Podnikáte některá jako psychoterapeut?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Nesmíš to mít jako psychoterapii, na to musíš mít vystudovanou jednooborovou psychologii. Jde ale dělat poradenství. Nejdříve si musíš projít výcvikem, ten nevím, jestli máš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V dnešní době si můžete zřídit živnost na leccos. Domnívám se však, že je vhodnější neulehčovat si cestu za vysněným cílem. Ke kvalitnímu psychologickému poradenství jsou kromě odpovídajícího vzdělání potřeba roky praxe v týmu zkušenějších pomáhajících. Psychoterapeutická studia lze absolvovat třeba na FSS MU v Brně (jde o navazující magisterský obor).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a samozřejmě je nutno mít ukončeno VŠ vzdělání, výcvik lze nastoupit souběžně se studiem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám v nejbližší rodině dva dětské psychology - a můžu Tě ujistit, že zkusit můžeš samozřejmě cokoli, ale s předpoklady, které jsi nastínila, je naděje na úspěch téměř nulová.
V dnešní době je nabídka těchto služeb docela široká - odbornost, vzdělání, reference, praxe, to jsou stěžejní věci… první, na které se potenciální klient podívá. Nepůjde si vylévat duši k někomu, kdo „vaří z vody“ a psychologii má „odjakživa jako koníček“ - není to aerobic, který klidně půjde zkusit k začínající cvičitelce bez praxe.
Ale ptala ses na zákonné omezení - takové tam v zásadě není. Živnost lze zřídit na něco typu „poradenství“, jak zaznělo výše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poradenství v oblasti životního stylu. věřím, že si klientelu najít můžeš, ale psychoterapie bych tomu v takovém případě prostě neříkala, na to musíš mít odbornost, tj psychoterapeutický výcvik a praxi s klienty pod supervizí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za odpovědi, máte samozřejmě ve všem pravdu…
vše je nyní naštěstí ve fázi neurčitých úvah… o dalším vzdělání samozřejmě uvažuji, zas takový střelec nejsem… našla jsem např. akreditovaný program (3 roky „dálkově“) v institutu rodinné terapie, tam je i nácvik, supervize http://www.rodinnaterapie.cz/index.php?…
nebo také kurzy - INSTITUT RODINNÉ TERAPIE A PSYCHOSOMATICKÉ MEDICÍNY, o.p. s. v LIBERCI - http://www.lirtaps.cz/…ycvik_rt.htm
a jiné…
nedělám si ambice na to vyprofilovat se jako čistý psychoterapeut s tituly (jak to asi vyznělo…), tolik možností studia už asi stejně nemám… spíš bych chtěla vytěžit ze zkušeností ze své dosavadní práce (zdravotnictví, sociální služby), trochu se přeorientovat a dělat cílené poradenství např. jak se vypořádat s těžkými nemocemi v rodině, problémové děti, neplodnost…
už to nezní tak šíleně?
Petra
- Citovat
- Upravit
Petro, pokud tě zajímá ten liberecký psychosomatický výcvik, ten je moc prima. určitě strašně záleží, jak se to konkrétní poradenství dělá, jestli si je člověk vědom svých limitů a je schopen případně klienty předat dál, když cítí, že potřebují něco víc, ale na to je právě výcvik zaměřen, abys dokázala odlišit svoje věci od klientových a i svoje profesní limity. tak držím palce, aby se ti to podařilo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saroya píše:
Petro, pokud tě zajímá ten liberecký psychosomatický výcvik, ten je moc prima. určitě strašně záleží, jak se to konkrétní poradenství dělá, jestli si je člověk vědom svých limitů a je schopen případně klienty předat dál, když cítí, že potřebují něco víc, ale na to je právě výcvik zaměřen, abys dokázala odlišit svoje věci od klientových a i svoje profesní limity. tak držím palce, aby se ti to podařilo
díky za podporu… určitě souhlas, přemýšlím nad tím, zda si troufat a za jakých okolností…
Nevíš prosím tě něco víc o tom Liberci? Myslíš, že je reálné to zvládnout během několika let na mateřské/rodičovské?
- Citovat
- Upravit
Nepovím ti přesně, jak je organizovaný tenhle výcvik. jen trapkovou a chválu znám, resp. znám jejich práci, líbí se mi, jakým způsobem pracují a jejich výcvik má dobré reference. zkus pohledat od nich literaturu a přečíst si, jsou tam i úryvky z rodinné terapie. Název byl tuším Rodinná terapie psychosomatických poruch (snad jsem to nepopletla)
napadá mě, že by pro tebe bylo dobré nejdřív si ujasnit, jaký přístup je ti blízký. jsou směry orientované hlubinně, další duchovně, pak jsou ty zaměřené na psychosomatiku, jiné hodně takové řekněme racionální jako je třeba behaviorismus nebo systemika, další hodně tělově a energeticky orientované, prostě je toho víc a hodně záleží, co chceš. no a většina je pětiletých, kdy první roky jsou sebezkušenostní a v dalších už máš klienty a supervize. ty, které jsou kratší, tak jsou většinou spíše nástavbové, tedy pro lidi, kteří už s klienty pracují a mají nějaký základ (ale není to pravidlo).
