Počítá se do daní i mateřská?

58
22.2.12 11:22

počítá se do daní i mateřská?

Ahoj maminky,chtěla sem se zeptat jestli se do daní počítá i mateřská a nemocenská?? :think: Ve třetím měsíci těhotenství jsem šla na nemocenskou a to jsem jeden měsíc měla ještě v prosinci,takže se mi do daní počítal (minulý rok) a vracely mi za to daně.Ale ted mi v práci řekly ,že na to nemám nárok…!! :oops: Tak to nechápu,když minulý rok mi vracely daně za nemocenskou a do mateřské sem byla ještě 4 měsíce na nemocenské,takže by se mi to mělo taky počítat,ne?? :,( jsem z toho jelen :think: :? a mateřská se taky počítá do daní??Děkuji za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1348
22.2.12 11:25

Ahoj, mateřská se počítá do příjmu. Stejně tak i vyplacená nemocenská. Nepočítá se až rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
22.2.12 11:27

No jestli jsi byla celý rok na nemocenské a pak na mateřské tak ti nemají co vracet. Žádnou zálohu na daň jsi neodvedla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
22.2.12 11:30

a jaktože kamarádce vracely za mateřskou cca 10tis?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
22.2.12 11:34
Z tohohle jsem taky jelen…
Deniis píše:
a jaktože kamarádce vracely za mateřskou cca 10tis?? :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
22.2.12 11:36
lyrica píše:
Z tohohle jsem taky jelen…
Deniis píše:

Tak myslím že nás je víc… :mrgreen: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8939
22.2.12 11:37

Mateřská a rodičák se nepočítá, pouze nemocenská ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
22.2.12 11:38
Deniis píše:

A nechodila předtím do práce?
Jinak když jsi na mateřské, je to podobná dávka jako neschopenka, čili není zdaněná a tak ti ani nemají co vracet… pokud jsi v loňském roce neměla žádný jiný příjem, než neschopenku a mateřskou, tak jsi neodvedla žádné daně a FÚ ti nemá co vracet… pokud jsi měla nějaké příjmy (třeba jsi chodila do práce pár měsíců), tak záleží na tom, jestli ti zbyla nějaká odvedená daň - to záleží na výši příjmu a tím na výši daně - každý měsíc máš jako poplatník nárok na slevu 1970 Kč, pokud by vypočítaná daň byla vyšší, tak máš potom naději na vratku daně v ročním zúčtování… to bys našla na výplatním lístku, kolik jsi odvedla na daních…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
22.2.12 11:41
janusska píše:
Ahoj, mateřská se počítá do příjmu. Stejně tak i vyplacená nemocenská. Nepočítá se až rodičák.

Záleží, k jakým příjmům… pokud je to pro uplatnění slevy na manželku, které si bude uplatňovat manžel, tak se počítají všechny příjmy, neschopenka, mateřská atd…
Pokud jde o roční zúčtování daní u manželky, tak mateřská není zdanitelný příjem, nesráží se z ní daň a proto pak není co vracet… pokud to ovšem je jediný příjem té osoby, jako neschopenka a nebo rodičák… když ovšem část roku bude pracovat, tak tam už je možnost, že za ty odpracované měsíce daň platila a tak je co vracet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
22.2.12 11:45
Regina Hero píše:
Deniis píše:
Jinak když jsi na mateřské, je to podobná dávka jako neschopenka, čili není zdaněná a tak ti ani nemají co vracet… pokud jsi v loňském roce neměla žádný jiný příjem, než neschopenku a mateřskou, tak jsi neodvedla žádné daně a FÚ ti nemá co vracet… pokud jsi měla nějaké příjmy (třeba jsi chodila do práce pár měsíců), tak záleží na tom, jestli ti zbyla nějaká odvedená daň - to záleží na výši příjmu a tím na výši daně - každý měsíc máš jako poplatník nárok na slevu 1970 Kč, pokud by vypočítaná daň byla vyšší, tak máš potom naději na vratku daně v ročním zúčtování… to bys našla na výplatním lístku, kolik jsi odvedla na daních…

a když mi po mateřské vybrala dovolenou,tak za to by mi měly něco vracet?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
22.2.12 11:50
Deniis píše:
Regina Hero píše:
Deniis píše:
a když mi po mateřské vybrala dovolenou,tak za to by mi měly něco vracet?? :think:

Záleží, kolik to bylo a jestli, jestli tam byla nějaká daň nad výši slevy na poplatníka… to by bylo na výplatním lístku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
22.2.12 11:52

pokud máš v daném roci jakýkoliv daněný příjem, ze kterého si odvedla daň, tak Ti případně mohou něco vracet. Pokud jsi byla jen na nemocenské,mateřské nebo rodičovské, tak ne. Pokud sis vybírala dovolenou, tak předpokládám,že ty příjmy nebyly tak velké, aby si měla daň vyšší než je sleva, tudíž si nemyslím,že by Ti bylo co vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
22.2.12 12:14
Deniis píše:

A nebylo to náhodou za proplacení dovolený co dostala za mateřskou nárok? Mě za to přišlo 12 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
22.2.12 12:15

A tu dovolenou započítávají automaticky? Nebo se o to musí člověk přihlásit? Vím, že se ptám jako blbec, ale já se v tomhle fakt vůbec nevyznám :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
22.2.12 12:20

o dovolenou - její čerpání si člověk musí zažádat. nejlépe písemně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák