka:
Asi jsem se špatně vyjádřila s tím telfonátem vedoucímu, volala jsem tam jako cizí člověk, který by měl zájem o jejich tábor nebo matka mé dcery, která tam má jet. Chtěla jsem zjistit podrobnosti o táboře, jak staré děti tam jedou, protože mi to ex neřekne. Ten týden, co ji dává sem na tábor má být u něj a já mu ji musím předat, protože jinak si přivede policii, že mu nechci předat dítě. Dcera tam jet nechce, i když ji domlouvám, nikoho tam nebude znát a v jejím věku tam ani třeba nikdo nebude. S ním není domluva možná, prostě si usmyslel, že tam dcera pojede a hotovo. Dcera mu i několikrát volala, že tam opravdu nechce, že bych si ji i mohla nechat, ale bohužel si za tím stojí. Navíc jeho matka s jeho čtvrnáctiletým bratrem (mé dcery strejdou) zrovna v tom termínu jedou do lázní. To je docela síla, že.
V takovém případě se ovšem nejedná o soudem určený styk otce s dítětem. na tvém místě, zakladatelko, bych zkousl i tu policii u nepředání. A požadoval bych sepsání protokolu. Pokud by se chtěl budoucnu soudit, omlátil bych mu to u soudu o hlavu (pokud se už nedokážete dohodnout).
Opravdu, odjezd na tábor NENÍ styk otce s dítětem.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat na vaše názory popřípadně, co byste dělaly kdybyste byly ve stejné situaci. Mám osmiletou dceru, s jejím otcem jsem rozvedená pět let. Bere si ji celkem pravidelně, není sice u něj, dává ji hlavně k babičce. Ani teď přes prázdniny si na ní samozřejmě nebere v práci volno, aby jí někam vzal, asi ani babka ji nechce, tak ji chce dát na tábor, kam dcera strašně nechce a celý červenec to řeší, jak tam nechce. Já to musím poslouchat, ale asi s tím nic nemůžu dělat. Tak se jí snažím uklidňovat, ale marně. Ještě ke všemu vím, že je to takový pochybný tábor, aby za něj nemusel moc platit. Většině dětí je tak okolo patnácti let, ve svém věku tam bude mít sotva tři děti, které nikdy neviděla. Nezná tam nikoho, jen snad jednoho vedoucího párkrát viděla. Když jsem ještě byla s exmanželem, tak jsem se tam byla párkrát podívat a celkem hrůza. O vaření se tam střídali různí dospěláci, co se tam zrovna ocitli, dost se to měnilo, bez lednice, jídlo se chladilo v potoce, na záchod se chodilo na latrínu, spalo se na vypletených postelých v týpí, bylo tam spousta cikánů a podivných dětí. Neměla jsem z toho vůbec dobrý pocit a vždycky jsem si říkala, že bych sem svoje dítě neikdy neposlala. Hlavně ne tak malé, jako je dcera, ani nikdy nebyla na žádném táboře. Myslím si, že mi to i bývalej dělá naschvále, protože vím, jak to tam chodí. Samozřejmě tam s ní ani nebude a to tam dříve jezdil, šoupne jí tam a bude chodit do práce. Mám z toho špatný pocit. Nemám nic proti táborům, ale tenhle je fakt pro starší a otrlejší děti. Našla jsem si i kontakt na vedoucího na internetu a jako cizí člověk mu zavolala, že bych tam chtěla dát dítě a on mi vysvětloval, že mají špatnou zkušenost s cizími dětmi, že to nezvládají, že chtějí jen ty zvyklé na ně, a které znají z oddílových schůzek.
Můžu s tím něco dělat? Napadlo mě, že bych tam třeba poslala hygienu, dcera nebude mít ani od doktora tu bezinfekčnost. Nevím, poraďte něco, jak se postupuje, kdybych tam chtěla poslat nějakou kontrolu?
Pokud máš pochybnosti, dítě tam nedávej! Podle popisuj se jedná o klasický skautský či turistický tábor a ty jsou dělány tak, aby program vyhovoval dětem a celkově kolektivu, který se zná z celoročních činností. Hygienou nic nezpravíš, většinou nejsou tyto akce vedené jako klasické tábory ale jako rekreace (pokud je tam do 20dětí). A i kdyby to tábor byl, mají hygienické vyjímky. Navíc pokud se s těmi ostatními táborníky nezná, neví jak to tam chodí, nemá potřebné dovednosti, bylo by to jen a jen trápení. Lépe by bylo najít spíš komerční tábor, ten je sice dražší ale najde se tam spousta programu i pro děti, které na tyto akce zvyklé nejsou. Dobrým vodítkem je i to, zda jsou vedoucí jednotlivých oddílů placeni či ne (ze zkušenosti vím, že ten, kdo dostává plat ódvádí mnohem lepší práci). Dobré je také zjistit, zda průběžně poskytují informace pro rodiče napr. prostřednictvím webovek o tom, co se za poslední dny na táboře dělo apod. Kdybys potřebovala něco vědět nebo poradit, tak mi napiš a pokud budu vědět, řeknu ti. Několik let jezdím na různé tábory jako vedoucí, hlavní vedoucí i zdravotník ![]()
@Les2311 Jen trochu technická poznámka: na spoustě lokalit, kde se tyhle tábory konají, není mobilní signál žádného z operátorů. (Není to tak všude, ale najdou se…) A pošta do tábora bývá dovezená dvakrát týdně, pokud vůbec. Tak mi není jasné, jak by se holka měla matce ozvat; vím, že zmiňuju extrémní případ, ale i takové jsou.
@Jura007 Tak ono hlavně i pokud tam signál je, tak když tam není elektřina, tak většina dětí má po pár dnech telefon totálně vybitý… na druhou stranu se to řeší tak, že pokud má dítko zásadní problém, tak volá vedoucí a ten už si ten signál najde, třeba při cestě na nákup.
@mrnousekjaninka píše:
Dobrým vodítkem je i to, zda jsou vedoucí jednotlivých oddílů placeni či ne (ze zkušenosti vím, že ten, kdo dostává plat ódvádí mnohem lepší práci). Dobré je také zjistit, zda průběžně poskytují informace pro rodiče napr. prostřednictvím webovek o tom, co se za poslední dny na táboře dělo apod. Kdybys potřebovala něco vědět nebo poradit, tak mi napiš a pokud budu vědět, řeknu ti. Několik let jezdím na různé tábory jako vedoucí, hlavní vedoucí i zdravotník
Tak s tímhle já mám zas opačnou zkušenost, protože spousta vedoucích co jsou za to placeni to bere především jako brigádu, naopak ti kdo jezdili jako děti a pak se z nich stávají vedoucí k tomu mají větší vztah.
Vy máte soudně určený styk? Nešlo by přehodit termíny, v tomhle termínu dcera doma a pak u babičky? Informovala jsi se na OSPODu jak oni toto vnímají, jak moc je tábor z donucení v zájmu dítěte?
Udáváním bych to neřešila, není to fér a navíc to nic neřeší, dcera by musela na tábor odjet a už to je problém ne?
S tou bezinfekčností to funguje jak v praxi? Dovedeš dítě na místo odjezdu a vedoucí jí na místě odmítne převzít? To mi přijde pro dítě taky stresující.
Mě by se třeba takový tábor líbil, ale např. moje setra byla těžce netáborový typ, rodiče si pro ní na tábor museli dojet, nešlo to a nebylo to kvůli latríně, takže mám pochopení i pro netáborové typy.