jinak během mateřské se to samozřejmě zvládnout dá. ovšem má to háček - ten jsou finance. výcviky jsou drahé. dají se většinou ale domluvit splátky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
určitě to chce se nějak zacílit, samozřejmě nějaké přístupy jsou mi sympatičtější a zajímám se o ně, ale o některých nevím skoro nic
… myslíš, že by šlo domluvit si konzultaci třeba právě s nějakým lektorem, vedoucím, z toho Liberce… že by se o tom se mnou někdo pobavil… a nenapadá tě na koho se pro takové konzultace obrátit?
a cenu už jsem bohužel zahlédla…
taky bádám nad tím, kdo je cílová skupina pro ty kurzy/výcviky… otitulovaní psychologové asi ne… tak spíše obecně lidé z pomáhacích profesí? tedy opravdu různá škála lidí, kteří jsou profesně úplně něco jiného? A jaké jsou cíle těchto „studentů“? Stojí to opravdu hromadu peněz, tak si to asi jen tak z rozmaru a pro zábavu neplatí…
Petra
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Saroyaurčitě to chce se nějak zacílit, samozřejmě nějaké přístupy jsou mi sympatičtější a zajímám se o ně, ale o některých nevím skoro nic
… myslíš, že by šlo domluvit si konzultaci třeba právě s nějakým lektorem, vedoucím, z toho Liberce… že by se o tom se mnou někdo pobavil… a nenapadá tě na koho se pro takové konzultace obrátit?
a cenu už jsem bohužel zahlédla…
taky bádám nad tím, kdo je cílová skupina pro ty kurzy/výcviky… otitulovaní psychologové asi ne… tak spíše obecně lidé z pomáhacích profesí? tedy opravdu různá škála lidí, kteří jsou profesně úplně něco jiného? A jaké jsou cíle těchto „studentů“? Stojí to opravdu hromadu peněz, tak si to asi jen tak z rozmaru a pro zábavu neplatí…
Petra
je to cílené na pomáhající profese, nejvíc tam ale opravdu bude psychologů s titulem, také psychiatrů, kteří chtějí dělat terapii. je to smutné, ale ten titul nic neznamená, musíš studovat dál, abys mohla dělat psychoterapii. pro zájemce o výcviky se dělají ukázkové akce, třeba víkendové, nebo jednodenní ochutnávky. jinak přímo že by s tebou někdo konzultoval, můžeš je zkusit oslovit, ale obávám se, že tolik času jen tak nebudou mít
což takhle půjčit si knihu o psychoterapii od Kratochvíla, kde jsou jednotlivé směry popsané a víc se vyprofilovat a zajímat se pak už cíleně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak říkáš, tak činím… díky
jsem zvědavá, jak to všechno dopadne ![]()
Petra
- Citovat
- Upravit
Pardon že Vám sem lezu, zakladatelko napadlo mě co zkusit koučing, pokud vím nemusíš na to mít ani žádné extra vzdělání, dnes je to celkem rozšiřující obor. Existuje spousta odvětví, co vím tak se dělá kromě osobního koučinku i profesionální(pracovní)neboli firemní, rodinný atd. Jsou to lidé kteří pomáhají ostatním v podstatě tím že je správně nasměrují, motivují, řeší s lidmi jejich problémy, pomáhají překonávat překážky. Je to taková nestranná osoba, která má na věci jiný a střízlivější pohled než zainteresovaní lidé.
V podstatě se dá říct že to může dělat každý kdo dobře rozumí určitému odvětví.
Systém funguje především na základě referencí, co se týče osobního koučů tak ty si lidé vyhledávají sami když potřebují s něčím pomoci, poradit, nakopnout. V podstatě je to taky takový terapeut.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak co se týče zahraničí tak je tam všechno dá se říci jednodušší než u nás, psychoterapeuta tak může dělat člověk se středním vzděláním, existují tak střední školy zaměřené na tento obor, kromě toho existují k různé dvouleté kurzy či vzdělání která k provozování psychoterapie stačí. Například v Rakousku je velké množství psychoterapeutů, ale pořád je jich nedostatek, je to velice lukrativní práce.
S kouči je tam podobné, je to velice rozrůstající se obor, kouči jsou žádaní, ovšem musí předvést nějaké předchozí výsledky, čili těžké jsou hlavně začátky než má dotyčný nějaké reference. Ostatně v každém oboru jsou začátky těžké.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám možná naivní představu, tak hledám někoho, kdo mě vrátí do reality
mám vysokoškolské vzdělání, 10 let praxe ve zdravotnictví… odjakživa se jako koníček zajímám o psychologii, rodinné/partnerské terapie, práci s problémovými dětmi… nyní je možné, že o práci přijdu a mě napadlo začít pracovat/podnikat jako terapeut…
Lze si prostě jen tak otevřít „manželskou poradnu“? Nemám sice vystudovanou psychologii apod., ale to neznamená, že bych nemohla být dobrý terapeut…
jde mi o princip, zákonné omezení apod… já myslím, že to lze… není to pozice kardiochirurga… terapeut podle mě může otevřít „poradnu“ a to jak sežene a udrží klientelu je na něm…
nemáte zkušenost? V Praze např. vidím studio regresní terapie a dělají to také jen lidé s kurzy, ne s nějakým titulem…
Petra